YLE:n ehdokastentti: Sauli Niinistö

Varma, vakaa ja vetoava. Tässä kiteytys Sauli Niinistön eilisestä puheesta YLE:n ehdokastentissa. Puhe oli hyvin ammattitaitoisesti rakennettu: rakenne, painotukset, rempo, jne. Sisältö oli klassista Niinistöä eikä yllätyksiä juurikaan noussut esille. Puhe oli valtiomiesmäinen mutta tähän varmasti vaikutti myös se, että puhuja oli presidentti.

Puheessa oli selkeä teema (rauha) ja sitä käsiteltiin kolmen eri teeman (rauha vs sota, luonnonrauha, yhteiskuntarauha) kautta. Näiden teemojen sisällä kuitenkin oli tolkuttomasti alateemoja: ilmastonmuutos, väestönkasvu, syrjäytyminen, nuoret, suurvallat, arktinen ulottuvuus, jne. Tämä tietysti osoitti puhujalta taitavuutta vetää näin lyhyt puhe selkeästi läpi mutta kuulijalle näin paljon asiaa ja nyansseja sisältänyt puhe oli raskasta seurattavaa.

Näkökulmia asioihin oli puheessa niin paljon, että  jokaiselle varmasti löytyi jotain. Olit sitten oikealla tai vasemalla niin Saulin valinnasta löydät tarvitsemasi. Näkökulmat olivat myös niin monitulkintaisia, että jokainen pystyi tekemään niistä oman tulkintansa ja silti  huomata olevansa samaa mieltä Niinistön kanssa.

Puhujan näkemysten monitulkintaisuus ei ollut yllätys vaan tällainen koukeroisuus tuntuu olevan varsinaissuomalaisten presidenttien luonteenpiirre. Aikanaan Mauno Koivisto tunnettiin hyvin kryptisistä lausunnoista ja Niinistö on jatkanut tätä linjaa. Ollaan jotain mieltä mutta ei välttämättä tiedetä tarkkaan mitä mieltä.

Tiedä kuinka tietoisesti Niinistö yrittää saada kannattajia muilta presidenttiehdokkailta, mutta ainakin itselle tuli ensivaikutelmana, että tiettyjen teemojen nostoilla pyritään vetoamaan aina tietyn ehdokkaan kannattajiin:

Ilmastonmuutoksen torjunta = Haavisto

Ei liittovaltiolle = Huhtasaari, Väyrynen

Ei sotilasliitolle = Kyllönen

Syrjäytyneet nuoret = Haatainen

Kansakunnan eheys = Vanhanen

Sauli Niinistö perusteli seitsemässä minuutissa vaalisloganinsa "rauha ratkaisee." Rauha sodan vastapainona, luonnonrauha ja yhteiskuntarauha ovat tärkeitä näkökohtia Suomen ja suomalaisten menestymiselle. Puhe katsoi positiivisesti tulevaisuuteen, vaikka uhkia riittää ympärillämme. Sauli Niinistö näytti kantavan huolta koko kansakunnasta ja kaikilta kansalaisista, luoden turvallisuuden tunnetta: uhkia on mutta niistä voidaan silti selvitä. Puhe varmasti vetosi kaikkiin niihin, jotka jo nyt kannattavat Niinistöä mutta tuskin tuo kauheasti lisää kannattajia  

Niinistö on avannut kirjoissaan yksityiselämäänsä ja ajatteluaan. Kenties olisi ollut hyvä nostaa puheessa esille vahva omakohtainen tarina rauhan teemaan liittyen, näin yleisöllä olisi vahvistanut tunnet, että siinä puhuu yksi meistä. Nyt puhujana oli nimenomaisesti poliitikko Niinistä eikä kansalainen Niinistö.

Itselle mielenkiintoisin kohta puheessa oli Sauli Niinistön toteamus Euroopan unionista "ei liittovaltiolle ja ei sotilasliitolle." Tämä oli erittäin mielenkiintoista ottaen huomioon Niinistön aikaisemmat puheet. Edellisissä presidentinvaaleissa hän on kannattanut vahvasti Euroopan unionin kehittymistä puolustuksen alalla "eurooppalaiseksi natoksi." Nythän irtisanoutuu tästä. Mitä Suomi sitten oikein tavoittelee? Ehkä vastaus tähän kysymykseen saadaan sitten Niinistön virkaanastujaispuheessa.

kokko1987
Sosialidemokraatit Muurame

Yhdysvaltain poliittisen historian väitöstutkija Jyväskylän yliopistossa ja aktiivinen poliitikko. Blogissa ruoditaan sekä Suomen että maailman ajankohtaisia ilmiöitä, historiaa unohtamatta.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu