Tulevaisuuden tekijä ja menneisyyden tutkija Päätoiminen tutkija ja osa-aikainen poliitikko

Välivaalimatka: osa 7 - vaalipäivän jälkeen

 • Demokraattien voitto Indianassa: J.. D. Ford syrjäyttti republikaanin osavaltion senaatissa. Kuva: Nicolo Parente.
  Demokraattien voitto Indianassa: J.. D. Ford syrjäyttti republikaanin osavaltion senaatissa. Kuva: Nicolo Parente.
 • Demokraattien tappio Indianassa: Osavaltion uusi senaatti Mike Braun pitämässä voittopuhettaan Indianapoliksessa.
  Demokraattien tappio Indianassa: Osavaltion uusi senaatti Mike Braun pitämässä voittopuhettaan Indianapoliksessa.

 

Ääntenlaskenta on vielä kesken mutta jo tässä vaiheessa voidaan vaalitulosta pitää odotettuna Yhdysvaltain välivaaleissa. Demokraatit valtasivat edustajainhuoneen, republikaanit vahvistivat enemmistöään senaatissa ja kyseessä oli kansanäänestys presidentti Trumpista. Ohessa muutamia huomioita viime yön vaalituloksesta:

 

 • Äänestysprosentti nousi 51,4%. Amerikkalaisittain tätä voidaan pitää varsin korkeana ja tilastoissa saadaan palata vuoden 1914 välivaaleihin, jotta löydetään vastaavia lukuja.

 

 • Demokraatit lisäsivät kannatustaan korkeakouluttettujen valkoisten parissa samalla kun republikaanit vahvistivat asemiaan ei-korkeakoulutettujen valkoisten keskuudessa, jotka ovat Trumpin kannatuksen ydintä. Demokraatit onnistuivat vahvistamaan asemiaan suurkaupunkien taajamissa ja urbaanit republikaanit pyyhkäistiin käytännössä olemattomiin viime yönä.

 

 • Senaatin osalta paikat eivät olleet demokraateille suosiollisia. Jaossa olleesta 35 paikasta 24 oli demokraattien hallussa ja moni jatkokaudelle pyrkinyt demokraatti oli suurissa vaikeuksissa republikaanisten haastajien kanssa.

 

 • Nevadassa Jacky Rosen (dem.) onnistui syrjäyttämään senaattori Dean Hellerin (rep.) Tämä oli odotettua kuten myös demokraattien tappiot Indianassa, Missourissa ja Pohjois-Dakotassa. Pohjois-Dakotassa Kevin Cramer (rep.) päihitti senaattori Heidi Heitkampin yli 10% marginaalilla. Indianassa Mike Braun vei voiton Joe Donnellysta (dem.) myös suurella marginaalilla. Missourissa Claire McCaskill (dem.) ei onnistunut toteuttamaan ihmettä uudestaan ja hävisi Josh Hawwleylle (rep.) Tappiot näyttävät demokraateille tulevan vielä Montanassa ja Floridassa.

 

 • Edustajainhuoneessa demokraatit saavuttivat odotetusti enemmistön.He pärjäsivät hyvin ruostevyöhykkeen osavaltiossa sekä kaupunkien ulkopuolisissa taajamissa. Huomionarvoista on, että demokraatit onnistuivat saavuttamaan enemmistön edustajainhuoneessa ilman Kaliforniaa, jonka tuloksia vielä odotellaan. Kalifornia on ollut peruskivi demokraattien strategiassa saavuttaa valta edustajainhuoneessa.

 

 • Edustajainhuoneen uudeksi puhemieheksi on tulossa demokraattien nykyinen vähemmistöjohtaja ja entinen puhemies nancy Pelosi. Julkisuuteen demokraatit osoittavat yhtenäisyyttä mutta sisällä kuohuu. Osalle nyt valituista kongressiedustajista Pelosi ei ole tarpeeksi edistyksellinen ja tähän kriitikoiden joukkoon kuuluu mm. Alexandran Ocasio-Cortes New Yorkista, josta tuli eilen nuorin koskaan edustajainhuoneeseen valittu nainen.

 

 • Demokraatit onnistuivat rakentamaan ”sinisen muurin” uudelleen. Ohion Brown, Michiganin Stabenow, Michiganin Baldwin ja Pennsylvanian Casey uusivat paikkansa senaatissa. Alueen kuvernöörivaaleissa demokraatit säilyttivät paikkansa Pennsylvaniassa ja voittivat paikat Wisconsinissa ja Michiganissa. Erityisesti kuvernööri Scott Walkerin (rep.) kaatuminen Wisconsinissa on erittäin mieluinen uutinen demokraateille. Nämä tulokset vahvistavat demokraattien kykyä ruostevyöhykkeen takaisinvaltaamiseksi vuoden 2020 presidentinvaaleissa.

 

 • Teksasissa Beto O’Rourke (dem.) hävisi Ted Cruzille (rep.) noin 200.000 äänellä. Kilpailu oli erityisen tiukka republikaanien varmana pitämä paikka oli oikeasti uhattuna. Häviötä 200.000 äänellä voidaan pitää voittona demokraateille. 

 

 • Kuuden osavaltion lainsäädäntöelimet siirtyivät republikaaneilta demokraateille. Tällä on suuri merkitys kun osavaltioiden lainsäädäntöelimet ryhtyvät piirtämään vaalipiirejä uudelleen vuoden 2020 väestölaskennan perusteella.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän beige03 kuva
Risto Laine

Demokraateilla on vain sellainen tilanne, että heiltä puuttuu vetovoimainen Johtaja seuraavia vaaleja ajatellen. Toisekseen Republikaanit ovat sen suhteen niskan päällä, jos Demokraatit asettuvat vastustamaan Trumpin talousuudistuksia, Republikaanit voivat vedota yleisölle "yritimme parhaamme, mutta Demokraatit" Tiedäthän?.

Mitään syytettä ei tulla nostamaan Venäjä yhteyksistä, tosin Demokraatit tulevat pitämään huolen siitä että asia nostetaan vaalipuheissa, aina. Brett Kavanaughin tapaus osoitti miten Demokraatit loi "hillopurkin", mutta purkin tarina petti. Ja onko se viisasta.

Demokraatit eivät malta olla viisaita ja heidän "räyhä osastonsa" tulee olemaan ongelma seuraavissa vaaleissa ja äänet vain ropisevat vastustajalle.

Sinänsä mielenkiintoista, että Demarit sai vakuutettua ruostevyöhykkeen ihmiset äänestämään heitä. Lupasiko Demarit työpaikkoja, terveyspalveluja jne??. Tämä alue kuuluukin Edustajainhuoneen piiriin "osavaltioiden ihmisten asiat", siispä saa nahdä kuinka he nyt alkavat luomaan jengille työtä jne.

Toimituksen poiminnat