Tulevaisuuden tekijä ja menneisyyden tutkija Päätoiminen tutkija ja osa-aikainen poliitikko

Opettaja ja jääräpäinen oppilas.

  • Demokraattijohtaja Nancy Pelosi, presidentti Donald Trump ja senaatin vähemmistöjohtaja Chuck Schumer.
    Demokraattijohtaja Nancy Pelosi, presidentti Donald Trump ja senaatin vähemmistöjohtaja Chuck Schumer.

Yhteiskuntaopin tunnilla opettaja opettaa hieman jääräpäiselle oppilaalle, että Yhdysvalloissa hallinto jakaantuu kolmeen erilliseen haaraan ja, että kongressi muodostuu senaatista ja edustajainhuoneesta. Ei kuulosta erikoiselta. Poikkeuksellisen tilanteesta kuitenkin tekee sen, että kyseessä ei ole yhteiskuntaopin tunti vaan Valkoisen talon ovaalihuone, opettajana edustajainhuoneen tuleva puhemies ja oppilaana Yhdysvaltain presidentti.

Tällainen näytelmä järjestettiin eilen Washingtonissa kun presidentti Trump tapasi ensimmäistä kertaa välivaalien jälkeen demokraattijohtoa. Lehdistön läsnäollessa käytyyn keskusteluun osallistui presidentin lisäksi edustajainhuoneen tuleva puhemies Nancy Pelosi sekä senaatin vähemmistöjohtaja Chuck Schumer.

Demokraattijohto pyrki selventämään linjauksiaan presidentille ja esitteli vaihtoehtoja kompromisseihin. Samalla presidentti keskittyi jankkaamaan Meksikon vastaiselle rajalle nousevan muurin rahoituksesta. Mikäli demokraatit eivät suostuisi hyväksymään muurin rahoitusta, presidentti ajaisi liittovaltion hallinnon alas. Presidentin fanaattinen suhtautuminen muuriin juontuu vuoden 2016 presidentinvaaleissa, joissa muuri muodostui hänen keskeisemmäksi vaalilupaukseksi. Lupauksen pettäminen voisi olla hänelle kohtalokasta vuoden 2020 vaaleja ajatellen.

17 minuuttia kestänyt "keskustelu" osoitti millaiseksi Trumpin presidenttikauden kaksi viimeistä vuotta ja 116. Kongressin toimikausi tulevat olemaan. Mikäli presidentti ei suostu kompromisseihin ensisijaisesti muurin, sosiaaliturvan, terveydenhoidon ja ympäristölainsäädännön suhteen, ei Washingtonissa tulla saamaan mitään aikaan. Presidentti voisi osoittaa kompromissikykyä ja siirtää huomio muurista merkittäviin infra-hankkeisiin, joihin demokraatit suhtautuvat varsin positiivisesti. Ainakin positiivisemmin kuin valtion rahoilla rakennettavaan rajamuuriin. Näin pystyttäisiin (kenties) rakentamaan luottamusta osapuolten välille, ettei lainsäädäntö ajaudu pysyvään seisokkiin.

Pysähtyneisyydestä uusi normaali

Tavallisille amerikkalaisille pattitilanne ei kuitenkaan olisi mikään yllätys. Edellisten kongressien suosio on tutkimuksissa painunut säännöllisesti alle 30% ja tutkijat valitsivat muutama vuosi sitten 113. kongressin Yhdysvaltain historian tehottomimmaksi lainsäädännöllä mitattuna. Tällaisesti toimintakulttuurista on tullut uusi normaali ja välivaalimatkallani useat kansalaiset vahvistivat tämän näkemyksen. Riippumatta osavaltiosta ja henkilön puoluetaustasta, kaikki haastattelemani ihmiset eivät usko tulevan kongressin saavan mitään merkittävää aikaan tai pystyvän yhteistyöhön, puhumattakaan yhteistyöstä Valkoisen talon kanssa.

Mikäli presidentti Trumpilla olisi kykyä palkata realistinen kansliapäällikkö tehtävänsä jättävän Kellyn tilalle, niin tämä henkilö voisi pitää presidentille oppitunnin yhteistyön tärkeydestä liittovaltion tasolla. Varsinkin jos valta kongressissa on jakautunut molemmille puolueille. Realistinen kansliapäällikkö voisi myös kertoa presidentille, ettei ole poliittisesti hyväksi ottaa suorassa tv-lähetyksessä vastuuta hallinnon alasajosta. Yleensä kun molemmat osapuolet pyrkivät vierittämään syytä alasajosta toiselle osapuolelle.

Eilisen kissatappelun jälkeen Valkoisen talon lehdistösihteeri Sarah Huckabee Sanders kuvasi kolmikon kohtaamista ”rakentavaksi dialogiksi.” Nähtäväksi jää kuinka rakentavaksi yhteistyö tulee todellisuudessa muodostumaan kun uusi kongressi aloittaa toimikautensa tammikuun 3. Päivänä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän MiikaKautto kuva
Miika Kautto

Seuraavassa budjettiväännön yhteydessä tapahtuvasta hallinon sulkeminen on nimetty "Trump shutdowniksi", tämän myös Trump itse sanoi. Käytänössä Trump antoi itselleen kuolemansuudelman, kaikki negatiivinen hallinon sulkemisesta kohdistuu häneen

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset