Tulevaisuuden tekijä ja menneisyyden tutkija Päätoiminen tutkija ja osa-aikainen poliitikko

Uusien vaalien sijaan Merkelin vähemmistöhallitus

Saksassa hallitusneuvotteluiden päättyminen ns. Jamaika-koalition kariutumiseen antaa aihetta huoleen koko Euroopassa. Liberaalien FDP sanoi neuvotteluissa ei Merkelin kristillisdemokraateille, sosialidemokraatit ovat kieltäytyneet hallitusyhteistyö, Vihreät eivät yksin riitä Merkelille enemmistöhallituksen muodostamiseksi, Vasemmistolainen Linke ja oikeistolainen AfD taas eivät ole millään tavalla vaihtoehtoja. Tilanne on enemmän kuin kriittinen neljättä liittokanslerikautta tavoittelevalle Angela Merkelille.

Saksan ajautuminen hallituskriisiin ja mahdollisesti uusiin liittopäivävaaleihin on uhka Suomelle ja Euroopan unionille. Kreikan romahtaessa talouskriisin myötä, Italian ja Espanjan horjuessa, Britannian lähtiessä unionista, kansallismielisyyden noustessa Unkarissa sekä Puolassa ja valtiosihteerien ajaessa Suomessa peräkontissa, on Merkelin Saksan ollut poliittisen vakauden ja talouskasvun moottori. Saksa ja Angela Merkel on taannut unionin kehityksen kriisien keskellä ja tämän kehityksen pysähtyminen olisi tuhoisaa.

On toivottavattaa, että liittopresidentti Frank-Walter Steinmeier (ent. sd.) kykenee saamaan liberaalit takaisin neuvotteluihin tai houkuteltua sosialidemokraatit tukemaan Merkelin hallitusta. Uusien vaalien sijaan Merkelin kristillisdemokraattien ja Vihreiden vähemmistöhallitus voisi hyvin pyrkiä linjauksissaan kompromisseihin Martin Schultzin johtamien sosialidemokraattien kanssa. Kompromissien mestarina tunnettu Merkel pystyi hyvin luomimaan oppositiossa olevien sosialidemokraattien taatakseen Saksalle ja samalla koko Euroopalle toimintakysyisen vähemmistöhallituksen.

Ilman Saksan sisäpolitiikan ja keskusteluilmapiirin muuttumista, uudet vaalit eivät ole ratkaisu. Päinvastoin ne saattaisivat pahentaa ongelmaa. Syksyn vaaleissa Kristillisdemokraatit menettivät noin 8 prosenttiyksikköä kannatuksestaan, sosialidemokraatit 5 prosenttiyksikköä ja pienpuolueet säilyivät suurinpitein samoissa lukemissa kuin ennen vaaleja. Ainoan poikkeuksen tekivät nyt neuvottalut katkaisseet liberaalit sekä oikeistolainen AfD, joka nousi ensimmäistä kertaa liittopäiville. Uudet vaalit hyödyttäisivät eniten juuri AfD:tä ja heidän vahvistumisensa ei millään tavoin edesauttaisi Merkeliä kasaamaan enemmistöhallitusta.  

Vakaa Saksa on etu koko Euroopalle.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (11 kommenttia)

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

"Vakaa Saksa on etu koko Euroopalle".

Kiinnostavin kysymys kuitenkin lienee, niin Berliinin kuin Brysselin suuntaan: miksi niin monen EU-maan hallituskuviot ovat muuttuneet niin epävakaiksi?

Käyttäjän kokko1987 kuva
Jani Kokko

Tuo on todella tutkimuksen arvoinen kysymys. Kenties äänestäjien mielipiteiden siirtyminen "ääripäihin" ruokkii myös tiettyjä puolueita ottamaan kantoja joissa ei pysty kompromisseihin. Näin näyttää toimineen juuri FDP Saksassa. No toisaalta ei Schultzin sosialidemokraatitkaan näytä olevan sen valmiimpia kompromissiin.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Niimpä, miksi juuri ne puolueet jotka rakensivat EU:ta ovat jatkuvasti häviämässä eri EU maissa ja kriittiset puolueet vetävät voittoja.

Käyttäjän kokko1987 kuva
Jani Kokko

Ainakin EU:n integraation tiivistäminen on unohdettu tyystiin edelläsellä vuosikymmenellä on ongelmat näkyvät nyt selkeästi. Kun Euroopan hiili- ja teräsyhteisö perustettiin, ryhdyttiin samalla rakentamaan yhteisiä organisaatioita ja toimintakulttuuria. Seuraavan laajentumiskierroksen jälkeen koitti jälleen integraation syventyminen ja taas laajennuttiin. Poikkeus tehtiin 2000-luvun laajentumiskierroksilla Itä-Eurooppaan joiden jälkeen integraatio suoranaisesti pysähtyi. Nyt intressien sovittaminen yhteen ja integraation käynnistäminen on huomattavasti vaikeampaa. Tämä osaltaa aiheuttaa sen, että EU kriittiset puolueet keräävät kannatusta.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Katsotaan nyt kuinka käy, Saksasta kuuluu huhuja että Schulzia painostettaisiin puolueen sisältä hallitusneuvotteluihin.

Lifeline for Merkel as opposition revolt over coalition position

http://www.telegraph.co.uk/news/2017/11/22/glimmer...

Käyttäjän puppek kuva
Tuomas Karhunen

"Vasemmistolainen Linke"

Miksei Linke muka ole vaihtoehto? Sehän sopisi hyvin yhteen Vihreiden ja CDU/CSU:n kanssa. Kaikilla on sama arvopohja.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Tänä aamuna Saksassa tarjotaan 7 vaihtoehtoa pattitilanteen ratkaisemiseksi:

1. Weitermachen (jatketaan muina miehinä): Merkel jatkaa toimeenpanevana liittokanslerinsa, vaikka Bundestag toimiikin puoliteholla - hyvinkin mahdollista

2. Neuwahl (uudet vaalit alkuvuonna) - hyvinkin mahdollista

3. Angst-Stimmen (Bundestagin pelkoreaktio, jolloin Merkel jatkaa parlamentin päätöksellä; tarvitaan 355 ääntä) - epätodennäköistä

4. Doch GroKo (sittenkin laaja koalitio SPD:n kanssa, jolloin Schulzista tulee ulkoministeri) - hyvinkin mahdollista

5. Doch Jamaika (sittenkin hallitus vihreiden ja FDP:n kanssa) - hyvin epätodennäköistä

6. Minderheitsregierung (vähemmistöhallitus) - ehkä mahdollista

7. Merkel-Rücktritt (Angela Merkel pyytää eroa) - epätodennäköistä

Käyttäjän rutanen1965 kuva
Jari Rutanen

Tällähetkellä EU:lta puuttuu suunta; Pitäisi vihdoinkin päättää ollanko menossa kohti liittovaltiota vai ei. EU:n selkeän suunnan puuttuminen sekoittaa myös EU-maiden sisäpolitiikkaa.

Mikäli liittovaltiokehitys hylätään on myös euroalue purettava, sillä se ei toimi ilman liittovaltiorakennetta.

Todennäköisesti mitään ei kuitenkaan päätetä, vaan ajelehtiminen ja hajaannus/desintegraatio sen kuin vain jatkuu.

Käyttäjän kokko1987 kuva
Jani Kokko

Näin juuri pitäisi toimia mutta kenelläkään ei tunnu olevan rohkeutta päätöksen tekemiseksi. Yleensä kaikissa unionia koskevissa kysymyksissä käydään keskustelua näkökulmalla vahvistaako vai heikentääkö ratkaisu liittovaltiokehitystä. Jos ei ole tahtotilaa siitä halutaanko unionista liittovaltio vai valtioidenliitto niin ei mikään ihme jos mikään asia ei etene.

Käyttäjän JouniSuninen1 kuva
Jouni Suninen

"Todennäköisesti mitään ei kuitenkaan päätetä, vaan ajelehtiminen ja hajaannus/desintegraatio sen kuin vain jatkuu."

Toivotaan niin. Parempi vaihtoehto olisi toki EU:n nopea purkaminen suunnitelmallisesti.

Käyttäjän rutanen1965 kuva
Jari Rutanen

+ herää myös kysymys, että mikähän se tämä Suomen EU-linja nyt oikein on?

Vai peesaammeko aina Saksan kulloistakin linjaa?

Toimituksen poiminnat