Tulevaisuuden tekijä ja menneisyyden tutkija Päätoiminen tutkija ja osa-aikainen poliitikko

Mummojen ja pappojen hyvinvointikilpailutukselle stoppi

Viime päivinä kuohunta yksityisten hoivapalveluiden suhteen on paisunut kuin pullataikina. On paljastunut laiminlyöntejä, verovälttelyä ja paljon muuta. Oma kotikuntani Muurame ei ole jäänyt tässä asiassa syrjään vaan kohun keskiössä oleva Esperi Care pyörittää Paatelan hoivakotia Muuramessa. Hoivakoti on saanut huomautuksia toiminnastaan ja epäkohtiin on puututtu jo aikaisemmin, mutta kuten uutisoinnista on nähty, niin puutteita löytyy edelleen.

Muuramen Demarit julkaisivat vanhustenhoidon tilasta kannanoton viime sunnuntaina ja sen seurauksena olen saanut useita yhteydenottoja Paatelassa olevien ja siellä olleiden vanhusten läheisiltä ja ne kertovat karua kieltä yksityisen vanhustenhoidon nykytilasta.

Lähtökohtaisesti hoivapalveluja tuottavien yrityksien luulisi olevan ammattimaisia toimijoita, mutta selkeästi näin ei ole Hoitohenkilökuntaa ei ole riittävästi, asiakkaiden hoitotiedot ja hoidon tarpeen arviointi ovat puutteellisia ja lääkehoito epäselvää. Jossain paikoissa vanhuksia on jopa tarpeettomasti lääkitty ja heille on tarjoiltu riittämättömästi ruokaa. Ammattiliitto Super on saanut jäseniltään pelkästään syys-joulukuussa melkein 2000 yhteydenottoja vanhusten riittämättömästä hoidosta.

Jos yritykselle on henkilöstöpulaa ammattitaitoisesta henkilökunnasta, niin silloin heidän täytyy palkata enemmän työntekijöitä. Jos uusien työntekijöiden rekrytoiminen ei onnistu, niin silloin yrityksen kannattaa panostaa työhyvinvointiin, palkkaukseen ja etuihin, jotta potentiaalisten työntekijöiden kiinnostus heräisi.

Nyt hoivapalveluita tarjoavat yritykset näyttävät pyrkivän maksimoimaan voittojaan mummojen ja pappojen hyvinvoinnin kustannuksella. Näitä voittoja sitten kasvatetaan entisestään verovälttelyllä.

Lähtökohtaisesti meidän kunnissa pitäisi pystyä luottamaan siihen, että palveluita tarjoavat yritykset tuottavat laadukasta hoivaa vanhuksille. Tuntuu erikoiselta, että kunnissa täytyisi ryhtyä kirjaamaan sopimuksiin asioita, jotka on jo laissa määrätty. Ottamatta edes huomioon palvelutuottajan inhimillistä vastuuta.

Ratkaisuja tarvitaan tilanteen korjaamiseksi. Yrityksien omavalvonta ei toimi, joten kunnilla täytyy olla riittävät resurssit valvonnan suorittamiseksi sekä riittävä tilaajaosaaminen kilpailutuksissa ja ulkoistuksissa. Lisäksi lakiin on kirjattava sitova hoitajamitoitus.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän HelenaReponen kuva
Helena Reponen

Vanhustenhoidon tilanne on puhuttanut omaisia jo vuosia. Syyllisiä eivät ole yksin pörssiyhtiöt, vaan koko yhteiskunnan ketju joka hoidosta on vastuussa. Valtio sysää vastuun kunnille. Kunnat ostavat halvinta, kuntapoliittisten päättäjien ohjeistamana. Kunnat eivät rakenna uusia tai paranna entisiä omia hoivakotejaan. Tilat ovat toimimattomia, huoneet pieniä, yksityisyyttä ei ole. Ruoka on kumimaista keskuskeittiö mössöä. Vanhuksia ei ulkoiluteta tarpeeksi, virikkeitä ei ole riittävästi, mukavuus- ja puhtaushygienia ei ole riittävää, lääkitystä on liikaa. Kotihoitoon ei ole riittävästi yöhoitajia.

Omalta kohdalta tilanne juurikin Muuramessa on varsin tuore, viime syksyltä. Omaisella on hyvä ja turvallinen asunto, mutta yöhoitoa ei Muuramessa ollut tarjolla riittävästi, joten terveystilanteen vuoksi lääkärin lausunnon mukaisesti oli pakko turvautua laitoshoitoon. Olisimme halunneet omaisemme Muuramen Koskikotiin, johon ikäihminen itsekkin halusi. Varsinkin kun hänellä olisi siellä lähiomainen. Monen kuukauden väännön jälkeen paikkaa ei herunut (tilaa ei ole!) ja oli pakko siirtyä Paatelaan. Olimme kuulleet Paatelasta hyvin paljon negatiivista palautetta, joten olimme todella huolissamme.

Nyt puolen vuoden oleskelun jälkeen emme ole havainneet oman omaisemme kohdalla vakavia puutteita. Omaista käydään katsomassa viikottain, ja soitetaan useamman kerran viikossa, joten omavalvonta pelaa. Muutamia asioita on kuitenkin havaittu:
1. Omaista ei ulkoiluteta niin usein kun alussa oli puhe. Ulkoilutus tapahtuu myös pääosin terassille viemällä, ei ulkokävelyllä niinkuin saimme aluksi kuvan.
2. Kun kysytään hoitajilta miten omainen voi, vastaus on aina että "aivan ihanasti, ei mitään ongelmia". Kuitenkin omainen itse kertoo toisinaan aivan toisenlaista tarinaa. Kysyttäessä asioita on vähätelty hoitajien puolelta. Tämä on varsin ärsyttävää, todellista palautetta ei saa, vaan pikemminkin vastaukset tulevat kuin nauhalta.
3. Ainakin kerran omainen on kaatunut oman kertomansa mukaan, ja paikkoja on kipeytynyt, mutta hoitajat eivät kertoneet tästä.
4. Omaisella on paljon vaatteita mukana, mutta niitä ei vaihdeta tarpeeksi usein.

Saako omainen riittävää ja asianmukaista hoitoa, onko hän turvassa, onko hänellä hyvä olla ja riittävästi mielekästä elämää eikä vain "säilytettävänä olemista", on omaisille melkoinen paine. Se että hoitoa ei saa yöajaksi tai riittävästi kotiin, on myös melkoinen taloudellinen paine: kun maksetaan hoivakodin maksut, kallis vuokra ja lääkkeet, omaisen talous menee jo miinukselle. Silti on maksettava myös kodin yhtiövastike. Koti on toki pakon edessä myynnissä (koska sinne ei saa riittävää yöajan hoitoa), mutta ei se nykyisessä markkinatilanteessa käy tuosta vain.

Puolueiden on myös aivan turha näin vaalien alla hurskastella siitä minkä puolueen vastuulla tämä vanhusten hoidon asia on ja kuka on tehnyt mitä. Tämän pitäisi ja olisi pitänyt olla koko kansakunnan asia, että omien vanhusten hoivan rahoitus ja valvonta ja todelliset toimenpiteet laitetaan esimerkiksi ns. turvapaikan hakijoina tulleiden ulkomaalaisten nuorten miesten elättämisen edelle. Asioita ja avuntarvitsijoita ei pitäisi lähtökohtaisesti rinnastaa, mutta itselle tässä rinnastuksessa on aivan selvää, ketkä ovat niitä todellisia avun tarvitsijoita ja ansaitsijoita.

Käyttäjän HelenaReponen kuva
Helena Reponen

Ja tärkein jäi vielä sanomatta: Hoitajien määrä on todella liian vähäinen. Lääkärilausunnon mukaan omaisemme ei voi asua kotona, koska tarvitsee ympärivuorokautista hoivaa. Jos yöhoitajien määrä on yksi yökkö kahteen kerrokseen, kun hoidettavana on paljon omaa omaistamme huonokuntoisempiakin, ei nähdäkseni tuo riittävä vuorokautinen hoiva toteudu. Kunta ei myöskään tarjonnut tuota yöhoivaa.

Toimituksen poiminnat