Tulevaisuuden tekijä ja menneisyyden tutkija Päätoiminen tutkija ja osa-aikainen poliitikko

Välivaalimatka - osa 2: Vaalit väkivallan varjossa

  • Mark Ruthgard osoittamassa mieltään Valkoisen talon edessä sunnuntaina
    Mark Ruthgard osoittamassa mieltään Valkoisen talon edessä sunnuntaina

”Pelkään, että tapaukset ruokkivat salaliittoreorioita ja vahvistavat Trumpin asemaan.” Näin totesi aamiaistarjoilija kun kysyin häneltä, onko viimepäivien tapahtumilla vaikutusta välivaaleihin. Corettan mielestä keskustelu putkipommien yhteydessä osoitti kuinka kaukana todellisuudesta osa Trumpin kannattajista on. Heistä innokkaimmat ovat epäilleet, että demokraatit olisivat olleet lähetyksien takana, kerätäkseen ääniä välivaaleissa syyttämällä Trumpia ja hänen kannattajiaan tapauksista.

Putkipommien tapauksessa vältyttiin kuolonuhreilta mutta viikonlopun välikohtaus Pittsburghissa vaikutti myös tunnelmaan Washingtonissa. Äärioikeistolaisen miehen hyökkäys synagogaan tappoi yksitoista ihmistä ja haavoitti useita muita. Presidentti Trump tuomitsi iskun mutta samalla pohti ääneen olisiko tilanne ollut toinen, mikäli synagogassa olisi ollut aseistetut vartijat. Ottaen huomioon kuinka paljon Yhdysvalloissa kuolee vuosittain ihmisiä aseväkivallan seurauksena, on presidentin lausunto käsittämätön.

Pittsburghin välikohtaus on jälleen käynnistänyt keskustelun Yhdysvaltain aselaeista ja rintamalinjat ovat muotoutuneet hyvin perinteisiksi demokraattien kannattaessa tiukennuksia ja republikaanien vastustaessa. Samaisella aamiaisella, jolla keskustelin Corettan kanssa, uppouduin hetkeksi vaihtamaan ajatuksia naapuripöydässä istuneen miehen kanssa maan aselajeista. Esitin hänelle eurooppalaisten hämmennyksen siitä, että Yhdysvalloissa kuolee aseväkivallan seurauksena paljon kansalaisia vuosittain mutta silti aselakeja ei pystytä tiukentamaan. Tähän hän vastasi lakonisesti, että ”aseet eivät tapa ihmisiä vaan ihmiset tappavat.” Hänelle pyrkimykset aselakien tiukentamiseksi edustivat liberaalien pyrkimystä rajoittaa yksilönvapauksia. Demokraattien hallitsemassa Washingtonissa löytyy siis myös ei niin liberaaleja mielipiteitä. 

Toisenlaisia mielipiteitä tuli kuitenkin enemmän vastaan pitkin päivää. Erityisen kovaa palautetta maan lepsuista aselajeista kuulin Valkoisen talon edessä, jonne oli kerääntynyt ihmisiä mielenosoitukseen. Kylttejä kantanut Mark sanoi kampanjoineensa jo vuosia muutoksen puolesta eikä ole kyynistynyt vaikka poliitikot näyttävät olevan kykenemättömiä saamaan muutosta aikaan. 

Välivaalien lopputulokseen viikonlopun tapahtumilla ei näytä olevan vaikutusta. Keskustelu varmasti vahvistaa sekä demokraattien että republikaanien ydinkannattajien äänestysaktiivisuutta, mutta tämä tapahtuu osapuolille jo valmiiksi suosiollisissa vaalipiireissä. Erityisesti edustajainhuoneessa kovimman kilpailun kohteena olevat paikat ovat Kalifornian ja Minnesotan kaltaisten osavaltioiden taajama-alueita, joissa äänestäjiä kiinnostaa enemmän talous kuin aselait. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän JukkaSalakari kuva
Jukka Salakari

Itse uskon että nämä vaalit tulee ratkaisemaan ihmisten huoli terveydenhoidosta. Affordable care actin open enrollment alkaa juuri sopivasti tällä viikolla ja montaa odottaa vaihtoehtojen puute. Trumpin lupaukset eivät toteutuneet ja Medicarea vihaavat republikaanit alkavat nähdä mihin maa on menossa.

Käyttäjän MikaRiik kuva
Mika Riikonen

Trump perustaa viestinsä kahtiajaon syventämiselle.

Se tie tuskin tuo enää lisää kannattajia, mutta vierottaa osan entisistä äänestäjistä. Jopa useat vuosikymmenien ajan republikaaneja tukeneet suurlahjoittajat ovat siirtäneet rahallisen tukensa demokraateille.

Käyttäjän MikkoSauren kuva
Mikko Sauren

Eipä ole kuin nelisen viikkoa siitä kun oikeaa risiiniä sisältäviä kirjeitä lähetettiin Trumpille ja muille Rebuplikaaneille. Aika hiljaista oli media rintamalla silloin. Ei kuulunut spekulaatioita tai salaliittoteorioita, mutta nyt näitä putkipommeja (joista yksikään ei possahtanut) on toitotettu jo monta päivää. Hmm...

https://www.americanthinker.com/blog/2018/10/media...

Sen verran nuo putki"pommit" (joista siis yksikään ei edes sihahtanut) saivat aikaan, että media huomio kääntyi pois talouden hyvistä luvuista. Tätä hässäkkää ennen jopa CNN joutui myöntämään että työttömyysluvut näyttävät hyvältä ja GDP:llä menee lujaa. Vielä presidentinvaalien aikaan näille luvuille lähinnä naurettiin kun Trump niitä ehdotti. Tämä media huomio toi paljon positiivista julkisuutta Rebuplikaaneille juuri ennen vaaleja. Nyt se kaikki huomio onkin putki"pommeissa". (joista yksikään ei räjähtänyt).

Toimituksen poiminnat