Tulevaisuuden tekijä ja menneisyyden tutkija Päätoiminen tutkija ja osa-aikainen poliitikko

Välivaalimatka: osa 5 - Taistelu Indianassa

  • Indiana republikaanien ehdokas Mike Braun vaalitilaisuudessa Noblesvillessa.
    Indiana republikaanien ehdokas Mike Braun vaalitilaisuudessa Noblesvillessa.
  • Jalkautumista äänestäjien oville demokraattien tukijoukon kanssa Indianapoliksessa.
    Jalkautumista äänestäjien oville demokraattien tukijoukon kanssa Indianapoliksessa.

Indiana on näissä välivaaleissa yksi viidestä osavaltiossa, joissa istuva demokraatti senaattori on suurissa vaikeuksissa republikaanisen haastajan kanssa. Joe Donnelly (dem.) pyrkii toiselle kaudelle Yhdysvaltain senaattiin mutta entinen osavaltion edustajainhuoneen jäsen ja liikemies Mike Braun (rep.) todennäköisesti syrjäyttää hänet. Näin osavaltion nykyinen republikaaninen senaattori Todd Young saisi republikaanin aisaparikseen.

Indiana on perinteisesti ollut republikaanien osavaltio vaikkakin Barack Obama voitti pienellä marginaalilla osavaltion valitsijamiehet vuonna 2008. Osavaltion republikaanisuudesta johtuen Donnelly on joutunut tekemään kompromisesseja miellyttääkseen osavaltion republikaanisia äänestäjiä. Hän on mm. antanut tukensa presidentti Trumpin muurihankkeelle, tämä on luonnollisesti suututtanut osavaltion liberaalit demokraatit mutta koska valittavana ei ole ketään toista demokraattia niin heidän on pakko äänestää Donnellya.

Osavaltiossa ei ole yhtä keskeistä vaaliteema, joka vaalit tulee ratkaisemaan vaan asioiden tärkeys riippuu yksittäisestä äänestäjästä. Demokraattien äänestäjille terveydenhoito vaikuttaa olevan keskeisin teema, jolla he valitsevat ehdokkaansa. Republikaaneilla puolestaan talous, erityisesti tällä vaalikaudella hyväksytty veronalennus paketti, on painavin syy ehdokasvalinnassa.

Hieman villikortti vaikuttaa olevan presidentti Trumpin tariffipolitiikka sillä Indianan kaksi suurinta työllistäjää ovat maatalous ja valmistus, molempien toiminta pohjautuu enemmän tai vähemmän vientiin. Aikaisemmin tänä vuonna presidentti Trump ajautui riitaan tariffeista Harley Davidsonin kanssa, jolla on paljon valmistusta osavaltiossa. Osavaltion maanviljelijät eivät myöskään ole olleet tyytyväisiä presidentin politiikkaan sillä se on suoraan leikannut heidän kannattavuuttaan. Maanviljelijät äänestävät useimmin republikaaneja kuin demokraatteja.

Maanviljelijöiden passivoituminen Mike Braunin tukemisena ei kuitenkaan edesauta riittävästi Joe Donnelyn valintaan senaattiin. Hänelle vetoapua kuitenkin tarjoaa Libertaarien ehdokas Lucy Brenton, joka on kerännyt gallupeissa noin 6% kannatuksen. Libertaarien ehdokkaat vievät tunnetusti enemmän ääniä republikaaneilta kuin demokraateilta joten Brenton voi olla näissä vaaleissa kuninkaantekijä.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat