Tulevaisuuden tekijä ja menneisyyden tutkija Päätoiminen tutkija ja osa-aikainen poliitikko

Sosialidemokraattien esivaali presidenttiehdokkaasta

Eilen käynnistynyt jäsenäänestys SDP:n presidenttiehdokkaasta on osoitus pyrkimyksestä vahvistaa jäsendemokratiaa ja antaa jäsenille mahdollisuuden, jota millään muulla puolueella ei ole tarjota. Yksikään toinen puolue ei ole tarjonnut jäsenistönsä arvioitavaksi muuta kuin yhden ehdokkaan, mutta SDP:llä puolestaan on asettaa esivaaliin peräti kolme ansioitunutta poliitikkoa.

Tasavallan presidentin keskeisimmät tehtävät ovat ulkopolitiikan johtaminen sekä kansakunnan arvojohtajuus. Kun perustuslakiuudistusten myötä presidentiltä on riisuttu lähes täydellisesti valta sisäpolitiikassa, on mielipidevaikuttaminen korostunut entisestään. Presidentti pystyy edelleen olemaan kansakuntaa kokoava arvojohtaja sekä nousemaan puoluepolitiikan yläpuolelle.  

Kuluneen kymmenen vuoden aikana olen päässyt eri yhteyksissä tapaamaan ja työskentelemään kaikkien esivaalissa ehdolla olevien kanssa ja heistä ehdokkaani on Sirpa Paatero. Presidentin tehtävien kannalta keskeisestä ulko- ja turvallisuuspolitiikasta Sirpalle on kertynyt kokemusta eduskunnan puolustusvaliokunnasta sekä ulkoasianhallinnosta, hänen toimiessaan edellisellä vaalikaudella kehitysyhteistyöministerinä. Tuossa tehtävässä hän pystyi nostamaan maailmalla esille Suomen vahvuuksia työskenneltäessä globaalien ongelmien kanssa, kuten ilmastonmuutoksen, tyttöjen koulutuksen parantamisen sekä köyhyyden vähentämisen parissa.

Arvojohtana Sirpa kykenee nostamaan esille niitä asioita, jotka tekevät Suomesta tasa-arvoisen ja vahvan kansakunnan myös tulevaisuudessa. Kuten hän itse on todennut: "Vahvat yhteiskunnat, joissa demokratia ja koulutus sekä muut yhteiskunnan rakenteet toimivat, ovat paras tae ihmisten turvallisuudelle. Näin myös Suomessa on pidettävä huolta, että kaikki kokevat itsensä merkitykselliseksi yhteiskunnassa ja että kaikkien tasa-arvoa ja ihmisoikeuksia kunnioitetaan."

Henkilökohtaisesti olen päässyt tutustumaan Sirpan ajatteluun puolueen ulko- ja turvallisuuspoliittisessa  työryhmässä ja siellä käydyistä keskusteluista on noussut vahvimmat perusteet sille miksi tuen häntä puolueen presidenttiehdokkaaksi. Ulkopolitiikka on tasapainoilua idealismin ja realismin välillä. Idealismin ja realismin yhdistämisessä Sirpa kykenee analysoimaan hyvin turvallisuusympäristössämme tapahtuneita muutoksia sekä tuomaan esille realistisen näkemyksen kansainvälispoliittisesta tilanteesta. Nämä ovat keskeisiä taitoja presidentille, jotta hän pystyy menestyksellisesti hoitamaan tehtäviään ulkopolitiikan johtajana sekä asevoimien ylipäällikkönä.

Näillä perusteilla kannatan Sirpa Paateroa SDP:n presidenttiehdokkaaksi vuoden 2018 presidentinvaaleihin.   

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Kiinnostava kirjoitus sinulta jälleen kerran. Kiitos.

Paatero lienee vähiten tunnettu näistä jäsenäänestyksen ehdokkaista ainakin muille kuin sosialidemokraateille. Tämä osoittaa, että usein vähiten esillä olevat ovat todellisuudessa kuitenkin ajattelijoita ja tekijöitä.

Toimituksen poiminnat