Tulevaisuuden tekijä ja menneisyyden tutkija Päätoiminen tutkija ja osa-aikainen poliitikko

Väyrynen teki sen jälleen, Keskustan harmiksi ja tappioksi

Yhdysvaltain vuoden 1992 presidentinvaaleissa Bill Clinton sai lisänimen "The Comeback Kid" hänen voitetuuaan New Hampshiren demokraattien esivaalit. Hän onnistui päihittämään ennakko-odotukset ja ottamaan voiton epäilyksistä ja altavastaajan asemasta huolimatta.

Tänään Paavo Väyrystä voidaan pitää yhdenlaisena Suomen "Comeback Kidinä." Mikäli YLEn uutinen pitää paikkansa on Väyrynen onnistunut kaikista epäilyistä huolimatta keräämään vaadittavat 20.000 kannattajakorttia päästäkseen ehdolle presidentinvaaleihin.

Paavo Väyrynen on rikkonut monia virstanpylväitä. Kansanedustaja yli 30 vuoden ajan, ministerinä viidellä eri vuosikymmenellä, melkein 20 vuotta Euroopan parlamentissa ja nyt ehdokkaana presidentinvaaleissa neljännen kerran. Kansalaisille on nyt tarjolla monesti koeteltu vaihtoehto vuoden 1988, 1994 ja 2012 presidentinvaaleista. Toki "mediapeli" katkaisee jälleen Väyrysen kuningastien presidenttiyteen. Paavossa itsessäänhän ei tunnetusti koskaan ole mitään syytä.  

Väyrysen ehdokkuus tulee sähköistämään tylsänä edenneet presidentinvaalit. Tasavallan presidentti saa vastaansa henkilön, joka varmasti uskaltaa ja pystyy haastamaan erityisesti kovan turvallisuuden kysymyksissä. Enää ei ole luvassa leppoisaa keskustelua. Toivon mukaan tämä tulee johtamaan selkeiden erojen syntymiseen ehdokkaiden välillä.

Haataisen, Haaviston, Kyllösen ja Torvaldsin kohdalla Väyrysen ehdokkuus tuskin aiheuttaa ongelmia. Heidän kannattajansa eivät liperä väyrysläisyyden pauloihin, enemmänkin kannattajat liikkuvat näiden neljän ehdokkaan välillä.

Tilanne on kokonaan toinen Laura Huhtasaaren kohdalla. Hänen kriittinen linjansa on hyvin lähellä Väyrysen linjaa, mutta Huhtasaaresta poiketen Väyrynen pystyy verhoamaan populisminsa kokemukseen ja uskottavuuteen. Lisäksi hänellä on Huhtasaareen verrattuna enemmän poliittista pääomaa ja retorista kykyä olla uskottava haastaja. Tämä saattaa tuoda hännelle ääniä Perussuomalaisten kannattajista. Ei myöskään pidä unohtaa Väyrysen esittämää sympatiaa Perussuomalaisia kohtaan kun hän tuomitsi Tasavallan presidentti Sauli Niinistön puuttumisen Perussuomalaisten sisäiseen tilanteeseen hallituskriisin yhteydessä.  

Eniten ongelmia Keskusten kunniapuheenjohtajan nousu presidenttiehdokaaksi aiheuttaa kuitenkin Matti Vanhaselle ja Keskustalle. Vanhasen rooli presidentinvaaleissa ei ole ollut kahdehdittava. Hän on kampanjoinut jo puolitoistavuotta ja on saanut tästä ainoastaan parin prosentinkannatuksen sekä sydämenrytmihäiriön. Nyt Väyrynen tulee hämmentämään Keskustan tilannetta ja repimään entisestään ääniä Matti Vanhaselta.

Poliittisista ympyröistäni löytyy useita keskustalaisia valtuutettuja, jotka ovat sanoneet äänestävänsä Väyrystä kun hän vain pääsee ehdolle. He eivät ole edes jossitelleet asialla vaan pitäneet sitä selviönä. Tämä osoittaa kuinka vahvana Keskustassa edelleen näkyy perinteinen maalaisliittolainen alkiolaisuus, joka nähdään vastavoimana Juha Sipilän talousliberaalille linjalle.   

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

12Suosittele

12 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (61 kommenttia)

Käyttäjän hexu980 kuva
Heikki Aukee

Juuri kun mietin jättäväni nämä vaalit väliin. Vasta nyt pääsee antamaan protestiäänen. Tuleeko kahden kierroksen vaali. :D

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Ajatus saa perhoset lentelemään minunkin vatsassani!

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen
Käyttäjän kokko1987 kuva
Jani Kokko

Mikäli Niinistö saa vain "säälittävän" 49,9% kannatuksen niin ei se vaadi kuin 7,2%/haastaja niin ollaan jo toisella kierroksella.

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Ei Väyrynen ole enää harmi kenellekään uhkasta puhumatakaan. Yritystä on, van ei toivon häivää. Kannatustakin on juuri sen verran, että voi valita onko europarlamentaarikko vai kansanedustaja Suomessa. Siinä se sitten onkin. Nimellisesti yupea ura tuloksiltaan nollan tasolla.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

Toivottavasti ylittää vaaditun kannatusrajan sen verran reippaasti, että jää jäljelle ne 20.000 korttia, kun Niinistöä myös kannattaneet perataan pois.

Käyttäjän mattivtvirtanen kuva
Matti Virtanen

Uhka?

Tietysti hän syö ääniä keskustasta ja varmaan moni kepulainen vaihtaa Niinistön numeron Väyrysen numeroksi.

Oma veikkaukseni on että demarien äänisaaliiseen Väykkä ei vaikuta, demarit vaan putoavat yhden pistesijan.

Enivei vaaleista tulee mielenkiintoisemmat. Tämä on tietysti makuasia.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Kyllä Lauralta Paavolle pari prosenttia liikenee, sitten on nämä kaikki suurinpiirtein samoissa luvuissa. :)

Siinä sitä on miettimistä persuille ja suomi ensin tyypeille, että kumpi on pahempi. :)

Käyttäjän tepimast kuva
TEUVO MAST

En äänestä Paavoa mutta kepulekkin hän olisi ollut parempi vaihtoehto kun vanhanen joka ei ole presidentti ainesta mistään kohtaa .
Tie vaikka polvet pettäisivät taas . terv tepivaari

Käyttäjän Mahjong kuva
Erkki Martikainen

Hienoo Paavo, sinä teit sen kuin mies, nyt ei tartte kuin saada äänestäjät puolellesi niin se on siinä.

Onnittelut myös Vuokolle.

Kaikki kunnia sinnikkyydelle ja pyrkimykselle.
Paavo on Paavo

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

Keskustalle aika surkea tilanne.

Puolueen johto on yrittänyt erottaa Keskustan kunniapuheenjohtajan. Nyt kunniapuheenjohtajansa tulee ja lyö kaikella todennäköisyydellä Keskustan oman ehdokkaan presidentinvaaleissa. Täytyy myöntää että tällaisesta tosielämän huumorista pidän.

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko

Hassuinta tässä on se, että keskustan kunniapuheenjohtaja Väyrynen saa heittämällä enemmän ääniä kuin keskustan virallinen ehdokas Vanhanen.

Käyttäjän kokko1987 kuva
Jani Kokko

Tämä tilanteessa on juuri huvittavista. Keskusta voi lähteä Väyrysestä mutta Väyrynen ei koskaan lähde Keskustasta.

Käyttäjän tapiosimonen kuva
Tapio Simonen

PAAVO VÄYRYNEN on ainoa, joka pystyy USKOTTAVASTI haastamaan Sauli Niinistön.

YHTEENVETO SAULI NIINISTÖSTÄ
Kannattaa EU:ta, kannattaa euroa, kannattaa (salaa) liittovaltio-kehitystä ja kannattaa (salaa) Nato-jäsenyyttä

”POHJOIS-KOREALAINEN” KANNATUS, ETTEI VAAN NOUSISI 100 %

Tulee helposti mieleen ”pohjois-korealainen” tunnelma, kun kannatus on peräti 80 prosenttia. Tai FIN-Kekkoslovakia, jossa UKK oli ”ainoa” kelvollinen ”ehdokas”, hallintokautensa kestikin 25 vuotta. Entä sitten ”Saulilandiassa”?

Laura Huhtasaari kiitteli Sauli Niinistöä hyvistä suhteista kaikkiin ulkovaltoihin. Tässä piileekin suosion salaisuus: On kivaa paistatella päivää Vladimir Putinin, Donald Trumpi ja Xi Jinpingin vierellä tärkeän näköisenä myhäillen.

JOS TULEE NIINISTÖN TOINEN KAUSI: PYSÄHTYNEISYYDEN AIKA

1. Sauli Niinistö on federalisti eli kannattaa EU-liittovaltiokehitystä eli Suomen joutumista ”superimperiumin” osavaltioksi tai peräti maakunnaksi.
2. Toisella Niinistön presidenttikaudella Suomi lukkiutuisi eli kehitys eräiltä osin pysähtyisi: Nato-haaveet haudattaisiin, EU-armeijasta unelmoitaisiin ja EU:ta palvottaisiin mallioppilaana. Suomi hukattaisiin vaihtoehtojen ja kehtityksen puuttuessa. Pitäisi älytä, että esimerkiksi populismi ja poliitisen eliitin kritisointi toimivat muutoksen airuena: Elämässä varmaa on vain muutos.
3. EU-kritiikki vaimenisi ja Suomea vietäisiin kuin pässiä narusta ja jonain päivänä heräisimme EU-imperiumin osavaltiossa ilman omaa päätösvaltaa.

Täällä lisää aiheesta: https://www.tapionajatukset.com/27613

Käyttäjän tapiosimonen kuva
Tapio Simonen

KANSAN MUISTI ON LYHYT: PALUU KUUDEN VUODEN TAAKSE: EHDOKAS SAULI NIINISTÖN ”SALAINEN” SUUNNITELMA

Presidenttiehdokas Sauli Niinistö suunnittelee vievänsä Suomen sotilasliitto NATOON Euroopan Unionin kautta. Tämä suunnitelma (”Eurooppalaisempi Nato”) on toki ollut jo kauan sitten tiedossa.

Suomalaisten muisti on kuitenkin lyhyt. Tämän todistaa se, että Niinistön suosio on käsittämättömän suuri. Kansalaisten enemmistöhän on Natoon liittymistä vastaan!

Kansalaisten pitäisi myös muistaa, että NATO on SOTILASLIITTO , joka (eurooppalaisten Nato-maiden toimesta)”urotekonaan” vuonna 2011 pommitti hajalle suvereenin valtion infrastruktuurin ja surmasi pommituksillaan suuren joukon lapsia, naisia, virkailijoita ja muita siviilejä. Ja osallistui näin ollen myös Gaddafin murhaamiseen, jota myös  USA:n ulkoministeri Hillary Clinton suositteli. Nato sai kaiken tiedustelutietonsa jenkkien satalliiteilla, joten Yhdysvaltain osuus suvereenin valtion tuhoamisessa ja surmateoissa on täysin kiistaton.

Onnistuuko Niinistön harhautus, riippuu siitä, kuinka paljon täyspäisiä äänestäjiä maastamme löytyy!!

Sauli Niinistö on olevinaan kriittinen EU:n suhteen säilyttääkseen (käsittämättömän) suosionsa.

Toisaalta, mielikuvilla ei kuitenkaan ole käytännön merkitystä, sillä pressahan on ajettu sivuraiteelle EU-politiikasta. Näin ollen on sama (?), kuka loppujen lopuksi on tämä ”mielikuvapresidentti” tai ns. arvojohtaja.

YHTEENVETO SAULI NIINISTÖSTÄ

Kannattaa EU:ta, kannattaa euroa, kannattaa (salaa) liittovaltio-kehitystä ja kannattaa (salaa) Nato-jäsenyyttä ("eurooppalaisempi Nato").

SUOMEN ITSENÄISYYS EI OLE KAUPPATAVARAA!

Jos Suomi viedään salaa EU-liittovaltioon (USE eli United States of Europe), KAIKKI OSAVALTIOT tulevat kuulumaan Natoon ja maamme on täten "ihan salaa" ujutettu sotilasliitto Natoon, vai pitäisikö sanoa, että maamme on tällöin "puolivallaton maakunta USE-superimperiumissa".

Käyttäjän TuulaKomsi kuva
Tuula Komsi

No tuolta kentältä on tullut vassareiltakin kannatusta Väyryselle. Ei siellä kovasti uskota Kyllöseen.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Kyllä Paavoa on ihan kiva kuunnella, pelimies henkeen ja vereen. Kyllä minä hänelle sen muutaman prosentin suon ihan sitkeydestä ja siitä, että tulisi edes jotain väriä keskusteluun.

Kukaanhan nyt ei oikeasti ajattele, että Paavosta tulisi presidentti, sellainen pieni uran loppuvaiheen tähdenlento tästä saadaan, ja se on ihan mukavaa.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Onko tässä natsien ymmärtäjien ja venäjämielisten uusi yhteinen ehdokas Huhtasaaren jälkeen? Minä kyllä katsoisin tarkkaan läpi nuo kannattajakortit.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Persuilla on kokemusta tuosta kannattajakorttien kyttäämisestä, niille voisi pyynnön laittaa :)

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Väyrys-ilmiö tuhoaa liberaalin länsimaisen demokratian perusarvoja vähän samalla tavoin kuin Trump-ilmiö Yhdysvalloissa. Lehdet ja monet muutkin pitävät tätä hyvänä vitsinä. Trumpin voitosta ei näköjään ole opittu mitään.

Käyttäjän ollivaisala kuva
Olli Väisälä Vastaus kommenttiin #18

Eiköhän demokratiamme kestä yhden Väyrysen, kuten tähänkin saakka.

Käyttäjän hexu980 kuva
Heikki Aukee Vastaus kommenttiin #18

"Väyrys-ilmiö tuhoaa liberaalin länsimaisen demokratian perusarvoja"

Pitäisikö sinun hieroa vielä ajatuksellisia kiemuroitasi? Se ettei medialla ole oikeutta valita ehdokkaita, on yksi länsimaisen demokratian kulmakivistä siinä, missä riippumaton oikeuslaitoskin.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman Vastaus kommenttiin #42

Väyrynen ja Huhtasaari ovat avoimesti liberalismin vihollisia. Silti osa kansasta pitää heitä vaarattomina vitseinä, en tuollaista huumoria ymmärrä enkä sulata.

Käyttäjän KariNikander kuva
Kari Nikander Vastaus kommenttiin #49

Johan on Jounilla mielipiteet. Että Paavo ja Laura romuttaisivat demokratian perusarvoja ja liberalismin. Ei hyvää päivää..

Käyttäjän ollivaisala kuva
Olli Väisälä Vastaus kommenttiin #49

Minusta taas olisi aika vaarallista, jos Paavoa pidettäisiin vaarallisena.

Aika totalitaristista ajatuskuria Jounin liberalismi- ja demokratiakäsitys tuntuu vaativan.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman Vastaus kommenttiin #53

Ei tästä ole montaakaan päivää, kun Väyrynen oli vaatimassa Sauli Niinistöä "vastuuseen teoistaan" valtakunnanoikeuteen. Arvoton ja likainen temppu, joka on täysin verrannollinen Donald Trumpin "lock her up" - hokemaan vuosi sitten ja varmaan sieltä apinoitukin.

Tuollainen kampanjointi syö instituutioiden arvovaltaa. Suomalaiset ovat huolissaan Venäjän hybridivaikuttamisesta, mutta Väyrysen heitot menevät tosta vaan läpi.

Käyttäjän ollivaisala kuva
Olli Väisälä Vastaus kommenttiin #54

Yritin googlata, mutten löytänyt Väyryseltä lausuntoa, jossa hän olisi vaatinut Niinistöä valtakunnanoikeuteen. Sellaisen kylläkin, jossa hän halusi SELVITETTÄVÄN, onko Suomen päätösvaltaa kaventavia ratkaisuja tehty perustuslain vastaisesti.

En osaa ottaa kantaa, onko tämä vaatimus aiheellinen, mutta yleisesti minusta on hyvä, että on myös kriittisiä ääniä Suomen päätösvaltaa kaventavia ratkaisuja kohtaan. Vielä parempi toki, jos kriitikot tekevät luonteensa puolesta uskottavamaan vaikutelman kuin PV.

Trumpin vastaehdokkaaseensa kohdistamat lausunnot olivat minustakin alhaisia ja demokratiaa halveksuvia, mutta niihin verrattavaa en Väyrysestä googlaamalla löytänyt. Voisitko antaa jonkin lähdeviitteen?

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman Vastaus kommenttiin #55

Valtakunnanoikeudesta on puhunut ainakin Väyrysen kampanjapäällikkö Seppo Hauta-aho.

Käyttäjän hexu980 kuva
Heikki Aukee Vastaus kommenttiin #49

"Väyrynen ja Huhtasaari ovat avoimesti liberalismin vihollisia. Silti osa kansasta pitää heitä vaarattomina vitseinä, en tuollaista huumoria ymmärrä enkä sulata."

Kannatan yhteiskunnan kehittämistä olemassa olevalta pohjalta tarvitsematta repiä sitä kappaleiksi 1918 tapaan.

Jos Väyrysen ja Huhtasaaren tapaiset henkilöt saavat merkittävää kannatusta, on yhteiskunnassa jäänyt huomioon ottamatta jotain konkreettista, mikä tyytymättömyyden aiheuttaa.

Nuo kaksi periaatetta ohjaa ajatteluani. Tarkastelen demokratian toteutumista käytännän tasolla ulkopuolelta tapahtumien. En pysty kritisoimaan Väyrysen ja Huhtasaaren ehdokkuutta. En pysty arvostelemaan heitä äänestäviä. Heidän kannatuksensa pitäisi toimia viestinä päättäjille siitä, millainen politiikka nyppii.

Demokratiassa tyytymättömyyden kanavoimiselle on hyväksyttävä väylä, eikä kiellettävä sellaisten ehdolle pääseminen, jotka ratsastavat tyytymättömyydellä. Jos kanavaa ei mahdollisteta, on seurauksena v. 1918. Demokratiassa kanava eli ehdokkuus kuuluu arvostelematta hyväksyä. Kun se siedetään ja tyytymättömyyden on annettu kasvaa, on seurauksena Trump ja brexit.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

"Ilmassa on suuren urheilujuhlan tuntua", sanoisi Pekka Tiilikainen.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Eiköhän se melko äkkiä laannu, kun seuraava gallup julkaistaan, sitten se todellisuus iskee Väyrysenkin tietoisuuteen.

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant

Petteri - ken gallupeihin uskoo, on galluppien vanki!

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

Mutta demokratiaa parhaimmillaan.

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant

"Ei myöskään pidä unohtaa Väyrysen esittämää sympatiaa Perussuomalaisia kohtaan kun hän tuomitsi Tasavallan presidentti Sauli Niinistön puuttumisen Perussuomalaisten sisäiseen tilanteeseen hallituskriisin yhteydessä." 

Oliko kyse siitä, että uusi Persujen pj. Halla-aho ei osoittanut katumusta?

Paavohan oli aiemmin ilmaissut kannattavansa Niinistöä, mutta tuli uusiin aatoksiin, kun paljastui, että Nato ym. kuviot ulkopolitiikassa veivät uskoa Niinistön toimiin.

Luultavimmin Paavo pääsee kakkoskierrokselle Saulin kanssa. Nyt jos koskaan, Paavo käynnistää 'presidenttipelin', jollaista jokainen tässä maassa on odottanut.

Ellun kanat -mediapalvelu (Taru Tujunen & co.) olivat edellisten vaalien taustapiruina Niinistön voitolle.

Nyt, Paavon on saatava aitoihin härmäläisiin arvoihin perustuva, vahva mediapanostus. Nyt ei mitkään lällärit tule kyseeseen.

Siitä se lähtee - voitonmarssi viimeinkin paraatipaikalle - pressanlinnaan!

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Heh!, hauska kattoo tosiuskovaisten tekstejä :)

Mä oon aina ihmetelly, et joku herättää politiikassa hurmosta, kunhan et nyt kauhean korkealta tipu, kun seuraavat gallupit tulevat.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Olen ollut usein väärässä ja saatan olla nytkin. En kuitenkaan usko Väyrysen saavan itse vaalissa mitenkään oleellista äänisaalista. Kyllä keskustalaiset kuitenkin mieluummin äänestävät omaa ehdokasta hajottajan sijaan. Kyse on pikemminkin siitä, kuinka moni joko jättää äänestämättä tai äänestää Niinistöä suoraan ensimmäisellä kierroksella.

Ei tuo oikeastaan voi olla edes keskustan harmi tai tappiokaan. Vaalissa on selvittävä tilanteesta kuin tilanteesta. Vanhanen ja keskustan puolueorganisaatio tekevät parhaansa. Tällä kertaa toinen sija on parasta, mihin voi pystyä.

JK. Väyrysellä itsellään on tietenkin kokemusta, miten haitallista on se, että puolueella on monta ehdokasta. 1994 keskustalaisten ehdokkaiden yhteinen äänimäärä olisi riittänyt hyvin toiselle kierrokselle.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Juho, nyt pitää nähdä metsä puilta. Minä en näe Paavoa hajottajana. Päinvastoin koen, että Juha Sipilä on toiminut hajottajana, kun hänen johdollaan hallitus on harjoittanut politiikkaa, joka on satanut koko ajan kokoomuksen laariin.
Todistelu: Keskustalaisia kannattajia on siirtynyt suurin joukoin kokoomustaustaisen presidentin taakse (tällä hetkellä 83 prosenttia) ja keskustalaisia kannattajia on siirtynyt myös kokoomuksen kannattajiksi, kun omat kannatusgallupit leijuu noin 15-17 prosentin paikkeilla riippuen siitä kuka näitä galluppeja tekee. Nyt on hyvin mahdollista, että ne keskustalaiset kannattajat, jotka ovat olleet tähän saakka Niinistön takana, siirtyvätkin kannattamaan Paavoa. Sipilä on ns. keltanokka politiikassa kunniatohtori Väyryseen verrattuna ja hänen johdostaan Paavo lempattiin viime vaalien hallitusneuvotteluissa kylmästi syrjään. Se oli iso virhe Sipilältä. Nyt Paavon ehdokkuus on selvä näpäytys Sipilälle ja nykyiselle puoluejohdolle, jota kansalaiset tukevat, koska ovat ryhtyneet kirjoittamaan kannattajakorttejaan Paavolle. Paavo on ainoa, joka voi tällä hetkellä tehdä tulevista presidentinvaaleista vielä kunnon kisat ja tiedä vaikka Matti Vanhanenkin tästä terästäytyisi muista puhumatta. Paavo on selkeä uhka Niinistölle, joten nyt on odotettavissa mielenkiintoiset vaalit ja katsotaan kenen kantti kestää ja kestääkö näiden vanhojen herrojen terveyskin. Onneksi olkoon Paavolle. Hänen ehdokkuutensa varmistui vielä Suomen 100-vuotis itsenäisyysjuhlien aikaan, joten varmasti hyvä lahja samalla hänelle pitkän poliittisen uran kunniaksi.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Vaikea nähdä Väyrynen muuna kuin hajoittajana. Hän onnistui tulemaan vielä Vanhasen hallitukseen sanelemalla omat ehtonsa. Mutta voi kysyä, mikä oli vanhojen partojen, Väyrysen ja Pekkarisen panos muussa kuin itsensä tukemisessa. Olin koko ajan sitä mieltä, että Sipilä ei tule ottamaan vanhaa kaartia hallitukseen, ja arvasin oikein. Olen edelleen sataprosenttisesti sitä mieltä, että se oli oikea ratkaisu Suomen kannalta, vaikka saattoikin olla hetkellisesti väärä ratkaisu keskustan kannalta.

Minusta tuo päätelmäsi on kyllä sisäisesti epälooginen. Jos Sipilä on tehnyt politiikkaa, joka sataa kokoomuksen laariin, miksi sitten aiemmat kannattajat olisivat siirtyneet kokoomuksen kannattajiksi. Vai sisältyykö tuohon implisiittioletus, että Sipilä kuitenkin lakkaa tekemästä kokoomusta suosivaa politiikkaa, joten on turvattava kokoomuspolitiikan jatkuminen kannattamalla suoraan kokoomusta. Luulisi tyytymättömyyden liian kokoomuslaiseen politiikkaan aiheuttavan siirtymää ihan toiseen suuntaan.

Lähimpänä presidenttiyttä Väyrynen oli 1994 mutta toinen kierros kariutui ainakin osaksi siihen, että keskustalla oli kolme ehdokasta. Väyrynen virallisena ehdokkaana ja lisäksi Keijo Korhonen (,joka vei Kainuun äänet) ja Eeva Kuuskoski. Tuskin Väyrynen olisi Ahtisaarta voittanut, joten sinänsä asialla ei ollut suurta merkitystä.

Itse olen tyytyväinen Sipilän toimintaan. Mutta ellei keskusta pysty rakentamaan Sipilän mahdollistamaa liberaalia kansanliikettä, keskusta ei koskaan tule saavuttamaan asemaa sekä maaseudulla että kaupungeissa. Ilman sitä keskustalainen presidentti on mahdottomuus. Maaseutupuolueena ei myöskään tule enää keskustalaista pääministeriä kuin erittäin poikkeuksellisissa olosuhteissa. Alle 15% puolueista ei pääministeriä tule. Toisaalta silläkään ei ole mitään merkitystä, koska eivät puolueet itse ole mikään itseisarvo.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen Vastaus kommenttiin #41

Keskustan pitää saavuttaa sekä maaseutu että kaupungit, se on selvä. Vastakkainasettelua ei pidä olla. Uskon tässäkin asiassa paremmin Paavon kykyihin. Katsopa kuinka on käynyt isoissa kasvukeskuksissa keskustan suhteen, esim. Helsinki ja sitten näissä pienemmissä Etelä-Suomen kaupungeissa kuten kotikaupunkini Kotka. Keskusta on todella heikko ja ihan rehellisesti sanottuna liian moni ihminen inhoaa Sipilää, mutta kun Paavo kävi puhumassa Kotkan kirjastossa, siellä oli ihmisiä ihan eri tavalla kuin esimerkiksi Vanhasen käydessä. Sipilän Facebook sivut ovat olleet myös täynnä vihapuhetta ja hän ei viitse edes siivota omia sivujaan. Viimeiset hallituksen kannatusgallupit olivat todella surkeat 31 prosenttia. Kansa ei ole tämän Sipilän johtaman hallituksen takana, sekin kertoo jotain. En voi ikinä ymmärtää, miksi Sipilän johdolla järjestettiin viidelle takiaispuolue sinisten ministereille paikat hallituksessa, vaikka kansan silmissä he ovat pettureita eivätkä olisi muutenkaan ansainneet omien voimasuhteidensa mukaisesti noin paljon ministerien paikkoja. Toivon molemmille keskustalaisille ehdokkaille menestystä vaaleihin, mutta todennäköisesti Paavo pärjää paljon paremmin. Sekä Matti että Paavohan ovat keskustalaisia, vaikka vain Matti on virallisesti keskustan ehdokas. Blogisti on oikeassa, että Paavon kautta keskusta on omilla juurillaan. Sipilän johdolla keskusta ei tule enää nousemaan, vaikka kuinka kannattaisit hänen uusliberaalia politiikkaa, joka on ollut välillä vieläkin oikeistolaisempaa ja kovan linjan politiikkaa kuin kokoomuksella. Puheet saneerauksesta kehittämiseen kaikuvat kuuroille korville, kun ei ole enää uskottavuutta. Tämä on tosiasia ja se ei muuksi muutu, vaikka voissa paistaisi tai sitten pitää tapahtua ihme. Hyvää itsenäisyyspäivää! Asiat riitelee, eivät henkilöt.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu Vastaus kommenttiin #48

Samoin, hyvää itsenäisyyspäivää!

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

"Vanhanen ja keskustan puolueorganisaatio tekevät parhaansa. Tällä kertaa toinen sija on parasta, mihin voi pystyä."

*************************************************

Toiseen sijaan Vanhasella ei ole juuri mitään mahdollisuutta, ei kolmanteen, ei neljänteen.

Hyvä suoritus mikäli on viiden parhaan joukossa.
Edellä lienevät ainakin Niinistö, Haavisto, Huhtasaari, Väyrynen........

Mikäli viidenneksikin pääsee, niin ei tietenkään vältä täysin nöyryytystä.... mutta välttää ihan super-nöyryytyksen. Keskustahan tuosta kärsii täysin... heillä kun oli Väyrysen edellisen pressakampanjan jälkeen ja Sipilä-buumin jälkeen etenkin mahdollisuudet säilyä suurimpien puolueiden joukossa. Sähläsivät ne mahdollisuudet. Nyt harva uskoo enää Sipilään.... eikä Väyrysellä taida olla motivaatiota nostaa Keskustaa, kun samaan aikaan Keskustan johto haluaa erottaa Paavon.

En itse ollenkaan pidä Väyrysen ajatuksista monin osin ja koen ne suureksi osin Suomen ja suomalaisten etujen vastaisiksi. Silti, tosiasiat kannattaa tunnustaa.

Se että Paavo Väyrynen upottaa Keskustan tilanteeseen, josta se ei ehkä palaa..... voi olla suurin lahja koko Suomelle ja suomalaisille. Kunniapuheenjohtaja tekee kerrankin miehen työn.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Kova saavutus kuitenkin, vaikka paljon maksoikin, mutta omistahan hän on ne maksanut, ne liitteet.

Hyvä lisä ehdokkaisiin.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

Älä luule, että Väyrynen mitään maksaisi omistaan.
Hän on aivan mestari käyttämään EU:n parlamentin mepeille myöntämiä mainosrahoja.

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen

Kyllä tästä pieni veikkauskohde syntyy: Perussuomalaiset vs. Kansalaispuolue. Veikkaukseni äänien suhteeksi: Kahdeksasta prosentista 4,5 Huhtasaarelle ja 3,5 Väyryselle. Paavo saa ääniä myös äärivasemmalta.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

Kaikessa tapauksessa: Huhtasaari ≥ (Väyrynen + Vanhanen)

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Jos veikata pitää, niin nyt saattaa Paavon ehdokkuuden myötä jopa Niinistön kannatus sulaa sen verran, että peli ei olisikaan selvä ensimmäisen kierroksen jälkeen. Saattaa olla vielä jännät kisat edessä!

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Sen pitäis yli 30% laskee galluppien mukaan, no enpä usko. muutaman prosentin ehdokkaita on monta, ja Väyrynen yksi niistä.

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen Vastaus kommenttiin #31

Petteri et ota huomioon sitä Niinstön kohdalla, että hän on saanut nyt olla rauhassa, ja ihmiset ovat vain olleet että tuo on hyvä polittiikko rauhallinen jne.. Mutta kun Väyrynen pääsee (Toivottavasti rupeaa) irti ja pääsee haastamaan vaikeilla kysymyksillä ynm. Niinistöä, niin Niinistö voi paljastaakin sellaista mitä ei ihmisten pitäisi tietää.. menneisyyskin on noilla kahdella aika pitkä! Ja toinen jokerina pohjalla Huhtasaari joka voi rohkaistua Väyrysen avulla, ja rueta myös tiivamaan asioita Niinistöltä jolloin (Toivottavasti) tulee niitä 2vs1 tilanteita joissa ei annettaisiin periksi ennenkuin vastaus on annettu!

Jari Rahkonen Vastaus kommenttiin #31

Petteri muistaakseni olit myös sitä mieltä että Väyrynen ei kortteja kasaan saa. Varo vaan saatat ylpeyttäsi pudota jatkossa vielä korkeammalta.

Käyttäjän ReinoToivanen kuva
Reino Toivanen Vastaus kommenttiin #40

Ja Petteri väitti myös Huhtasaaren jäävän kolmeen prosenttiin, oli Väyrynen mukana tai ei.
Hänen populisminsa rakoilee.

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant

Miksi Niinistön pitäisi voittaa?

Miksi ylipäätään presidentinvaaleja pidetään?

Presidentit eivät edusta enää muuta kuin juhlakaluna olemista, kuten kuninkaalliset!

Presidentti-instituutialla näytetään pidettävän kuitenkin puolueiden välistä kisailua, joka perustuu puolueiden valtaan, ei presidentin.

Suomea ulospäin edustava, poliittinen presidentti, saatetaan nähdä kansamme puolenpitäjän roolissa l. diplomaattina.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

On siellä vielä se puolustusvoimien ylipäällikkyys, mikä ei ole mikään turha juttu.

Jyrki Karvo

Jännä seurata kuin käy kun Pate palas. Ainakin menee mielenkiintoiseksi. viikko pari sitten osa huuteli täällä ettei Patella ole mahdollisuuksia. Ei sitten Trumpista opittu mitään... Saas nähdä kuin käy. Pate on kuin hyvä kirja. palaa aina takas käsiin.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Näköjään auttoi kun torstaina printtasin ja lähetin kannattajakortin. Saadaan väriä vaaleihin.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Ehdottomasti nyt pitäisi tulla väriä ja kokemusta peliin. Kyllä kansa jo kovasti odottaa näiden kahden konkarin väittelyä.

Käyttäjän anitaorvokki kuva
Anita Koivu

Hieno, että Väyrynen pääsi mukaan kisaan. Väyrysellä on pisin poliittinen kokemus ja myös eniten akateemista koulutusta. Syy miksi en ole äänestänyt enkä tule äänestämään Niinistöä on se, että hän Lipposen kanssa vei meidät euroon ilman kansanäänestystä. EU ei ole virhe mutta emme olisi missään Kreikan takauksissa ilman euroa. On hyvä, että tulee muutakin kuin Niinistö, Niinistö, Niinistö jne.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Väyrysettömät presidentinvaalit Suomessa ovat vähän valjut. Nyt tulee väriä ja kansa voi äänestää Saulille isyysvapaata kuusi vuotta.

Käyttäjän jussiosmola kuva
Matti Jussi Korhonen

#27; Rautiainen: "Älä luule, että Väyrynen mitään maksaisi omistaan.
Hän on aivan mestari käyttämään EU:n parlamentin mepeille myöntämiä mainosrahoja."
---
Mitäs pahaa tuossa? Sitä vartenhan EU nuo edustus- ja mainosrahat on myöntänyt / myöntään. Olen toki tuon huomannut muutamia Väyrysen tilaisuuksia kuunnellessani. Hyvät olivat annit; kahvi + pulla + puheet.

Täällä taas höpäjöidään paljolti asian ulkopuolelta. Kuka on käynyt kuuntelemassa Väyrystä livenä? Käsi ylös! Mitä mieltä olet hänen asiastaan /agendastaa? Näkemyksistään? Näkemykistään nimenomaan nykyisin. 1970-luvulla "kaikilla" poliitikoillamme oli kestämättömät näkemykset mm. Neuvostoliiton suhteen ja suhteisiin. T.Junnila ja "Jori" C. Ehnhrooth taisivat olla ainoat "näkijät".

Itse iloitsen Paavon "Comeback Kid"-tempusta. Tällaista Suomen politiikka tarvitsee. Juuri nyt. Iloitkaamme kaikki siitä, että joukossamme on mies, joka vielä 70 v. tekee eikä vain turise ja murise nyrkkiinsä.

Tosin luulen, että Väyrysen kortit olivat kasassa jo aikoja sitten. Haluttiin hieman julkisuutta ja ajoitusta (pelimiehet pelaavat) viime metreille. Hyvin toimi; YLE teki pitkän uutisjutun aiheesta. Sillä lailla.

Iloista itsenäisyyttä kaikillle.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen
    "#27; Rautiainen: "Älä luule, että Väyrynen mitään maksaisi omistaan.
    Hän on aivan mestari käyttämään EU:n parlamentin mepeille myöntämiä mainosrahoja."
    ---
    Mitäs pahaa tuossa? Sitä vartenhan EU nuo edustus- ja mainosrahat on myöntänyt / myöntään."

Ei EU:n edustus- ja mainosrahat ole tarkoitettu tukemaan toimintaa, joka ei liity tehtävään EU:n parlamentissa. Tässä olisi YLE:n MOT-ohjelmalle vihje tutkittavaksi.

Käyttäjän jussiosmola kuva
Matti Jussi Korhonen

Kiitos kun muistutit. Unohdin tuon paradoksi kommentoidessani; Väyrysen tilaisuudet eivät ole olleet kovin EU:a mainostavia.
Paradoksi on siinä, että EU maksaa vaikka sen edustaja kiertää kritisoimassa Unionia.
Uskoisin Väyrysen ottaneen selvää asiasta ja tuo lienee sääntöjen mukaista. Kyllä "demokraattisen"? Unionin on kestettävä myös kritiikki. Eikö vaan?
Lienee mahdotonta, että joku "inspektori" kulkisi edustajan perässä ja kyttäisi mitä Unionin edustaja tilisuuksissaan puhuu.

Olin jo heittämässä pyyhkeen kehään. Nyt odotan innolla ensimmäistä pressaehdokkaiden väittelyä.

Käyttäjän JuhaKajander1 kuva
Juha Kajander

"P.S. Paavo Väyrynen tekee historiaa nousemalla neljännen kerran presidenttiehdokkaaksi. Vastaavaan ei ole pystynyt kuin vuonna 1919 presidentiksi valittu K. J. Ståhlberg. Hän oli ehdolla myös vuosien 1931 ja 1937 vaaleissa sekä mustana hevosena vuoden 1946 vaaleissa mutta tuolloin valinnan suoritti eduskunta."

Jotain unohtui. Urho Kekkonen oli ehdokkaana viidesti: 1950, 1956, 1962, 1968 ja 1978.

Toimituksen poiminnat