Tulevaisuuden tekijä ja menneisyyden tutkija Päätoiminen tutkija ja osa-aikainen poliitikko

Onko Bernien aika jo mennyt?

  • Kuvalähde: Reuters - Yuri Gripas
    Kuvalähde: Reuters - Yuri Gripas

Pitkään odotettu uutinen varmistui eilen, kun Vermontin 77-vuotias senaattori Bernie Sanders ilmoittautui mukaan demokraattien esivaaleihin tähtäimenään Yhdysvaltain presidenttiys. Keskeisimpinä vaaliteemoina on sosiaaliturvan ja terveydenhoidon laajentaminen sekä korkeakoulutuksen tekeminen maksuttomaksi. Amerikkalaisittain varsin edistyksellisiä linjauksia.

Neljä vuotta sitten Sanders tarjosi kovan vastustuksen Hillary Clintonille demokraattien esivaaleissa. Sanders pystyi esiintymään puolue-eliitin vastaisena ehdokkaana ja monessa suhteessa hän oli demokraattien versio Donald Trumpista. Osaltaan myös heidän linjansa olivat yhteneväisiä, mikäli luki paperilta heidän lausuntojaan kauppa-, talous- ja työllisyyspolitiikasta, ei pystynyt varmasti sanomaan onko lausunnon takana Sanders vai Trump.  

Tällä hetkellä Sanders on ainoa ehdokas demokraattien riveissä, jolla on aikaisempaa kokemusta esivaalista. Kokemus antaa hänelle etua mutta pelikenttä on aivan toisenlainen kuin edellisellä kerralla. Nyt ehdolla on useita tuoreita kasvoja, jotka esiintyvät Sandersin tavoin liberaaleina vasemmistolaisina. Useat näistä ehdokkaista tukivat julkisesti Sandersia neljä vuotta sitten.

Uusilla ehdokkailla on myös selkeä etu, jota Sandersilla ei ole. Vähemmistöjen edustajina he pystyvät Sandersia paremmin puhumaan Yhdysvaltain vähemmistöpolitiikasta ja heijastamaan vähemmistöjen tuntoja. Sandersilla vastaavaa tarttumapintaa ei ole ja tämän tarttumapinnan puuttuminen oli keskeisin syy, miksi hän hävisi edellisissä esivaaleissa Hillary Clintonille.

Neljä vuotta sitten Sanders saavutti useita esivaalivoittoja pohjoisen ja Uuden-Englannin osavaltiossa, joissa on paljon valkoisia yliopistossa opiskelevia nuoria sekä teollisuusdemokraatteja. Kuitenkin kaikkialla muualla hän hävisi Clintonille johtuen juuri siitä, ettei Sanders pystynyt vetoamaan riittävästi vähemmistöihin, pääasiassa afroamerikkalaisiin. Kannatuksenpuute vähemmistöjen keskuudessa olisi myös lopulta johtanut tappioon Donald Trumpia vastaan, mikäli Sanders olisi noussut demokraattien presidenttiehdokkaaksi.

Onkin odotettavissa, että tällä kertaa Sanders ei pysty kokoamaan samanlaista kansanliikettä tuekseen ja tulee häviämään tuoreille kasvoille. Lisäksi monet amerikkalaiset tuntuvat kaipaavan muutosta nykypolitiikkaan. Mitä se kertoo sitten muutoksesta, kun presidentiksi olisi tarjolla vaalipäivänä 79-vuotias valkoihoinenmies?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän MiikaKautto kuva
Miika Kautto

Sanders voitti viime demokraattien esivaalit viime kerralla. Nyt demokraatit ovat ottaneet omakseen osan hänen politiikastaan, hänelle on myös löytytnyt seuraajia. Demokraatit ovat kallistuneet selvemmin vasemmalle, kallistus jatkuu niin kauna kun menestymistä on luvassa. Saa nähdä löytyykö Demokraateista vasemmistoon kallella oleva presidettiehdokas haastamaan Trumpia, tai peräti demokraattinen sosialisti.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen
    "Sanders voitti viime demokraattien esivaalit viime kerralla."

Hetkinen? Kyllä se oli Hillary Clinton, joka voitti Demokraattien esivaalit viime kerralla.

Käyttäjän MiikaKautto kuva
Miika Kautto

Voit voittaa vaikka virallisesti häviät. Demokraattit ovat ottaneet omakseen useita vasemmistolaisia teemoja, näin ei olisi tapahtunut ilman Sandersia. Kun saat omaa politiikkaa edistetty, olet voittaja. Politiikassa lähdetään usein mukaan kilpailun mukaan profiilin sekä oamn politiikan edistämiseksi.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen Vastaus kommenttiin #3

"Voit voittaa vaikka virallisesti häviät."

Miika, taidat olla väyrysläinen?

Toimituksen poiminnat