Tulevaisuuden tekijä ja menneisyyden tutkija Päätoiminen tutkija ja osa-aikainen poliitikko

Etsinnässä voittoisa strategia

Demokraattien puoluekokous järjestetään reilun vuoden kuluttua Wisconsinin Milwaukeessa ja ehdokkaiden tulva ei ota laantuakseen. Tuoreimpana ehdokkaaksi on ilmoittautunut Coloradon senaattori Michael Bennet. Kuriositeettina voidaan mainita Bennettin syntyneen New Delhissä Intiassa, tämä tieto varmasti innostaa äärikonservatiiveja kyseenalaistamaan hänen kelpoisuutensa presidentiksi.

Pääehdokkaiksi on tällä hetkellä noussut jo 22 henkilöä, heistä jokainen on täyttänyt vähintään yhden puolueen asettamasta kolmesta kriteeristä. Pääehdokas 1) on tai on ollut julkisessa luottamustehtävässä, 2) on ollut mukana vähintään viidessä erillisessä valtakunnallisessa gallupissa, 3) on saavuttanut huomattavaa media-aikaa.

Ehdolla on seitsemän senaattoria, neljä kongressiedustajaa, kaksi pormestaria ja kuvernööri. Mukana on myös joukko ex-poliitikkoja, kuten varapresidentti, senaattori, ministeri, kuvernööri ja kaksi kongressiedustajaa. Lisäksi pääehdokkaiden joukossa on kaksi poliittisesti kokematonta henkilöä, joita voidaan lähinnä kuvalailla termillä hihhulit. Ehdokkaiden keski-ikä on 55 vuotta, ääripäiden ollessa 37-vuotias Etelä-Bendin pormestari Pete Buttigieg ja 88-vuotias Alaskan entinen senaattori Mike Gravel.

Wisconsinin senaattori Tammy Baldwin, miljardööri Michael Bloomberg, Ohion senaattori Sherrod Brown, Pennsylvanian senaatori Bob Casey, New Yorkin kuvernööri Andrew Cuomo, Massachusettsin kongressiedustaja Joe Kennedy ja Virginian kuvernööri Terry McAuliffe ovat nimekkäimpiä kieltäytyjiä presidenttiehdokkuudesta. Heistä suurin osa on antanut tukensa Joe Bidenille.

Etsinnässä voittoisa strategia

Varsin laajan ehdokasjoukon keskuudessa huomio on keskittynyt presidenttiehdokkaan valittavuuteen. Helpoin tie määritellä ehdokkaan valittavuus tiivistyy siihen, kuka pystyy voittamaan takaisin kolme ruostevyöhykkeen osavaltiota, jotka maksoivat Hillary Clintonille vaalivoiton.

Kuitenkin Yhdysvaltain poliittisessa historiassa voittoisia ovat olleet sellaiset ehdokkaat, jotka ovat pystyneet aistimaan yhteiskunnallisen liikehdinnän suunnan oikein, eivätkä ole keskittyneet liikaa edellisen kampanjan tulokseen. Hyvänä esimerkkinä tästä on Donald Trump.

Tietolähteet Washingtonista kertovat, että demokraattien ehdokasjoukossa on harkinnassa useita strategioita voiton saavuttamiseksi ja tässä niistä muutamia:

1) Poliittinen vallankumous.

Innostetaan vasemmistolaisia äänestäjiä poliittisesti liberaalilla kapinallisella, jonka talouteen keskittyvä viesti pystyy päihittämään presidentti Trumpin eliitin vastaisen retoriikan hänen omilla aseilla. Vahva viesti irrottaisi osan presidentin tukijoista ja innostaisi samalla demokraattien kasvavaa vasemmistosiipeä. Tällaisiin ehdokkaisiin voidaan lukea Bernie Sanders ja Elizabeth Warren

2) Obama-koalitio.

Mobilisoidaan kenttä nostamalla afroamerikkalaisten ja latinoiden äänestysaktiivisuutta vuoden 2012 presidentinvaalien tasolle, rakentaen näin uudelleen Barack Obaman voittoisan koalition. Tämä nostaisi demokraattien kannatusta suurissa kaupungeissa, kuten Detroitissa ja Philadelphiassa, kääntäen Clintonin häviämät osavaltiot takaisin demokraateille. Tällaisia ehdokkaita ovat Cory Booker ja Kamala Harris.

3) Trumpin äänestäjät.

Kampanjointi kohdistuu hyvin tarkasti rajattuun äänestäjäjoukkoon eli niihin työläistaustaisiin valkoisiin ruostevyöhykkeen osavaltioissa, joiden ansiosta Trump voitti presidenttiyden. Parhaiten tähän ehdokasprofiiliin asemoituvat Joe Biden, Amy Klobuchar, Kirsten Gillibrand ja Tim Ryan.

4) Uusi kenttä.

Demokraatit kohdistavat huomion pois perinteisistä vaa'ankieliosavaltioista sinertyviin osavaltioihin. Esimerkiksi Iowa Ohio ja Pohjois-Carolina ovat lipsumassa kauemmaksi demokraateilta, mutta samalla Arizona, Georgia ja Teksas ovat muuttumassa demokraateille suosiollisemmiksi. Näin luodaan uusi reitti 270 valitsijamiehen saavuttamiseksi. Selkeimmin tällaiseen muutokseen pystyviä ehdokkaita ovat Beto O'Rourke ja Julian Castro.

5) Sydänten voittaminen.

Voittamalla puolellesi ihmisten sydämet voitat heidän äänet ja näin myös vaalit. Yhdysvaltain poliittisessa kulttuurissa poliittiset linjaukset merkitsevät äänestäjälle usein vähemmän kuin ehdokkaan karisma ja visio. Äänestäjälle on tärkeätä, että ehdokas pystyy osoittamaan ymmärtävänsä äänestää tunnetasolla. Tässä on kunnostautunut Pete Buttigieg.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän MikaRiik kuva
Mika Riikonen

Ehken tärkeintä olisi valita ehdokas, jota myös republikaanien maltilliset äänestäjät kokisivat voivansa äänestää. Sanders ei voi mitenkään saada republikaanimielisten ääniä.

Trumpin inhokerroin on korkealla ja todennäköisimmin nousee entisestään. Ihmiset alkavat vähin erin kaivata jälleen normaalia presidenttiä, joka yhdistää eikä jaa kansaa.

Kovasti Trumpia kehutaan, mutta mikään ei ydinkannattajan mieltä käännä...

https://www.huffpost.com/entry/donald-trump-ghostw...

Toimituksen poiminnat