Tulevaisuuden tekijä ja menneisyyden tutkija Päätoiminen tutkija ja osa-aikainen poliitikko

Presidentti Trump toimi poikkeuksellisesti puhemiesvaalissa

Yhdysvalloissa 116. kongressi kokoontui ensimmäiseen istuntoonsa tänään ja sen ensimmäisenä tehtävänä oli valita uusi puhemies. Hetki sitten päättyneen äänestyksen voitti odotetusti 78-vuotias kongressiedustaja Nancy Pelosi, joka on edustanut Kaliforniaa edustajainhuoneessa jo vuodesta 1987 lähtien. 

Hän voitti vastaehdokkaana olleen republikaanien Kevin McCarthyn äänin 220-192. Äänestys oli sikäli poikkeuksellinen, että puhemies ehdokkaat edustivat molemmat samaa osavaltiota eli Kaliforniaa.

Pelosi on ensimmäinen puhemies sitten Sam Rayburnin ja vuoden 1955, joka on valittu ei yhtäjaksoiselle kaudelle puhemieheksi. Aikaisemmin Pelosi toimi puhemiehenä vuodet 2007-2011.

Nancy Pelosista edustajainhuone saa liberaalin, maltillisen ja kokeneen puhemiehen. Hänen vahvuutenaan pidetään erittäin hyvää kongressin ja sen toimijoiden tuntemista, hänen sanotaan tietävän jo hyvin varhaisessa vaiheessa minkälaisella lakiesityksellä on mahdollisuus mennä läpi äänestyksessä ja millä ei. Tämä on taito, jollaista kaikilla puhemiehillä ei todellakaan ole ollut.

Lisäksi Pelosi on kykenevä kompromisseihin. Tämä on nähty jo ennen hänen valintaansa neuvotteluissa liittovaltion budjetista presidentti Trumpin kanssa. Hän on tarjonnut presidentille useita kompromissiesityksiä, joilla parannettaisiin rajaturvallisuutta kuitenkaan rakentamatta varsinaista muuria. 

Rivit rakoilivat odotetusti

Yhteensä 23 edustajaa ei lopulta äänestänyt Pelosia tai McCarthya. Rivien rukoileminen oli demokraattien osalta odotettua sillä muutamat kongressiedustajat ilmoittivat jo vaali-iltana, että vaalituloksen perusteella he haluavat muutosta puoluejohtoon ja kieltäytyivät tukemasta Pelosin valintaa. 

Tästä syystä Stacey Abrams, Joe Biden, Cheri Bustos, Tammy Duckworth, Marcia Fudge, Joe Kennedy, John Lewis ja Stephanie Murphy saivat hajaääniä demokraattien riveistä. Puhemiesvaalissa on mahdollisuus äänestää ihan ketä tahansa henkilöä ja hänen ei tarvitse edes olla kongressiedustaja. Tämä toiminnallinen erikoisuus selittää mm. Abramsin, Bidenin ja Duckworthin saamia ääni. 

Noin 20 demokraatin arvioituaan vastustavan Pelosin valintaa ja arviot pitivät paikkansa. Hieman yllättäen yhtenä kriitikkona tunnettu Alexandra Ocasio-Cortes äänesti lopulta Pelosin puolesta, huutaen heti äänestämisen jälkeen ”sori” vieressä istuville edustajille. 

Demokraattien ohella myös republikaanien riveissä tapahtui hajoamista ideologisista syistä. Kun demokraateilla vastustajat eivät katsoneet Pelosin olevan tarpeesi vasemmalla, republikaanien riveissä McCarthya ei pidetty tarpeeksi oikeistolaisena. 

Republikaanien puhemiesehdokkuuden McCarthylle hävinnyt Jim Jordan sai viisi ääntä lähinnä Freedom Caucusin edustajilta. Jordan on äärilaidan republikaani ja vannoutunut Trumpin kannattaja. Presidentti maksoinko lojaaliutta takaisin ja tuki avoimesti Jordanin valintaa puhemieheksi. Presidentin toiminta oli erittäin poikkeuksellista sillä koskaan aikaisemmin Yhdysvaltain historiassa ei presidentti ole puuttunut julkisesti edustajainhuoneen puhemiesäänestykseen. 

Presidentti Trumpin tuki Jordanille ja hänen saamansa hajaäänet ovat isku McCarthyn johtajuudelle. Muutoinkin republikaaneissa on välivaalien jälkeen valtaa saanut äärilaidan edustajat, jotka ovat sysänneet maltilliset republikaanit ahtaalle.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Kiinnostava kirjoitus, Jani. Kun kerrot, että presidentti tuki avoimesti Jim Jordanin valintaa puhemieheksi, olisiko sinulla jokin hyvä linkki lähteeseen?

Toimituksen poiminnat