Tulevaisuuden tekijä ja menneisyyden tutkija Päätoiminen tutkija ja osa-aikainen poliitikko

Kaksi vuotta on lyhyt aika vaalikampanjalle

Massachusettsin senaattori Elizabeth Warren ilmoitti vuoden viimeisinä päivinä muodostavansa Presidential explotarory committeen ja ilmoittautui näin tavoittelemaan demokraattien presidenttiehdokkuutta. Aiemmin joulukuussa saman oli tehnyt Obaman hallinnon entinen asuntoministeri Julian Castro.

Tällaisen komitean perustaminen on hyvin tyypillistä Yhdysvalloissa ja sen avulla potentiaalinen ehdokas kartoittaa mahdollisuuksiaan tulevissa esivaaleissa, sekä pystyy muodostamaan vaalikampanjaa varten tarvittavan organisaation ja keräämään sekä poliittista että taloudellista tukea.

Nyt tammikuun aikana on odotettavissa liuta ehdokasilmoituksia demokraattien riveistä. Tilanne tulee muistuttamaan republikaanien esivaaleja edellisten presidentinvaalien aikana, jolloin ehdokkuudesta kilpaili peräti 17 ehdokasta.

Warrenin ja Castron ohella joukkoon odotetaan ainakin entistä varapresidentti Joe Bidenia, entistä oikeusministeri Eric Holderia, New Yorkin entistä pormestaria Michael Bloombergia (liittynyt vasta demokraatteihin), Vermontin senaattori Bernie Sandersia (ei ole vielä liittynyt uudelleen demokraatteihin).

Kuvernööreistä ainakin Coloradon John Hickenlooperia ja Virginian Terry McAuliffea odotetaan virallistavan ehdokkuutensa nopeasti. Vaa’ankieliosavaltioiden kuvernööreinä he ovat vahvoilla.

Edustajainhuoneen entinen jäsen sekä Teksasissa niukasti senaattorivaalit hävinnyttä Beto O’Rourkea odotetaan ehdolle kuten myös senaattoreita Cory Booker (NJ), Sherrod Brown (OH), Bob Casey (PA), Kirsten Gilibrand (NY), Kamala Harris (CA), Amy Klobuchar (MI) ja Jeff Merkley (OR). Varmasti yrittäjiä on myös muitakin mutta on hyvin todennäköistä, että presidentti Donald Trumpin haastaja löytyy tästä joukosta.

Pitkäkestoisia kampanjoita

Näin suomalaisesta näkökulmasta saattaa tuntua oudolta, että presidenttiehdokkaat tulevat esiin melkein kaksi vuotta ennen vaalipäivää. Tätä kirjoittaessa vaaleihin on 671 päivää. Yhdysvalloissa pitkät kampanjat ovat kuitenkin enemmän sääntö kuin poikkeus. Modernilta aikakaudelta löytyy ainoastaan pari tapausta, joissa henkilö on ilmoittautunut ehdolle hyvin myöhään mutta silti onnistunut voittamaan vaalit.

Varapresidentti Richard Nixonin ( R ) niukalla äänierolla voittanut John F. Kennedy ( D ) ilmoittautui presidenttiehdokkaaksi vasta 11 kuukautta ennen vaalipäivää. Vastaavasti vuoden 1992 vaaleissa Bush vanhemman ( R ) voittanut kuvernööri Bill Clinton ( D ) asettui virallisesti ehdolle noin vuosi ennen vaalipäivää.

Tällä vuosituhannella ilmoitus ehdokkuudesta on tapahtunut noin 1,5 vuotta ennen vaalipäivää. Edellisissä presidentinvaaleissa pääehdokkaista Hillary Clinton (D ) ilmoittautui ehdokkaaksi huhtikuussa 2015 ja Donald Trump ( R ) seurasi perässä kesäkuussa 2015. Republikaanien ennakkosuosikkina ollut entinen kuvernööri Jeb Bush oli ensimmäisenä mukana kisassa, hänen tehtyä ilmoituksen jo joulukuussa 2014. Pitkä kampanja ei kuitenkaan auttanut häntä pääsemään Valkoiseen taloon.

Vuoden 2012 presidentinvaaleissa presidentti Barack Obama ilmoitti hakevansa jatkokautta huhtikuussa 2011. Presidentin poikkeuksellinen suosio ja kampanjakoneiston tehokkuus piti republikaaneja varpaillaan eikä potentiaalisia haastajia löytynyt ennen Obaman virallista ilmoitusta. Hyvin nopeasti tuon jälkeen Mitt Ronney ( R ) ilmoittautui huhtikuun lopulla 2011 tavoittelemaan republikaanien presidenttiehdokkuutta. Vuoden 2012 vaalien ehdokasasettelua on kuvattu Yhdysvalloissa hitaaksi.

Presidentinvaalit vuonna 2008 olivat poikkeukselliset, sillä ensimmäistä kertaa yli viiteenkymmeneen vuoteen ehdolla ei ollut nykyistä presidenttiä tai varapresidenttiä. Pelikentän tyhjyys innosti poliitikot asettumaan ehdolle hyvin aikaisessa vaiheessa.

Ensimmäisenä pelikentälle rynni Iowan kuvernööri Tom Vilsack ( D ) vaa’ankieliosavaltion kuvernöörinä hän oli alussa demokraattien suosikki mutta lopulta ehdokkuudesta tuli kahden senaattorin välinen mittelö. Sekä Hillary Clinton että Barack Obama muodostivat omat kampanjakomiteansa tammikuussa 2007.

Republikaanien ehdokkuuden lopulta saavuttanut senaattori John McCain asettui ehdolle joulukuussa 2006.

Presidentti George W. Bush ( R ) ilmoitti pyrkivänsä jatkokaudelle toukokuussa 2003 kun varsinaiset taistelutoimet Irakissa olivat päättyneet. Bush kampanjaa voidaan pitää Yhdysvalloissa lyhyenä. Hänen vastaehdokkaansa senaattori John Kerry ( D ) oli puolueensa ensimmäinen virallinen ehdokas hänen ilmoittautuessa kisaan jo joulukuussa 2002.

Yhdet Yhdysvaltain historian kiistellyimmistä presidentinvaaleista käytiin vuonna 2000 varapresidentti Al Goren ( D ) ja kuvernööri George W. Bushin ( R ) välillä. Varapresidentti Gore asettui ehdokkaaksi jo tammikuussa 1999 ja hänet lopulta voittanut Bush maaliskuussa 1999.

Vuoden 2000 vaaleissa oli mukana myös yksi muukin ehdokas, jonka aika oli vielä tuleva. Poikkeuksellisen ”suuria ja massiivisia” gallup-tuloksia saanut liikemies Donald Trump ilmoitti presidenttiehdokkuudestaan lokakuussa 1999 eli noin vuosi ennen vaalipäivää. Edes se, että hän väläytti Oprahin olevan hänen varapresidenttiehdokkaansa ei tuonut tarpeeksi nostetta ja tuolloin hänen kampanjansa painui vaalihistorian alaviitteeksi. Läpimurtoa Valkoiseen taloon hän sai odottaa vielä 16 vuotta.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän mmarttila kuva
Markku Marttila

Kaksi vuotta EI OLE lyhyt aika vaalikampanjalle, vaikka blogisti otsikossaan jotain muuta tulee väittäneeksi. 'On the contrary', kaksi vuotta on tavanomaista pidempi kampanja-aika USA:n presidentinvaaleissa.

Jani Kokko: "Tällä vuosituhannella ilmoitus ehdokkuudesta on tapahtunut noin 1,5 vuotta ennen vaalipäivää." Siispä odotellaan rauhassa kevääseen saakka ainakin.

Yhdysvaltain presidentinvaalit 2020 tulevat mitä ilmeisimmin olemaan ennennäkemätön spektaakkeli jo sen takia, että kansa on jakaantunut kahtia tavalla, jota on pidettävä vaarallisena maan yhteiskuntarauhan kannalta. Vielä ei ole varmaa sekään pysyykö Donald Trump virassa syksyyn 2020 saakka, vai onko Mike Pence siirtynyt hänen tilalleen sitä ennen.

Yhdysvaltain poliittisen historian väitöstutkijana toimivalle blogistille on kohtuullista huomauttaa, että hän tarkoittanee "explotarory committee'lla" paremminkin exploratory committee'ta (an organization established to help determine whether a potential candidate should run for an elected office).

Blogisti mainitsee myös Mitt Ronneyn (R). Ilmeisesti kyseessä on Mitt Romney, tuo presidentin näköinen mies, jonka mielihyvin soisi olevan 2020 ehdokkaana D.Trumpin sijasta. https://www.theguardian.com/us-news/2019/jan/02/mi...

Toimituksen poiminnat