Tulevaisuuden tekijä ja menneisyyden tutkija Päätoiminen tutkija ja osa-aikainen poliitikko

Donald Trumpilta odotettu mutta yllätyksen sisältänyt puhe YK:n yleiskokouksessa

Presidentti Donald Trumpin esiintymisiä on tavattu odottaa suurella kärsimättömyydellä ja pelolla. Koskaan ei ole varmuutta mitä presidentti oikein sanoo ja pitäytyykö hän etukäteen valmistellussa puheessa vai heittää juttua ihan tilanteen mukaan. 

Tällä kertaa kuulijoiden odotukset olivat varmasti yhtä suurella tasolla kuin Trumpin virkaanastujaispuheessaan ja ensimmäisen kansakunnan tila - puheen aikana. Nyt esiintymisareenana oli yksi maailman arvovaltaisimmista: Yhdistyneiden kansakuntien yleiskokous.

Ohessa nopeasti keskeisimpiä havaintoja puheesta. 

Ensimmäinen puhe yleiskokoukselle oli Trumpilta yllättävän rauhallinen. Siinä oli presidentillisiä elementtejä, retoriikan ollessa hyvin suoraa ja jyrkkää. Toki läntisen supervallan presidentti esiintyi enemmän amerikkalaisille kuin kansainväliselle yhteisölle. Tämä nousi hyvin esille kun Trump keskittyi luettelemaan hallintonsa "saavutuksia:" kuinka ennennäkemättö,män hyvin maa on selviytynyt hurrikaaneista, kuinka paljon BKT on noussut ja työttömyys ennätyksellisen alhainen.

Puheessa Trump lähetti vahvan viestin Pohjois-Korealle ja vaati kansainväliseltä yhteisöltä kovempia pakotteita Kimin hallintoa kohtaan, kiittäen samalla mm. Kiinaa ja Venäjää yhteistyöstä tilanteen ratkaisemiseksi. Pohjois-Korean jälkeen retoriikka jyrkkeni entisestään ja oman osansa saivat Iran, Syyria, Kuuba ja Venezuela.

Iranin kohdalla presidentti Trump lyttäsi presidentti Obaman hallinnon neuvotteleman ydinsopimuksen ja rivien välistä oli luettavissa vaatimukset vallanvaihdosta Teheranista ja kansalaisten siirtymisestä kaduille. Tuskin iranilaiset kuitenkaan ryhtyvät suoraan toteuttamaan Trumpin toiveita. Joka tapauksessa edellisen hallinnon lähentymiset Iranin kanssa pyyhkäistiin kerralla pois. 

Puheen aikana suosionosoituksia ei juuri kuulunut. Yhtenä poikkeuksena voisi nostaa esille suosionosoitukset Trumpin korostaessa hänen Amerikka ensin  - politiikkaa. Siinä hän korosti miten hän on vastuussa vain ja ainoastaan amerikkalaisille, niin kuin kaikkien paikalla olevien johtajien pitäisi olla omille kansalaisilleen. 

Trump piti eilen kokouksen YK:n uudistamisesta joten pahimmat vuodatukset maailmanjärjestön toimintaa kohtaan eivät nousseet esille puheessa. Presidentti kiitti YK:ta toiminnastaan mutta korosti samalla epäsuhtaa miten yksi jäsenmaa 191 maksaa 22 prosenttia maailmanjärjestön budjetista. Näkökulma on sinällään oikeutettu ja samaa solidaarisuutta muilta amerikkalaisia veronmaksajia kohtaan Trump on vaatinut jo NATO:n kohdalla.

Kylmän sodan kaikuja kuultiin Trumpin kommentoidessa, miten kaikki ne maat joissa on tai on ollut sosialistinen ja kommunistinen järjestelmä, ovat tuominneet kansalaisensa kurjuuteen ja kärsimykseen.

Viimeistään puheen lopussa oli kaikille selvää, että puhujana oli Yhdysvaltain presidentti. Amerikkalaisten arvojen keskeiset elementit kuten vapaus ja demokratia nousivat korostetusti esiin sekä lopun siunaukset Jumalalta maailman kansakunnille sekä Yhdysvalloille.

Mikä sitten oli poikkeuksellista puheessa?

Suhteutettuna Trumpin edeltäjän puheisiin yleiskokouksessa ja ottaen huomioon suurvaltasuhteet, niin Venäjää Trump ei kritisoinut millään tavoilla. Hiljaisuus on poikkeuksellista ottaen huomioon kuinka Venäjän ja Yhdysvaltain intressit ovat monessa kysymyksessä ristiriidassa ja Ukrainan kysymys on edelleen ratkaisematta. Tällainen  hiljaisuus tuskin miellyttää Yhdysvaltain turvallisuuspoliittisia vaikuttajia tai hillitsee epäilyksiä siitä kuinka läheiset suhteen Trumpin vaalikampanjalla ja nyt hänen hallintonsa edustajilla on Venäjän kanssa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Kiitos raportista.
Mitäpä, jos Trumpin kuningasidea olisikin USA:n ja Venäjän yhteisrintama, "liitto" tms.? Siinähän silloin olisi yksi vihollinen/kilpailija vähemmän ja Venäjällä saattaisi olla jotain resursseja, mitä USA tarvitsee.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"niin kuin kaikkien paikalla olevien johtajien pitäisi olla omille kansalaisilleen."

Eiköhän Suomen presidentti muistuta kuinka paljon olemme velkaa muille kansoille varsinkin kehitysmaille.

Toimituksen poiminnat