Tulevaisuuden tekijä ja menneisyyden tutkija Päätoiminen tutkija ja osa-aikainen poliitikko

Presidentinvaalit läpihuutojuttu kuten kuusi vuotta sitten

Vuoden 2012 presidentinvaalien 1. kierroksen jälkeen SDP:n ehdokas Paavo Lipponen totesi YLE:n tulosohjelmassa "Olipa se sitten Pekka Haavisto tai Paavo Väyrynen ei tästä tule mitään todellista, mielenkiintoista toista kierrosta, koska tulos on sitten etukäteen selvä. [..] Nyt tämä tulee olemaan läpihuutojuttu."

Paavo Lipposen toteamus oli varsin osuva, suuresta hypetyksestä huolimatta Pekka Haavisto epäonnistui uskottavuudessaan haastaa Sauli Niinistö. Ehdokkaiden välillä ei ollut selkeitä eroja ja vastakkainasettelun puuttuessa toinen kierros oli yllätyksetön. Sauli Niinistö voitti Pekka Haaviston murskaavalla ylivoimalla. Haaviston tulos puolestaan oli huonoin suoran kansanvaalin historiassa. Ehdokkaiden samankaltaisuus johti myös äänestysaktiivisuuden merkittävään putoamiseen edellisistä vaaleista. Perinteisesti äänestysaktiivisuus on noussut toisella kierroksella.

Samanlainen tilanne näyttää nyt toistuvan tammikuun presidentinvaaleissa, toki vielä selkeämmin kuin kuusi vuotta sitten. YLE:n kannatusmittauksessa Sauli Niinistön kannatus on toki laskenut merkittävästi mutta silti yli 70 prosenttia äänioikeutetuista äänestäisi häntä jo ensimmäisellä kierroksella. Niin kutsutuille haastajille jää vain roposet jaettavaksi.

Niinistön murskaava suosio osoittaa presidentinvaalien olevan todellakin henkilövaali, joissa puolueella ei ole äänestäjille merkitystä. Myös osa ehdokkaista on tiedostanut tämän ja häivyttänyt taustapuolueensa kampanjoinnista, esimerkiksi Pekka Haaviston kampanjailmeen perusteella ei uskoisi hänen olevan Vihreiden ehdokas.

Haastajien kyvyttömyys haastaa uskottavasti Sauli Niinistöä on ollut poikkeuksellisen näkyvää. Tähän on onneksi tuonut muutosta Paavo Väyrynen ja saanut esiintymisellään myös muut haastajat parantamaan otetta. Mikäli vaaleissa ajaudutaan toiselle kierroksella kaikista todennäköisyysksistä huolimatta, on haastajan tarjottava selkeä eroa suhteessaan Tasavallan presidenttiin, jotta kansalaiset innostuvat äänestämään.

Nykyisistä ehdokkaista selkeimmät erot pystyisi tarjoamaan Huhtasaari, Kyllönen, Torvalds  ja Väyrynen, jos he vaain jollain ihmeelle onnistuisivat nousemaan toiselle kierrokselle. Näin haastajalla ja Sauli Niinistöllä olisi selkeä ero, joka pystyttäisiin äänestäjille osoittamaan. Niinistö-Huhtasaari asetelmassa kysymyksessä olisi Suomen avoimuus vastaan sulkeutuneisuus. Niinistö-Kyllönen tilanteessa kysymys Eurooppapolitiikasta ja sotilasyhteistyöstä, Niinistö-Torvalds keskustelu tiivistyisi Nato-kysymykseen. Niinistö-Väyrynen akselilla herrat tuskin olisivat samaa mieltä mistään toistensa kanssa.

Mikäli haastajat eivät kykene parantamaan asemiaan merkittäväst, vaaleista tulossa jälleen läpihuutojuttu Tasavallan presidentille. Suurena pelkona on kuitenkin äänestäjien passivoituminen kuten kuusi vuotta sitten toisella kierroksella, kysymys kuuluu onko äänestäjillä motivaatio lähteä uurnille näin selvässä tilanteessa? Voitto suoraan ensimmäisellä kierroksella seitsemästä haastajasta antaisi luonnollisesti Sauli Niinistölle vahvan mandaatin Tasavallan presidentti mutta mikäli äänestysaktiivisuus painuu lähelle 60 prosenttia, ei hänestä tule koko kansan presidenttiä.

p.s.

Tuoreimman kannatusmittauksen täytyy aiheuttaa erityistä huolta Apollonkadulla. Keskustan Matti Vanhanen on odotetusti häviämässä puolueensa kunniapuheenjohtaja Väyryselle. Toteutuessaan tämä olisi suuri arvovaltatappio Keskustan nykyjohdolle ja vahvistaisi Paavo Väyrysen asemaan kenttäväen keskuudessa. Ties vaikka arvon kunnianpuheenjohtaja on presidentinvaalikampanjansa avustuksella järjestämässä yllätystä Sotkamon puoluekokoukseen.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän MikaRiik kuva
Mika Riikonen

"Niinistön murskaava suosio osoittaa presidentinvaalien olevan todellakin henkilövaali"

Tällä kertaa henkilövaaliakin merkittävämpää lienee nykyinen poliittinen tilanne.

Eduskuntavaaleissa äänestäjät ovat antaneet itselleen luvan perseillä äänestyskopissa niin paljon kuin sielu sietää. Niinpä vaalit on otettu protestikanavaksi, jolla voi haistatella "eliitille". Tuloksena onkin juopuneita sahureita, joita kuolleista herättäjät virvoittavat takaisin kuntoon.

Presidenttiys ainakin vielä omaa sen verran korkean arvovallan eduskuntaan verrattuna, että äänestäjät eivät halua käyttää tätä vaalia protestivaalina. Presidentin tehtävät ilmeisesti nähdään sen verran tärkeämpinä ja Suomen tulevaisuuden kannalta ratkaisevina, ettei presidenttiyttä haluta tahrata pelleilyllä äänestyskopissa.

Myös USAn pelottava kohtalo protestiehdokkaan voitettua lienee avannut silmiä - ainakin syytä olisi!

Käyttäjän LeenaLauren kuva
Leena Lauren

Amerikan presidentinvaalit antavat uutta uskoa, siihen että varmakin voi olla epävarma.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Edustava Hillary Clinton voittaa typerän Trumpin takuuvarmasti.

Käyttäjän LeenaLauren kuva
Leena Lauren

Toivottavasti Niinistöltä kysytään mielipidettä aktiivimalliin. Silloin työttömätkin saisivat ajankohatista tietoa mitä pressa heistäkin ajattelee. Mutta, lienee turha toivo, että häneltä kysyttäisiin mitään epämiellyttävää, kuten muilta.
Jää nähtäväksi.

Toimituksen poiminnat