Tulevaisuuden tekijä ja menneisyyden tutkija Päätoiminen tutkija ja osa-aikainen poliitikko

Biden demokraattien todennäköisin presidenttiehdokas

Yhdysvaltain entinen varapresidentti Joe Biden on odotetusti lähtenyt mukaan tavoittelemaan Demokraattipuolueen presidenttiehdokkuutta. Hän on 21. henkilö, joka on virallisesti asettunut ehdolle puolueensa esivaaleissa.

Ehdokasjoukossa on korostunut erityisesti nais- ja vähemmistöehdokkaiden asema ja monet amerikkalaiset toivovat puolueen asettavan presidenttiehdokkaaksi naisen tai selkeästi vähemmistöön kuuluvan ehdokkaan. Tällaisella strategialle toivotaan innostavan entisestään naisia, nuoria ja vähemmistöihin kuuluvia amerikkalaisia vaaliuurnille kaatamaan republikaanien todennäköisin presidenttiehdokas Donald Trump.

Strategia voisi toimia, jos Yhdysvaltain vaalijärjestelmä pohjautuisi suoraan kansanvaaliin. Kuitenkin valitsijamiesjärjestelmä suosittaa nyt ehdolle asettuneen Bidenin valintaa presidenttiehdokkaaksi. Miksi näin?

Vuoden 2016 presidentinvaaleissa Hillary Clinton hävisi menetettyään ruostevyöhykkeen valitsijamiehet ja alueen takaisinvaltaus on elinehto demokraattien voitolle. Koska valinnan presidentistä tekee enemmistö eli valitsijamiehistä (vähintään 270) ei rannikkoja edustavan liberaalin valinta välttämättä riitä houkuttelemaan äänestäjiä Yhdysvaltain keskiosissa.

Joe Bidenin ehdokkuuden puolesta puhuu kokemus ja tausta. Hän on tavallisen työläisperheen kasvatti ja pitkäaikainen senaattori sekä varapresidentti. Kongressin taustavaikuttajana häntä voisi verrata Lyndon B. Johnsoniin, jonka John F. Kennedy valitsi varapresidentikseen.

Lisäksi Bidenin suorapuheisuus ja käytös sopisivat hyvin "katutappelijalle," jollaista demokraatit nyt tarvitsevat. Sivistynyttä ja hyvin artikuloivaa liberaalia ei kannata laittaa Donald Trumpia vastaan. Uskoakseni Bidenin tyyli puhuttelisi riittävästi ruostevyöhykkeen keskiluokkaa ja kääntäisi vyöhykkeen osavaltiot takaisin demokraateille. Alueen takaisinvaltaus on demokraattien kannalta tulevien vaalien keskeisin kysymys, sillä ilman Wisconsinin, Michiganin ja Pennsylvanian valitsijamiehiä heidän ehdokkaansa ei voi voittaa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (42 kommenttia)

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen

Mikä voi olla pahempaa vaaleissa kuin se että ehdokkaaksi otetaan vain sen takia että ehdokas on nainen/Vähemminstöä...

Ja varsinkin Trumpia vastaan joku vähemmistöstä? Ei voisi olla helpompaa suupalaa Trumpille, tietysti jos on osaamista löytyy jne. Jolla kaataa Trump mutta se että kuuluu vähemmistöön ei riitä.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

Demokraatit hävisivät jo mikäli Biden on parasta mitä heiltä löytyy.

Käyttäjän timonenonen kuva
Timo Nenonen

Creepy-Joe ei houkuta, ei millään!

Käyttäjän markolilja kuva
Marko Lilja

Kenen tahansa ehdokkaan on äärettömän vaikea lyödä istuvaa presidenttiä. Nyt kun kohu Trumpin ympärillä pikkuhiljaa vaimenee on aika lyödä isompaa vaihdetta Trumpin leirissä sisään.

Diili pohjois-korean kanssa, Kiinan kauppapakotteiden loiventaminen ja mahdollisesti verotukselliset keinot talouden kiihdyttämiseksi.

Näytöt ovat hyvät, ihmisillä on toivoa ja työtä. Vähemmän sotimista ja meuhkaamista kuin obaman aikana (rauhannobelisti joka ei ole palkintonsa arvoinen).

USA on paljon paremmassa jamassa kuin obaman aikakaudella.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Paitsi, että kohu Trumpin ympärillä ei ole laimenemassa:

https://www.nytimes.com/2019/04/25/opinion/trump-i...

Lisäksi: "Key finding: 39% of voters now approve of Trump’s job performance while 57% disapprove."

https://politicalwire.com/2019/04/22/trump-approva...

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä

Isäni oli sotaveteraani, hän kuoli 74-vuotiaana. On tietysti arvoisaa, että USA:lle on tarjolle senioriehdokkaita. Mutta, kuten Trumpin kohdalla olemme todenneet, kaikki on kaaosta vanhusten hallinnossa (Ronald Reagan yksi pahimmista).

Nainen enemmistöstä tai vähemmistöstä olisi paras vaihtoehto.

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen

Miksi se olisi paras vaihtoehto? Mikä noisa kahdessa asiassa tekee sen että he olisivat hyviä johtajia?

Käyttäjän AnttiMikkonen1 kuva
Antti Mikkonen

DNC varmaan yrittää samaa, kun Hillaryn kanssa, mutta tuskin tällä kertaa onnistuu. Bidenillä on takanaan liikaa huonojen päätöksien tukemista, jopa ajamista, kuten esimerkiksi huumesodan kanssa, että se tulee vaalitenteissä iskemään ja kovaa. Sitten on tuo ikä. Vaalimainos oli kanssa sellaista höttöä, että se oli suunnattu aivan väärään aikakauteen.

"This was a problem for Hillary Clinton in 2016, when she had to answer for the criminal justice policies of her husband as Black Lives Matter and criminal justice reformers took center stage in the Democratic primaries. As another politician who came up in the same era, Biden is vulnerable to identical criticisms.
Consider one moment in his career: In 1989, at the height of punitive anti-drug and mass incarceration politics, Biden, then a senator, went on national television to criticize a plan from President George H.W. Bush to escalate the war on drugs. The plan, Biden said, didn’t go far enough.
“Quite frankly, the president’s plan is not tough enough, bold enough, or imaginative enough to meet the crisis at hand,” he said. He called not just for harsher punishments for drug dealers but to “hold every drug user accountable.” Bush’s plan, Biden added, “doesn’t include enough police officers to catch the violent thugs, not enough prosecutors to convict them, not enough judges to sentence them, and not enough prison cells to put them away for a long time” — a direct call for more incarceration."
https://www.vox.com/policy-and-politics/2019/4/25/...

Käyttäjän jopali kuva
Johan Lindholm

Enpä tiedä. Tällä hetkellähän Bidenin suosio on ollut selkeässä laskussa ja samalla monet ennusteet sanovat monen demokraattiehdokkaan voivan voittavan - ei ainoastaan Bidenin. Kun hän nyt on virallisesti ilmoittanut asettuvansa ehdokkaaksi, saamme varmaan kohta hyvät tiedot hänen todellisesta kannatuksestaan demokraattien joukossa.

Sanders on tällä hetkellä kuitenkin se sekeästi suosituin, mutta saammepa nähdä, mitä tapahtuu seuraavan vuoden aikana.

Hyviä ehdokkaita on monia muitakin, esimerkiksi Warren ja Yang.

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko

78v kun astuu mahdollisesti virkaansa.

Käyttäjän jopali kuva
Johan Lindholm

Ja Trump? Tai Sanders? Kaiki yli 70-kymppisiä...

Suoraan sanottuna kaikki kolme ovat mielestäni aivan liian vanhoja niin vaativaan tehtävään kuin USA:n valtionjohtaja.

PS. Tietenkin ikä ei ole niin tärkeä asia kuin se, onko pään sisällä yhtäkään aivosolua.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

Ensi vuonna Joseph Robinette Biden on 78-vuotias. Ei tuon ikäistä voi valita presidentiksi, se olisi aivan hullua. Ja Elizabeth Warren 71-vuotias. Niinistö on 70 ja sen alkaa huomata, vaikkei hänellä onneksi valtaa olekaan.

Käyttäjän AnttiMikkonen1 kuva
Antti Mikkonen

..ja hyvä ettei ole valtaa sen enempää, koko presidentti-instituution voisi lakkauttaa Suomessa.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Jokainen maa tarvitsee jonkinlaisen keulahahmon, joka ei ole täysin päivänpoliittisessa riitelyssä kiinni. Sillä on vakauttava merkitys ja antaa profiilia maasta ulospäin. Suomen presidentti ajaa tätä asiaa paremmin kuin vaikkapa Ruotsin kuningas.

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen

Nyt on pakko kysyä miksi on hyvä ettei presidenttillä ole valtaa, ja onko parempi että Pääministerillä on? Aikalailla Presidentin valta on siirtynyt Pääministerille, miksi se on parempi?

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila Vastaus kommenttiin #29

Koska ihmiset eivät vieläkään näytä käsittävän, ettei tasavallan presidentillä ole todellista valtaa. Hänelle annetaan kuvitelmissa aivan toinen asema kuin mikä se todellisuudessa on.

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen Vastaus kommenttiin #30

Oli sillä ennen valtaa. Miksi oli hyvä että hän menetti sen Pääministerille?

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #29

Yhdysvalloista keskusteltaessa tämä on vähän turhaa spekulaatiota, koska presidentti on myös pääministeri.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila Vastaus kommenttiin #32

Eikä ”ministereitä” ole kuin kirkoissa.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #33

Heh joo, missä maassa presidentti on samalla pääsihteeri :)

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila Vastaus kommenttiin #34

Kiinassa presidentti onkin ”puhemies”, ainakin kiinaksi.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #35

Yhdysvalloissahan ministerit ovat secretaries.

Käyttäjän pasipulkkinen kuva
Pasi Pulkkinen

Sanders on ainut jolla on minkäänlaisia mahdollisuuksia päihittää Trump seuraavissa vaaleissa. Gabbard vaatii lisää poliittista meritoitumista. Warren on käsittääkseni saanut siipeensä edellisen Demokraattien esivaalikohun takia. Muut ehdokkaat ovat liian tuntemattomia. Demokraattien hirttäytyminen kuplaksi osoittautuneeseen "Venäjä"-tarinaan, on syönyt heidän uskottavuuttaan roimasti. Jos he olisivat ns. menneet eteenpäin ja keskittyneet arvostelemaan Trumpin vero- , sosiaali- ym. politiikkaa olisi heillä ollut paremmat aseet seuraavissa vaaleissa.

Biden ei tule sytyttämään kansaa, ja hän on dem-reb valtaeliitin jäsen, joten hänellä ei ole uskottavuutta niiden keskellä, jotka ovat jääneet jalkoihin kapitalismin edetessä. Näillä näkymin Trump tulee voittamaan seuraavankin presidenttiyden, ja syyttävä sormi voi osoittaa suoraan Demokraattipuolueen valtaeliittiin.

Käyttäjän AnttiMikkonen1 kuva
Antti Mikkonen

Gabbardin esiintymiset on kyllä timangia, olen katsellut pienempiäkin city hall tapaamisia, sanavalmis ja vaikka nuori, on paljon takana. Sama Mayor Pete "Boot-edge-edge", toivoisin heidän saavan tarpeeksi tilaa mediassa, mutta DNC:hän se määrää kuka ja miten. Se nähtiin viimeeksi ja pelkään, että kusee samalla kaavalla.

Käyttäjän jopali kuva
Johan Lindholm

Jätänpä jotkin asiat kommentoimatta, esim. sinun "Venäjä-kuplasi", mutta olihan esim. Obama oikeastaan aika tuntematon ennen kuin hänet valittiin presidentiksi?

Sanders on tällä hetkellä johtaja enkä usko Bidenin mitenkään pystyvän sitä murtamaan. Warrenin mahdollisuuksiin en valitettavasti usko - muuten hän olisi luultavasti loistava presidentti.

Noh, vuoden sisällä nähdään, kuka on demokraattien ehdokas. Luultavasti Sanders, mutten pistäisi pahalla, jos hän olisi vaikkapa Yang.

Käyttäjän jopali kuva
Johan Lindholm Vastaus kommenttiin #16

Hmm, etkö usko mihinkään muuhun? Katsos Noam Chomsky ei ole erityisen neutraali missään suhteessa eikä hän ole koskaan kai edes yrittänyt väittää olevan sitä. Uskotko muuten hänen todellakin tietävän asiasta yhtään mitään?

Hänellä on omat mielipiteensä ja ihmeellistä kylläkin hänen mielipiteensä tässä yhteydessä ovat samat kuin vaikkapa Rand Paulin. Pidätkö Rand Paulia hyvänä lähteenä mielipiteille?

Seuraavaksi varmaan laitat linkin Jimmy Doren tapaisiin totuuden torviin.

Käyttäjän pasipulkkinen kuva
Pasi Pulkkinen Vastaus kommenttiin #18

Chomsky on nyt kuitenkin sellainen henkilö, jolla on aina faktat kunnossa ja hän osaa asettaa asiat kontekstiin. Chomsky on "vasemmistolainen", mutta faktoissa häntä tuskin kukaan uskaltaa haastaa. Chomsky on aina kaikkia poliitikkoja ja "viranpuolesta puhuvia" uskottavampi älykkö.

NSA entinen tekninenjohtaja Bill Binney on se henkilö, joka ehkä uskottavimmin selittää teknisen puolen ongelmat Demokraattien suosimassa "Venäjä" -tarinassa.

Käyttäjän jopali kuva
Johan Lindholm Vastaus kommenttiin #19

Ei Chomsky tiedä itse asiasta yhtään sinua tai minua enempää - eihän hän ole tiedusteluasiantuntija. Hän luultavasti tuntee kontekstin kuitenkin paljon paremmin - onhan hän amerikkalainen. Ja ihan selvyydeksi: en pidä hänen "vasemmistolaisuuttaan" mitenkään pahana asiana ja pidän häntä älykkäänä henkilönä, vaikka hänen kielitieteensä on mielestäni osittain todellisuudelle vieras, aivan liian teoreettinen ja vain joillekin kielille perustuva.

"William Edward Binney is a former highly placed intelligence official with the United States National Security Agency (NSA) turned whistleblower who retired on October 31, 2001, after more than 30 years with the agency."

Selkeä alan asiantuntija, jolla ei kuitenkaan ole asiasta mitään erityistietoja, vaan on vain jotakin mieltä. Eihän hänellä oikein voi edes olla mitään erityistietoja pitkään ulopuolella olleena henkilönä. Ainakin oikeistomedia vaikuttaa pitävän hänestä ja miksei pitäisi - tukeehan hän heidän kertomustaan.

"Binney claims the U.S. intelligence community's assessment that Russia interfered in the 2016 presidential election is false, and that the Democratic National Committee e-mails were leaked by an insider instead. He has appeared on Fox News at least ten times between September 2016 and November 2017 to promote this theory. Binney said that the "intelligence community wasn't being honest here". He has also been frequently cited on Breitbart News."

Käyttäjän pasipulkkinen kuva
Pasi Pulkkinen Vastaus kommenttiin #20

Kun vertaa Chomskyä ja Binneytä tähän kaveriin, ei ole vaikea valita, kuka on uskottava:

https://m.youtube.com/watch?v=x0CfAh2PJ6k

Se, että Muellerin kaltainen valehteleva massamurhan osallinen on vielä julkisessa virassa, kertoo omantunnon puutteesta, pyrkyryydestä ja koko järjestelmän sairaudesta.

Onneksi selkärangan omaavat jenkkien eläköityneet upseerit, agentit ja virkamiehet kuorivat julkisuudessa vellovaa valheiden kuonaa.

Käyttäjän jopali kuva
Johan Lindholm Vastaus kommenttiin #21

Jos jokainen edes pikkusormella osallinen tappamiseen, valehteluun, korruptioon jne. laitettaisiin pellolle USA:ssa, ei jäljelle jäisi kuin enintään kymmenen prosenttia "kansanedustajista" ja korkeista virkamiehistä.

Ensimmäisenä lähtisi tietenkin Trump :-)

Käyttäjän pasipulkkinen kuva
Pasi Pulkkinen Vastaus kommenttiin #22
Käyttäjän TimoOrava kuva
Timo Orava Vastaus kommenttiin #22

Antamasi kriteerit ovat sen verran tiukat, että jäljelle tuskin jäisi edes viittä prosenttia.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Jos demokraatit haluavat voittaa presidentin vaalit, heidän pitää löytää ehdokas, joka kykenee kokoamaan puolueen taakseen. Biden ei siihen kykene. Hän on menneisyyden mies. Sanders ei siihen kykene. Hän on liiaksi vasemmalla ja vaaleissa tulos olisi sama aikoinaan George McGovernilla. Kukaan erilaisilla vähemmistöperusteilla kilvoitteleva ei siihen kykene. Värillä ja sukupuolella ei sinänsä ole väliä, mutta kummankaan varaan ei menestyksellistä ehdokkuutta voi rakentaa. Sopiva ikä, 50 vaan ei 70, on eduksi, sillä silloin on jo ehtinyt kertyä näyttöjä mutta vanhuus ei vielä vaivaa.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Kaikkien mielipidetutkimusten mukaan Bernie Sanders päihittäisi Trumpin helposti Minnesotassa, Wisconsinissa ja Pennsylvaniassa. Hän on nimenomaan nuorten suosikki. Nuori varapresidenttiehdokas vain mukaan.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Trump Bidenista juuri tulleen tiedon mukaan:

- Eihän sillä ikälopulla kääkällä ole edes hiuksia, vaan ukon päälaki on täysin kalju. Katsokaapa sen sijaan, kuka on kuontalostaan maailmankuulu! Ja Obaman varapresidentti kahdeksan vuoden ajan - se ei todellakaan ole meriitti. Ajatelkaa: "vara-". Miksi olla vara kun voi olla pomo? Tai siis... Biden nimenomaan ei voi olla. C'mon Joe, sinulta puuttuu johtajuus, juuri se juttu jossa minä olen tämän maan... osan paras. Ja tämän planeetan. Ja universumin.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

No eihän siitä Bidenistä sitten ole mihinkään.

Käyttäjän jukkamikkola kuva
Jukka Mikkola

Lapsenlapseni kutsuu Trumpia ”hattarapääksi”. Miehen hiuksilla on kieltämättä yhtäläisyyttä Linnanmäen hattaroiden kanssa.

Demokraatit ampuivat itse itseään omaan jalkaan valitessaan Hillary Clintonin ehdokkaaksi viime vaaleissa. Nytkin näyttää siltä, että demokraattien piirissä ei vieläkään löydy kunnon ehdokasta. Bernie Sanders ja Joe Biden ovat liian vanhoja tähän tehtävään.

Demokraattienemmistöinen kongressi näyttää olevan yhtä hampaaton Trumpin suhteen. Siellä heiltä puuttuu myös tiukka johtaja. Nancy Pelosi tuntuu olevan ihan pihalla ja se tuli näkyviin kongressin avajaisissa. Pelosi ei tunnu osaavan muuta kuin hymyillä.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Kunnon ehdokkaita on vaikka kuinka: Cory Booker, Elizabeth Warren, Kamala Harris, Pete Buttigieg... Bernie on tietysti paras, mutta ikäkysymys pitää ottaa vakavasti.

Jimmy Carter, Bill Clinton ja Barack Obama eivät olleet ollenkaan ykkösehdokkaita vielä puolitoista vuotta ennen vaaleja.

Joe Bidenin tylsä rehellisyys olisi tietysti mukavaa vaihtelua, mutta ei se saanut aikanaan Adlai Stevensoniakaan valituksi.

Käyttäjän AnttiJuhaniKasvio kuva
Antti Kasvio

Varsinainen presidentin valinta tapahtuu nimenomaan demokraattien esivaalissa, jos demokraatit eivät erehdy valitsemaan sellaista ehdokasta, jonka vääränlainen käyttäytyminen tai profiili auttavat kääntämään vaalin Trumpin eduksi.

Trumpiin tyytymättömät kaipaavat todennäköisesti enemmän tuoreutta kuin varman päälle pelaamista Hillary Clintonin ja nyt Joe Bidenin tapaan. Toisaalta esivaali voi nostaa ykköseksi tuoreen oloisen, mutta samalla liian edistyksellisen ehdokkaan.

Toivottavasti demokraatit osaavat valita viisaasti. Ja Amerikassa kun ollaan, myös ehdokkaiden rahoittajat.

Toimituksen poiminnat