Tulevaisuuden tekijä ja menneisyyden tutkija Päätoiminen tutkija ja osa-aikainen poliitikko

Suomi vahvistamaan Euroopan kriisinhallintaa

Ranskan presidentti Emmanuel Macronin vierailu Suomeen on nostanut keskusteluun Ranskan interventioaloitteen, jonka tarkoituksena on vahvistaa Euroopan unionin kykyä vastata yllättäviin kriiseihin. Joukkojen on ennen kaikkea ajateltu toimivan Euroopan ulkopuolella humanitaaristen kriisien yhteydessä. Ranskan lisäksi aloitteeseen on jo sitoutunut Belgia, Britannia, Saksa, Tanska, Alankomaat, Espanja, Portugali ja Viro. Tässä joukossa Suomen on syytä olla mukana.

Ranskan aloite on enemmän kuin tervetullut ja hyvä lisä jäsenmaiden alkuvuodesta hyväksymään sopimukseen asevoimien ja -tarvikkeiden vapaasta kauttakulusta Euroopassa. Näin pystytään vahvistamaan jäsenmaiden keskinäistä solidaarisuutta ja avuantoa mahdollisten konfliktien ja kriisien keskellä.

Interventiojoukkojen tehokas hyödyntäminen EU:n ulkopuolella edellyttää unionin ilmakuljetuskyvyn parantamista sekä tehokkaampaa tukeutumista jäsenmaiden kansainväliseen tukikohtaverkostoon. Toivon mukaan näihin löydetään yleiseurooppalaiset ratkaisut, varsinkin kun Britannian irtaantuminen unionista jättää molempiin merkittävän aukon täytettäväksi.

Aloite interventiojoukoista ei ole askel unionin militarisoimiseksi vaan pyrkimys vahvistaa maanosamme turvallisuutta. Mitä enemmän pysymme luomaan vakautta ja mahdollisuuksia ihmisille konfliktien riivaamilla alueilla Afrikassa Lähi-idässä niin sitä turvallisempi on Eurooppa. Mahdollisuuksien luominen koulutukseen, terveydenhoitoon, työhön ja toimeentuloon ei kuitenkaan ole mahdollista ilman turvallisuutta ja tähän turvallisuusvajeeseen interventiojoukot ovat osaltaan ratkaisu.

Suomen kannalta aloitteen hyväksyminen olisi linjassa 2010-luvulla tehtyjen kahdenvälisten ja monenkeskisten sopimusten kanssa, jotka ovat integroineet Suomen vahvasti osaksi läntisisiä puolustusrakenteita ilman jäsenyyttä sotilasliitto Natossa.

Presidentti Donald Trumpin kyseenalaistaessa Yhdysvaltain sitoutumisen Euroopan puolustukseen, Venäjän informaatiovaikuttaminen yhdistettynä maan haluun supervallan palauttamiseksi sekä epävakaus Pohjois-Afrikassa ja Lähi-idässä edellyttävät Euroopan unionilta itsenäistä vastuunkantoa maanosamme turvallisuudesta.

Yhteisen turvallisuuden vahvistamisessa Suomen tulee olla ehdottomasti mukana.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Uutinen hetki sitten: Suomi ja Ranska tulevat julkaisemaan yhteisen julistuksen eurooppalaisesta puolustuksesta, kertoi tasavallan presidentti Sauli Niinistö yhteisessä tiedotustilaisuudessaan Ranskan kollegansa Emmanuel Macronin kanssa.

https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/257347-presidentt...

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Mitä enemmän pysymme luomaan vakautta ja mahdollisuuksia ihmisille konfliktien riivaamilla alueilla Afrikassa Lähi-idässä niin sitä turvallisempi on Eurooppa."

Jenkit kavereineen rauhoitti konfliktien riivaamaa lähi-itää ja pommitti alueen kivikaudelle, palkinnoksi Eurooppa sai kaikkien aikojen mittavimman kansainvaelluksen Eurooppaan. Onko nyt tarkoitus viedä rauhaa Afrikkaan, sieltä lähtisi satakertainen kansainvaellus liikkeelle.

Käyttäjän TimoTarus kuva
Timo Tarus

Lähtevät sinne ampumaan alkuasukkaat liikkeelle, jokunen sieltä sitten hyppää kumivenetaksiin ja suuntaa Eurooppaan, perillä hän sitten sanoo "asylum" ja maahanmuuttovirastot alkavat jakaa hotelleja!

Että sitähän se toi kiero Rothschild-pankkiiri suunnittelee..

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Suomi on haluttua seuraa Euroopan puolustuskekkereissä, vaikka muuten meidät piskuisena reunavaltiona halutaan pitää ytimen ulkokehällä.

Jos Suomea mitataan muihin eurooppalaisiin valtioihin puolustuskykyä mittaavin mittarein, niin olemmekin yllättäen yksi luokan isoimmista pojista, jopa Saksaakin isompi.

Puolustusvoimiemme kokoon nähden valtaisa panssaroitu voima ja tykistömme kiinnostavat kaikkia ja Hornettimme saavat jokaisen suorastaan haltioitumaan.

Onhan se suoranaista tuhlausta omia tämä kaikki runsaus itsellämme.

Maailmalla riittää pommitettavaa. Eihän JASSM-risteilyohjuksia nyt ihan turhaan sentään hankittu!

Toimituksen poiminnat