Tulevaisuuden tekijä ja menneisyyden tutkija Päätoiminen tutkija ja osa-aikainen poliitikko

Sanat ovat halpoja, ainoastaan teot merkitsevät

SDP, Vasemmisto, Vihreät ja RKP ovat tänään esittäneet virallisesti epäluottamuslausetta ulkoministeri Soinille. Soinin toiminta ja kommentit aborttikysymykseen liittyen ovat olleet omiaan hämmentämään kuvaa Suomen ulkopoliittisesta linjasta. Tähän Suomen linjaan on olennaisesti kuulunut naisten ja tyttöjen tasa-arvon tukeminen ja mm. seksuaaliterveyden edistäminen.

Viimeisimpänä oikeuskansleri yhtyi arvovaltaisten asiantuntijoiden joukkoon pitämällä Soinin toimintaa varsin ongelmallisena. Ulkoministeri ei voi esiintyä missään yksityishenkilönä, sillä hän on ulkoministeri 24/7/365 ja tämä määrittelee hänen toimintaansa. Kansalainen Soini voi laukoa omia mielipiteitään ihan, miten haluaa mutta niin kauan kuin kansalainen Soini on Suomen tasavallan ulkoministeri, niin hänet on sidottu maamme ulkopolitiikan viralliseen linjaan.  

Tätä Timo Soinin puolustajat eivät tunnu ymmärrä ja ovat onnistuneesti sotkeneet ministerivastuun ja sanan- sekä uskonnonvapauden. Ei kukaan ole ollut rajoittamassa Soinin sananvapautta tai uskonnonvapautta. Kritiikki on ainoastaan kohdistunut siihen, että hänen sanat ja teot ovat ristiriidassa Suomen ulkopoliittisen linjan kanssa.  

Hallituspuolueiden, erityisesti Kokoomuksen ja Keskustan, edustajille epäluottamuslause aiheuttaa ongelmia. Tai se on ”todella kenkkua” kuten eduskunnan feministiverkoston puheenjohtaja kansanedustaja Saara-Sofia Siren (kok.) tilannetta analysoi. Hän myös valittelee miten ”puheissa tuntuu menevän sekaisin se, äänestetäänkö tässä epäluottamuslauseesta yksittäistä ministeriä vai koko hallitusta kohtaan.” Epäselvyys on ihan hallituksen omaa aikaansaannosta, sillä ainoastaan he ovat tehneet epäluottamuslauseesta hallituskysymyksen. Perustuslain 64 § todetaan selvästi, että yksittäiselle ministerille annettu epäluottamuslause merkitsee ainoastaan yksittäisen ministerin eroa eikä koko hallituksen.

Varsinainen riman alituksen on tehnyt Sinisen tulevaisuuden puheenjohtaja Sampo Terho, joka on uhannut hallituksen kaatuvan, mikäli Soini ei saa luottamusta eduskunnalta. Terhon kommentti on selkeä hätähuuto marginaaliin painuvalta liikkeeltä. Siksi onkin käsittämätöntä mikäli 1,6% kannatusta nauttiva puolue pystyy näin uhkailemaan Kokoomuksen ja Keskustan edustajat Soinin tueksi. On aivan selvää, että vaikka Soini saisi epäluottamuslauseen niin Siniset eivät lähde hallituksesta. Seuraavat kuukaudet ovat heidän viimeiset kuukaudet hallituksessa ja monelle edustajalle viimeiset kuukaudet eduskunnassa, seuraavissa eduskuntavaaleissa kun on luvassa suuri romahdus. Siksi he tuskin haluavat aiheuttaa hallituksen kaatumisella ennenaikaisia eduskuntavaaleja, jolloin heidän edustajakautensa päättyisi ennakoitua nopeammin.

Nyt testataan Kokoomuksen ja Keskustan kansanedustajien poliittinen selkäranka. Jos edustajat haluavat oikeasti edistää ja puolustaa naisten ja tyttöjen tasa-arvoa, niin ainoa oikea teko on äänestää epäluottamuslauseen puolesta. Puheet ovat halpoja, teot merkitsevät enemmän.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (35 kommenttia)

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

MIkä on poliittinen selkäranka?

Ei ole näkynyt vuosikausiin, sillä jos vastaavassa tilanteessa olisi joku oppositiossa olevan puolueen edustaja, toimisi kaikki muutkin samalla tavalla.

Tyhmää toimintaa Soinilta, mutta ei se silti muuta sitä, että sitä kuuluisaa poliittista selkärankaa ei ole monella muullakaan puolueella, tai edustajalla.

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

petteri - Soinin viimeinen ystävä)))

Käyttäjän kokko1987 kuva
Jani Kokko

Ainakin Saara-Sofia Sireniltä (kok.) ja Jaana Pelkoselta (kok.) näyttää löytyvän poliittista selkärankaa kun ovat tänään ilmoittaneet äänestävänsä epäluottamuslauseen puolesta.

Perussuomalaisten osalta on mielenkiintoista miten he ilmoittivat tukevansa kaikkien ihmisten eli myös Soinin vapautta ja tekevät siitä sitten oikein ryhmäpäätöksen ettei kukaan vaan lipeä ruodusta huomenna.

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen

Todellinen teko olisikin vaatia ministeriltä edellytettävän käytöksen ylöskirjaamista. Tähän mennessä yksikään pääministeri ei ole moiseen kyennyt.
https://assets.publishing.service.gov.uk/governmen...
http://kalevikamarainen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/1...

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Käyttäjän beige03 kuva
Risto Laine

Ja Suomen ulkopoliittinen linja on uskontojen tasavertainen kohtelu, suvaitsevaisuus ja kunnioittaminen. Ilmeisesti?.

Naurettavaa sirkusta, toiset vaan on tasavertaisempia kuin toiset.

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi

Älkää nyt viittikö. Politiikassa tehdään jatkuvasti isompia ja konkreettisempia takinkääntöjä perustelulla "hallitusyhteistyö vaatii kompromisseja". Samaa tekevät kaikki puolueet vuorotellen hallituksessa ollessaan.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Sitähän tässä ihmetellään. Paljon isompia asioita Soini on niellyt mukisematta, mutta jostain ihmeen syystä aborttikysymys oli sellainen triggeri, ettei osannut enää käyttäytyä ministerille sopivalla tavalla.

Käyttäjän HannuValtonen kuva
Hannu Valtonen

Maailmalla ei Soinin uskonnosta ja sen myötäisestä abortin kiellosta ole juurikaan lyöty suurta uutista, ei juuri mitään.
Vaan me sisäsiittoiset suomalaiset haluamme kaikenkieltävässä tajunnanvirrassamme tehdä asia kuuluvaksi ja näkyväksi ympäri maailmaa.

Tunnetusti mehän olemme kansa, jonka pitää opettaa kaikkia kansakuntia oivaltamaan meidän erinomaisuutemme.

Meidän muistimme on lyhyt, eikä palaa edes pätkittäin.
"Aborttien sosiaalihistoria on osa naisten historiaa
Aborttitoiveet ja abortintorjunta 50-ja60-lukujen Suomessa
Väestöliitossa on selvitetty aborttien sosiaalihistoriaa ja avattu ensi kertaa asiaa käsitteleviä omia arkistoja. Uusi tutkimus kuvaa abortin hakemista ja kokemuksia 50- ja 60-lukujen Suomessa. Raskaudenkeskeytyksiä sääteli tuolloin yleiseurooppalaisessa väestöpoliittisessa hengessä laadittu laki vuodelta 1950.
Tutkimus valottaa suomalaisten naisten, etenkin työväestön ja köyhien naisten historiaa ja arjen kokemuksia, joista olemme aikaisemmin tienneet hyvin vähän.
Huoli väestönkasvun tyrehtymisestä oli yhteistä koko 1900-luvun alun Euroopalle ja sotien jälkeen väestönkasvua pidettiin tärkeänä. Se nähtiin yhtenä jälleenrakennuksen osana. Näkemys naisten yhteiskunnallisesta äitiystehtävästä eli vahvana ja raskauksien keskeytyksiin suhtauduttiin kielteisesti.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #30

Eihän sillä ole väliä tämän keskustelun kannalta vaatiko Soini Kanadaan aborttikieltoa, vai kuolemanrangaistusta. Pointti on ristiriita Suomen linjan kanssa.

Käyttäjän markolilja kuva
Marko Lilja

Olivatko vasemmistoradikaali ulkoministeri tuomiojan vihaa uhkuvat lausunnot Usa:sta ja Israelista suomen ulkopoliittisen linjan mukaisia?

Soinin aborttipuheet ovat jäänet huomiotta ulkomailla ja eivätkä vaaranna yhtään mitään.

Sen sijaan tuomiojan horinat eivät jääneet huomiotta ja aiheutti kysymysmerkkejä USA:n suunnalta Suomen linjasta.

Ei tullut demarisuoran aikana kutsua USA:sta. Hyvät diplomaattisuhteet maailman suurimapaan valtaan ovat edelleen haluttua tavaraa diplomaattipiireissä. Siksi tuomioja ja halonen olivat kv. mittakaavalla pikkutekijöitä Niinistöön ja Soiniin verrattuna.

Hyvä että Niinistö ja Soini ovat saaneet suhteet normalisoitua ja Suomen takaisin ulkopoliittisesti raiteilleen.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

En nyt osaa arvioida miten Tuomiojan lausunnot kuuluvat tähän asiaan, mutta olisihan hänet ollut hyvä laittaa pihalle ulkoministeriöstä.

Käyttäjän kokko1987 kuva
Jani Kokko

Kun Israel (en nyt muista minkä konfliktin aikana) jyräsi tankeilla palestiinalaisten pakolaisleiriejä niin ulkoministeri Tuomioja antoi lausunnon jossa jyrkästi tuomitsi Israeliin toimet. Ei mennyt kauaa kun pääministeri Vanhanen tuli julkisuuteen ja ilmoitti ettei ulkoministerin lausunnot edustaja hallituksen ja sitä kautta Suomen linjaa.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

Jaah, no eikö Sipiläkin sanonut ettei Soinin lausunto aborteista ollut mikään Suomen linja. Aika selväähän tuo on ettei Soinin lausunto yksityishenkilönä ole Suomen linja sen enempää kuin Tuomiojan (tuo äskeinen) tai Stubbin (NATOsta) lausahdukset olivat Suomen linja. Siihen ei mikään yksi twitter-viesti mielestäni vaikuta pätkän vertaa.
Nykyään selvästikin loukkaannutaan ja etsitään kohuja pienemmästä kuin ennen. Saatavasta mediajulkisuudesta toki hyötyvät monet tahot eli ymmärrän kyllä.

Käyttäjän markolilja kuva
Marko Lilja

Vanhanen toimi täysin oikein. Risuparta on juuttunut 60-luvulle. Me tarvittaisiin 2010-luvun politiikkoja jotka katsovat tulevaisuuteen.

Käyttäjän MarkkuTurpeinen kuva
Markku Turpeinen

Mielestäni Soini on poliittinen eläin sen negatiivisessa merkityksessä. Kaikki on sallittua selviytymisen vuoksi. Vastentahtoisesti asetun tässä aborttiasiassa Soinin puolelle. Hän ei ole vaatimassa mitään muutosta Suomen kuten ei myöskään minkään maan lainsäädäntöön. Hän vaan ilmaisee oman mielipiteensä, mihin meillä jokaisella on - luoja paratkoon - vielä oikeus. Kokoomusnaiset ovat osoittamassa taas kerran oman ideologisen hötteryydensä. Edellisen kerran he tekivät sen vuonna 2000 ratkaistessaan presidentinvaalit tulipunaisen Tarja Halosen eduksi, koska naisasia meni ideologian edelle. Nyt he ovat valmiit kaataman porvarihallituksen ja rakentamaan väylän punavihreällä hallitukselle vain siksi, ettei yksi ministeri taputa innoissaan Argentiinan aborttioikeuden puolesta. Tosiasiassa Soinilla ei ole mitään roolia vaikuttaa muiden kuin Suomen lainsäädäntöön.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Siitähän tässä on kyse, että Soini oli vaatimassa muutosta Kanadan lainsäädäntöön.

Käyttäjän MarkkuTurpeinen kuva
Markku Turpeinen

Tämä Max Stenbäkin kirjoitus voidaan laittaa luokkaan ”valhemediaa”

Käyttäjän asco73 kuva
Asko Telinen Vastaus kommenttiin #17

eiks Soini osallistunutkaan poliittiseen mielenilmaisuun, jossa vastustettiin aborttia?

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #24

Ei. Ai mistäkö tiedän? Turpeinen kertoi.

Käyttäjän MarkkuTurpeinen kuva
Markku Turpeinen Vastaus kommenttiin #26

Max: Joko herne on poistunut nenästäsi?

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #41

Kysymyksesi kuuluu samaan sarjaan kuin joko lopetit vaimosi pahoinpitelemisen. Ei tuollaiseen voi vastata mitään. Ellei sitten ole pahoinpidellyt vaimoaan.

Käyttäjän MarkkuTurpeinen kuva
Markku Turpeinen Vastaus kommenttiin #42
Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #43

Tiesitkö, että kuollutta hevosta on turha piiskata?

Käyttäjän markolilja kuva
Marko Lilja

Nämä jaanapelkoset, kirsipihat yms. ovat kevyttä tavaraa. Lentelevät tuulen mukana kuin akanat.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Nuoremmalle sukupolvelle tiedoksi, että Kirsi Piha oli 15 vuotta sitten kansanedustaja (kok).

Käyttäjän markolilja kuva
Marko Lilja Vastaus kommenttiin #27

Tiedän. Otti jo kantaa tähänkin asiaan. Kirsi Piha ja Sirpa Pietikäinen aiheuttavat monelle porvarillisesti ajattelevalle edelleen yökkäysreaktion. He tekivät hartiavoimin töitä halosen presidenttiyden puolesta.

Kun piha sitten kampanjoi 2006 Niinistön puolesta kerroin hänelle sähköpostilla terveiset. Häivy saman tien takavasemmalle koska keskustalaiset eivät ole unohtaneet sun kampanjointia punapresidentin eteen.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Tämäpä oli raikas kannanotto suoraan menneisyydestä naiskansanedustajia arvostaen ja näemmä kepun Levosen mieleen.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen Vastaus kommenttiin #28

Olisi ollut paljon parempi sanoa että rivijäsenet ovat kevyttä tavaraa ja mielipiteensä katoavat ryhmäkurin astuessa peliin. Ei siellä keskimäärin miehet omaa sen enempää tahtoa kuin naisetkaan.

Käyttäjän markolilja kuva
Marko Lilja Vastaus kommenttiin #31

En muista yhtään kokoomuslaista miestä joka olisi kampanjoinut halosen puolesta. Ei niin selkärangatonta sentään sieltäkään löytynyt. Kyllä nämä kokoomuslaiset tuuliviirit olivat silloin ja ovat tänä päivänäkin naisia.

Käyttäjän PiviKopsa kuva
Päivi Kopsa

Entäpä se pieni ihminen, jota ronkitaan teurastettavaksi. Jäsen tai puoli ruumista kerralla,
halki, poikki ja pinoon.
Hän pakenee lääkärin instrumenttia sikiö-kuvauksissa.
Kohtu onkin maailman vaarallisin paikka, siellä kaikkein todennäköisimmin menee ihmiseltä henki.

Käyttäjän JussiHietala1 kuva
Jussi Hietala

Ihan neutraalina kommenttina, missä ja miten on määritelty se Suomen linja tästä aiheesta, josta ei saisi olla eri mieltä?

Tässä on aika hyviä näkökulmia ja kysymyksiä aiheesta:

http://juylitalo.puheenvuoro.uusisuomi.fi/261224-o...

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Ei kai tuota ole varsinaisesti määritelty, vaan kyse lienee käytännöksi vakiintuneesta tavasta, ulkoministerin pidättäytyä vaatimasta muutoksia isäntämaan lainsäädäntöön. Varsinkaan muutoksia, jotka ovat Suomen lainsäädäntöön nähden diametraalisesti vastakkaisia.

Toimituksen poiminnat