Tulevaisuuden tekijä ja menneisyyden tutkija Päätoiminen tutkija ja osa-aikainen poliitikko

YLE:n ehdokastentti: Paavo Väyrynen

Eilen YLE aloitti presidenttiehdokkaiden yksilötentit, joiden alussa ehdokkaalle on annettu mahdollisuus pitää seitsemän minuutin puhe studioyleisölle ja kansakunnalle. Tentit aloitti itseoikeutetusti presidentinvaalien todellinen konkari eli Paavo Väyrynen. Vuosien 1988, 1994 ja 2012 vaaleissa Väyrynen on yrittänyt avata Mäntyniemen ovea mutta kynnyksen yli hän ei ole päässyt.

Väyrysen menestys presidentinvaaleissa ei lupaa hyvää vaalipäivää ajatellen. Ensimmäisissä presidentinvaaleissaan vuonna 1988 hän sijoittui toiseksi saaden ääniä 636.375, 20,6%. Vuonna 1994 hän sijoittui kolmanneksi ja tapahtui pieni notkahdus alaspäin: 623.415 ääntä ja kannatus 19,5%. Vuonna 2012 Väyrynen onnistui nostamaan Keskustan tappiokierteestä mutta henkilökohtaista menestystä vaalit eivät hänelle tuoneet. Sijoitus oli jälleen kolmas ja äänimäärä jatkoi laskuaan: 536.555 ääntä ja 17,5%.

Väyrysellä puheen teemoina oli media ja gallupit, liittoutuminen, EU ja euro, maahanmuutto sekä Sauli Niinistö. Kokonaisuutena puhe oli selkeästi teemoitettu ja rakenne oli selkeä, kuulijan oli hyvin helppoa seurata mistä puhutaan. Puhe oli myös analyyttinen mutta se kaikista tärkein eli tunteisiin vetoaminen puuttui lähes kokonaan. Ainoa selkeä tunneilmaisu oli puolison mainitseminen aivan puheen alussa.

Haastoi selkeästi mutta missä vaihtoehdot.

Puheen alussa oli havaittavissa hapuilua sanoissa. Jännittikö vaalikonkaria? Hapuilu kuitenkin loppui nopeasti ja perinteinen Paavo nousi esille. Aluksi tuli tuttua retoriikkaa gallupien virheistä ja median puolueellisuudesta. Tämän jälkeen Suomen liittoutumattomuuden puolustusta Natoa, isäntämaasopimusta, sotaharjoituksia ja Euroopan unionin puolustusyhteistyötä kohtaan. Selvennys tilanteesta oli lyhyt ja analyyttinen mutta Väyrynen ei esittänyt omaa vaihtoehtoaan. Viestinä oli, että liittoutumattomuudesta täytyy pitää kiinni  mutta miten se tehdään?

Näkökulmat EU:sta ja eurosta olivat myös pelkkää ongelmien listausta eikä omaa vaihtoehtoa esitetty. Jos EU:hun ja euroon liittyminen oli virhe ja molemmista pitää irtaantua, miten se tehdään konkreettisesti? Tätä kansa haluaa kuulla, ratkaisuja ongelmiin eikä ongelmien listausta. Sama koski maahanmuuttopolitiikkaa. Se on Väyrysen mielestä holtitonta ja siinä ongelmia, mutta mikä ratkaisuksi?

Vaalipuheen punaisena lankana toimi Sauli Niinistö. Puheessa Sauli Niinistö mainittiin nimeltä 12 kertaa eli kerran joka 35 sekuntti. Nykyistä Tasavallan presidenttiä pitää haastaa ja tässä Väyrynen onnistui. Hän oli napakka ja erittäin hyökkäävä kysymyksissä EU:sta ja eurosta. Kuitenkin Sauli Niinistön mainitseminen kerran tai kaksi olisi ollut aivan riittävää, nyt ehdokas Väyrynen muistutti enemmän rikkinäistä levyä. Haastamisen uskottavuutta olisi myös lisännyt omien vaihtoehtojen esitteleminen. Nyt kyllä tuli selväksi mitä Sauli Niinistö on tehnyt ehdokkaan mielstä väärin mutta se jäi epäselväksi mitä Paavo Väyrynen tarjoaa konkreettisesti tilalle.

Oikeistopopulistista retoriikkaa

Väyrynen osasi taidokkaasti vedota suoraan kansaa ja hakea tätä kautta tukea argumenteilleen. "Suomen kansan suuri enemmistö sanoo ei liittovaltiolle." "Suomen kansan enemmistö ei hyväksy holtitonta maahanmuuttopolitiikkaa." Vetoaminen suoraan kansaan sekä puheessa esiintynyt mediakriittisyys, eliitin vastaisuus sekä maahanmuuttokritiikki ovat hyvin tyypillisiä teemoja oikeistopopulisteille. Tällaisella retoriikalla saattaa viedä ääniä Laura Huhtasaarelta mutta onnistuu saamaan niitä riittävästi päästäkseen toiselle kierrokselle?

Äänestäjän näkökulmasta jopa yhdellä puheella voi olla ratkaiseva merkitys. Siksi presidenttiehdokkaan tulee pystyä käyttämään tarjottu tilaisuus puhua koko kansakunnalle täysimääräisesti hyödyksi. Väyrynen ei tätä tehnyt vaan tuntui, että hän puhui pelkästään omille kannattajilleen tai piti puhetta Keskustan tupaillassa. Puheensa hän aloitti toteamalla "hyvät ystävät ja kannattajani täällä studiossa ja kotikatsomoissa." Henkilökohtainen vaalipalaveri eikä vaalipuhe huokui myös Väyrysen todetessa "meidän täytyy mennä kansan pariin." Tuntui, että hän yritti enemmän nostattaa vaalityöntekijöidensä taistelutahtoa kuin saada äänestäjiä puolelleen.

Itselleni presidentinvaaleissa on tärkeätä pystyä äänestämään jonkin asian puolesta. Siksi toivoisin, että uhkakuvien sijaan ehdokkaat toisivat mahdollisimman konkreettisesti esille millaisena he haluavat yhteiskuntamme ja maailman olevan tulevaisuudessa. Positiivinen tulevaisuusvisio, äänestetään jonkin puolesta eikä jotain vastaan. Tästä on presidentinvaaleissa kysymys. Siksi oli valitettavaa, että ongelmien listauksella ja omien vaihtoehtojen puuttumisella Paavo Väyrynen vaikutti enemmän menneisyyden haamulta kuin tulevaisuuteen katsovalta presidenttiehdokkaalta. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (39 kommenttia)

Käyttäjän erkkilaitinen kuva
Erkki Laitinen

Mehän näemme vaalitenteissä juuri sen mitä haluammekin. Blogisti ei tee poikkeusta. Sanavalintakin on tuttua. Mutta onhan Väyrynen kerrassaan erilainen ehdokas kuin toiset.

Hän pitää euroa huonona ratkaisuna ja tarjoaa tilalle ETA:n kaltaista menettelyä. Pakolaiskysymykseen ratkaisuksi paikallinen avustaminen ja leirit EU:n ulkopuolelle. Naton sijaan puolueettomuuspolitiikka jne. Kyllä Väyryseltä ratkaisut löytyvät, mutta jos niitä ei halua kuunnella tai ne eivät miellytä, niin sitten voi sanoa vaikka niin, että Väyrynen elää omassa kuplassaan. Se Väyrysen kupla vain saattaa olla toimivampi kuin monen muun kupla.

Käyttäjän esalehtinen kuva
Esa Lehtinen

Erkki Laitinen, luettelemasi korjausta vaativat asiat vain eivät taida kuulua presidentin toimivaltaan, poisluettuna turvallisuuspolitiikkaan kuuluvat asiat.

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen

Jos odotat haastattelua ja juttelua vain niistä asioista joihin prsedentti voi vaikuttaa jää lista aika pieneksi... Nato ja Venäjä... Ja Väyrysen mielepiteet tiedetään molemmista!...

Käyttäjän kokko1987 kuva
Jani Kokko

Erkki hyvä, Kehoitan katsomaan ja kuuntelemaan Paavo Väyrysen vaalipuheen uudestaan, sillä mitään mainitsemistasi asioista ei Väyrynen ottanut esille.

Nato, isäntämaasopimus ja sotaharjoitukset saavat kritiikkiä osakseen. Väyrynen ei esitä konkreettista vaihtoehtoa tilalle, sanaa puolueettomuuspolitiikka ei mainita puheessa kertaakaan.

Euroopan unionin ja euron kohdalla ongelmien listausta ja Sauli Niinistön syyttämistä. Ratkaisuksi ongelmiin oli ero molemmista mutta ei konkreettista esitystä siitä miten se toteutetaan ja mitä sitten tehdään kun on erottu.

Maahanmuuttopolitiikkaa syytetään holtittomaksi mutta jälleen kerran ei omia vaihtoehtoja esitetä. Paikolaisten auttaminen paikallisesti tai leirit EU:n ulkopuolella eivät nousseet puheessa esille.

Tämä blogisti siis kirjoitti sen pohjalta mitä eilen kuulin. Paljon kritiikkiä mutta ei omia vaihtoehtoja Väyryseltä, sori vaan mutta näin se vaan nyt meni.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Jani Kokko kirjoitat "Paikolaisten auttaminen paikallisesti tai leirit EU:n ulkopuolella eivät nousseet puheessa esille."

Itse olin kyllä kuulevinani Värysen sanovan, että kpl,e vuotta meni ennen kuin EU sai Libyaan pakolaisleirin, josta on jo palautettu osa kotimaihinsa. Toisekseen Väyrynen totesi Sipilän hallituksen leikanneen kehitysyhteistyörahoista, joita olisi voitu käyttää paikanpäällä.

Kuuntelehan uudelleen tuo videotallenne keskustelusta toimittajan kanssa.

Käyttäjän kokko1987 kuva
Jani Kokko Vastaus kommenttiin #18

En minä tässä haastattelua analysoi vaan Väyrysen 7 minuutin puhetta. Samoin tulen tekemään myös muiden ehdokkaiden kohdalla ja puheen jälkeinen haastattelu on minulle sivuseikka.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah Vastaus kommenttiin #19

Mistä analysoinnista puhut, kun edellisessä kommentissasi annat ymmärtää, ettei Väyrynen esittänyt omaa kantaansa/vaihtoehtoa siihen miten maahanmuuton estämiseksi on parannusta tehtävä. Minä puolestani kerroin Väyrysen esittäneen oman kantansa. Kyse on siis puhtaasti siitä, että Värynen esitti oman kantansa toisin kuin sinä väität.

Kirjoitit ed. kommentissasi; "Maahanmuuttopolitiikkaa syytetään holtittomaksi mutta jälleen kerran ei omia vaihtoehtoja esitetä. Paikolaisten auttaminen paikallisesti tai leirit EU:n ulkopuolella eivät nousseet puheessa esille."
Tuossa siis toteat ettei omia vaihtoehtoja esitetä ja minä kerroin kuulleeni VÄyrysen esittävän siten kuin kerron. Miksi Väyrysen olisi pitänyt kantansa esittää jo 7 min. puheessa? Aika on niin lyhyt, ettei siihen voi kukaan ehdokas kaikkea perusteluja sovittaa.

Käyttäjän esalehtinen kuva
Esa Lehtinen

Olen blogisti Kokon kanssa samaa mieltä Väyrysen esiintymisestä tässä YLEn ehdokastentissä: todella väsynyt suoritus! Alkupuhe oli todella heikko - hän lähinnä hyökkäsi päävastustajakseen kokemaansa Sauli Niinistöä vastaan. Eikä sitten juuri muuta.

Jäin todella odottamaan Väyrysen "tiekarttaa" siitä miten tästä hänen mukaan onnettomasta nykytilanteesta selvitään eteenpäin. Sitä en saanut.

Jos autokauppias toimii kuten Väyrynen eli haukkuu kilpailijansa tuotteen mutta ei pysty kehumaan omaansa, on hän pian entinen autokauppias. Sama tulevaisuus on Väyrysen kanpanjallakin!

Alkupuheenvuoronsa viitoittamalla tiellä eteni koko ehdokastenttikin. Voi vain ihmetellä, miksi Väyrynen on lähtenyt näin heikoilla eväillä edes kampanjoimaan!

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

Väyrysen tv-esiintymisestä tuli mieleen Putte-possun nimipäivät:
"Puhe oli lystikäs ja sille naurettiin."

Eilispäivän valtiomies kaupusteli mukeja, kampoja, lapasia ja kirjoja hurahtaneiden hurratessa.

Käyttäjän HannuValtonen kuva
Hannu Valtonen

Saas nähdä mitä nämä loput ehdokkaat saavat mahdutettua 7 min pätkään. Aika superhenkiklöitä ovat, jos pystyvät kaikki seuraajat onnellistamaan.

Jos valitsemme pressamme pelkästään tenttien ja panelien kautta, niin enpä tiedä tuleeko ulos se paras mahdollinen. Kivoja ohjelmia ne ovat ja äkkinäiset sitten menevät niiden mukana.

Tärkeintä on saada toinen kierros. Muutoin alkaa tuntua joteskin itärajatakuiselta. Ovathan jo mahtivaltioiden päälliköt ilmeisen peitteisesti antaneen Saulille ison vaalikanuunan näennäisellä kaveruudellaan. Miksi?

Käyttäjän Taksari kuva
Jani Pulkki

No, pakolaistilanteen ratkaisun keinoista ollaan samaa mieltä. Lopusta eri mieltä ja Natosta jyrkästi eri mieltä.

Käyttäjän jukkakleppalahti kuva
Jukka Leppälahti

Blogistille tiedoksi, että ratkaisuja on perusteellisemmin esitetty vaikka siinä kirjassa Suomen linja, jos ei kaikki avautunut tentissä. Kannattaa perehtyä ja sitten vasta määritellä oma kantansa. Eri mieltä voi sitten olla perustellummin ja paremmilla argumenteilla kuin että "en tykännyt telkkariohjelmasta".

Yleisemmin: ongelmahan on nykyään pintajulkisuus somessa ja karnevalistisissa tv-ohjelmissa jne. Ajatellaan, että sieltä tarjoillaan se lopullinen totuus. Totuuden selvittäminen vaatii kuitenkin vaivannäköä. Vaikkapa lukemalla kirjoja.

Käyttäjän kokko1987 kuva
Jani Kokko

Suomen linja on hankittu ja luettu ja jopa uusi versio Suomen linja 2017 löytyy omasta kirjastosta.

Noiden pohjalta odotin Väyrysen puheelta enemmän sisältöä: nyt se oli pelkästään ongelmien listausta eikä konkreettisia parannusehdotuksia. Jos niitä on hänen kirjoissaan niin miksi ei sitten tuonut niitä puheessa esille?

Analysoin Paavo Väyrysen vaalipuheen viestinnän ja retoriikan näkökulmasta, jotka ovat omia tutkimusaiheitani. Otin kantaa ehdokkaaseen vain sen pohjalta mitä hän tuossa seitsemässä minuutissa sanoi.

Käyttäjän jukkakleppalahti kuva
Jukka Leppälahti

Kiitos täsmennyksestä. Poliittinen retoriikka ja sen muutokset ovatkin tutkimusmielessä mielenkiintoinen aihe. Meidän pitäisi ymmärtää miksi esim Trumpin tai Macronin retoriikka ja esiintyminen onnistui. Luulen kuitenkin, että vastaus ei ole täysin itse retoriikassa vaan ehkä äänestäjien turhautumisessa ja katkeruudessa yms.

Käyttäjän HannuValtonen kuva
Hannu Valtonen

Pitäähän meidän tavallisten taatiaisten saada jostakin tietous siitä, missä mennään päin seinää. Aletaan sitten porukalla korjaamaan epäkohtia.
Olikohan se sitä unilukkaritoimintaa, mitä joku muukin ehdokas mielellään jakelee.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Meillä on presidentin toimivaltaa kavennettu, mutta se ei taida olla mennyt presidenttiehdokas Väyrysellä perille.

Käyttäjän jukkakleppalahti kuva
Jukka Leppälahti

Etkö tiedä, että jokainen laki vaatii presidentin allekirjoituksen? Vaikka eduskunta presidentin kieltäydyttyä allekirjoittamasta sitten muutaman ylimääräisen koukeron jälkeen saisi lait voimaan, olisi presidentin kieltäytymisellä valtava merkitys. Kuten nyt pahaksi virheeksi osoittautuneessa aktiivimallissa.

Käyttäjän raimoylinen kuva
Raimo Ylinen

Valitettavasti on niin, että Väyrynen on koko ehdokasjoukon ylivoimainen ykkönen osaamiseltaan sekä puhujana. Mielipiteistä voidaan aina kiistellä. Nykytoimittajien tyyli leimata hänet vanhaksi kalkkikseksi ja "vaihtoehtoisten totuuksien" esittäjäksi on aika halpamaista, koska toimittajilla itsellään ei ole asioista mitään muuta käsitystä kuin mitä Väyrysen vastustajat ovat hänestä kertoneet. Toimittajakunnan laatu on valitettavan surkeaa!

Käyttäjän HannuValtonen kuva
Hannu Valtonen

Toimittajista en tiedä,mutta käytetyt formaatit ovat syvältä sieltä.
Toisaalta, kyllä toimittajatkin pyrkivät tuomaan omaa egoaan lavalle liian kanssa. Ei kaikki, muutamassakin on liikaa.

Käyttäjän jussiosmola kuva
Matti Jussi Korhonen

On eilispäivän valtiomiehiä ja eilispäivän pillippiipareita (Rautiaiselle(((). Aika rientää, huominen on yli huomenna eilinen...

Minua korpesi ko. vaaliohjelmassa se, että studioon tuodaan kaksi muka kriittistä höpöttäjää, joilta toimittaja kyselee mielipiteitä tentattavasta presidenttiehdokkaasta. Puoleen tuntiin mahtui ehdokkaan puhetta 7 minuuttia, muu aika kului toimittajan ja "asiantuntijoiden jaaritellessa joutavia.

Kirjoittajan ensimmäsiä perussääntöjää on se, että anna tekstissä tilaa lukijan tulkinnoille, äläkä selitä kaikkea.
Minkälaisina idiootteina YLE katsojiaan pitää? Haluan itse muodostaa oman käsityksen tentattavasta.

YLEn asenteellisin toimittaja Marja Sannikka ei ylimielisyydessään edes halunnut kätellä Väyrystä ohjelman päätteeksi - kuten yleensä on tapana -, mutta tentattava aivan asiallisesti ja hienosti pakotti toimittajan kättelemään kameroiden edessä.

Lisäys: Väyrynen on helppo torjua iällä yms. asiaankuulumatomalla - ja noin toki halutaan tehdä - sillä ehdokas Väyrynen kästtelee vaaliteemassaan asiota, joista ei tämän heteken Suomessa saa avoimesti keskustella.

Väyrynen saattaa jopa olla aikaamme edellä. Tosin tuossa mennään jo tulevaisuuden puolelle ja sinne näkeminen on kohtuullisen vaikeaa.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

"Väyrynen saattaa jopa olla aikaamme edellä. Tosin tuossa mennään jo tulevaisuuden puolelle ja sinne näkeminen on kohtuullisen vaikeaa."

Väyrynen 1988: Neuvostoliitto on ikuinen;)

Käyttäjän jussiosmola kuva
Matti Jussi Korhonen

Valitettavasti, Seija, unohdat tärkeän - aika kuluu ja asiat muuttuvat. Kun tuota kulunutta virttä veisaat, täytyisi siihen lisätä muutama säkeistö, jotka kertovat mitä kaikkea poliitikkomme (kaikissa puolueissa) jodlasivat, tekivät ja sanoivat tuolloin mm. Neuvostoliitosta.
Toistan; ajat muuttuvat ja ihmiset sen mukana. Haukottaa jo aamulla tuolainen väsyneiden ja kuluneiden toistelu.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #13

Onhan siinä haukottelemisen aihetta kun Väyrynen ei nähnyt nenäänsä pidemmälle.

Käyttäjän HannuValtonen kuva
Hannu Valtonen

Ja Väyry oli oikeassa. Siellähän se Neuvostoliitto on, entistä ehompana. Yllä on vaan lampaantalja, jota kutsutaan Venäjäksi. m.o.t.

Käyttäjän RaimoELaaksonen kuva
Raimo E. Laaksonen

Väyrynen ei olisi Väyrynen, ellei hän näkisi muissa kuin Väyrysessä pelkkiä vikoja. Väyrysen pasmat sekosivat hetkeksi, kun toimittaja otti esille Väyrysen kassakaappisopimuksen. Kuinka olisikaan Väyrysen pälvi punoittanut, jos oltaisiin menty Väyrysen jalasmökkiin asti. Väyrynen mainittu nyt kahdeksan kertaa, eiköhän se riitä.

Käyttäjän ilkkasiren62 kuva
Ilkka Sirén

Jalasmökki on aika epäoleellinen teema verrattuna Väyrysen harjoittamaan yhteistyöhön KGB:n kanssa. Yhteistyöhän paljastui Karjalaisen muistelmakirjan julkaisun yhteydessä. Väyrynen ja Vladimirov suunnittelivat operaatiota Karjalaisen tueksi tuleviin presidentinvaaleihin.

Käyttäjän HannuValtonen kuva
Hannu Valtonen

Pelimies pelaa niillä korteilla, mitä jaossa saa. Voittava pelimies osaa bluffinkin.

Käyttäjän jukkamikkola kuva
Jukka Mikkola

Väyrynen oli ulkomaankauppa- ja kehitysministerinä Vanhasen II hallituksessa 19.4.2007–22.6.2010 ja Kiviniemen hallituksessa 22.6.2010–22.6.2011. Hän oli valtioneuvoston jäsenenä keskeisellä paikalla hoitamassa maan asioita. Miksi hän ei silloin tuonut esille tätä euro-ongelmaa? Hän oli ministerinä hallituksessa, jossa päätettiin mm. Kreikan lainasta.

Toukokuussa 2010 Suomi myönsi Kreikalle vakuudetonta lainaa 1,6 miljardia euroa. Tätä ”pikavippilainaa” tuskin saadaan koskaan takaisin. Itse asiassa se taitaa kuulua näihin Kreikan lainojen leikkauslistoihin lähitulevaisuudessa. Siitä on maksettu ”riihikuivaa” 1,05 miljardia euroa, joka tulee sinä itsenään ”tuulettimeen”. Tämä luku euroina on vertauskuvallisesti yli kilometrin korkuinen pino painosileitä 100 euron seteleitä.

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari

Ellei Väyrynen haasta Niinistöä valtakunnanoikeuteen perustuslain rikkomisesta, hänen väitteensä jää räksytyksen asteelle.

Väyrysen mielipide, että Suomen tulee olla sotilaallisesti liittoutumaton, on tullut selväksi, mutta se ei tullut selväksi, miksi 29 Länsi-Euroopan maan apu kriisitilanteessa ei kelpaa.

Käyttäjän HannuValtonen kuva
Hannu Valtonen

Määritellään ensin, minkäsortin kriisistä on kyse. Ilmeisesti tarkoitat sotilaallista kriisiä ja vielä itäisen naapurin synnyttämää.

Synnyttäminen voi todentua vain, jos Venäjä menee perusteellisesti sisäiseen kommellukseen ja samalla Suomi omaehtoisesti eskaloituu mukaan kapinaan.
Voit pistää oheen luettelon mikä EU:n valtio tarjoaa todellista sotilaallista apua Suomelle.

Eikä missään muussakaan militääritapahtumassa Suomen alueella tulla näkemään EU valtioiden apujoukkoja. Ruotsi voi materiaaliapua tarjota, jottei vihulainen marssisi Suomen rajan yli kolkuttamaan Kalle Kustaan ovelle.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Miten tämä on edes mahdollista? Vuosi, puolitoista sitten Väyrynen oli Niinistön miehiä. Sitten tapahtui jotain (naksahdus tai pimahdus?), ja Paavo ryhtyi vastustamaan istuvaa presidenttiä, kaivoipa esille vielä Niinistön vanhatkin "synnit" 1990-luvulta. Mikä muutti neljännesvuosisadan takaiset tapahtumat positiivisista negatiivisiksi muutaman kuukauden sisällä v. 2017? Haloo, Paavo!

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Paavo on aina ollut dynaaminen mielipiteissään. Vain harva osaa olla "en puolesta, enkä vastaan, vaan lähinnä päin vastoin". Paavo vastustaa tarvittaessa vaikka itseään.

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari

Paavosta minulle tulee mieleen Paroni von Münchhausen. Paavo pystyy nostamaan itsensä voimakkaalla tartunnalla tukkaansa, minkälaisesta allikosta hyvänsä.

Paavon itseluottamus on vailla vertaa. Kolme tärkeää asiaa jonka Paavo nostaisi esiin presidenttinä oli: koulutus, minä ja minä.

Käyttäjän HannuValtonen kuva
Hannu Valtonen Vastaus kommenttiin #27

Minä haluan pressan, joka ei pälyile nurkissa, vaan on esillä ja tuo oman visionsa esille niillä edellytyksillä mitä virka antaa. Siitä alkaa neuvonpito ja seuraavaksi saadaan ulos jotakin mielellään minunkin pirtaani sopivaa.

Käyttäjän ilkkasiren62 kuva
Ilkka Sirén

"En sano enkä väitä vaan totean."

Käyttäjän ellelazarov kuva
Elle Marketta Lazarov

Kylähän minä löysin Paavon puheesta ratkaisun hänen väittämiinsä joita nostit esiin.

Median puolueellisuus. Vaalean toimittaja rouvan ilmehtinen, "vino" hymy kysymyksiä esittäessään jo yksi selvä osoitus siitä. Sai minut Paavon puolelle.

Liittoumattomuus, Paavon ratkaisu oli Paasikivi- Kekkosen linja, joka on diplomatian korostaminen, sillä olemme selvinneet ehjin nahoin tähän asti.
Naapuri on sama, asenteet siellä on samat, mielestäni Paavo on oikeassa linjan muutos ei olisi viisasta.

Maahanmuutto, Paavo korosti avun viemistä tehokkaasti ongelmien alkulähteelle.

Euro, kyllähän se on ihan tuttu juttu, että Niinistö ja Lipponen junailivat Suomen Euroon. Paavo on oikeassa, olisi pitänyt tuumailla ja seurailla mitä muut pohjoisen maat tekee. Lipposella etenkin oli kova vimma viedä Suomi EU;n ytimeen hinnalla millä hyvänsä ja nyt liekassa ollaan.
Reilua olis, että kyseiset herrat myöntäis, että ei se ihan putkeen mennyt.

Että Paavoko on menneisyyden hahmo? Historiansa on hyvä muistaa ja siitä oppimalla luistaa nykyisyys ja tulevaisuuskin paremmin.
Vaikka Paavosta ei presidenttiä tulisikaan jo se, että hän on mukana jämäköittää tätä vuoden 2018 vaalipeliä

Käyttäjän Keijo Lindgren kuva
Keijo Lindgren

Sotaharjoitukset, ei rohjennut ottaa esiin miten Kekkonen verrattuna Niinistöön esti yhteisharjoitukset suurvallan kanssa.

Juha Simola

Paavo Väyrysen terveydentila on kysymysmerkki. Käveli ainakin kankean näköisesti, kumarassa ja vinossa, vaalipuheeseensa.

Toimituksen poiminnat