Tulevaisuuden tekijä ja menneisyyden tutkija Päätoiminen tutkija ja osa-aikainen poliitikko

Isisin taistelijat eivät kuulu Suomeen

Kirjoitus julkaistu Keskisuomalaisessa 10.3.2019:

Väkivaltaa ja tuhoa kylvänyt ääri-islamistinen Isis-järjestö on kohtaamassa oikeutetun tuhonsa. Useiden ulkovaltojen ponnistelut yhdistettynä kurdijoukkojen ja Irakin armeijan toimintaan ovat romahduttaneet äärijärjestön luoman kalifaatin ja se hallitsee enää erittäin pientä aluetta Irakissa. Vuosien ajan Syyrian ja Irakin asukkaat ovat joutuneet tämän raakalaismaisen hallinnon uhreiksi. Myöskään Eurooppa ei ole välttynyt Isis-järjestön iskuilta, ei myöskään Suomi kuten Turun terrori-isku osoitti.

Järjestön romahdettua ongelmaksi ovat muodostumassa Lähi-idästä palaavat Isis-taistelijat, joiden joukossa on myös Suomen kansalaisia. Taistelijoiden mukana on myös palaamassa heidän puolisoitaan ja muita tukijoita.  Ymmärrettävästi nämä henkilöt aiheuttavat huolta useassa Euroopan maassa. Esimerkiksi Saksa on vastustanut maasta lähteneiden Isis-taistelijoiden palauttamista takaisiin Saksaan, samanlaista viestiä on tullut myös Ruotsin sosialidemokraattiselta hallitukselta.

Suomessa suojelupoliisi on todennut suoraan palaavien taistelijoiden muodostavan selkeän turvallisuusuhan. 

Mikäli henkilö on lähtenyt, syystä tai toisesta, taistelemaan Isis-järjestön riveihin, hänellä ei tule olla oikeutta palata takaisin Suomeen. On erikoinen ajatus, miksi meidän pitäisi ottaa vastaan henkilöitä, jotka ovat aseellisesti taistelleet meidän arvojemme tuhoa ajavan ideologian puolesta. On ollut heidän valintansa lähteä taistelemaan ja on myös meidän valintamme estää heitä palaamasta.

Luonnollisesti Suomi pitää pakolaiskiintiöillä ja humanitaarisella maahanmuutto- ja turvapaikkapolitiikalla huolta hädänalaisista. Palaavat Isis-taistelijat eivät kuitenkaan kuulu tähän hädänalaisten joukkoon. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (13 kommenttia)

Käyttäjän heikkihyotyniemi kuva
Heikki Hyötyniemi

"... hänellä ei tule olla oikeutta palata takaisin Suomeen"

Perustuslaki sanoo, että Suomen kansalaiset on päästettävä maahan.

Käyttäjän SeppoPajunen kuva
Seppo Pajunen

...Itse olen pohtinut mahtaako olla paljonkaan eroa nykyisillä ISIS-taistelijoilla, kuin niilläkään, kantasuomalaisilla sankarpojilla jotka lähtivitä vierastaistelijoiksi Hitlerin SS-joukkoihin...?
- Heidän palaamisestaan, elävinä tai puupalttoossa ei ollut epäselvää, mutta eivät he kuitenkaan mitään suuria, sankarillisia kotiinpaluparaateja saaneet.

Käyttäjän juholaatu kuva
Juho Laatu

Huono vertaus. Heille järjestettiin kyllä kotiinpaluuparaati, ja heidät haluttiin takaisin, koska olivat oiken tervetullut, pätevä ja hyvin motivoitunut täydennys rintamajoukoillemme silloisessa vaikeassa tilanteessa. Ero palaavien isis-taistelijoihin oletettuun rooliin on aika selvä. Luulen myös, että eivät palanneet puupalttoossa. Toisin kuin Suomessa, kaatuneet varmaankin haudattiin sotatantereen multiin.

Käyttäjän SeppoPajunen kuva
Seppo Pajunen Vastaus kommenttiin #10

...Eipä tainnut olla "paraati" Senaatitorilla, eikä Mannerheim ja valtiojohto vastaanottamassa...?!

Käyttäjän juholaatu kuva
Juho Laatu Vastaus kommenttiin #12

Muistaakseni paluujuhlat olivat Tampereella. Puitteet eivät varmaankaan olleet tuohon aikaan komeimmat mahdolliset.

Käyttäjän SeppoPajunen kuva
Seppo Pajunen Vastaus kommenttiin #13

Historiallisten sotasankareiden ja mm. IKL:n mainetta ja sädekehiä killotteleva sotaministeri-ja historioitsija Jussi Niinistö olisi ainakin tuolloin järjestänyt "sankariparaatin!?"

Käyttäjän juholaatu kuva
Juho Laatu

Palaavat voivat tosiaan aiheuttaa turvallisuusuhan, mutta maahan heidät on kai päästettävä, jos Suomi aikoo kunnioittaa omia lakejaan. Suomi ja muutkin maat ovat ehdotelleet, että isis-alueella mahdollisesti tapahtuneita rikoksia käsiteltäisiin jossain kansainvälisessä tuomioistuimessa. Näin Suomi voisi kai vähän viivyttää maahanpaluuta, mutta vain viivyttää.

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Miten pitäisi suhtautua Bäckmannin pataljoonaan liittyneisiin taistelijoihin? He taistelevat Ukrainan kapinallisten puolella, he murhaavat sivilejä ja sotilaita, he saavat liikkua vapaasti.

Käyttäjän ArtturiHard kuva
Artturi Hård

Ei taida tuollainen ajattelu olla aivan valtavirtaa SDP:ssä tai vasemmistossa yleensäkään.

Käyttäjän SeppoPajunen kuva
Seppo Pajunen

Ehkä olisi pitänyt harkita ulkoministerinkin kohdalla, kun riehaantui ulkomaalaismielenosoittajana taistelemaan vieraiden maiden maaperällä, vieraiden maiden ihmisoikeus-ja vapaushankkeita vastaan kuten aborttia ja homoavioliittoja.

Käyttäjän MiksuVes kuva
Mikael Vestama

Ihan hyvä näkemys. Mutta iskostapa tämä puoluetovereihisi ja etenkin Rinteeseen. Jaa joo mutta ei onnistu... Jos oikeasti olet tota mieltä niin liity Perussuomalaisiin tai johonkin pikkupuolueista (Väyrysen projektit, SKE, Reformi, yms.). Niissä saat äänesi kuuluvillekin.

Käyttäjän jarirobson kuva
Jari Robson

Missä oikeusvaltiossa me eläisimme, jos tuomittaisiin ihminen ilman oikeudenkäyntiä? Me voidaan sitten täällä tai kansainvälisen rikostuomioistuimen päättää, että onko tämä ihminen tehnyt rikoksen ihmisyyttä, josta sitten tuomitaan asianmukaisesti. Jos myös on vain yhden maan kansalaisuus, perustulaki ei voi ottaa sitä ihmiseltä pois, joten niin suomalaiset Isis-taistelijat kuuluu ottaa takaisin Suomeen. Maailmalla on myös suomalaisia palkkasotilaita, jotka varmasti monet ovat myös tappaneet ihmisiä syystä tai toisesta, joten päteekö tämä myös heihin?

Alkaa kummastuttamaan poliitikot, jotka pelon nimissä haluavat kieltää ihmisiltä heidän perustulaillisia oikeuksiaan.

Käyttäjän Lumedemokratia kuva
Esa Heikkinen

Edustamanne Sosialidemokraattisen puolueen kansanedustaja Tuula Väätäinen esitti kirjallisessa kysymyksessään 12.9.2013 hallitukselle huolensa jihadistien sosiaaliturvasta taisteluista paluunsa jälkeen:

"Miten Suomi ja suomalainen sosiaaliturva suhtautuvat niihin mahdollisiin Suomen kansalaisiin jotka yksityishenkilöinä osallistuvat asellisiin konflikteihin kuten Syyrian sisällissotaan ja sieltä palatessaan tarvitsevat sotavammojensa vuoksi lääketieteellistä hoitoa sekä kuntoutusta ja mihin toimiin hallitus aikoo ryhtyä varmistaakseen näiden henkilöiden asianmukaisen kohtelun?"

Mikä mahtaa olla SDP:n kanta asiaan? SDP:n edustajan kirjoitus "Isisin taistelijat eivät kuulu Suomeen" kärsii nyt pahasta uskottavuusongelmasta.

Toimituksen poiminnat