Välivaalimatka: osa 9 – Taistelu Floridassa

Florida, Florida, Florida. Jälleen kerran Yhdysvaltain politiikka kulminoituu vaalien osalta Floridan osavaltioon, jossa on ajauduttu varsin harvinaiseen tilanteeseen. Ensimmäistä kertaa osavaltion historiassa joudutaan laskemaan uudelleen äänet sekä kuvernöörin että senaattorin vaaleissa. Molemmat osapuolet ovat esittäneet syytöksiä vaalivilpistä ja tilanne alkaa muistuttaa vuoden 2000 presidentinvaaleja ja surullisen kuuluisaa ääntenlaskentaprosessia. Tuolloin ääniä laskettiin muutaman piirikunnan osalta yli viisi viikkoa kunnes Yhdysvaltain korkein oikeus määräsi laskennan lopetettavaksi. Tuolloin George W. Bush johti AL Gorea 537 äänellä ja voitti osalvaltion valitsijamiehet ja sitä kautta presidenttiyden.

Nyt osavaltion vaaliviranomaiset ovat määränneet uudelleenlaskennan kaikki 67 piirikuntaan. Tehtävä on pakollinen sillä osavaltion laki edellyttää, että mikäli ehdokkaiden välinen ero on alle 0,5%, tulee suorittaa koneellinen uudelleenlaskenta. Mikäli sen jälkeen eroa on edelleen alle 0,25%, tulee suorittaa uudelleenlaskenta vielä kerran manuaalisesti. Vaalilautakunnilla on todellinen kiire sillä laskenta tulee suorittaa torstaihin mennessä, jo nyt osa vaalilautakunnista on ilmoittanut etteivät pysty toimimaan esitetyssä aikataulussa. Kysymyksiä on jo esitetty mitä tehdään äänille, joita ei keritä laskea.

Tiukka taistelu

Molemmissa vaaleissa kaikki äänet on laskettu ja tilanne on todella tasainen. Senaatin osalta kuvernööri Rick Scott (rep.) on saanut 50,1% äänistä ja senaattori Bill Nelson (dem.) 49,9% äänistä. Yli kahdeksasta miljoonasta annetusta äänestä eroa on vain 12.562. Uudelleenlaskennassa tämä tulos voi muuttua demokraattien eduksi. On odotettavissa, että erityisesti demokraattien hallitsemasta Miami-Daden piirikunnasta tulee uudelleenlaskennassa merkittävä määrä ääniä Nelsonille. Osalvaltion suurimpana piirikuntaan Miami-Dade on ollut ratkaisevassa asemassa vaalien suhteen.

Republikaanien Scott on jo syyttänyt, että liberaalit demokraatit yrittävät varastaa vaalit floridalaisilta, mutta osalvaltion vaaliviranomaiset eivät ole löytäneet todisteita vaalivilpistä ja uudenlleenlaskennan peukaloinnista. Onkin hieman erikoista, että kuvernööri Scott syyttä omaa virkakoneistoaan vaalien peukaloinnista. Tilanne on hieman verrattavissa Georgiaan, sillä molemmissa republikaanien viranhaltija on ehdokkaana ja samanaikaisesti pyrkii käyttämään asemaansa viranhaltijana sekaantuakseen vaaliprosessiin. Nelsonin voitti ei muuttaisi voimasuhteita senaatissa, joten sen suhteen tuloksella ei ole strategista merkistystä republikaaneille.

Kuvernöörin osalta Ron DeSantis (rep.) johtaa 49,6% Andrew Gillumia, joka on saanut 49,2% äänistä. Eroa on vain 33.684. Tällä hetkellä tulos nojaa republikaanien suuntaan mutta tässäkin vaalissa Miami-Daden piirikunta voi järjestää yllätyksen. Andrew Gillumin olisi voittaessaan osavaltion ensimmäinen afroamerikkalainen kuvernööri, joten tuloksella on merkittävä symboliarvo.

Vaalituloksen perusteella Florida on hyvin kahtiajakautunut ja järjestelmällisesti demokraattien ehdokkaat voittivat enemmistön Clintonin vuoden 2016 voittamissa vaalipiireissä ja vastaavasti republikaanien ehdokkaat saavuttivat enemmistön Trumpin voittamissa vaalipiireissä. Demokraatit hallitsevat kaupunkeja ja republikaanit sitten maaseutua ja pienempiä asutuskeskittymiä.

kokko1987
Sosialidemokraatit Muurame

Yhdysvaltain poliittisen historian väitöstutkija Jyväskylän yliopistossa ja aktiivinen poliitikko. Blogissa ruoditaan sekä Suomen että maailman ajankohtaisia ilmiöitä, historiaa unohtamatta.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu