Tulevaisuuden tekijä ja menneisyyden tutkija Päätoiminen tutkija ja osa-aikainen poliitikko

Turhaa porua hävittäjäkommentista

  • Trumpin lehdistötilaisuudessa mainitsema F-18 Super Hornet
    Trumpin lehdistötilaisuudessa mainitsema F-18 Super Hornet

Tasavallan presidentin tiistainen vierailu Valkoisessa talossa oli tilaisuus, jota oli keritty odottaa jo vuosia. Huolimatta Suomen ja Yhdysvaltain luomtaisesti hyvistä suhteista, ovat tällaiset kahdenkeskiset tapaamiset pienelle kansakunnalle hyvä mahdollisuus nostaa näkökulmia esille supervallan kanssa.

Yhdysvaltain nykyisen presidentin tapaaminen ei kuitenkaan olisi kunnollinen ilman jonkinlaista kohua. Tällä kertaa kohu saatiin aikaan presidentti Trumpin lehdistötilaisuudessa esittämästä kommentista Suomen ilmavoimien modernisointiin liittyen:

"One of the things that is happening is you're purchasing large amounts of our great F-18 aircraft from Boeing, and it's one of the great planes, one of the great fighter jets, and you're purchasing lots of other military equipment, and, I think, purchasing very wisely." 

Eilinen käytIinkin keskustelua siitä onko Suomi lupautunut ostamaan amerikkalaisia Boeing F-18 hävittäjiä vai ei. Onko TP pian luvannut Suomen ostavan hävittäjät Yhdysvalloista vai ei. Kohua, jos tätä nyt sellaiseksi voi kutsua, ei syntyisi ilman lähestyviä presidentinvaaleja. Pohjoiskorealaisia kannatuslukuja nauttiva Niinistö pakottaa haastajat epätoivoisiin ratkaisuihin. Trumpin hävittäjä kommentin seurauksena siinä kunnostautui Keskustan presidenttiehdokas, joka vaati oikaisua asiaan. Matti Vanhasen mukaan Trumpin lausunto asettaa Suomen hävittäjähankinnat huonoon valoon koska mitään virallista päätöstä ei ole tehty. 

Ylisuuria sanoja viljelevän patologisen valehtelijan puhuminen mitä sattuu ei pitäisi olla mikään uutinen, eikä Vanhasen pitäisi Trumpin puheesta yrittää edes uutista tehdä. Varsinkin kun hän itse kunnostautui taannoin samassa teemassa liputtamalla avoimesti ulkopolitiikkaa käsittelevässä omakustanteessa ruotsalaisen Gripenin puolesta.

Kuluvan vuoden aikana Sauli Niinistön asema Tasavallan presidenttinä on vahvistunut entisestään ja vähentänyt yllätystä tammikuun presidentinvaalien suhteen. Ulko- ja turvallisuuspoliittisesti ponneton hallitus on antanut TP:lle liikkumatilaa, tai paremminkin hän on ottanut sen roolin joka luontaisesti kuuluu Tasavallan Presidentille. Kahdenvälisetkeskustelut Kiinan, Venäjän, ja Yhdysvaltain presidenttien kanssa vain korostavat nykyisen TP:n roolia ja tämä luonnollisesti harmittaa haastajia. Siksi eroja pitää pyrkiä etsimään kaikkialta ja moitteita jakaa.

p.s.

Se toki on varmasti selvää, että Suomi tulee lopulta selvityksien js kilpailutuksen jälkeen valitsemaan ilmavoimille amerikkalaisvalmisteinen hornetin. Tätä ratkaisua tuntuu puoltavan hyvä yhteensopivuus liittokunnan kanssa, hyvät kokemukset 1990-luvun alkupuolella tehdyistä hankinnoista, asevoimien tahto sekä halu länsiyhteyksien tiivistämiseen.

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän RaimoTossavainen kuva
Raimo Tossavainen

Eilisiltainen A-studiokeskustelu aiheesta oli turhakin turhempi. Mutta jostainhan sitä ohjelma-ajan täytettä pitää repiä.

Käyttäjän JouniBorgman kuva
Jouni Borgman

Kun tarkkaa tietoa keskusteluista ei ole, niin on vain spekuloitava. Itse en usko, että Trump täysin erehdyksissä puhui palturia, vaan hän haluaa painostaa Lockheed Martin-yhtiötä, jonka tietää tai arvelee olevan monien itseensä kohdistuvien loka-kampanjoiden takana. Ainakin taustalla ovat kiistelyt Pentagonin jo tilaamien F-35s hävittäjien hinnoista ja ilmeisesti paljon muutakin hämärää, josta me Suomessa emme ole tietoisia.

Trumpin älyllisten kykyjen aliarviointi on Suomessa mennyt jo naurettavuuksiin asti ja asialla on häntä järjestelmällisesti mustamaalaava ja poliittisille vastustajilleen painoarvoa antava media.

Käyttäjän Keijo Lindgren kuva
Keijo Lindgren

Tässä kuultiin isännän ääni, ei kai tämä Mig kauppaa ihmeellisempi.

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen

Kiitos muuten erittäin hyvästä hyvästä blogista, jonka jälkikirjoitus menee kyllä valitettavasti metsään.

HX-projekti etenee aikataulussaan mutta on vasta niin alkuvaiheessaan, että kaikki viittaukset ennakkosuosikkeihin ovat vielä katteettomia.

https://defmin.fi/puolustushallinto/strategiset_su...

Mutta se on kyllä tullut jo täysin selväksi, että julkisuudenkipeästä tyhjänpuhuja Matti Vanhasesta ei olisi Suomen presidentiksi missään oloissa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset