Tulevaisuuden tekijä ja menneisyyden tutkija Päätoiminen tutkija ja osa-aikainen poliitikko

Naisten oikeudet ovat miesten vallassa

Vuosikymmenten ajan Alabama on tunnettu Yhdysvaltain takapajulana. Osavaltio on yksi maan köyhimmistä, koulutuksellisessa vertailussa sijalla 50. ja syvästi uskonnollinen. Näillä tiedoilla saattaa olla jotain tekemistä takapajuisuuden kanssa. Kaikki kunnia toki alabamalaisille.

Tunnetuimpia Alabamaan yhdistettyjä politiikkoja on todennäköisesti George Wallace, joka tultuaan valituksi kuvernööriksi totesi virkaanastujaispuheessaan "rotuerottelu tänään, rotuerottelu huomenna, rotuerottelu ikuisesti." Mutta meidän mittareilla osavaltion takapajuisuudesta löytyy myös paljon tuoreimpia esimerkkejä.

Vuonna 2017 saimme seurata senaatin täytevaaleja senaattori Jeff Sessionsin tultua nimitetyksi oikeusministeriksi. Senaattori Session mm. kannatti homoavioliittoja kieltävää lisäystä perustuslakiin. Hänen seuraajaksi oli tarjolla republikaanien Roy Moore, jonka väitettiin sekaantuneen lapsiin ja toimineen muutenkin modernia oikeuskäsitystä vastaan.

Nyt Alabama on ottanut jälleen aimo askeleen taaksepäin kun osavaltion senaatti on hyväksynyt Yhdysvaltain tiukimman aborttilain, joka käytännössä kieltää kaikki abortit osavaltiossa. Kuvernööri Kay Iveyn on jo vahvistanut lain, joka vie aborttioikeuden mm. raiskauksen ja insestin uhreilta. Lisäksi lainvastaisia abortteja tekeviä lääkäreitä uhkaa maksimissaan 99 vuoden vankeustuomio.

Uuden aborttilain puolesta äänestivät kaikki 25 republikaanisenaattoria demokraattien vastustaessa esitystä. Kahdeksalla senaattorilla demokraatit eivät kuitenkaan pystyneet ihmeisiin. Yksityiskohtana voidaan mainita kaikkien republikaanisenaattoreiden olevan valkoisia miehiä. Jälleen kerran miehet määrittelevät rajat naisten oikeuksille.

Alabaman tapauksessa nähdään minkälaisia seurauksia on politiikan ja uskonnon yhdistämisellä. Useissa puheissa Alabaman senaatissa todettiin, miten on Jumalan päätettävissä tuleeko nainen raskaaksi vai ei ja kyseessä on Jumalan tahto. Herra antaa elämän ja päättää milloin ottaa sen pois, eikä asia ole poliitikkojen tai lääkäreiden päätettävissä.

Presidentti Trumpin valtaannoususta lähtien monet amerikkalaiset ja kansalaisoikeusjärjestöt ovat katsoneet vuonna 1973 tehdyn Roe v. Wade - ratkaisun olevan uhattuna. Tuo korkeimman oikeuden päätös käytännössä laillista abortin Yhdysvalloissa riippumatta osavaltiosta. Miellyttääkseen äärikonservatiiveja sekä kristittyjä kannattajiaan, presidentti saattaa ryhtyä toimenpiteisiin rajoittaakseen liittovaltiontasolla aborttioikeutta. Pohjustusta Trump on jo tähän tehnyt nimittämällä kaksi konservatiivista tuomaria korkeimpaan oikeuteen.

Alabaman viitoittamalla tiellä on muutama muukin osavaltio, kuten Georgia, Arkansas ja Mississippi. Missourin senaatti on tänään hyväksynyt varsin tiukan aborttilain ja laki menee seuraavaksi osavaltion edustajainhuoneen käsittelyyn. Kuvernööri Phil Bryant on jo luvannut vahvistaa lain heti kun se saapuu hänen pöydälleen.

Osavaltioiden toimet varmistavat sen, että naisten oikeuksista näyttää tulevan yksi keskeisistä vaaliteemoista vuoden 2020 presidentinvaaleissa. Tämä on sinällään surullista, että 2020-luvulla vaaleissa keskeinen teema koskee naisten oikeutta päättää itse omasta kehostaan ja heidän perustavanlaatuisista oikeuksista. Luulisi näiden kysymysten ratkenneen jo vuosikymmeniä sitten naisten voitoksi.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (13 kommenttia)

Käyttäjän JussiHalla-aho kuva
Jussi Halla-aho

Eikös Alabaman kuvernööri ole nainen? Hän olisi voinut jättää lain allekirjoittamatta.

Käyttäjän JuhoPalmroos kuva
Juho Eeva

Ei abortin vastustus sukupuolta katso - uskonnollisista syistä aborttia ja aborttioikeutta vastustavia löytyy naistenkin joukosta etenkin Yhdysvaltain raamattuvyöhykkeellä.

Käyttäjän JussiHalla-aho kuva
Jussi Halla-aho

Sori. Kirjoituksen otsikko sai minut ajattelemaan, että sukupuoli olisi tässä jotenkin oleellinen asia.

Käyttäjän kokko1987 kuva
Jani Kokko Vastaus kommenttiin #6

Otsikko viittaa Alabaman lainsäädäntövallan toimintaan, ei toimeenpanovallan.

Käyttäjän FArra kuva
Fredrik Arra

"Yksityiskohtana voidaan mainita kaikkien republikaanisenaattoreiden olevan valkoisia miehiä. Jälleen kerran miehet määrittelevät rajat naisten oikeuksille."

Tälläinen väite on halpahintainen vulgaarifeministinen väite. Oleellista ei tässä tapauksessa ole ollut päättäjien sukupuoli, vaan heidän taustaideologiansa ja uskonnolliset näkemykset. Esimerkiksi Alabaman kuvernööri Kay Ivey on myöskin pitkän linjan abortinvastustaja.

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama

Toivon naisten massamuuttoa pois Alabamasta.

Käyttäjän MarkkuTurpeinen kuva
Markku Turpeinen

Mitä meille suomalaisille kuuluu, millaista lakia sovelletaan jossain Alabaman osavaltiossa? Alabaman naiset saavat aborttinsa matkustamalla toiseen osavaltioon. Mutta mitä se meille suomalaisille sekään kuuluu. Ainakaan verrattuna siihen julkisuuteen, mitä se on täällä aikaansaanut.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Tottakai se kuuluu meille. Kuten homovainot Ugandassa tai mikä tahansa vastaava paluu käytäntöihin joista hädin tuskin olemme saaneet oman maamme pelastettua.
Lapsikuolleisuus on muuten Alabamassa erittäin korkea. Lapsista siellä ei välitetä.

Käyttäjän kokko1987 kuva
Jani Kokko

Alabaman päätöksen perusteella näyttää siltä, että konservatiivisissa piireissä kannetaan enemmän huolto syntymättömien lasten hyvinvoinnista kuin syntyneiden.

Käyttäjän kokko1987 kuva
Jani Kokko

Näin Yhdysvaltain politiikan tutkijana aihe kiinnostaa ainakin minua.

Käyttäjän MarkkuTurpeinen kuva
Markku Turpeinen

Siinähän on sopivia lomasuunnitelmia. Ensin mieltäosoittamaan Alabamaan ja sitten Ugandaan. Tuskin sen enempää Alabamassa kuin Ugandassakaan kovasti pahoitetaan mieltä siitä kun Suomessa niin paheksutaan heidän politiikkaansa.
On vähän kuin 1970 luvulla kun Tampellan metallimiesten ammattiosasto laittoi ”persettä penkkiin” vastalauseena amerikkalaisten Hanoin pommittamiselle. Varmaan Valkoisessa talossa säikähdettiin.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Kysymys on siitä että maailma on muuttunut pienemmäksi. Muuten sinäkin ohittaisit blogin jossa kommentoidaan Alabaman päätöksiä. Nythät olet tästä kiinnostunut ja valitset kesäillan ohjelmaksi.

Käyttäjän MarkkuTurpeinen kuva
Markku Turpeinen

Minun useista paheistani yksi on härnätä tosikkoja :)

Toimituksen poiminnat