YLE:n ehdokastentti: Laura Huhtasaari

Laura Huhtasaari, yksi presidentinvaalien ensikertalaisista, pelasi YLE:n ehdokastentissä varman päälle. Puhe oli rakennettu hänelle vahvojen teemojen varaan. Teemoissa käsiteltiin sananvapautta, maanpuolustusta Ottawan-sopimuksen kautta, maahanmuuttopolitiikkaa sekä isänmaallisuutta. Tasavallan presidentin ydintehtäviin kuuluvat ulko- ja turvallisuuspolitiikka oli lähes kokonaan sivuutettu. Tämä oli ymmärrettävä ratkaisu, sillä vaalitenteissä on nähty Huhtasaaren olevan heikoimmillaan juuri ulko- ja turvallisuuspoliittisissa kysymyksissä.

Puhe oli suunnattu koko kansakunnalle eikä pelkästään suoraan omille kannattajille. Tämä näkyi siinä miten hän puhui paljon kansalaisista, käytti termiä "me" sekä kantoi huolta kansakunnan yhtenäisyydestä ja eheydestä. Verrattuna Paavo Väyrysen eiliseen suoritukseen, oli Huhtasaari paljon positiivisemmalla näkökulmalla liikenteessä. Vahvaa vastakkainasettelua ei luotu ja esimerkiksi muita presidenttiehdokkaita ei mainittu sanallakaan. Hän esiintyi selkeästi omana itsenään eikä ensisijaisesti jotain vastaan.

Huhtasaari on vahva esiintyjä mutta puheen alussa en tiennyt seuraanko vaalipuhetta vai selkouutisia, puhe oli häiritsevän monotoninen. Poljentoa olisi syytä lisätä, jotta kuulijat jaksavat kiinnostua puheesta. Päästessään puhumaan maahanmuutosta puheenrytmi muuttui moniulotteisemmaksi ja varmasti myös kuulijoiden keskittymiskyky lisääntyi.  

Teemoiltaan yllätyksetön puhe

Uuden vuoden puheessa Laura Huhtasaari nosti esille totuuskomission perustamisen käsittelemään 1990-luvun pankkikriisin ratkaisuja. Tämä teema oli erittäin hyvin rakennettu puheeseen. Onn tehty selkeä aloite ja nyt sitä nostetaan uudelleen esille. Hän myös oli selkeästi miettinyt totuuskomission tarkoitusta ja toimintaa, näin hän pääsi hyvin konkreettiselle tasolle. Mutta onko 25 vuoden takainen pankkikriisi tarpeellinen vaaliteema presidentinvaaleissa vuonna 2018? Jos tämä jää Huhtasaaren ainoaksi uudeksi avaukseksi niin heikoilla mennään.

Maahanmuuttopolitiikka ja rajaturvallisuus, tässä Laura Huhtasaaren selkeät vahvuudet. Ne eivät kuulu Tasavallan presidentin tehtäviin mutta se ei Huhtasaarta haittaa sillä hän käy todellisuudessa nyt jo eduskuntavaaleja, pyrkien Perussuomalaisten varapuheenjohtana vahvistamaan puolueen asemaa ja näkyvyyttä jo nyt seuraavia eduskuntavaaleja ajatellen.

Puheen loppu oli hyvin isänmaallinen. Puolustettiin suomalaista tapakulttuuria ja kannettiin huolta kansakunnan kahtiajaosta. "Rakastakaamme Suomea. Rakastakaamme itsenäistä Suomea," kukapa presidenttiehdokas ei noin voisi sanoa. Laura Huhtasaaren sanat olisi voinut esittää myös  kuka tahansa muu presidenttiehdokas. Perinteisesti Huhtasaaren isänmaallinen paatos on hyvin jyrkkää ja mustavalkoista, nyt hän oli tässä suhteessa poikkeuksellisen maltillinen. Selkeästi hän pyrki puhumaan presidentillisesti.

Puheen loppu oli jämäkkä mutta hieman epäselvä: "Otetaan Suomi takaisin. Vaaliuurnilla." Otetaan Suomi takaisin keiltä? Otetaan Suomi takaisin mistä? Häiritsevää epäselvyyttä. Luonnollisesti kansalaisten kannustaminen vaaliuurnille on aina positiivista.

p.s.

Valmisteltua puhetta olisi voinut suunnitella vielä paremmn sillä nyt jäi 40 sekunttia käyttämättä hyvää puheaikaa. Tällä Huhtasaari antoi turhaan pelitilaa muille ehdokkaille.

kokko1987
Sosialidemokraatit Muurame

Yhdysvaltain poliittisen historian väitöstutkija Jyväskylän yliopistossa ja aktiivinen poliitikko. Blogissa ruoditaan sekä Suomen että maailman ajankohtaisia ilmiöitä, historiaa unohtamatta.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu