Tulevaisuuden tekijä ja menneisyyden tutkija Päätoiminen tutkija ja osa-aikainen poliitikko

Ministeri Price, olet erotettu!

  • Tom Price jätti eroilmoituksen sosiaali- ja terveysministerin tehtävistä 29.9. Kuvalähde: Department of Health and Human Service
    Tom Price jätti eroilmoituksen sosiaali- ja terveysministerin tehtävistä 29.9. Kuvalähde: Department of Health and Human Service
  • James Wilson. Yhdysvaltain historian pitkäaikaisin ministeri 1897-1913. Wikimedia Commons
    James Wilson. Yhdysvaltain historian pitkäaikaisin ministeri 1897-1913. Wikimedia Commons

Yhdysvalloissa ministerit palvelevat presidentin tahtoa ja ovat käytännössä vastuussa tekemisistään vain hänelle. Ministereiden virkakaudet riippuvat ainoastaan presidentin tyytyväisyydestä tai tyytymättömyydestä heidän työhönsä.

Eilen presidentti Trump oli hyvin tyytymätön. Yksityislennot koituivat sosiaali- ja terveysministeri Tom Pricen kohtaloksi. Suurin osa noista matkoista oli vielä henkilökohtaisia, jotka eivät liittyneet tehtävien hoitoon millään tavalla. Satojatuhansia dollareita veronmaksajille maksaneet lennot eivät sopineet presidentti Trumpin "kuivataan suo Washingtonissa" - retoriikkaan. Ministeri Price sai siis mennä.

Presidentin kritiikki ministerinsä toimia kohtaan ei kuitenkaan kestä tarkastelua. Presidentti Trump on virkakautensa aikana tehnyt useita yksityismatkoja viikonlopuiksi Floridassa olevalle Mar-a-Largo klubilleen. Air Force Onella tehdyt matkat ovat tulleet kalliiksi amerikkalaisille veronmaksajille mutta vielä kalliimmaksi heille on tullut Salaisen palvelun kasvaneet kulut Trumpin matkojen seurauksena. Salainen palvelu ei ole varautunut näin useasti toistuviin matkoihin klubille, johon ei ole suunniteltu supervallan ylipäällikölle tarvittavia turvatoimia ja viestintäyhteyksiä. Tarvittaessahan hänen pitää pystyä johtamaan ydinsotaa klubinsa kuistilta.  

Todellinen syy erolle

Yksityislennot eivät kuitenkaan ole todellinen syy Tom Pricen erottamiselle vaan oikea syy löytyy terveydenhuoltouudistuksesta. Donald Trump valitsi silloisen kongressiedustajan Georgiasta ja edustajainhuoneen budjettikomitean puheenjohtajan sosiaali- ja terveysministeriksi kaatamaan ja korvaamaan Barack Obaman luoman terveydenhuoltolain. Lain kumoaminen oli yksi hänen keskeisistä vaalilupauksista ja tavoite johon on sidottu paljon poliittista pääomaa. Republikaanein yritykset ovat kaatuneet kerta toisensa jälkeen ja ministerin ero ei anna Trumpin äänestäjille luotettavaa kuvaa hänen kyvyistään saada heidän kannaltaan tarpeellisia uudistuksia aikaan.

Sitä tehtävää, johon Trump Pricen palkkasi, hän ei pystynyt hoitamaan. Teknisesti ministeri erosi itse, mutta hänen ei olisi sitä tarvinnut tehdä jos presidentillä olisi edelleen luottamusta häneen. Käytännössä kyseessä on siis erottaminen. Ratkaisulla Trump osoitti vaativansa alaisilta tuloksia, aivan kuten liike-elämässä. Tämä on nyt ensimmäinen kerta Trumpin presidenttiyden aikana kun hänen kuuluisa "you'r fired" - huudahdus kuuluu kabinetissa. Valkoisen talon henkilöstöä se on koskenut jo lukemattomia kertoja.

Tom Pricen nimitys oli yksi ristiriitaisimmista, hänet vahvistettiin senaatissa pelkästään republikaanien äänillä 52-47. Tom Price on saanut mainetta fiskaalisenakonservatiivina edustajainhuoneessa. Hän on kannattanut myös ministerinä rajuja leikkauksia terveydenhuoltojärjestelmässä ja taloudellisen vastuun siirtämisessä enemmän yksittäisille kansalaisille. Pyrkimykset Medicaren ja Medicaidin yksityistämiseksi ja hallituksen kulujen painamisessa minimiin on nähtävissä amerikkalaisen yksilönvapausideologian korostaminen. 

Donald Trumpilla on ollut suuria vaikeuksia löytää henkilöitä senaatin vahvistusta vaativiin virkoihin. Tästä syystä mm. ulkoasianhallinto kompuroi todella paljon kun lähes kaikki apulaisministerit ja valtiosihteerit on edelleen nimittämättä. Nyt Pricen ero tuo yhden taistelun lisää Trumpin ja demokraattien välille. Senaatin demokraatit valmistautuvat varmasti kunnon taisteluun, odotettavissa on selkeitä vaatimuksia tulevan ministerin linjauksien suhteen. Demokraatit haluavat sellaisen ministerin, joka ei näe tehtäväksi Obamacaren kumoamisen vaan sen korjaamisen. Demokraatit ovat myöntäneet järjestelmässä olevan korjaamista mutta eivät hyväksy sen kumoamista kokonaisuudessaan. Onhan Obamacaren kaltainen uudistus ollut demokraattien tavoitteena jo Lyndon Johnsonin presidenttikaudelta lähtien 1960-luvulta.

Kenestä sitten uusi sosiaali- ja terveysministeri? Spekulaatiot ovat ennenaikaisia, varsinkin Trumpin tuntien. Hänellä ratkaisussa painaa enemmän henkilökohtainen luottamus kuin kyseisen henkilön pätevyys tai asiantuntevuus tehtävään.Tavallisten amerikkalaisten kannalta on toivottavaa, että yli tuhannen miljardin dollarin vuosibudjettia käyttävä ministeriö saa asiantuntevan ja kyvykkään johtajan, joka ei näe tehtäväkseen ajaa terveydenhuoltojärjestelmää alas.

231 vuorokauden virkakausi on poikkeuksellisen lyhyt

Miten Tom Pricen virkakausi sitten suhteutuu historialliseen kontekstiin. Yhdysvaltain hallituksissa on palvelut kansakunnan itsenäistymisestä lähtien 502 ministeriä. Keskimäärin ministerit ovat olleet tehtävissään 1100 päivää, 75 on kuitenkin ollut virassaan alle vuoden. Pohjimmaisena on 13 henkilöä, jotka ovat palvelleet alle 100 päivää.

Pohjalta löytyvät Thomas McKennan, jonka presidentti Fillmore nimitti 1850 sisäministeriksi. Hän kerkesi olla virassa vain 11 päivää ennen kuin kyllästyi ja jätti eroilmoituksen. Paremmin ei mennyt myöskään presidentti Grantin ulkoministerillä, Elihu Washburne erosi myös vain 11 päivää nimityksensä jälkeen.

Pisimpään tehtävissä ovat yleensä viihtyneet opetusministerit ja ulkoministerit. Opetusministereistä pisimpään on kerinnyt palvella Richard Riley 1993-2001, ulkoministereissä kärkisijaa puolestaan pitää FDR:n hallituksissa toiminut Cordell Hull 1933-1944.

He eivät kuitenkaan voita James Wilsonia, jonka William McKinley nimitti maatalousministeriksi 1897. Maatalous on ollut sen verran pieniä intohimoja herättävä hallinnonala, että Wilson oli ministerinä myös Theodore Rooseveltin ja William H. Taftin hallituksissa. Hän kerkesi olla ministerinä uskomattomat 5842 päivää eli 16 vuotta. Tuona aikana hän kehitti merkitävästi ministriönsä toimintaa, lähtien aina sääennusteiden tarkkuuden parantamisesta ja maaperän kartoituksesta. Hän myös saattoi voimaan 1906 Food and Drug Actin, joka pohjan liittovaltion ruokaturvallisuudelle ja viranomaistarkastuksille.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

Toimituksen poiminnat