Tulevaisuuden tekijä ja menneisyyden tutkija Päätoiminen tutkija ja osa-aikainen poliitikko

Yhdysvaltain 47. Presidentti?

  • O’Rourke vaalitilaisuudessaan Austinissa. Newsweek.
    O’Rourke vaalitilaisuudessaan Austinissa. Newsweek.

Lauantai on valjennut tammikuisen koleana Washingtonissa. Viileästä säästä huolimatta kansalaisia tulvii kongressirakennuksen edustalle seuraamaan Yhdysvaltain 47. presidentin virkaanastujaisia. On tammikuun 20. päivä vuonna 2024.

Takana on poliittisen kuohunnan vuodet, jollaisia ei ole nähty sitten 1970-luvun. Vuoden 2020 presidentinvaaleissa demokraatit eivät onnistuneet Elizabeth Warrenin johdolla voittamaan presidentti Donald Trumpia ja ruostevyöhykkeen takaisinvaltaus jäi puolitiehen. Wisconsinin säilyminen Trumpin leirissä takasi hänelle toisen presidenttikauden pienimmällä mahdollisella marginaalilla, 270 valitsijamiestä Warrenin 268 vastaan.

Kuitenkin demokraattien saavuttama enemmistö sekä edustajainhuoneessa että senaatissa käynnisti virkarikosprosessin, joka lopulta päättyi presidentin erottamiseen tehtävistään ensimmäistä kertaa Yhdysvaltain historiassa. Varapresidentin paikalta presidentiksi noussut Mike Pence armahti Donald Trumpin ensimmäisenä virkatekonaan ja maan poliittinen kaaos syveni entisestään. Pencen kohtalo oli sama kuin Gerald Fordilla ja edessä oli tappio presidentinvaaleissa.

Kaaottisten vuosien jälkeen amerikkalaiset halusivat selkeästä muutosta poliittiseen kulttuurin, optimistisuutta ja luottamusta tulevaisuuteen ohi kyynisyyden ja epätoivon. Tämän johdosta miljoonat amerikkalaiset ovat täynnä toivoa seuratessaan kun korkeimman oikeuden presidentti pyytää ensimmäisen kauden senaattoria Teksasista laskemaan kätensä raamatulle ja toistamaan perässään "Minä, Robert Francis O'Rourke juhlallisesti vannon..."  

51-vuotias senaattori Robert Francis ”Beto” O'Rourke ei ollut demokraattien ennakkosuosikki presidenttiehdokkaaksi mutta hän nousi rakettimaisesti voittoon esivaaleissa ja voitto lopulta presidentinvaalit suurimmalla valitsijamiesmäärällä vuosikymmeniin.

Ensimmäisenä presidenttinä etelävaltioista sitten Bill Clintonin, O'Rourke onnistui murtamaan republikaanien punaisen vallin ja voittamaan kotiosavaltionsa Teksasin lisäksi myös Arizonan ja Missourin perinteisten vaa'ankieliosavaltioiden lisäksi, saavuttaen 406 valitsijamiestä Pencen 132 vastaan.

Kuulostaako epäuskottavalta? Varmasti kuulostaa. Tilanne on yhtä epäuskottava kuin helmikuussa 2007, jolloin vain kolme vuotta Yhdysvaltain senaatissa vaikuttanut afroamerikkalainen mies, jonka toinen nimi oli vieläpä Hussein, ilmoittautui demokraattien presidenttiehdokkaaksi, voittaen esivaalit ja saavuttaen lopulta presidenttiyden.

Todelliset vaalit Teksasissa

Edellä kuvattu tapahtumaketju voi hyvinkin toteutua lähitulevaisuudessa, mikäli Beto O’Rourke onnistuu kumoamaan todennäköisyydet ja voittamaan senaattori Ted Cruzin (rep.) marraskuun välivaaleissa. O’Rourken saavuttama noste on romahduttanut Cruzin kannatuksen ja gallupeissa O’Rourke on iskuetäisyydellä Cruzista. Tätä voidaan pitää ihmeenä sillä vuonna 2016 Donald Trump voitti Clintonin Teksasissa 9 %yksikön erolla ja Mitt Romney Obaman peräti 16 %yksikön erolla vuonna 2012. Näin Cruzin varmana pidetty uudelleenvalinta on vakavasti uhattuna.

Kongressiedustaja Beto O'Rourke on edustanut Teksasin 16. kongressivaalipiiriä Yhdysvaltain edustajainhuoneessa vuodesta 2013 lähtien. Hän voitti demokraattien esivaaleissa piiriä yli 15 vuotta edustaneen Silvestre Reyn ja kukisti myös republikaanisen vastaehdokkaansa varsinaisissa vaaleissa. Jälkimmäinen ei toki ollut mikään yllätys sillä Teksasin 16. kongressivaalipiiri on valinnut edustajakseen demokraatin vuodesta 1903 lähtien, ainoana poikkeuksena vuodet 1963-65.

O'Rourke on kampanjoinut jo yli vuoden ympäri Teksasia ja väkijoukot ovat kasvaneet vaalitilaisuudesta toiseen. Viime viikonloppuna Austinissa järjestetty vaalitilaisuus keräsi yhteen yli 50.000 ihmistä. Vastaavaa ihmismäärää ei ole yhden ehdokkaan vaalitilaisuudessa sitten vuoden 2016 presidentinvaalien. Vaalitilaisuudet ovat ulottuneet kaikkiin Teksasin piirikuntiin, jopa sellaisiin kuten Robertsin piirikunnan, jossa Donald Trump sai vuoden 2016 vaaleissa peräti 95% piirikunnan äänistä. 254 piirikunnan kiertäminen on ollut työlästä, mutta tällä O’Rourke on halunnut osoittaa ettei edustaisi senaatissa demokraatteja tai republikaaneja vaan teksasilaisia.

Kampanjatyylin lisäksi O’Rourke haluaa erottautua vastaehdokkaastaan myös rahoituksen suhteen. Hän on kieltäytynyt vastaanottamasta PAC-rahoitusta ja tästä huolimatta onnistunut keräämään vaalirahaa tuplasti enemmän kuin Ted Cruz. Myös kampanjaretoriikka on poikkeuksellista, mikäli sitä verrataan vallitsevaan poliittiseen keskustelukulttuuriin. O’Rourke ei niinkään puhu vastaehdokkaastaan Ted Cruzista tai presidentti Trumpista, varsinkin jälkimmäisen kritisoiminen on varsin käytetty vaalitaktiikka Uuden-Englannin demokraattiehdokkaiden parissa. Kritiikin sijaan O’Rourke katsoo tulevaisuuteen ja haluaa teksasilaisten äänestävän jonkun asian puolesta eikä niinkään jotain vastaan. Hänen puheensa ovat kuin kaikuja Barack Obaman ”toivo ja muutos” - kampanjasta vuoden 2008 presidentinvaaleissa. Tämä on nostanut hänet spekulaatioissa presidenttiehdokkaaksi.

Linjauksiltaan Beto O’Rourke on vahvasti liberaali. Hän kannattaa laajamittaista maahanmuuttouudistusta ja kansalaisuuden myöntämistä laittomien maahantulijoiden lapsille, koulutusuudistusta, yleistä terveydenhoitoa sekä huumeiden vastaisen sodan lopettamista ainakin osittain marihuanan laillistamisen kautta.

Teksasin demokraatit ovat toistelleet vuodesta toiseen, ettei osavaltio ole punainen eli automaattisesti republikaanien osavaltio vaan äänestämättömien osavaltio. Monet demokraattiehdokaat ovat yrittäneet tuloksetta innostaa sitoutumattomia äänestäjiä uurnille. Vahva julkinen kuva Teksasista republikaanienemmistöisenä osavaltiota passivoi potentiaalisia demokraattiäänestäjiä. Vuoden 2016 presidentinvaaleissa äänestysprosentti oli 46,7 ja äänestäneistä hieman yli 40 prosenttia tuki demokraattien Clintonia.

 

Kysymys kuuluukin pystyykö O’Rourke innostamaan riittävästi sitoutumattomia äänestämään vaaliuurnille? Tämä edellyttäisi äänestysaktiivisuuden nostamista demokraateille suotuisilla alueilla Rio Granden laaksossa ja Austinin, El Pason, Dallasin, San Antonion ja Houstonin suurkaupungeissa. Mahdollisuudet tähän ovat olemassa.


 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset