Tulevaisuuden tekijä ja menneisyyden tutkija Päätoiminen tutkija ja osa-aikainen poliitikko

YLE:n ehdokastentti: Laura Huhtasaari

Laura Huhtasaari, yksi presidentinvaalien ensikertalaisista, pelasi YLE:n ehdokastentissä varman päälle. Puhe oli rakennettu hänelle vahvojen teemojen varaan. Teemoissa käsiteltiin sananvapautta, maanpuolustusta Ottawan-sopimuksen kautta, maahanmuuttopolitiikkaa sekä isänmaallisuutta. Tasavallan presidentin ydintehtäviin kuuluvat ulko- ja turvallisuuspolitiikka oli lähes kokonaan sivuutettu. Tämä oli ymmärrettävä ratkaisu, sillä vaalitenteissä on nähty Huhtasaaren olevan heikoimmillaan juuri ulko- ja turvallisuuspoliittisissa kysymyksissä.

Puhe oli suunnattu koko kansakunnalle eikä pelkästään suoraan omille kannattajille. Tämä näkyi siinä miten hän puhui paljon kansalaisista, käytti termiä "me" sekä kantoi huolta kansakunnan yhtenäisyydestä ja eheydestä. Verrattuna Paavo Väyrysen eiliseen suoritukseen, oli Huhtasaari paljon positiivisemmalla näkökulmalla liikenteessä. Vahvaa vastakkainasettelua ei luotu ja esimerkiksi muita presidenttiehdokkaita ei mainittu sanallakaan. Hän esiintyi selkeästi omana itsenään eikä ensisijaisesti jotain vastaan.

Huhtasaari on vahva esiintyjä mutta puheen alussa en tiennyt seuraanko vaalipuhetta vai selkouutisia, puhe oli häiritsevän monotoninen. Poljentoa olisi syytä lisätä, jotta kuulijat jaksavat kiinnostua puheesta. Päästessään puhumaan maahanmuutosta puheenrytmi muuttui moniulotteisemmaksi ja varmasti myös kuulijoiden keskittymiskyky lisääntyi.  

Teemoiltaan yllätyksetön puhe

Uuden vuoden puheessa Laura Huhtasaari nosti esille totuuskomission perustamisen käsittelemään 1990-luvun pankkikriisin ratkaisuja. Tämä teema oli erittäin hyvin rakennettu puheeseen. Onn tehty selkeä aloite ja nyt sitä nostetaan uudelleen esille. Hän myös oli selkeästi miettinyt totuuskomission tarkoitusta ja toimintaa, näin hän pääsi hyvin konkreettiselle tasolle. Mutta onko 25 vuoden takainen pankkikriisi tarpeellinen vaaliteema presidentinvaaleissa vuonna 2018? Jos tämä jää Huhtasaaren ainoaksi uudeksi avaukseksi niin heikoilla mennään.

Maahanmuuttopolitiikka ja rajaturvallisuus, tässä Laura Huhtasaaren selkeät vahvuudet. Ne eivät kuulu Tasavallan presidentin tehtäviin mutta se ei Huhtasaarta haittaa sillä hän käy todellisuudessa nyt jo eduskuntavaaleja, pyrkien Perussuomalaisten varapuheenjohtana vahvistamaan puolueen asemaa ja näkyvyyttä jo nyt seuraavia eduskuntavaaleja ajatellen.

Puheen loppu oli hyvin isänmaallinen. Puolustettiin suomalaista tapakulttuuria ja kannettiin huolta kansakunnan kahtiajaosta. "Rakastakaamme Suomea. Rakastakaamme itsenäistä Suomea," kukapa presidenttiehdokas ei noin voisi sanoa. Laura Huhtasaaren sanat olisi voinut esittää myös  kuka tahansa muu presidenttiehdokas. Perinteisesti Huhtasaaren isänmaallinen paatos on hyvin jyrkkää ja mustavalkoista, nyt hän oli tässä suhteessa poikkeuksellisen maltillinen. Selkeästi hän pyrki puhumaan presidentillisesti.

Puheen loppu oli jämäkkä mutta hieman epäselvä: "Otetaan Suomi takaisin. Vaaliuurnilla." Otetaan Suomi takaisin keiltä? Otetaan Suomi takaisin mistä? Häiritsevää epäselvyyttä. Luonnollisesti kansalaisten kannustaminen vaaliuurnille on aina positiivista.

p.s.

Valmisteltua puhetta olisi voinut suunnitella vielä paremmn sillä nyt jäi 40 sekunttia käyttämättä hyvää puheaikaa. Tällä Huhtasaari antoi turhaan pelitilaa muille ehdokkaille.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (53 kommenttia)

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Puhetta en kuullut. Mutta haastettelun vastaukset eivät oikeen vakuuttanut ja puhuin itsensä muutamaan otteeseen pahasti pussiin. Ei jatkoon.

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman

Totuuskomissio tutkimaan 90 luvun pankkikriisin syyllisiä, asettamaan heidät vastuuseen teoistaan ja myös korvausvastuuseen. Tällainen vaatinee jo takautuvan lainsäätöä sotasyyllisoikeudenkäynnin tapaan? Luulisi mahdollisten rikosten vanhentuneen 25 vuodessa. Entäpä vainajat, lankeaako korvausvelvollisuus perikunnalle?

Käyttäjän LeenaLauren kuva
Leena Lauren

Eivät ne velat, jotka pankit aiheuttivat nykyisille velallisille ole mihinkään vanhentuneet. Niitä peritään heiltä jatkuvasti enemmän ja vähemmän. Se pankkikriisijuttu oli pahinta, mitä suomalaisille tapahtui. Ihmiset joutuivat velkavankeuteen ihan vaan pankkien ahneuden takia ja menettivät omaisuutensa pilkkahintaan.
Nyt puhuit "rikosten vanhentumisista", mutta mielestäni tuollaiset rikokset ihmisyyttä vastaan eivät vanhene ikinä.
PS teki vuoden lopulla aloitteen, jossa "armahdettaisiin" ko velkavangit, mutta koko hallitus torppasi asian. Niin mukavasti siellä Arkadianmäellä menee, että ei ole väliksi oikaista suurta vääryyttä ,vaan mennä porskutellaan omien sopeutumiseläkkeiden kanssa iloisesti.

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko

Sitä odottelen että ylen tentissä kairataan samalla tavoin Saulista kyllä/ei kysymyksiin vastausta. Toimittajalta aika surkea esitys.

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Itse annan toimittajalle arvosanan 9 miinus. Hyvä suoritus, toimittaja teki työnsä hyvin ja sai ehdokkaan puhumaan muutamaan otteeseen itsensä pussiiin.

Miksi sinusta toimittajan esitys oli surkea?

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko

Jos et pitänyt toimittajan toimintaa huonona, niin tuskin minun sitä kannattaa sinulle perustella :) Toivon vaan että samalla intensiteetillä myös Sauli Niinistöstä kairataan kyllä/ei vastaukset, vaikka kolmeen kertaan jankkaamalla.

Käyttäjän JuhaMakkonen1 kuva
Juha Makkonen

#3

Voisitko kertoa edes yhden kysymyksen mikä oli mielestäsi surkea?

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko

Myynninedistämisestä ja team finlandista tuli vähän myötähäpeä. Sillein kun pressat noita yleenstä tekee, mutta "eikö se ole teamfinlandin heiniä"tms. :D

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #31

? Finprohan ne pressankin vetämät Team Finland vienninedistämismatkat järjestää, ei niitä presidentti itse hoida vaan ns. menee valmiiseen pöytään.

https://www.finpro.fi/uutiset/-/asset_publisher/1s...

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko Vastaus kommenttiin #33

Joo ei hoida, daa, mutta keulakuvana ja mukana ollaan. Tyhmääkö leikit? Toimittajan kysymys oli absurdi.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #41

Ei se toimittajan kysymys ollut absurdi, sillä presidentille ei kerry koko kautensa aikana paljonkaan kutsuja valtiovierailuille sellaisiin maihin, joissa tarvitaan ovien aukaisijaa, keskimäärin vain muutama vuodessa. Team Finlandin sivuilla presidenttiä ei edes mainita yritysdelegaatioiden yhteydessä, ainoastaan ministerit.

Led by Finnish government ministers and senior officials, the visits open doors to high-level meetings, direct contacts with target country ministries,

https://www.businessfinland.fi/en/for-finnish-cust...

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Heh, hyvin sai toimittaja osoitettua sen tosiasian, että väärässä vaalissa on Laura mukana.

Ulkopolitiikan tärkein saavutus rukousaamiainen Trumpin kanssa :)

Ei jatkoon.

Käyttäjän TuulaKomsi kuva
Tuula Komsi

Toimittaja lähinnä osoitti oman asenteellisuutensa, ammattitaidottomuutensa ja aggressionsa melkein yhtä pahasti kuin eilinen tentaattori Paavon kanssa. Mutta vaikka nämä yleläiset olisivat kiroilleet tai puhuneet abrakadabraa tai mitä vain, Petteri tuskin tulisi tänne kommentoimaan, että olipa Lauralta / Paavolta nyt tosi hyvät ja pätevät vastaukset, ääni taitaakin mennä jommallekummalle ;)

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Toimittajan kysymyksissä ei ollut vikaa, mutta minkä sille voi että kun ei muuta osannut niin Huhtasaari vastaili tovin mietittyään asian vierestä Hyvää päivää, kirvesvartta.

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Kun kysymykset ei miellytä, niin toimittaja on surkea?

Minusta toimittaja oli hyvä, eikä asenteellinen. Asiallisia kysymyksiä ja juuri niitä joita Huhtasaarelle pitikin kysyä.

Minusta vastaukset olivat huonoja ja varsinkin kun vastauksia ei tullut.

Jyrki Tikkakoski Vastaus kommenttiin #14

Se on varmaa, että kokenutta opettajaa häiritsee kysymykset mihin tarvitaan kristallipalloa tai taro kortteja. Myös kyllä tai ei vastausten vaatiminen kysymyksiin mitkä ovat tulevaisuudessa mahdollisesti niin tai näin tapahtuvia, niin ei kovin korkeaa ammatti taitoa osoita.

Käyttäjän kokko1987 kuva
Jani Kokko

Nyt valitaan Tasavallan presidenttiä, joten toimittajilla on suorastaan velvollisuus tentata ehdokkaita ja laittaa heidät koville. Kirsi Heikel toimi varsin ammattitaitoisesti ja Huhtasaari paljasti kyllä täysin oman tietämättömyytensä. Jos ulkopoliittinen kokemus on osallistuminen rukousaamiaiselle niin ei olla kauhean vahvalla pohjalla. En ymmärrä miksi hän ei tuossa kohtaa nostanut esille vaikka asemaansa ulkoasianvaliokunnan varajäsenenä? Olisi ollut paljon uskottavampaa kuin rukousaamiainen.

Jyrki Tikkakoski

Se on joillekkin vierasta kun politiikko puhuu totta. Ei varmasti Huhtasaari kehunut ulkopolitiikalla vaan kertoi täyden totuuden ja ei langennut mihinkään ansaan.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Tässä jäikin se kuva, että toimittajan tarkoituskin oli saada Huhtasaari näyttämään "ymmärtämättömältä" , kun hän toi sitä niin usein puheessaan esiin. Huhtasaari pärjäsi kuitenkin varsin hyvin nämä olosuhteet ja melkoisen hiostuksen huomioon ottaen. Luulenpa, että sympatiapisteitä ropisi nyt Lauran laariin enemmän kuin oli toimittajan tarkoitus:)

Eilinen, Väyrysen saama toimittaja oli kirkkaasti parempi ja asiallisempi. Tai sitten hän osoitti vain ehkä enemmän kunnioitusta vanhenevalle poliitikolle. Toimittaja oli kuitenkin reilusti käyttäytyvä, joka on aina mielyttävää katsella ja kuunnella.

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Toimittaja teki hyvää työtä, ehdokas ei. :) Ei kyse ole kunnioituksesta tai arvostuksesta.

Käyttäjän JuhaMakkonen1 kuva
Juha Makkonen

Tässä jäikin se kuva, että toimittajan tarkoituskin oli saada Huhtasaari näyttämään "ymmärtämättömältä"
........

Se, että Huhtasaari on ymmärtämätön ei ole toimittajan vika.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Kaija, nyt olen vahvasti eri mieltä, sillä ne kysymykset eivät olisi tuottaneet esimerkiksi Vanhaselle vaikeuksia. Ja anteeksi nyt vaan, mutta samanlainen elefantti lasikaapissa kuin Trump, siinä tuli epädiplomaattisesti lytättyä niin Kiina kuin itänaapurikin.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu Vastaus kommenttiin #18

Totta tuokin, mutta Vanhanen on kokenut entinen pääministeri, joka on tottunut hiostuksiin jo vuosien ajan monissa kovissa koitoksissa. Huhtasaari on tähän leikkiin vielä ihan liian kokematon, mutta eihän yrittänyttä laiteta. Hyvä yritys kuitenkin:)

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #24

Toimittajien tehtävä on kuitenkin kohdella kaikkia presidenttiehdokkaina, eikä esittää kysymyksiä sen mukaan onko ehdokkaaksi ryhtynyt hakemaansa tehtävään liian kokematon, eikö vaan?

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu Vastaus kommenttiin #26

Totta tuokin, mutta aggressiivinen tyyli ei kai minua koskaan mielytä missään tilanteessa. Asiallinen, kyselevä ja keskusteleva tyyli on ok, ilman kasvojen ikävää ilmettä ( "ai, etkö edes tätäkään ymmärrä-ilmettä" ) ei minusta sovi hyvän toimittajan rooliin. Lienee makuasia, josta ei voi kiistellä.

Tiedän toki sen, että on täällä ja ylipäätään mediassa muodikasta moittia kaikkia persuja ja erityisesti vielä Huhtasaarta, mutta otan sen riskin, että yritän olla täysin puolueeton mielipiteessäni. Haukkujen ja halveeraustenkin uhalla:) :)

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #32

Taas ollaan eri mieltä, sillä tyynesti toimittaja mielestäni antoi Huhtasaaren vastailla asian vierestä, olematta aggressiivinen. Ilmeestä saatat olla oikeassa, mutta vastaanotinten ääressä taisi olla samanlaisia.

Muutoin olen sitä mieltä että ken leikkiin ryhtyy se leikin kestäköön, arvostelunkin, ja eiköhän Huhtasaari tiennyt itsekin kuinka se haastattelu sujui.

Jyrki Tikkakoski Vastaus kommenttiin #34

Toimittaja esitti kysymyksiä mihin olisi pitänyt olla ennustaja sekä vaati niihin kyllä tai ei vastauksia. Luonnollisesti toimittaja keskittyi aiheisiin mitkä olivat etukäteen tiedossa Huhtasaaren heikoimmaksi alueeksi.
Turvapaiklanhakija, eu politiikka, euro yms kysymykset olisivatkin olleet tutumpia aiheita.
Kokeneella Saulilla on viisi avustajaa ja kun Huhtasaari on varmasti ehdokkaiden nopeimmassa päässä olevia ehdokkaita, niin viiden avustajan kanssa ei mitään ongelmia olisi. Esimerkiksi vaikka Jussi Niinistö puolustus neuvonantajana olisi varmasti tarpeeksi pätevä siihen hommaan. Siis esimerkiksi!

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #40

"Turvapaiklanhakija, eu politiikka, euro yms kysymykset olisivatkin olleet tutumpia aiheita."

Niin varmaan, mutta kyseessä on presidentinvaalit eikä eduskuntavaalit ja toimittaja kysyi presidentille kuuluvista tehtävistä, kuten ulko- ja turvallisuuspolitiikasta. TP-UTVAssakaan ei vastaile presidentin puolesta neuvonantaja.

Jyrki Tikkakoski Vastaus kommenttiin #43

En ole aivan vakuuttunut, että ennustaminen kuuluu presidentin tehtäviin ja niihin kysymyksiin mihin pystyi vastaamaan selkeästi sai toimittaja myös selkeät vastaukset. No, jos syytöksen muotoon laitettu kysymys hymyilystä lasketaan presidentin tehtäviin ja selkeäksi kysymykseksi, niin siinä ei selkeää vastausta tuntunut heti löytyvän. Minä olisin siinä kohtaa tehnyt ”paavot” ja kertonut totuuden itse kysymyksestä sekä pyytänyt seuraavaa kysymystä.

Käyttäjän velitakanen kuva
Veli Takanen Vastaus kommenttiin #40

Vai olisiko sopiva kysymys ollut esimerkiksi luomistarinasta? ;)

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Toimittaja oli yliaggressiivinen ja jankkaava ja sai näin ajoittain katsojan sympatiat tentattavan puolelle jo pelkästään asenteellisilla välirepliikeillään ja naamanvääntelyllään.

Toivottavasti Niinistö saa saman toimittajan tenttaajakseen niin vihdoinkin saadaan toivotut selkeät vastaukset moniin kysymyksiin, joihin tasavallan presidentti on toistaiseksi vastannut tyyliin : hyvää päivää kirvesvartta.

P.S. Toimittajalle samanlainen käytös Niinistön kohtaan tietää kylläkin varmaa lopputiliä Yleltä.

P.P.S. Laura Huhtasaarta en äänestä.

Käyttäjän JuhaMakkonen1 kuva
Juha Makkonen

Toimittaja oli yliaggressiivinen ja jankkaava ja sai näin ajoittain katsojan sympatiat tentattavan puolelle
..........

Kun Huhtasaari teki kaikkensa ettei vastaa kysymyksiin niin toimittajalla on sekä oikeus, että velvollisuus katsojia kohtaan kysyä niin kauan kunnes saa vastauksen.

Käyttäjän KH kuva
Kalevi Härkönen

Jankkaus syntyi siitä että kun toimittaja esitti kysymyksen johon Huhtasaari ei vastannut, toimittaja kysyi uudestaan. Niinkuin pitääkin. Jankkaus johtui haastateltavasta eikä haastattelijasta.

Jää nähtäväksi miten käy Niinistön kanssa, mutta hän tuskin alkaa puhumaan Kiinan kaupasta kun kysymys koskee turvallisuuspolitiikkaa.

Käyttäjän KuinkaKarlMarxTavataan kuva
Seppo Oikkonen

""onko 25 vuoden takainen pankkikriisi tarpeellinen vaaliteema presidentinvaaleissa vuonna 2018? ""

En tiedä Huhtasaaresta, mutta kyseisen kriisin erinomaisen kyseenalaiset jälkijärjestelyt hoitanut ja toistaiseksi kaikista oikeudenmukaisuus- ja totuudellisuuspyrkimyksistä kuin koira veräjästä luikahtanut silloinen valtiovarainministeri on näissä vaaleissa kilpailevana ehdokkaana.

Käyttäjän velitakanen kuva
Veli Takanen

Syytätkö Iiro Viinasta? Eihän silloinen valtiovarainministeri ole ehdokkaana.

Käyttäjän JuhaMakkonen1 kuva
Juha Makkonen

Huomaa Persujen kannattajien kommenteista, että Huhtasaari epäonnistui surkeasti. Ja yrittävät ressukat laittaa asian toimittajan syyksi.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Ei tarvitse olla persujen kannattaja, vaikka arvosteleekin nimenomaan toimittajaa. Olen tässä ehtinyt jo muutamien perusvahvojen kokoomuslaisten kanssa samasta asiasta jutella ja ovat ihan samaa mieltä. Laura voitti pisteet ja ystävällinen käytös toi vielä lisäpisteitä omaan taskuun:)

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Luuletko muuten että yksittäinen toimittaja on laatinut kysymykset tai aiheet josta puhutaan?

Käyttäjän ReinoToivanen kuva
Reino Toivanen

Mielestäni Huhtasaari puhui hyvin ja uskottavasti. Nyt on vaikea vastata mahdollisiin vuosien päästä mahdollisesti toteutuviin tilanteisiin ja uhkakuviin. Kaikkihan riippuu tilanteesta. Mielestäni Laura oli huomattavasti parempi kuin Paavo eilen.

Toimittajan esittämiin jankkaaviin, kuviteltuihin tulevaisuutta koskeviin kysymyksiinkin Laura vastasi hyvin mutta toimittajan älykkyysosamäärä ei riittänyt asian ymmärtämiseen. Siksi hän tekikin itsestään naurunalaisen jatkamalla jankkaamistaan.

Mikäli ko. toimittaja haluaa uusiin tehtäviin, hänen on jatkettava samaa tyyliä Saulin kanssa. Olen kylläkin varma, että hänellä on sitten "silkkihanskat kädessä". Ylelle taas miinuksia.

Käyttäjän KuinkaKarlMarxTavataan kuva
Seppo Oikkonen

""toimittajan älykkyysosamäärä""

Niin. Ja tietomäärä. Historian- ja todellisuudentaju. Jne.

Kun toimittaja niputtaa jonkin paatoksen vallassa yhteen sotaveteraanit ja taktiset ydinaseet, pitäisikö itkeä vai nauraa. Kuinka sellaiseen pitäisi reagoida? Kaksi eri todellisuutta, ja kelpaa vihjailevan moralismin alustaksi. Paatoksella vielä.

Tai juuri nuo mainitsemasi kuvitteelliset hypoteettiset kysymyksenasettelut, jollaisiin vastaaminen -- vastasipa niihin mitä tahansa -- olisi pelkkää älyttömyyttä ja osoittaisi totaalista todellisuudentajuttomuutta.

No, nämä vaalitentithän eivät muuta kenenkään mielipiteitä. Tentin jälkeen niin kannattajat kuin vastustajatkin ovat vain omista kannanotoistaan entistä vakuuttuneempia. Tämä Puheenvuoro-palsta on hyvä pienoiskuva siitä miten yleisemminkin käy. Ei täälläkään yksikään sielu mitään mielipidettään muuta. Haukutaan kuin Pavlovin koirat edelleen.

Eikä tietysti ole paljoakaan väliä sillä mitä tuollaisissa tenteissä käsitellään. Sekin on vähän kuin koirat haukkuisivat, ja kyllähän tästä toimittajasta usein tuli räksytys mieleen. Asiaa oli saman verran kuin nyrkkeilyottelussa.

"Man hears what he wants to hear and disregards the rest." -- Paul Simon: The Boxer

Käyttäjän ReinoToivanen kuva
Reino Toivanen

Sinä osasit sanoa asiat mielestäni hyvin!

Enkä ymmärrä, miksi blogisti tai toimitus ovat bannanneet minut-ainakin tästä blogista?

Kaipa se on jotain sääntöä vastaan! :(

Toni Rintala

"Puhe oli rakennettu hänelle vahvojen teemojen varaan."

Olishan se kovin tyhmää rakentaa puhe epävarmojen teemojen varaan!!
Kuka sellaista tekisi???

"Puhe oli suunnattu koko kansakunnalle eikä pelkästään suoraan omille kannattajille"

Siis mielestäsi on huonoa, kun puhe suunnataan äänestävälle kansalle? Onpa omituinen kommentti.

Pieniä "virheitä" ja puutteita oli, mutta katsotaan nyt pystyykö muut parempaan ;)
Jos toimittaja on yhtä rohkea muita kohtaan, niin seuraavat 6 on aika pulassa ;)

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Nyt kun katsoin puheen, niin en voi kyllä siihen yhtään samaistua, enkä koe että olen sen puheen kohderyhmässä. Vaikka suomalainen olenkin. :)

Ei jatkoon.

Käyttäjän kokko1987 kuva
Jani Kokko

En minä kyllä omasta mielestäni kirjoittanut, että olisin huonoa kun puhe on suunnattu kaikille eikä pelkästään omille kannattajille.

Jyrki Tikkakoski

Mikä lie siinä Suomi takaisin on niin ihmeellistä kun me yksinkertaiset kansalaisetkin sen ymmärrämme.
Siihen voi kytkeä itsenäisyyden, rajavalvonnan, omien kansalaisten hyvinvointi jne. Erittäin simppeliä, eikä mitään arvoituksia ole piiloiteltu siihen sloganiin.

Käyttäjän mmarttila kuva
Markku Marttila

Toimittaja Kirsi Heikel käyttäytyi Huhtasaarta kohtaan synkeän koulukiusaajan tavoin.

Huhtasaari tuntee koulumaailman häiriökäyttäytymisen hyvin eikä lähtenyt mukaan Heikelin paikka paikoin karkeaan vedätykseen. Toimittajalla itsellään oli ilmeisiä vaikeuksia hillitä affektejaan. Ei sen puoleen; ei Heikelissä mitään vikaa ole. Nyt vain sattui tulemaan liian haastava tehtävä eteen.

Positiivinen ja rehellinen Laura Huhtasaari jatkoon! :)

Käyttäjän mark01toivonen kuva
Markku Toivonen

Huhtasaaren esiintymisestä paistoi asiakokonaisuuksien ja argumenttien ulkoaopettelu, siksi vastaukset olivat papukaijamaisia. Pääasia, että harrastetaan tuttua retoriikkaa, oli kysymys mitä hyvänsä. Sinänsä ei täysin luokaton suoritus ottaen huomioon puolueen, jossa yksi kirjoittaa ja toinen puhuu.

Käyttäjän ilkkasiren62 kuva
Ilkka Sirén

Tentissä ei tullut esiin Suomen EU-eron taloudellisia vaikutuksia. Tämä teema oli esillä Alfa- TV:n tentissä pari päivää sitten. Siinä Huhtasaari totesi, että EU-erosta ei synny kustannuksia, Euro- erosta kuitenkin hänen mukaansa syntyy kustannuksia. Oli sääli, että tämä aihe jäi käsittelemättä valtakunnan pääkanavan tentissä.

Englanti ei ole Euromaa, joten nilltä kustannuksilta he välttyvät erotessaan EU:sta. Tiedotusvälineet ovat kuitenkin kertoneet muuta kuin mitä Huhtasaari väitti:

"Britannian EU-eron hintalappu selvisi - suostuvat maksamaan noin 50 miljardia euroa"
Keskiviikko 29.11.2017 klo 11.17
http://www.iltalehti.fi/ulkomaat/20171129220056794...

Englannin kansantalous kärsii Brexitistä tuon jo mainitun 50 miljardin euron lisäksi:

"Brexit to cost Britain more than 5% of GDP by 2030, say City economists
This is an estimate of the loss of GDP relative to where the economy would have been without Brexit and adds up to more than £100bn in today's money"
http://www.independent.co.uk/news/business/news/br...

Nyt, ennen kuin Brexit on astunut voimaan, Brexit heikentää tavallisten perheiden elintasoa:

"Brexit maksaa jo nyt tavalliselle perheelle satoja euroja vuodessa: hinnat nousevat ja palkkojen kasvu takkuaa.Etenkin tuontielintarvikkeiden ja huonekalujen hinnat ovat kallistuneet, kertoo tuore selvitys. Inflaatio on iskenyt pahiten pohjoiseen, Lontoo on kärsinyt vähiten."
"Brexit maksaa näin keskimääräiselle kotitaloudelle entistä kalliimpien hintojen kautta 7,74 puntaa viikossa. Tämä tekee noin 400 puntaa eli noin 450 euroa vuodessa."
https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000005458239.html

Huhtasaari kuitenkin vakuutti, että Suomelle EU-erosta ei synny kustannuksia. Pitäisiköhän uskoa tätä väitettä?

Toni Rintala

"Brexit heikentää tavallisten perheiden elintasoa"

Tuossa puhuu kai samat "asiantuntijat", jotka ennustivat briteille syöksyä tuhoon, jos Brexit-äänestyksessä kannattajat voittaa. Ja mitä kävikään? Investoinnit Britanniaan on lisääntyneet, työttömyys alimmillaan ja kaikki hyvin ;)

"Etenkin tuontielintarvikkeiden ja huonekalujen hinnat ovat kallistuneet"

Ostakaa kotimaista! Suomessakin mainostetaan ja kannustetaan ostamaan kotimaista! Sehän on vaan hyvä, jos ulkomaiset tuotteet kallistuu. Silloin kotimaan tuotteiden kysyntä kasvaa ja työllisyys nousee! Useinhan ulkomaisia tuotteita kallistetaan tuontiverolla ;)

Ja vienti käy kuumana, kun ulkomailta ropisee tilauksia brittifirmoihin. Tilauksia on enemmän kuin tuotantoa. Sekin on hyvä asia. PMI on noussut alkusyksyn luvuista. Se oli lokakuussa 53,6 ja marraskuussa 56,6. Joulukuun myynnissä ilmoitellaan jopa 19 %:n kasvusta edellisvuoteen verrattuna.

Brittien talouden ennustetaan nyt nousevan entistä enemmän. Onhan se muutenkin Saksan ja Ranskan edellä, mutta nyt entistä enemmän. Palkat on nousseet enemmän kuin Suomessa.

Se, että ulkomaisten tuotteiden hinta nousee, ei suoraan tarkoita, että eläminen kallistuu. Asioita voi laskea monella tavalla ;)
Työttömyys minimissään - sehän on tärkeää? Ei se ole kovin hyvä, että palkat nousee, mutta samalla työttömyys kasvaisi. Eihän?

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Mä olen iloinen, että nämä toimittajat saavat ehdokkaista sen oikean tason esiin.

Laura voi olla persujen mielestä ihqu ja täydellinen, mutta presidentiksi hän on täysin onneton. Väärässä sarjassa.

Kansanedustajaksi ihan hyvä puoluelle, jota hän edsustaa, mutta kun puhutaan ulkopolitiikasta, mikä on presidentin toimialaa niin onhan tuo esiintyminen ja tietotaso hirveää.

Tuota tietämättömyyttä ja epävarmuutta ei sitten persut näe, mutta hyvä asia on se, että kaikki muut äänestäjät sen näkevät.

Käyttäjän TimoHietanen kuva
Timo Hietanen

Kyseessä oli Ylen tentti ja kyllä se asenteellisuus ja antipatia tuli
toimittajan tyylistä hienosti esille - täydet pinnat "tasapuolisuudesta".

Kun on kyse lähtökohtaisesti Ylestä - yksipuolinen agenda infantiilisti
aina läsnä ja osa tälläkin palstalla katsoo tällaisen jopa ansioksi.

Ja mitä tulee jonkun yksilön tai ehdokkaan osaamiseen presidentin "ammattiin"
liittyen, niin vertauksena tulee mieleen ajatus hemmosta, jolle puettiin tava
sukset jalkaan ja pyydettiin tekemään seuraavat suoritukset läpäistääkseen
"hiihtäjän" ammattitutkinnon:

- sun on laskettava Saanan lounaisrinteestä alas.
- sun on osuttava kärpäsenpaskan kokoiseen pisteeseen 100 metrin päästä.
- sun on suksittava umpimetsässä kartan ja kompassin kanssa.
- sun on hiihdettävä 50 kilsaa alle 2 tunnin.
- sun on voitettava kaikki kilpailijasi.

Eli lyhyesti ja ytimekkäästi, kohtuus kaikessa ja pullo päivässä.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Jokainen voi tietysti hakea mihin tehtävään tuntee omien kykyjen riittävän, moni hörhö hakee kaupunginjohtajaksikin, koska niinhin on avoin haku, mutta kyllä se totuus sitten valkenee, kun valinta tehdään.

Suomi tarvitsee presidentin, ei mitään nukkea, joka ei edes tiedä, mitä sana ulkopolitiikka tarkoittaa.

Käyttäjän TimoHietanen kuva
Timo Hietanen

No Laura Huhtasaaren kokemattomuutta politiikassa tuotiin esille. Tietty
tarkoituksenhakuisesti, voi mollata näinkin. Lisäksi inttävä ja huuhaa-
skenaarioita esittäviä kysymyksiä viljelevä tenttaaja näytti oman värinsä.

Erikoista, että USA:ssa pressaksi voi nousta mies ilman mitään poliittista
kokemattomuutta, kuten D. Trump. Tai Ranskassa käytännössä täydestä tunte-
mattomuudesta E. Macron. Ja lisäksi noiden suurvaltojen pressoilla on aivan
eri lailla näkyvyyttä ja painoarvoa sekä oikeuksia, kuin Suomen tulevalla
presidentillä on tänä päivänä.

Suomessa vaaditaan jotain enemmän, kuin tervejärkisyyttä.

Jyrki Tikkakoski

Ne aivan oikeasti huuhaa skenaariot olivat jonkun mielestä vakavasti otettavaa haastattelua, mutta kaikki normaali ihmiset järkyttyvät kun tälläisessä tilanteessa ensimmäiseksi tivataan miksi hymyilet? Ja sitten...soittaisitko eu:lle....mitä sanoisit oppositiolle....miten kääntäisit Trumpin pään...jne
Jos tuota eilistä haastattelua ei pidä epänormaalina, niin olen iloinen, että tämä mielipide palsta osoittaa kirjoittajan kipuilun persujen sekä itsensä kanssa.

Toimituksen poiminnat