Tulevaisuuden tekijä ja menneisyyden tutkija Päätoiminen tutkija ja osa-aikainen poliitikko

Välivaalimatka - Osa 1: Lähtö

  • Lähde: Department of State, International Visitor Leadership Program
    Lähde: Department of State, International Visitor Leadership Program

Toukokuussa vastaan tuli tarjous, josta en voinut kieltäytyä. Sain puhelun Yhdysvaltain Suomen suurlähetystöstä ja he tiedustelivat olisinko kiinnostunut lähtemään marraskuussa Atlantin taakse seuraamaan kongressin välivaaleja. Miten Yhdysvaltoja tutkiva poliitikko voisi jättää tällaisen tilaisuuden käyttämättä? Vastaus oli luonnollisesti kyllä ja nyt on lähdön aika. Seuraavat kolme viikkoa kuluvat tiiviisti Yhdysvaltain politiikan parissa.

Matka järjestetään Yhdysvaltain ulkoministeriön rahoittaman IVLP-ohjelman puitteissa. International Visitor Leadership Program on korkeatasoinen vaihto-ohjelma, jonka tarkoituksena on vahvistaa Yhdysvaltain ja kohdemaan kahdenvälisiä suhteita uusien henkilökohtaisten kontaktien kautta. Yhdysvaltain ulkoministeriö pyytää lähetystöjä esittämään potentiaalisia osallistujia, mutta lopullinen valinta on kiinni Washingtonin päätöksestä.

Yleisesti osallistujiksi on valikoitu tulevaisuuden vaikuttajia sekä asiantuntijoita, niin politiikan, talouden, tiedeyhteisön kuin myös median alalta. Lähetystön päätöksessä esittää minua osallistujaksi painoi Yhdysvaltain politiikkaan ja historiaan liittyvä tutkimustyöni sekä yli kymmenen vuotta kestänyt aktiivinen vaikuttamistyö kotimaan politiikassa.

Vierailuohjelmalle on asetettu kaksi tavoitetta:

  1. Edistää kestävien suhteiden muodostumista nykyisten ja tulevien ammattilaisten välillä ympäri maailmaa heidän amerikkalaisten kollegoiden kanssa.

  2. Järjestää osallistujille mahdollisuuksia saada ensikäden tietoa Yhdysvaltain yhteiskuntajärjestelmästä, kulttuurista, taloudesta ja politiikasta.

IVLP-ohjelman esivaihe käynnistyi vuonna 1940 kun Nelson Rockefeller nimitettiin ulkoministeriön kaupallisten- ja kulttuuriasioiden koordinaattoriksi Amerikan tasavaltoihin. Varsinainen IVLP-ohjelma käynnistyi 1948 niin kutsutulla Smith-Mundt lailla, jonka hyväksyi Yhdysvaltain 80. kongressi. Lain keskeisimpänä sisältönä oli huoli Neuvostopropagandan kasvaneesta vaikutuksesta maailmassa. Siksi IVLP-ohjelmassa Yhdysvallat halusi ”edistää ymmärtämyksen lisäämistä Yhdysvalloista muissa maissa ja lisätä molemminpuolista ymmärrystä amerikkalaisten ja muiden maiden kansalaisten kanssa.”

Yli 300 nykyistä ja entistä valtionpäämiestä sekä hallituksen johtajaa on osallistunut IVLP-ohjelmaan. Suomesta tunnetuimpia alumneja ovat mm. tasavallan presidentti Sauli Niinistö (1992), presidentti Tarja Halonen (1983), sekä entiset pääministerit Harri Holkeri (1970), Paavo Lipponen (1974) ja Matti Vanhanen (1993).

Mutta seuraavat kolme viikkoa kuluvat perehtymällä Yhdysvaltain politiikkaan sekä vaalijärjestelmään, tapaamisiin poliitikkojen, viranomaisten ja kansalaisjärjestön edustajien kanssa. Matkareitti kulkee pääkaupunki Washington D.C.:n kautta Virginian, Indianan, Coloradon ja Pennsylvanian osavaltioihin. Pyrin kirjoittamaan blogiini päivittäin matkapäiväkirjaa sekä mietteitä Yhdysvaltain välivaaleista, joten muistakaahan seurata blogiani.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Hienoa Jani ja kiitos jo etukäteen!

Seuraan suurella mielenkiinnolla raportointiasi Yhdysvalloista. Uskon, että saamme lukea asioita, joita Suomesta ei välttämättä näe. Ennakkoasetelmahan on se, että republikaanit (trumpilaiset) ovat menettämässä edustajainhuoneen enemmistön, ja edessä voi olla sen jälkeen syyte presidentille. Se ei kuitenkaan menestyne lakitupana toimivassa senaatissa, joka jää hyvin todennäköisesti näissä vaaleissa republikaaneille.

Mutta, tunnetta on siis paljon pelissä, ja mikään ei ole etukäteen varmaa tuossa nyt erikoisen jakautuneessa tilassa elävässä demokratiassa.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Mukavaa ja rauhallista matkaa. Innolla odotamme blogejasi, mutta älä kirjoita liian pitkiä. Tämä koko on maksimi pituus, minkä nyt kirjoitit, sen jaksaa ihmiset vielä lukea loppuun saakka.

Käyttäjän MattiJuhani kuva
Matti Loikkanen

Jani, onnea tehtävääsi!

Olen paikan päällä seurannut amerikkalaista elämänmenoa ja sikälästä politiikkaa muutaman kymmenen vuoden ajan. Varoitus, älä usko kaikkea mitä kuulet, jokainen vetää härskisti kotiin päin (ts valehtelevat).

Suomeki sanottuna se amerikkalanen polittikan teko -Linnan tuntamatonta sotamiestä lainatakseni, on niinkun hevoset naivat, siinä tanner tömisee ja aitaa kaatuu.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset