Tulevaisuuden tekijä ja menneisyyden tutkija Päätoiminen tutkija ja osa-aikainen poliitikko

Kurdistanin itsenäisyys lisäisi entisestään epävakautta Lähi-idässsä

Maailmassa on useita valtiottomia kansoja kuten palestiinalaiset, tamilit, katalaanit, tataarit, valloonit, skotit, baskit ja saamelaiset. Saamelaisten ohella joukkoon voidaan lisätä useat alkuperäiskansat Etelä-Amerikassa, Afrikassa ja Austraaliassa. Nyt yksi näistä valtiottomista kansoista eli kurdit pyrkii luomaan itsenäisen Kurdistanin Irakin pohjoisosan kurdialueesta. Tällä viikolla järjestetty neuvoa-antava kansanäänestys veti 72 prosenttia äänioikeutetuista uurnille ja tulos oli hyvin selvä. Peräti 92 prosenttia ääneistä oli itsenäistymisen kannalla.

Kansojen itsemääräämisoikeuden näkökulmasta kukaan tuskin kiistää kurdien oikeutta oman valtion perustamiseen. Harva myös kiistää etteikö kurdeja olisi sorrettu ja pidetty alistettuna useiden muiden kansojen toimesta kuluneiden vuosisatojen aikana. Reaalipoliittisesti tarkasteltuna Kurdistanin itsenäistyminen on kuitenkin asia, jota Lähi-itä ei nykyisessä tilanteessa tarvitse.

Itsenäistyminen, toteutettaisiin se sitten kuinka rauhanomaisesti ja sopien Irakin hallinnon kanssa, loisi entisestään epävakautta yhdelle maailman räjähdysherkimmistä alueista. Etnisten väestöryhmien ja uskontojen muodostamassa mosaikiisissa Kurdistan ei olisi vakauden saari kaaoksen meressä vaan keskeisin syy jälleen uudelle väkivaltaiselle konfliktille Lähi-iddässä.

Kysymys ei ole pelkästään kurdien sopimuksesta Bagdanin keskushallituksen kanssa vaan heidän pitäisi päästä neuvotteluratkaisuun myös Iranin, Syyrian ja erityisesti Turkin hallituksien kanssa. Kurdistanin itsenäistyminen aiheuttaisi edellämainituille valtioille suuria ongelmia omien kurdivähemmistöjensä kanssa. Jännityksien purkautuminen avoimeksi yhteenotoksi ei olisi yllättävää. Tilanne voisi olla hyvin samanlainen kuin vuonna 1948 Israelin itsenäistyessä. Tuolloin välittömästi itsenäistymisjulistyksen jälkeen ympäröivät arabivaltiot aloittivat sodan Israelia vastaan.

Pahimmillaan Kurdistanin itsenäistyminen tai edes pyrkimys siihen heikentäisi alueen maiden sekä Yhdysvaltain, Venäjän ja EU:n yhtenäistä taistelua terrorismia vastaan. ISIS:n vastaisen liittouman hajoaminen antaisi järjestölle mahdollisuuden ryhtyä valtaamaan menettyjä alueita takaisin. Edes osa alueen nykyisistä jännitteistä pitäisi pystyä neutraloimaan ennen kuin voidaan vakavasti puhua Kurdistanin itsenäisyydestä.

Kurdistanin itsenäistyminen on kansainvälisenpolitiikan näkökulmasta klassinen dilemma, jossa pitäisi pystyä yhdistämään idealismi ja realismi. Kuitenkin esimerkiksi arabikevät osoitti ettei idealismin pitäisi antaa mennä realismin edelle. Länsivallat toimivat tässä asiassa siksi viisaasti etteivät tue vaan pikemminkin varoittavat kurdeja itsenäistymispyrkimyksen seurauksista. Tässä suhteessa voisi hyvin ottaa mallia presidentti Mauno Koiviston viisaudesta Baltian maiden itsenäistymispyrkimyksessä Neuvostoliitosta 1990-luvun alussa. Ei pidä antaa lupauksia ja tukea jos niitä ei pysty konkreettisesti toteuttamaan.  

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän TimoKohvakka kuva
Timo Kohvakka

Itsenäiset valtiot olivat sittenkin hyvä asia kuten arabikevät Libyasta ja Syyriasta osoitti.

Pitäisikö pyrkimyksestä itsenäisyyteen luopua, jos siitä seuraa hankaluuksia? Perimmäisiä kysymyksiä itsenäisyydestä. Sehän on se hinta, joka itsenäisyydestä aina pitää maksaa. Joka pelkää vastakkainasettelua, pysyy orjana aina.

Hannu Töyri

Lähi-idän ongelmien juurisyyt ovat arabit, turkkilaiset ja islam. Israelin ja Kurdistanin yhteistyö olisi alku uudelle lähi-idälle - nin tai olisi jos em tahot eivät tuhoaisi tai pyrkisi tuhuamaan kaikkea mitä sivistyneet tahot saavat aikaan

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

SDP tukee Turkin ja Irakin shiiojen pistinvaltaa Kurdistanissa?

Käyttäjän kokko1987 kuva
Jani Kokko

Toimituksen poiminnat