Tulevaisuuden tekijä ja menneisyyden tutkija Päätoiminen tutkija ja osa-aikainen poliitikko

YLE:n ehdokastentti: Nils Torvalds

Presidentinvaalien ensikertalainen Nils Torvalds on taustaltaan yksi vaalien mielenkiintoisimmista ehdokkaista. Entinen kommunisti ja toimittaja, joka on vasta 2006 liittynyt RKP:hen ja on nyt noussut puolueena presidenttiehdokkaaksi.

Esiintymisten perusteella Torvalds on itsenäinen ajattelija, jota ei kukaan johdattele. Hänellä tuskin on kauheasti sparraajia ympärillään joiden kanssa pallotella ajatuksia ja valmistella puheita vaan hän toimii itsenäisesti. Nils Torvaldsilla on suomalaiselle poliitikolle poikkeuksellisen hyvä verbaalinen lahjakkuus reagoida tilanteessa kuin tilanteessa nokkelasti ja nopeasti. Tällaisia heittoja on näkynyt lähes jokaisessa vaalitentissä. Muiden ehdokkaiden eläminen "virtuaalisessa YYA Suomessa" oli puheessa tällainen kohta.

Torvaldsia selkeästi jännitti sillä puhe alkoi hyvin tönkösti. Selkeä aloitus "Kansalaiset, medborgare" antoi odottaa presidentillistä puhetta mutta Torvalds kompuroi heti tämän jälkeen pohtimalla ääneen puheensa kielivalintaa. Tällainen ääneen ajattelu saattoi rauhoittaa puhujaa mutta mutta yleisölle se osoitti puhujan olevan epävarma.

Vahva turvallisuuspoliittinen analyysi

Puhe osoitti Torvaldsin olevan intellektuelli ja pohdiskeleva ajattelija. Pohdiskelevuus oli kuitenkin myös puheen heikkous. Torvalds eniintyi enemmän akateemisena luennoitsijana kuin poliitikkona. Retorisesti puhe oli hyvin rakennettu, siinä oli klassisen retoriikan tehokeinoja ja se sisälsi tarinan. Kuitenkaan puhe ei juuri pohdiskelevuudestaan johtuen ollut niin napakka ja iskevä, joka liikkuttaisi äänestäjiä Torvaldsin taakse.

Puheessa Torvalds piirsi laajan kuvan Suomen turvallisuusympäristön tilasta ja analysoi tätä kattavasti omien peruskäsitteidensä kautta. Torvaldsin puheen teema liittyi pelkästään Tasavallan presidentn ydintehtäviin eli ulko- ja turvallisuuspolitiikkaan.

 

Turvallisuuspolitiikan Torvalds kytki tulevaisuuteen ja vielä korosti puheessaan, että vaaleissa on puhuttu liian vähän tulevaisuudesta. Näissä vaaleissa ehdokkaat ovat enemmän puhuneet menneisyydestä kuin tulevaisuudesta ja näkökulmaa tulevaisuuteen oli tästä syystä tarkoituksenmukaista alleviivata. Turvallisuuspolitiikkaan liittyi puheessa myös Venäjä ja Yhdysvallat, joiden kautta hän tuki puheensa keskeisimmän käsitteen eli hylkysyrjän.  

Hylkysyrjä

Käsite hylkysyrjä toistui puheessa useasti, yhteensä 14 kertaa eli keskimäärin kerran joka 30 sekuntti. Erikoinen käsite nivoi puheen yhteen. Hylkysyrjä oli synonyymi Suomen nato-jäsenyydelle, syrjäytyvälle nuorisolle sekä Suomen, Venäjän ja Yhdysvaltain kahtiajaolle. Hylkysyrjä on käsite, joka erikoisuudessaan jää mieleen mutta avautuuko se kaikille katsojille? Käsite oli sen verran filosofinen metafora Suomen turvallisuuspolitiikan haasteisiin tulevaisuudessa ettei katsojilla ole siihen tarttumapintaa. Käsitteen kautta pohdiskelu korosti alussa mainitsemaani näkemystä Torvaldista enemmän akateemisena kuin poliittisena puhujana. Hylkysyrjän puolustaminen vaatii Suomelta aktiivista osallistumista ja suunnanmuutosta. Torvaldsin retoriikassa tämä tapahtuu Suomen osalta naton kautta. 

Hylkysyrjän käytöstä syntyi myös ristiriita Torvaldsin korostaman tulevaisuuden kanssa. Hän puhui Venäjän ja Yhdysvaltain sisäisestä kahtiajaosta mutta sitten tekee kiertoretken vuoteen 1944. Miksi? Hänen kertomus jatkosodan perääntymisvaiheessa vuonna 1944 ja Hylkysyrjän todellisuudesta ei ollut tarpeellinen puheessa. Se rikkoi tarpeettomasti muutoin retorisesti taitavaa puhetta.

Puheen loppu sisälsi omakohtaisen tarinan Torvaldsin lapsuudesta tulevaisuuteen katsomisesta. Tämän kokemuksen kautta hän on pärjännyt toimittajana ja tämä eteenpäin katsominen toisi vahvuutta myös toimiessa presidenttinä. Tämän jälkeen napakka lopetus kansalaisten yhteisestä vastuusta Suomen tulevaisuudesta ja Euroopan puolustamisesta. 

p.s.

Presidentinvaaleissa voisi kuvitella äänestäjien tekevän ratkaisun yhden asiakysymyksen perusteella. Torvaldsin vahvuutena on tässä suhteessa selkeä kyllä nato-jäsenyydelle. On siksi erikoista miten heikosti hän pärjää gallupeissa. Kansalaisista noin viidennen kannattaa jäsenyyttä ja voisi kuvitella heidän nyt tukevan sellaista ehdokasta, joka on rohjennut ensimmäistä kertaa Suomen presidentinvaalien historiassa liputtaa nato-jäsenyyden puolesta? 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (58 kommenttia)

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen

Torvaldsin "epäpoliitikkomainen" pohdinta antaa kuulijalle ajattelemisen aihetta vielä jälkeenpäinkin, millä hän erottuu enemmän tai vähemmän helppoheikkimäisistä kilpailijoistaan.

Jos Niinistö on vahva ykkösehdokas mutta ei tyydytä venkoilullaan NATO-jäsenyydessä, äänestäjällä ei ole mitään menetettävää antaessaan ensimmäisellä kierroksella tukensa Torvaldsille.

Käyttäjän TimoHietanen kuva
Timo Hietanen

Nyt olikin lutuista keskustelua, verrattuna Huhtasaaren kiusaamiseen.
Mutta olihan kyseessä ex-kommunisti, nykyinen RKP:n unilukkari, tosin
ei niin salonkikelpoinen, kun haluu Natoon Venäjällä peloittelemalla.

Ja tentin lopuksi yrittää modernisoida islamin eurooppalaisiin arvoihin ?
Kyllä meni finaalissa pahasti reisille - ihan Pilli ja Pulla fantisointia.

Jos nyt vielä jollekin on epäselvää, kuten Nils Torvaldsille - niin kyllä ne
lasten- ja naisten raiskaajat ja joukkoraiskaajat tulevat ei modernisoidusta
islamilaisesta maailmasta, mitä viime vuosien pakolaisinvaasion tulee. Miksi
tätäkin asiaa edelleen kierrellään ja kaarrellaan joka raossa, vaikka totuus
on tilastollinen tosiasia ja ko. kulttuurin edustajat ovat yliedustettuina
poliisienkin tilastoissa ja raporteissa - kiertelemättä puhdas fakta.

Käyttäjän kokko1987 kuva
Jani Kokko

Verrattuna Väyryseen ja Huhtasaareen niin YLEn grilli oli tällä kertaa aika viileänä ja toivottavasti se saadaan lämmitettyä kunnolla huomiseen mennessä.

Torvaldsissa olisi kulmia ja mielipiteitä joihin toimittajien on helppo tarttua ja laittaa ehdokas lujille.

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä

Olisi nyt ensimmäinen kerta äänestää ruotsalaista? Var för inte

Käyttäjän kokko1987 kuva
Jani Kokko

Itsellä on samanlaiset pohdinnat käynnissä.

Käyttäjän Setarkos kuva
Sakari Vainikka

Minä äänestin joskus 1960- ja 70-luvun taitteessa Helsingin kunnallisvaaleissa Barbro Appelqvistiä, kun hän oli niin nätin näköinen. Nyt voisi jo toisen kerran äänestää ruotsalaista, ehkä hieman eri syystä tosin.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Minäkin ajattelin tässä jossain vaiheessa, että voisin itsekin Nilsiä äänestää, kun hän on RKP:ssä ainoita, joka ymmärtää myöskin kaikkien suomalaisten monikielisyyden tarpeen!
Muistin hyvin hänen takavuosina ehdottaneen pakkoruotsin poistoa, ja näin fiksua ja viisasta RKP:n jäsentä ei voi kuin ihailla. Nyt hän kuitenkin eilisessä haastattelussa sanoi taas kannattavansakin pakkoruotsia koko kansalle? Takinkääntö on tapahtunut ehkä vain presidentinvaalien takia?

https://yle.fi/uutiset/3-5691436

"Pakollinen ruotsinkielen opetus jakaa jo ruotsalaista kansanpuoluettakin. Puolueen varapuheenjohtaja Nils Torvalds olisi valmis luopumaan pakkoruotsista. RKP:n puheenjohtaja Stefan Wallin ja eduskuntaryhmän puheenjohtaja Ulla-Maj Wideroos tyrmäävät Torvaldsin ajatukset. Wideroos on myös hämmästynyt Ylen tilaaman mielipidemittauksen tuloksista".

Silloin oikeasti vielä luulin, että koko pakkoruotsi keskustelut tulevat poistumaan Suomesta ikuisena väittelyn aiheena. Torvalds ehdotti varsin järkevästi, että kohdennettaisiin halukkaille ruotsin opetus niin, että siitä olisi myöskin kaikille ruotsinkielisille oikeasti hyötyä. Nythän niin ei ole! Armovitosilla vain hukataan aikaa muilta kieliltä, joita oppilaat itse haluaisivat opiskella!

"RKP:n varapuheenjohtaja Nils Torvalds ehdottaa kompromissia, jossa pakollisesta ruotsin opetuksesta voitaisiin luopua, jos vastineeksi taataan ruotsinkielisten palveluiden parantuminen. Stefan Wallin ei lämpene ajatukselle.

Nils Torvalds22.12.2010 klo 09:38päivitetty 11.4.2012 klo 14:46

RKP:n varapuheenjohtaja Nils Torvaldsin mukaan yleinen ongelma on se, että suomenkieliset oppilaat opiskelevat ruotsia saamatta mitään vastineeksi. Samanaikaisesti esimerkiksi pääkaupunkiseudun sairaaloissa ja vanhainkodeissa opiskelu ei näy ruotsinkielisenä palveluna. Torvalds haluaisi toimivan kaksikielisyyden ja takuun ruotsinkielisten palveluiden saatavuudesta.
RKP:n puheenjohtaja Stefan Wallinin mukaan kaksikielisyydessä kysymys ei ole vain palveluista vaan mahdollisuudesta luoda kielen avulla kontakteja. Ruotsin kieli on myös portti pohjoismaiseen yhteistyöhön...."

Käyttäjän esalehtinen kuva
Esa Lehtinen

Samoja ajatuksia itse kullakin!

Käyttäjän demoni kuva
Liisa Polameri

Ajattelin jättää nyt nämä pidot väliin tälläkertaa, mutta saas nähdä...

Käyttäjän ReinoToivanen kuva
Reino Toivanen

Haastateltavan Nils Torvaldsin osalta koko ilta puheineen ja tentteineen oli koko tenttisarjan pohjanoteeraus.

Taas toimittajan osalta tämäniltainen miestoimittaja oli eilisen Heikelin suhteen aivan eri planeetalta tämäniltaisen eduksi. Tämä haastattelija teki homman keskustelunomaisesti ja taustoitti hyvin kysymystensä lähtökohtatilanteita niin, että niihin pystyi vastaamaan.

Tämä tyyli tuuditti Torvaldsin väärään turvallisuuden tunteeseen. Ja tämä auttoi entisen äkkiväärän kommunistin paljastamaan tyhjyytensä.

Ei jatkoon, pohjanoteeraus.

Käyttäjän esalehtinen kuva
Esa Lehtinen

Päinvastoin, toistaiseksi parasta antia. Huhtasaaren kompuroinnin jälkeen persu tietenkin ajattelee Torvaldsin tentistä: happamia sanoi kettu pihlajanmarjoista.

Käyttäjän ReinoToivanen kuva
Reino Toivanen

En ole persu!

Sinulla on oikeus mielipiteeseesi ja minulla omaani.

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari

Toimittaja oli siis pohjanoteeraus, entä Torvalds? Kuinka äkkiväärä entinen kommari paljasti tyhjyytensä?

Käyttäjän ReinoToivanen kuva
Reino Toivanen

Toimittaja oli nyt hyvä, tähänastisista paras.

Torvalds oli huono. Tähänastisista huonoin.

Ei puhunut sanaakaan omasta keppihevosestaan Natosta.

Käyttäjän demoni kuva
Liisa Polameri

#8

Nils Torvalds on ainoa ehdokas tähän asti, joka on nostanut esiin tämän päivän ihmistä kiinnostavia aiheita. Eikö ole syytä toivoa hänelle menestystä?

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen
Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Happamia, sanoi kettu pihlajanmarjoista.

Käyttäjän OutiMara kuva
Outi Mara

Miten arvioit, oliko Nils hymyillessään ja puhuessaan maanisessa vai depressiivisessä vaiheessa?

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #28

Jos noista pitää valita niin maanisessa, synonyymi on paitsi mm. kiihkeä myös innostunut.

Iso plussa pitämänsä puhe.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #30

Niin, maaninen, jääräpäinen despootti. Lisäksi toimittajaa kiusasi Torvaldsin leikkisä tapa vastailla. Piti oikein muistuttaa, että puhutaan vakavista asioista. Se on näköjään vaikeaa toimittajille, kun poliitikko ei ole haudanvakava. Turha sitä on kuitenkaan jälkikäteen Facebookissa itkeä, joutuu presidenttinä pahempiinkin tilanteisiin.

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko

Juu, on termi #roast ja on termi #haastattelu. Kahden ensimmäisen ehdokkaan kohdalla mentiin #roast, nyt haastateltiin.

Saas nähdä mitä tästä vielä tulee, rapsutetaanko Niinistö leuan alta ja korvan takaa.

Käyttäjän OutiMara kuva
Outi Mara

Esille tullee Lennu koiran ilmavaivat ja raskaana olevan rouvan närästys? Luontoaiheista vois kysyy kans?

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Sarjastamme persu, jota Torvaldsin suoritus Huhtasaaren kompurointiin verrattuna närästää;)

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari

Moskovan koulun käyneenä Torvalds tuntee naapurimme parhaiten, Väyrystäkin paremmin. Torvalds ennusti Venäjälle sellaisia yhteiskunnallisia ongelmia, jotka suurella todennäköisyydellä vaikuttavat Suomeen.

Menneisyydestä hän kertoi sen verran, että vuonna 1988 kuunneltuaan Gorbatshovin puheen, hän uskoin NL:n lopun olevan lähellä, toisin kuin Väyrynen.

Natojäsenyyden perustelut jäivät aika heikoksi johtuen ehkä siitä, ettei toimittaja kysellyt paljoa tästä aiheesta.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Kyllä minä olin kuulevinani jotain perustelujakin, mutta ei suoraan kerrottuna vaan jokseenkin uhkakuvia luomalla Venäjän suunnalta 10-15 vuoden kulutttua/aikana. Jotakin vaikutusta olisi myös USA:n suunnalta. Tosin hän kuitenkin totesi yhdessä vaiheessa sitten, etteiköhän sielläkin tule uudet pressanvaalit.

Kaiken kaikkiaan itselleni jäi varsin sekavanoloinen kuva ehdokkaasta ja hänen Natokantansa perusteluista. Ne pohjaavat hänen omiin fantasiakuvitelmiinsa.

Tällä kertaa toimittaja Andersson kuitenkin oli haastattelija sanan täydellisessä merkityksessä, eikä johdatteleva räksyttäjä kuten Heikel, jonka kehonkieli jo kertoi selvästi mielipiteensä Huhtasaaresta henkilöön menevine epäasiallisine kysymyksineen. Epämieluisaa seurattavaa. Kuka mahtaa olla seuraava toimittaja Heikelin haastateltava, jotta vertailua ja onnistumista voi tehdä tehtävässään?

Käyttäjän markkulehto kuva
Markku Lehto

Kyllä täytyy todeta, että Nils Torvalds piristi suomalaista keskustelua reippaasti kannanotoillaan. Nyt puhuttiin vihdoinkin asioiden oikeilla nimillä, eikä pyöritetty YYA -aikakauden tyylisiä epämääräisiä mitään sanomattomia fraaseja. Nyt suomalaista Nato-keskustelua ei käyty vain "Nato vai ei" -galluppien tulosten pohjalta, vaan analyyttisemmin. Toki Naton merkityksen, roolin ja sen toimintaperiaatteiden avaaminen kansalaisille vaatii työtä. Tässä onkin haaste medialle.

Miten kansalaiset voivat ottaa Nato-asiaan kantaa, jos heillä ei ole perustietoja Natosta ? Tällaisiin asioihin kantaa ottaminen, esimerkiksi kansanäänestyksellä, edellyttää tosiasioiden tuntemusta, tunnistamista ja tunnustamista. Mielikuvien ja idealismien tai disinformaation (trollauksen) pohjalta ei tällaisiin asioihin pidä ottaa kantaa, sen verran vakavista asioista on kysymys.

Torvaldsilla on näkökulmiinsa selkeät pitkään kokemukseensa perusteet. Toisaalta hänellä ei ole sitä rasitetta joka on Sauli Niinistöllä, joka on paitsi presidenttiehdokas seuraavalle kaudelle, niin myös nykyinen tasavallan presidentti ja melko todennäköisesti seuraava presidentti.

Niinistö joutuu ottamaan huomioon, että kaikkea mitä hän sanoo julkisuudessa, seurataan tarkasti niin Kremlissä kuin Tehtaankadullakin ja toki muuallakin ( sen verran strategisesti tärkeässä asemassa Suomi on, ks. karttapallo ). Näitä Niinistön sanomisia sitten siellä analysoidaan , tehdään johtopäätöksiä ja sen perusteella niitä käytetään tarvittaessa hyväksi Suomen ja Venäjän johdon kahden välisissä neuvotteluissa. No onneksi emme ole enää yksin, vaan EU on poliittisesti meidän selkämme takana. Ja onhan Niinistö jo selvästi ilmaissut suuntaan jos toiseen, että hänellä on se yksi Nato-kortti hihassaan. Kyse onkin siitä, koska ja missä tilanteessa se lyödään pöytään, jos lyödään. Toivottavasti lakimies osaa ottaa kaikki turvallisuus- ja puolustuspoliittiset porsaanreiät huomioon.

Veikkaanpa, että Niinistö ja Torvalds eivät loppujen lopuksi ole turvallisuus- ja puolustuspoliittisissa ajatusmaailmoissaan kovin kaukana toisistaan.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Tälläistä tenttiä on miellyttävää kuunella ja katsella, kun ehdokas vastaa toimittajan esittämiin kysymyksiin ja perustelee ne myös. Torvaldsin tiedon, sivistyksen ja älykkyyden taso on aivan eri planeetalta kun Huhtasaaren, ei ole mitään mieltä verrata näitä kahta keskenään.

Käyttäjän markkulehto kuva
Markku Lehto

Torvalds ( 70 v ) perustaa mielipiteensä ja analyysinsä täysin omaan kokemukseensa, tietoon, analyysiinsä, johtopäätöksiinsä ja näkemyksiinsä.

Huhtasaaren ( 35 v ) mielipiteissä heijastuu selkeästi paitsi hänen omat ajatuksensa, niin paljon myös sitä mitä hänelle on oman puolueensa puolelta syötetty. Jalkaväkimiina-asiassa olen täysin Huhtasaaren ilmaiseman PS:n näkemyksen kannalla. Muuten en allekirjoita paljoakaan hänen tai hänen ilmaisemia PS:n puolueen näkemyksiä. Kaikkein vähiten Fixit -puheita.

Käyttäjän PekkaNrnen kuva
Pekka Näränen

Samaa mieltä Markku Lehdon kanssa.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Mukavan leppoisa rupattelutuokio pahnanpohjimmaisen presidenttiehdokkaan kanssa.

Haastattelu olisi kannattanut toteuttaa ruotsiksi molempien osapuolten ja mahdollisten äänestäjien kannalta.

P.S. Ei jatkoon ainakaan minun äänelläni, nej.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Persut ovat niiiin pahoittaneet mielensä, hauska lukea näitä itkupotkuraivaireita, kun toimittajat kiusaa Lauraa.

Yhyyy

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Listani kakkonen kaikkine puutteineenkin. Vain Haavisto ja Torvalds eivät kärsi vahvasta suomettumisesta eivätkä (enää) ole liian vasemmalla. Kumpikaan ei pakene kansanäänestyksen taakse Nato-kysymyksessä.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Kummankin voisi myös turvallisin mielin lähettää kansainvälisiin neuvottelupöytiin. Haavisto kuitenkin sekä poliitikkona että neuvottelijana kokeneempi.

Käyttäjän SakariJSaarilahti kuva
Sakari Saarilahti

Hmmm...

Ei akateemista loppututkintoa, taloustieteen opintoja 70 -luvulla Moskovan puoluekoulussa. Entinen kommunistisen puolueen jäsen, RKP :n varapuheenjohtaja ja europarlamentaarikko. Laaja työkokemus toimittajan tehtävistä. Ei mitään kokemusta vaativimmista poliittisista tehtävistä, kuten valtioneuvoston jäsenyydestä.

Ei jatkoon.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Ylioppilas kuten Haavistokin.

Käyttäjän ilkkasiren62 kuva
Ilkka Sirén

Ahtisaari on koulutukseltaan kansakoulunopettaja. Nobelisti saavutuksiltaan.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen Vastaus kommenttiin #36

Saavutukset Suomen tasavallan presidenttinä rajoittuvat maakuntamatkailuun ja vienninedistämismatkusteluun maailmalla.

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari

Onko se miinusta jos ei ole kokemusta politikoinnista?

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Ahtisaarihan tuli politiikan ulkopuolelta ja politikoinnin seurauksena ei päässyt enää SDP:n ehdokkaaksi toiselle kaudelle.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #32

Ahtisaari lienee tyytyväinen valintaansa olla lähtemättä demarien esivaalisirkukseen pelleksi. Vaikka olisi voittanutkin, olisi jäänyt suuremmat teot ja Nobelin rauhanpalkinto saamatta. Suoraselkäinen päätös, jota arvostan. Presidenttikaudesta ei jäänyt muuten mieleen muuta, kuin haava otsassa.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #46

Ahtisaaren presidenttikaudelta jäi mieleen se, että kutsui aina Mannerheim-ristin ritarit linnan juhliin. Manu taisi kutsua kahden kautensa aikana vain kerran, Ahtisaari aloitti sen sotaveteraanien arvostuksen.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen Vastaus kommenttiin #47

Täytyy muistaa, että Ahtisaari itse ei ollut sotaveteraani.

Käyttäjän heikkitoivonen kuva
Heikki Toivonen

Pelkästään kommunistitaustan perusteella jatkosta hylsyttämistä en ymmärrä.

Kaveri on kuitenkin selvästi tullut toisiin aatoksiin ja toimii sen mukaisesti. Ei mielipiteiden muuttamisessa ole mitään väärää, ei ainakaan pitäisi olla.

Moni muu ex-taistolainen tms. on jäänyt epämääräisesti mutustelemaan menneisyytensä ja nykyisin esitettävän minänsä välimaastoon, välillä hieman karseatakin katsottavaa sellainen neliraajaryömiskely.

Erikseen tässä yhteydessä voi olla niinkin, että Torvaldsilla on kirjavan taustansa vuoksi enemmän ja laaja-alaisempaan katsantoon pohjautuen sanottavaa kuin muilla ehdokkailla.

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Hyvä, että kisassa on mukana joku rehellinen geopolitiikkaa ja vapaata rajojenyliliikkuvuutta kriittisestikin ymmärtävä.

Samaan aikaan Venäjällä:

Ja tapahtui näinä vapaan pressanvaalikampanjoinnin päivinä, että Isä Aurinkoinen julisti hyvää hyvyyttään minimipalkat nostettaviksi 140 eurosta 150 euroon/kk.
- Valisijayhdistys Putinistit yli rajojen - Putinists without Borders - Poutinistes sans Frontieres - Motto: Kell' onni* on, sitä muille agitoikoon!
ks. https://www.facebook.com/VeikkoSnen/posts/20263760...

- On siinä aktivointimallia muille jakaa, vaikka vapaan liikkuvuuden hengessä without borders kuten pienet vihr...

Käyttäjän ilkkasiren62 kuva
Ilkka Sirén

Jan Andersson esitti tiukkoja kysymyksiä Torvaldsille. Torvalds ei sekoillut vastauksissaan niin kuin Huhtasaari. Siksi Torvaldsilta ei tarvinnut esittää samaa kysymystä kolme kertaa.

Käyttäjän ilkkasiren62 kuva
Ilkka Sirén

"mutta Torvalds kompuroi heti tämän jälkeen pohtimalla ääneen puheensa kielivalintaa. Tällainen ääneen ajattelu saattoi rauhoittaa puhujaa mutta mutta yleisölle se osoitti puhujan olevan epävarma."

Tämän näkemyksen esitti toinen Torvaldsin puhetta arvioinut henkilö studiossa. Puheen pitämisessä on tiettyjä yleispäteviä sääntöjä, joita noudattamalla puhe täyttää tehtävänsä puhujan toivomalla tavalla. Mutta sitten puheeseen liittyen on tiettyjä asioita, joihin ihmiset reagoivat eri tavalla riippuen heidän luonteen piirteistään ja kokemustaustastaan.

Studion arvioija piti kielivalinnan pohtimista miinuksena mutta se ei tarkoita, että kaikki ovat sitä mieltä. Minusta se oli yksinkertaisesti merkki siitä, että hän huomioi studiossa yleisön joukossa istuvia pitkäaikaisia tuttujaan ja kertoi miltä hänestä tuntuu. Tämä Torvaldsin repliikki vei aikaa n. 2-3 sekuntia, joten se ei vienyt tilaa puheen varsinaiselta asiasisällöltä. Kun puheen pitäjä puheen alussa ja kertoo miltä hänestä tuntuu, se on keino lyhentää henkistä välimatkaa puhujan ja kuulijan välillä. Se rauhoittaa puhujaa ja saa hänet sitten keskittymään itse asiasisältöön. Barack Obama ja monet muut hyvinä puhujina pidetyt poliitikot ovat toimineet samoin. Torvaldsin aloitus miellyttää enemmän niitä, jotka ovat kiinnostuneita siitä miltä joku asia toisen mielestä tuntuu.

Käyttäjän KuinkaKarlMarxTavataan kuva
Seppo Oikkonen

Yhtäältä Venäjän -- joka ei ole rahatalous -- kehityksen arvioiminen ja ennustaminen perustuen eurooppalaisten kansallisvaltioiden rakenteita analysoimalla saatuun sosiologiseen "tietoon", ja toisaalta totaaliseen kulttuurikognitiiviseen sokeuteen ja tietämättömyyteen perustuva usko siihen, että kulttuurisella kuvakiellolla miellemaailmansa tuhatvuotisesti amputoinut islamin maailma olisi muka "hallittavissa" jos sen imaamit "koulutettaisiin" eurooppalaisissa akatemioissa --

Tällaiset täysin todellisuudentajuttomat ja pelkkään yleiskäsitteelliseen käsiterealismiin perustuvat "näkemykset" muodostivat tämän ruotsinkielisen presidenttiehdokkaan koko niin sanotun intellektuaalisuuden.

Tuollaisia "intellektuelleja" on poteroihinsa kaivautunut akateeminen maailma täynnä. Eivät todellakaan mitään penaalin terävimpiä kyniä, tyypillisesti omiin marxilaisiin oppisisältöihinsä uskonsa menettäneitä mutta samanlaisen teoreettisen ihmiskuvan muihin yhteyksiin siirtäneitä muka-älykköjä.

Se on niin helppoa uskoa ensin Marxiin, sitten Natoon.

Ei jatkoon.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Mitä mieltä sinä Seppo olet tuolla aikaisemmin kertomastani (35) Nilsin takinkäännöstä?
Johtuiko se vain yksinkertaisesti vaaleista, joihin osallistumalla Nilsiltä vaadittiin RKP:n taholta täydellistä takinkääntöä, vai vain vanhuuden aiheuttamasta regressiosta...noin niin kuin leikillisesti ja ystävällismielisesti todettuna.

Käyttäjän KuinkaKarlMarxTavataan kuva
Seppo Oikkonen

Kun retoriikkaan palataan, kuten näissä suullisissa tenteissä tapahtuu, kyllähän jo se taannuttaa ajattelua. Siinä mielessä todellisen karvan paljastuminen ja vanhuuden regressio toimivat samaan suuntaan.

Kysymys ja vastaus muodostavat aina ontologisen kehän -- kysymys aitaa paitsi käsiteltävän aiheen, myös asiasubstanssiin implikoituvat piilomerkitykset, joihin sisältyvät myös ne säännöt, jotka kulloinkin koetaan "logiikkana". Kysymys asettaa ne loogisuusehdot, joihin vastauksen tulisi asettua jotta kokisimme sen vastauksena esitettyyn kysymykseen.

Mutta jos pystyisimme katsomaan käyttämäämme kieltä kyllin "läheltä ja tarkkaan", huomaisimme että "logiikkaa" kokeva reaktiomme on katteeton. Käsitteillä ei ole mitään "yhtä ja oikeaa merkitystä", vaan käsitteen merkitys on sen käyttö (Wittgenstein). Yksinkertaisesti: aina kun puhumme, olennaisempaa on motiivi kuin asiasubstanssi.

Ehkä siltä pohjalta pitäisi myös ymmärtää noita "takinkääntöjä". Yhdessä yhteydessä ihmiset puhuvat yhtä, toisessa toista. Tuskin siellä mielen pohjalla mikään motiivi muuttuu. Joskus kaksoisstandardit suorastaan hyppäävät silmille, useimmiten ne jäävät kokonaan kielen pinnan alle.

-- Tämä nyt on tällainen vähän filosofisempi vastaus, jota en ehkä kirjoittaisi monellekaan, mutta sinulle ajattelin muotoilla omat mieteeni näin. Tiedät, että kaikki pakkoruotsin puolustelut ovat silmissäni vain historiallisen alistamisen jatkumoa.

Käyttäjän ilkkasiren62 kuva
Ilkka Sirén Vastaus kommenttiin #42

"Yksinkertaisesti: aina kun puhumme, olennaisempaa on motiivi kuin asiasubstanssi."

Tälle näkemykselle on omat kannattajansa. Trump pääsi tällä näkemyksellä presidentiksi, Huhtasaari ja Väyrynen pyrkivät. Saa nähdä kuinka paljon suomalaisissa äänestäjissä on tuon näkemyksen kannattajia.

Käyttäjän KuinkaKarlMarxTavataan kuva
Seppo Oikkonen Vastaus kommenttiin #48

""... näkemykselle...""

Et ehkä ymmärrä, ettei ole kyse näkemyksestä. Voisin täsmentää: aina kun kuka tahansa puhuu, käsitteiden merkitys on sama asia kuin niiden senhetkinen käyttö. -- Eli pohjimmiltaan käsitteiden merkityssisällöissä kyse on aina jostakin jota voisi nimittää motiiviksi.

"Understanding is not a point of wiew." -- Marshall McLuhan

Käyttäjän ilkkasiren62 kuva
Ilkka Sirén Vastaus kommenttiin #51

Näkemyksesi mukaan asia on näin.

Käyttäjän ilkkasiren62 kuva
Ilkka Sirén Vastaus kommenttiin #51

"Understanding is not a point of view but accepting is." -- Ilkka Sirén

Käyttäjän ilkkasiren62 kuva
Ilkka Sirén Vastaus kommenttiin #51

" aina kun kuka tahansa puhuu, käsitteiden merkitys on sama asia kuin niiden senhetkinen käyttö. -- Eli pohjimmiltaan käsitteiden merkityssisällöissä kyse on aina jostakin jota voisi nimittää motiiviksi."

Tämä ainakin sopii Väyryseen vuosikymmenten saatossa. "En minä sitä tarkoittanut." Itse asiassa tästähän Väykkä on kirjoittanut useammankin kirjan.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Kiitos Seppo vastauksestasi, joka minua kovin mielytti. Oikeastaa odotinkin tämän tyyppistä vastausta, sillä olemmehan kai olleet yhdessä jo lähes kymmenen vuotta samoissa "kirjoituspiireissä", ja luen edelleen kaiken ilolla mitä kirjoitat. Nyt minulla on sivumennen kertoen kirjoittamasi kirja vielä kesken, koska sitä en pysty lukemaan kovinkaan nopeasti:) "Rafaelin koulun" teksti ei kyllä ole niitä kaikkein helpompia. Et päästä lukijaa helpolla.

Käyttäjän SakariJSaarilahti kuva
Sakari Saarilahti

Jäin vielä miettimään, millaisen viestin Suomi lähettäisi maailmalle valitsemalla presidentikseen juuri entisen Moskovan puoluekoulun kasvatin?

Suomi kun kuuluu nykyisin läntisen Euroopan melko tasaiseen joukkoon, voitaisiin hyvästä syystä kysyä, olisiko Nils Torvalds paras (tai edes sopiva) valinta edustamaan Suomea tässä seurassa? Torvaldsin valinta herättäisi ainakin runsaasti kulmakarvojen kohottelua ulkomaisten kommentaattoreiden taholta ... :)

Käyttäjän ilkkasiren62 kuva
Ilkka Sirén

Mitähän ne meistä ajattelee....?
Ne toiset ei halua Natoon ja tää entinen kommunisti haluaa Natoon.

Käyttäjän SakariJSaarilahti kuva
Sakari Saarilahti

#50

Niin, mutta olisiko Torvaldsin valinta Suomelle meriitti vai dismeriitti, Naton suuntaan?

Toimituksen poiminnat