Tulevaisuuden tekijä ja menneisyyden tutkija Päätoiminen tutkija ja osa-aikainen poliitikko

Onko Niinistöstä tullut yhtä korvaamaton kuin Kekkosesta?

YLE:n tuorein presidenttigallup näyttää siirtäneen Suomen takaisin Urho Kekkosen aikaan. Tällä kertaa puolueet eivät sentään mene yhtä jalkaa kukkapuskien kanssa pyytelemään Tamminie... korjaan Mäntyniemen herraa ehdokkaaksi. Puolueiden sijaan tämän on tällä kertaa tehnyt kansa kaikkivaltias.

Suoran kansanvaalin historiassa ei ole nähty vastaavaa tilannetta, jossa vaalipäivän lähestyessä selkeä kärkiehdokas onnistuu entisestään lisäämään kannatustaan. Sauli Niinistön kannatus on jo ollut murskaava verrattuna muihin ehdokkaisiin mutta Niinistö 80% muut 20% lyö ällikällä. Yleensä kehitys on ollut aivan päinvastainen. Ahtisaari 1994, Halonen 2000 ja Niinistö 2012 menettivät tasaisesti kannatustaan 1. kierroksen lähestyessä. Edes istuva presidentti ei ole turvassa kannatuskadolta, tämän sai kokea Tarja Halonen vuonna 2006.    

Mikä sitten selittää nykyisen Tasavallan presidentin ylivoimaa suhteessa muihin ehdokkaisiin. On löydettävissä kaksi selkeää syytä.

Ensinnäkin kansainvälispoliittinen kehitys ja tilanne Suomen lähialueilla on hyvin poikkeuksellinen. Epävakauden ja tätä kautta turvattmuuden lisääntyessä kansalaiset tyypillisesti haluavat vakautta, tätä edustaa jatkuvuus poliittisessa johdossa. Siinä missä hallitukset oat toimintakyvyttömiä ja ministerit vaihtuvat useasti, koetaan presidentin edustavan pysyvyyttä. Kansalaisten mielipiteissä pysyvyydelle on myös perusteet: Tasavallan presidentti on hoitanut päätehtävänsä eli ulko- ja turvallisuuspolitiikan hyvin. Tällaista käsitys tukee se, että enemmistö Kokoomuksen, Keskustan, SDP:n ja nyt myös Vihreiden kannattajista kannattaa Niinistöä ohi puolueensa oman ehdokkaan.

Toinen syy Tasavallan presidentin kovalle kannatukselle löytyy haastajista. Tai haastajat on tässä tapauksessa ehkä väärä sana, enemmänkin pitäisi puhua kanssakeskustelijoista. Omissa vaalitilaisuuksissaan kanssakeskustelijat linjaavat vahvasti ja nostavat itselleen tärkeitä teemoja esille. Kuitenkin kaikkien ehdokkaiden kerääntyessä kokoon linjaukset laimenevat ja kanssakeskustelijoista tulee enemmän Tasavallan presidentin peesaajia. Tähän mennessä järjestetyt vaaliväittelyt ovat kulkeneet samaa rataa: keskustellaan leppoisasti ja ehkä jossain kohtaa joku hieman yrittää haastaa Tasavallan presidenttien mutta haastaminen tyrehtyy heti alkuunsa.

Haataisella, Haavistolla ja Vanhasella on kovia vaikeuksia erottua vaalipaneeleissa Tasavallan presidentistä. Heillä kaikilla on erilaiset painotukset teemoissa suhteessa Tasavallan presidenttiin mutta paneelien seuraajille ne eivät avaudu. Poikkeuksen ovat pystyneet tekemään Torvalds selkeästi erilaisella kannalla sotilasliitto Natoon, Kyllönen vastustamalla Euroopan unionin yhteisen puolustuspolitiikan vahvistamista ja Huhtasaari vastustamalla oikeastaan kaikkea mitä muut ehdokkaat tuovat esille.

Toivottavasti tv-tenteissä muut ehdokkaat piristäytyvät ja ryhtyvät oikeasti haastamaan Sauli Niinistöä. Heillä kaikilla olisi myös hyvät teemat käytössään, joilla hakea kansalaistsen tukea. Maaperä olisi otollinen, ainakin kun katsoo MTS:n tuoreinta mielipidetutkimusta jossa kansalaiset kokevat suurimmiksi turvallisuushiksi pakolaiskriisin ja ilmastonmuutoksen kuin perinteiset kovat turvallisuusuhat.

Arvon haastajat, uskaltakaa haastaa. Sillä kukaan ei ole korvaamaton. Sitä ei ollut Kekkonen, eikä sitä ole Niinistö.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Aivan sama, vaikka Niinistön kannatus olisi 100%

Ilman Kekkosen valtaoikeuksia tulevan presidentin poliittinen painoarvo on sama kuin hampaattomalla koiralla. Voi haukkua, mutta ei purra.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

On kiva ensi vuonna itsenäisyyspäivän juhlissa ja kättelyseremoniassa nähdä onko Jenni Haukio päässyt takaisin entisiin mittoihinsa vauvan synnyttyä. Ja ehkä takana seisovalla adjutantilla on vauva sylissä.

Tässä luultavasti tärkein syy, miksi yhä useampi naisäänestäjä haluaa Sauli Niinistön jatkavan.

Käyttäjän anakonna kuva
antti salmi

Alkaa muistuttaa tää yksinvaitius Venäjää.Niinistöllä kovemmat ¨prossat¨
Puuttinilla

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Koetan pitää pääni kylmänä mielipidetutkimusten ääressä, koska "gallupit eivät äänestä", ja kyselyiden otannat ovat sittenkin vain tuhatkunta kansalaista per tiedustelu.

Mutta asialla ovat toki ammattilaiset, ja tutkimuksia tehdään epäilemättä tosimielellä. Niinistö näyttää toden totta pudottavan muut kelkasta!

Kansa tykkää, kun mediaeliitti ja kaikenkarvaiset muka-älyköt ovat ärsyyntyneet istuvan presidentin ylivoimasta. Aivan kuin rahvas kysyisi itseltään: mihin tässä vaaleja tarvitaan, kun meillä on jo presidentti?

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Kekkonen valittiin kertaalleen ilman presidentinvaaleja jolloin vaihtoehtoja ei ollut. Niinistön kannatus on tätä luokkaa koska vaihtoehtona on haataisia ja huhtasaaria. Siinä on vissi ero.

Näissä vaaleissa vihreät olivat ainoita jotka ehdokasasettelussa edes yrittävät, kaikilla muilla puolueille on haalittu kuka tahansa joka suostuu. Demareille jo viime pres. vaalit asettivat riman maahan, metkaa että senkin pystyy alittamaan.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset