Tulevaisuuden tekijä ja menneisyyden tutkija Päätoiminen tutkija ja osa-aikainen poliitikko

YLE:n ehdokastentti: Sauli Niinistö

Varma, vakaa ja vetoava. Tässä kiteytys Sauli Niinistön eilisestä puheesta YLE:n ehdokastentissa. Puhe oli hyvin ammattitaitoisesti rakennettu: rakenne, painotukset, rempo, jne. Sisältö oli klassista Niinistöä eikä yllätyksiä juurikaan noussut esille. Puhe oli valtiomiesmäinen mutta tähän varmasti vaikutti myös se, että puhuja oli presidentti.

Puheessa oli selkeä teema (rauha) ja sitä käsiteltiin kolmen eri teeman (rauha vs sota, luonnonrauha, yhteiskuntarauha) kautta. Näiden teemojen sisällä kuitenkin oli tolkuttomasti alateemoja: ilmastonmuutos, väestönkasvu, syrjäytyminen, nuoret, suurvallat, arktinen ulottuvuus, jne. Tämä tietysti osoitti puhujalta taitavuutta vetää näin lyhyt puhe selkeästi läpi mutta kuulijalle näin paljon asiaa ja nyansseja sisältänyt puhe oli raskasta seurattavaa.

Näkökulmia asioihin oli puheessa niin paljon, että  jokaiselle varmasti löytyi jotain. Olit sitten oikealla tai vasemalla niin Saulin valinnasta löydät tarvitsemasi. Näkökulmat olivat myös niin monitulkintaisia, että jokainen pystyi tekemään niistä oman tulkintansa ja silti  huomata olevansa samaa mieltä Niinistön kanssa.

Puhujan näkemysten monitulkintaisuus ei ollut yllätys vaan tällainen koukeroisuus tuntuu olevan varsinaissuomalaisten presidenttien luonteenpiirre. Aikanaan Mauno Koivisto tunnettiin hyvin kryptisistä lausunnoista ja Niinistö on jatkanut tätä linjaa. Ollaan jotain mieltä mutta ei välttämättä tiedetä tarkkaan mitä mieltä.

Tiedä kuinka tietoisesti Niinistö yrittää saada kannattajia muilta presidenttiehdokkailta, mutta ainakin itselle tuli ensivaikutelmana, että tiettyjen teemojen nostoilla pyritään vetoamaan aina tietyn ehdokkaan kannattajiin:

Ilmastonmuutoksen torjunta = Haavisto

Ei liittovaltiolle = Huhtasaari, Väyrynen

Ei sotilasliitolle = Kyllönen

Syrjäytyneet nuoret = Haatainen

Kansakunnan eheys = Vanhanen

Sauli Niinistö perusteli seitsemässä minuutissa vaalisloganinsa "rauha ratkaisee." Rauha sodan vastapainona, luonnonrauha ja yhteiskuntarauha ovat tärkeitä näkökohtia Suomen ja suomalaisten menestymiselle. Puhe katsoi positiivisesti tulevaisuuteen, vaikka uhkia riittää ympärillämme. Sauli Niinistö näytti kantavan huolta koko kansakunnasta ja kaikilta kansalaisista, luoden turvallisuuden tunnetta: uhkia on mutta niistä voidaan silti selvitä. Puhe varmasti vetosi kaikkiin niihin, jotka jo nyt kannattavat Niinistöä mutta tuskin tuo kauheasti lisää kannattajia  

Niinistö on avannut kirjoissaan yksityiselämäänsä ja ajatteluaan. Kenties olisi ollut hyvä nostaa puheessa esille vahva omakohtainen tarina rauhan teemaan liittyen, näin yleisöllä olisi vahvistanut tunnet, että siinä puhuu yksi meistä. Nyt puhujana oli nimenomaisesti poliitikko Niinistä eikä kansalainen Niinistö.

Itselle mielenkiintoisin kohta puheessa oli Sauli Niinistön toteamus Euroopan unionista "ei liittovaltiolle ja ei sotilasliitolle." Tämä oli erittäin mielenkiintoista ottaen huomioon Niinistön aikaisemmat puheet. Edellisissä presidentinvaaleissa hän on kannattanut vahvasti Euroopan unionin kehittymistä puolustuksen alalla "eurooppalaiseksi natoksi." Nythän irtisanoutuu tästä. Mitä Suomi sitten oikein tavoittelee? Ehkä vastaus tähän kysymykseen saadaan sitten Niinistön virkaanastujaispuheessa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

Mokasiko S. Niinistö itsensä kehuessaan Suomen hyötyneen EU:sta? Toimittaja toi esille uudet tiedot, että siitä onkin ollut enemmänkin haittaa kuin hyötyä viimeisimpien tutkimusten valossa! Tosin S. Niinist totesi heidän sitten tietävän häntä paremmin nämä asiat.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Sauli Niinistön toteamus Euroopan unionista "ei liittovaltiolle ja ei sotilasliitolle."

Niinistö on hyväksynyt ja ollut edesauttamassa jokaista askelta integraatiossa joten mielipiteensä on merkityksetön.

Käyttäjän TimoHietanen kuva
Timo Hietanen

MIksi en äänestä Sauli Niinistöä. Poimintoja lähimenneisyydestä:

- Suomi kuulemma sulkeutuu, jos rajalla vaaditaan passia.

- Liian EU-myönteinen, vaikka euro on vain kurjistanut Suomea. Useiden
ekonomistien arviot ja laskelmat, myös ihan tuoreita. Vertailussa mm.
Ruotsi.

- 2015 alkaneessa pakolaiskaaoksessa päästää Suomeen kymmeniä tuhansia
itämaiden tietäjiä yhden maailman turvallisimmiksi luokitellun maan kautta.
Tornion ovien heiluessa tauotta.

- Myötäilee ilmeisesti maahanmuuttopolitiikassa Kokoomuksen Jyrki Kataisen
vuoden 2008 märkää päiväunta vähintään 1.8 miljoonasta siirtolaisesta
Suomeen 11 vuoden aikana. Niinistön oikea agenda pakolaisasioissa ??

- Suurmoskeija voi tulla, jos Bahrain tai Saudi-Arabia maksaa kustannukset.

- Hyväksyy sellaisen periaatteessa islamilaisen kulttuurin "valloituspaalun,
monumentin, vaikka islamin arvot eivät mahdu missään olosuhteissa samaan
koriin Suomen, EU:n ja eurooppalaisien arvojen kanssa !

- Natoa mietitään vasta sitten, kun on jo "köntsät housussa"- jahkaa, jahkaa.

- Eurooppalainen "puolustusliitto". Mitä tämä on ja miten tämä muka toimisi,
kun EU ei pysty pitämään lupauksiaan, saatika valvomaan eurooppalaisia arvojaan
edes ja on esim. pakolaisinvaasion melskeessä "unohtanut omat lapsensa".

- Yrittää profiloitua "koko kansan pressana" - saa vuorineuvoksilta ja
muilta ökyiltä hulppeita lahjoituksia vaalikassaan. On oikea ja pesunkestävä
Kokoomuslainen, edelleenkin.

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari

Niinistön puhe oli teknisesti hyvä. Vain parissa kohdassa tuli kiusallisen pitkä tauko. Puheen asiasisältö oli hyvä, ”rauha”.

Pysyttäytyminen läntisen puolustusliiton ulkopuolella ei kuitenkaan ollut hyvin perusteltu.

"Valmiutta hakea puolustusliiton jäsenyyttä ylläpidetään ja jäsenyyttä haetaan mikäli, Venäjä julistaa kaikki länsimaat vihollisiksi, nykyisen Naton lisäksi".

Perustelu oli heikko ja lisäksi raukkamainen. Sitä voisi verrata tilanteeseen, jossa työntekijä liittyisi ammattiliiton jäseneksi vasta siinä tilanteessa kun työpaikan menettäminen näyttää todennäköiseltä.

Käyttääkseni työpaikkavertailua, ei ole kovin uskottavaa (mahdollistakaan), että irtisanomisperuste olisi työntekijän liittyminen ammattiliittoon. Mahdollista on, mutta ei kovin uskottavaa, että Suomeen hyökättäisiin vain siksi, että Suomi liittyisi puolustusliittoon.

Epäoikeudenmukaista tuollainen menettely olisi nykyisiä jäseniä kohtaan ja kun he päättävät (Naton sääntö) uudesta jäsenestä, ei olisi mitenkään varmaa, että tällainen "venkoileva pinnari" hyväksyttäisiin jäseneksi.

Rehellisempää olisi jos Niinistö ilmoittaisi kannattavansa pysymistä sotilasliittojen ulkopuolella kaikissa tilanteissa ja luottavansa pelkästään oman armeijan kykyyn.

Sitä ei tietenkään voi sanoa, että kysymyksessä ovat ”yleiset syyt”.

Käyttäjän Kirsiomp kuva

Hei Jani - sinne Muurameen!

Niinistön "kolmesta rauhasta" kaksi on jo mennyt: yhteiskuntarauha ja luonnonrauha

Hallituksen aktiivimalli on vienyt yhteiskuntarauhan, ja se, että rakentamis- ja ympäristöasioista valittaminen KHO:een edellyttää valituslupaa 1.1.2018 alkaen, on vienyt luonnonrauhan.

Ympäristöministeriön 19.12.2017 Tiedote:

http://www.ym.fi/fi-FI/Ajankohtaista/Tiedotteet/Rakentamis_ja_ymparistoasioista_valittam(45485)

Keskisuomalainen-lehti uutisoi ansiokkaasti samaan aiheeseen su 14.1.2018: "Hallitus on tukkimassa tärkeän valitustien ympäristöasioissa - Vaiennetut virkamiehet" -artikkelillaan (Janne Laitinen).

Nyt uudet ympäristö- ja luonnonsuojelulait yhdistettynä kuntien agressiiviseen kaavoituspolitiikkaan aiheuttavat sen, että yksittäisellä ihmisellä eikä viranomaisilla ole enää oikeutta puuttua asioiden kulkuun virallisia lainmukaisia valitusteitä käyttäen.

Katsopa, Jani, uusin puheevuoroni asiaan.

Niinistön kolmesta rauhasta yhteiskuntarauha palautuu alla olevasta linkistä, joka vie "Aidosti palkitseva aktiivimalli" -kansalaisaloitteeseen:

https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/2810

Palautetaan yhteiskuntarauha maahan!

Käyttäjän KuinkaKarlMarxTavataan kuva
Seppo Oikkonen

Olipas muuten todella ympäripyöreä -- suorastaan luonteeton -- tuo Sauli Niinistön presidentinvaalitentti. Siinä meillä mies, joka ei johda vaan johdattelee arvoja, tulee ja menee yhtä aikaa ja tarpeen mukaan kaikista ovista, hyvää päivää ja kirvesvartta. Kammottavaa.

Arvatkaa kenestä ihminen puhuu silloin kun puhuu jostakusta, joka tulee kodistaan ulos ja kuin kameleontti muuttuu maan tavoille, ja menee taas sisään, ja siellä niks naks muuttuu taas omaksi itsekseen. -- Havahduin puoliunesta ja luulin tosiaan, että Niinistö puhui tuossa itsestään, mutta se olikin kuulemma kuvailu jostakusta hänen toiskulttuurisesta samaistuksestaan.

Käyttäjän demoni kuva
Liisa Polameri

Sauli Niinistön puhe ja haastattelu kokonaisuudessaan oli tunnistettavissa hänen itsensä näköiseksi.

Mutta mielenkiitoista oli tuon mahdollisten miljoonien arabi- ja afrikkalaistaustaisten maahanmuuttajien vyörynuhan käsittely. Länsimaiden hallitsemattoman maahanmuuton alle jääminen otetaan kuin annettuna ilman, että sille ennakkoon voisi tehdä mitään.

Minkä vuoksi EU - maat eivät pikaisesti sovi keskenään uusien asuinalueiden rakentamisesta turvallisemmille, samankulttuurisille lähialueille. Toimenpide minimoisi tulevaa katastrofia jota nyt selkä kyyryssä odotamme.

Toimituksen poiminnat