Tulevaisuuden tekijä ja menneisyyden tutkija Päätoiminen tutkija ja osa-aikainen poliitikko

Robert Muellerin tutkinta kiristää köyttä presidentin ympärillä

Kuluneiden kuukausien aikana Washingtonissa ei ole voinut välttyä yhdeltä sanalta: Venäjä. Venäjä on hallinnut Donald Trumpin presidenttiyttä virkakauden alusta lähtien useiden paljastuksien myötä. Kuukausien ajan Yhdysvalloissa on käyty keskustelua poliitikkojen, tutkijoiden ja median toimesta siitä kuka on tiennyt mitä ja milloin. Keskustelu Venäjä-kytkösten ympärillä ja niiden tutkinta aiheuttaa suuria ongelmia Trumpin jo muutenkin vaikeuksissa olevalle hallinnolle.

Nyt tutkinta on noussut presidentin kannalta huolestuttavalle tasolle kun erikoistutkija Robert Mueller on pyytänyt Suuren valamiehistön kutsumista koolle. Liittovaltion tasolla Suurta valamiehistöä ei kutsuta koolle kevyin perustein ja Muellerin pyyntö indikoi, että on todisteita ja mahdollisista väärinkäytöksistä Yhdysvaltoja vastaan. Nyt on Suuren valamiehistön tehtävänä kuulla asianosaisia ja todistajia sekä perehtyä asiakirjoihin, niiden pohjalta Suuri valamiehistö tekee ratkaisunsa onko edellytyksiä syytteen nostamiselle. Historiassa Suuren valamiehistön kutsuminen koolle on aina lopulta johtanut syytteen nostamiseen. Presidenttiä kohtaan syyte valtakunnanoikeudessa on nostettu vain kaksi kertaa: 1868 presidentti Andrew Johnsonia vastaan ja 1998 syytteen sai Bill Clinton. Molemmilla kerroilla syyte lopulta kaatui.

Donald Trumpin ja hänen hallintonsa sekä lähipiirin kannalta on ongelmallista Suuren valamiehistön toiminta. Jäsenet valitaan samoin perustein kuten muutkin valamiehet Yhdysvalloissa, mutta sen toiminta on salaista. Suuren valamiehistön kuultavaksi kutsuttujen henkilöiden on todistettava valanvannomina eikä heillä ole oikeutta tuoda asiansajaa mukanaan. Trumpin huolena on, että joku kuultavista puhuu epähuomiossa tai tarkoituksella jotain sellaista, että henkilö tulee valehdelleeksi Suurelle valamiehistölle. Tämä on silloin rikos.

Yhdysaltain nykyisen presidentin retoriikan tuntien on vain ajan kysymys milloin hän tulee valehdelleeksi Suurelle valamiehistölle, jos siis presidentti kutsutaan kuultavaksi. Yhdysvalloissa on hyvässä muistissa erikoissyyttäjä Kenneth Starrin tutkinta 1990-luvulla Bill Clintonia kohtaan. Tuolloin presidenttiä tutkittiin useiden epäilyjen johdosta, jotka kulminoituivat Lewinsky-skandaalissa. Todistuksessaan Suurelle valamiehistölle presidentti Clintton valehteli suhteensa laadusta Valkoisen talon harjoittelijaan ja tämä johti lopullisesti syytteen nostamiseen oikeuden halventamisesta ja käsittelyyn valtakunnanoikeudessa. Kongressissa syyte kuitenkin kaatui kuin näyttöjä väärinkäytöksistä ei löytynyt ja oikeuskäsittelyä pidettiin enemmän poliittisena ajojahtina republikaanien taholta.

Presidentti Trumpin joutuminen valtakunnanoikeuteen tai edes Suuren valamiehistön kuultavaksi on edelleen kaukana mutta silti askeleen lähempänä kuin aikaisemmin. Hänen toivonsa on siinä, ettei Trumpin juniorin toimista venäläisten kanssa löydy mitään sellaista, joka osoittaisi väärinkäytöksistä tai todisteita venäläisten vaikuttamiseen Yhdysvaltain presidentinvaaleihin. Toinen oljenkorsi presidentillä on republikaanien pysyminen hänen tukenaan. Tähän presidentti ei voi vahvasti luottaa republikaanien yhtenäisyyteen, sillä rivit ovat jo rakoilleet kuten taannoinen terveydenhuoltoäänestys osoittaa. Rivien repeilyä lisänneen kongressin välivaalit loppuvuodesta 2018. Välivaaleja on pidetty mittauksna presidentin suosiosta ja yleensä presidentinpuolue on kärsinyt vaaleissa tappion. Siksi julkiset irtiotot presidentin politiikasta parantaisivat ehdokkaiden asetelmia välivaaleissa.

Presidentin luotettavuutta ja toimintakykyä omiensa joukossa ei lisää laahaavat virkanimitykset, Valkoisen talon poukkoileva henkilöstöpolitiikka, johtajuuden puutteesta kärsivä ulkopolitiikka, tehoton lainsäädäntö sekä ylistykset maailman autoritaarisista johtajista. Tilanne on haastava kun presidentti tarvitsi omiensa tukea enemmän kuin koskaan aikaisemmin.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (25 kommenttia)

Käyttäjän IlkkaSalo1 kuva
Ilkka Salo

Grand Juryn toiminta ei oikeastaan ole salaista kuultujen todistajien osalta. Sen mitä siellä puhuttiin, voi todistaja sanoa julkisesti vaikka sitten sanasta sanaan, jos muistikapasiteetti riittää. Tiedostusvälineet voivat julkaista nämä todistajan "muistelmat" saman tien.

Itse istunnossa todistajalla ei voi ollla asianajajaa mukana, mutta todistaja voi pyytää taukoa, jolloin hän voi keskustella asianajajansa kanssa salin ulkopuolella. Eikä se mikään oikeussalia muistuttava paikka ole vaan enemmän koulun luokkaa muistuttava paikka.

Ja tämä Grand Jury oli jo toinen Muelerin tutkimuksissa. Se ensimmäinen on/oli Eastern District of Virginiassa. Se käsittelee Paul Manafortin ja Micheal Flynnin osuutta jupakkaan.

Tästä Washington DC:ssä kokoontuvasta jurustä ei paljon tiedetä. Ilmeisesti tutkinta on laajentunut sitten tuon ensimmäisne Grand Juryn kokoamisen.

Grand Juryyn kuuluu 16-23 henkilöä, yleensä tuo maksimimäärä 23.

Käyttäjän petriluosto kuva
Petri Luosto

Tuo on hyvä kirjoitus. MSNBC:n tässä videoklipissä Lawrence O´Donnell kertoo mitä tarkoittaa se, että Trump tulisi joutumaan Grand Juryn eteen. Samalla hän pohtii, että tulisiko Trump vetoamaan Yhdysvaltain perustuslain 5. lisäykseen, joka kieltää pakottamasta syytettyä todistamasta itseään vastaan:

https://www.youtube.com/watch?v=vuw-Sc7R6Ig

Jos Trump vetoaa siihen, niin silloin hän näyttää hyvin epäilyttävältä. Mahdollisessa Grand Juryn kuuntelemisessa ensiksi kuunnellaan todistajia ja rikostutkijoita, joita tulee olemaan aikamoinen liuta. Tätä kautta Grand Jury saa haltuunsa heidän keräämänsä todistusmateriaalin, jonka perusteella Trumpia voidaan kuulustella. Tuossa kuulustelussa hänellä ei O´Donnellin mukaan ole lakimiestä paikalla:

http://criminal.findlaw.com/criminal-procedure/how...

Toisin sanoen Trump tulee olemaan yksin. Jos hän ei ole syyllistynyt mihinkään rikokseen ja hän kertoo totuuden, niin hänellä ei tule olemaan ongelmia. Ottaen huomioon hänen aikaisemmat puheensa ja epäilykset häntä kohtaan, niin on hyvin todennäköistä, että hän ei tule pääsemään helpolla, vaan hänellä on huomattava riski jäädä kiinni valehtelemisesta ja väärästä valasta.

Käyttäjän anakonna kuva
antti salmi

Tätä hiekkalaatikkoleikkiä kestää enää vajaat 7 ja puolivuotta. että koetetaan kestää.
Trump on kaikesta huolimatta demokraattisesti valittu ″pressa″.

Käyttäjän petriluosto kuva
Petri Luosto

Ensinnäkin onko nyt jo vuosi 2020, koska käsitykseni mukaan Trumpia ei ole valittu toiselle kaudelle. Toiseksi "demokraattisesti valittu" presidentti saa yleensä enemmän ääniä kuin vastaehdokkaansa. Kolmanneksi Trump valittiin presidentiksi, koska hän voitti tarpeeksi osavaltiota saaden niiden kaikki valitsijamiesäänet, mutta hän ei saanut enemmistöä kaikista äänistä.

Käyttäjän jukkamikkola kuva
Jukka Mikkola

”Älä tule paha kakku, tule hyvä kakku.” Grand Jurystä päätellen edessä taitaa olla ”paha kakku”. Olen todennut aikaisemmin kommentissani, että ennen kuin ensi lumi sataa Etelä-Suomeen, rapakon takana saattaa olla uusi isäntä.

Ennustaminen on kieltämättä vaikea laji, mutta se on ainakin kerran toteutunut. Ennustin aikanaan työkavereille, että Juri Andropov tulee itänaapurin uudeksi isännäksi Leonid Brežnevin jälkeen. Se myös toteutui ja perustui puhtaaseen logiikkaan. Andropov oli silloin KGB:n päällikkö.

Käyttäjän MauriLindgren kuva
Mauri Lindgren

Herra Salmi tarjoaa oikeaa vastausta väärään kysymykseen.
Noudattaako Trump demokratian pelisääntöjä?

Marko Parkkola

Tämä on hauska tilanne, kun Trump-Venäjä kytköksiä ei ole löytynyt yli vuoden kestäneen tutkinnan aikana, mutta toisaalta demokraattien ja Venäjän välisiä kytköksiä on löytynyt. Venäjä tilasi nimittäin brittiläiseltä vakoojalta "Trump narratiivin", joka syötettiin demokraattien kampanjatoimistolle ja FBI:n pääjohtaja Comeylle. Republikaanit ovatkin vaatineet mm. tutkimusta demokraattien yhteyksistä Venäjään.

Käyttäjän jopali kuva
Johan Lindholm

Lähdettä? Ja mielellän uskottavaa sellaista.

Käyttäjän jopali kuva
Johan Lindholm Vastaus kommenttiin #16

Minähän pyysin uskottavaa lähdettä! Ei millään pahalla, mutta jos linkittämäsi lähde käyttää käsitettä MSM, se on jo sillä toisella puolella...

Ja mitä tuon jutun muuten pitäisi todistaa? Kerro nyt ihmeessä!

Käyttäjän JukkaPaljarvi kuva
Jukka Paljarvi Vastaus kommenttiin #17

Luitko jutun? Ehdotin että aloitat asian tutkimisen ehdottamastani artikkelista. Vastauksestasi päättelen, että näin ei ole käynyt. "Asiaa en tiedä, mutta hanttiin panen."

Marko Parkkola Vastaus kommenttiin #17

Arvaako kukaan miksi en paljoa tarjoa lähteitä sellaisten vinkujille. Ei heitä lähteet kiinnosta. He vain vievät keskustelun harhapoluille.

Käyttäjän JukkaPaljarvi kuva
Jukka Paljarvi Vastaus kommenttiin #20

Yritän arvata. Motto:"Don't confuse me with facts"

Marko Parkkola Vastaus kommenttiin #22

Ei kun mottoni on, etten ryve mudassa sikojen kanssa. Siitä nauttii vain sika itse.

Käyttäjän JukkaPaljarvi kuva
Jukka Paljarvi Vastaus kommenttiin #24
Käyttäjän petriluosto kuva
Petri Luosto

Väite siitä, että Venäjä tilasi Christopher Steeleltä, brittiläiseltä agentilta, Trump-Russia Dossierin on naurettava, koska sillä tavoin Venäjä vain ampuisi itselleen ystävällismielisiä tahoja jalkaan ja kovaa.

Kyseisen raportin väitteitä Trumpin yhteyksistä Venäjään ei ole voitu osoittaa vääriksi. Joitakin sen väitteitä on voitu osoittaa paikkansa pitäviksi, kuten esimerkiksi sen, että Trumpin kampanja pyrki minimoimaan Yhdysvaltain vastustuksen Venäjän suuntaan Ukrainaa koskevissa asioissa. Tässä on linkki Business Insiderin uutisen koskien Trumpin neuvonantajan tekemää muutosta kertomuksessaan:

http://nordic.businessinsider.com/jd-gordon-trump-...

Muelleria ja hänen avustajiaan varmasti kiinnostaa miksi Trumpin kampanja muutti kantaansa Ukrainaan kesken vaalikampanjan. Miten tuo asia päätettiin Trumpin kampanjan sisällä ja republikaanien kesken? Ketkä ajoivat tuota linjanmuutosta eteenpäin? Voidaanko todistaa, että tuon muutoksen takana oli ulkomaista vaikutusta Trumpin kampanjaan?

Käyttäjän jopali kuva
Johan Lindholm

Hyvä Marko, "hauskaa" tässä tilanteessa on lähinnä se, että sinä väität jotain ja sitten painut takavasemmalle. Tämä ei taida sitä paitsi olla ensimmäinen kerta, kun olet väittänyt samaa kuin yllä eli pistä nyt vain todisteet esille. Muutenhan olet vain tyhjänpuhuja.

Käyttäjän MikaRiik kuva
Mika Riikonen

USAn poliittisessa elämässä monesti käy niin, ettei itse teko ole se mikä on raskauttavaa - vaan sen teon myöhempi peittely. Tästä on hyvänä esimerkkinä kirjoittajan mainitsema Bill Clinton, joka valaehtoisessa kuulemisessa valehteli tekemisistään Monican kanssa.

Ja Trump hoitaa kyllä itse itsensä kuseen, mikäli joutuu valaehtoiseen kuulemiseen!

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Jo yli puoli vuotta vinguttu Trumpin Venäjäkytköksiä eikä mitään todisteita. Meinaatteko veisata 7 vuotta samaa virttä? Olen kuullut huhuja että Trumpin koira olisi kerran sekaantunut Venäjänvinttikoiraan, tästä voisi saada seuraavan sensaation.

Käyttäjän MauriLindgren kuva
Mauri Lindgren

Nalle Wahlroos totesi melko tarkkaan vuosi sitten,että kyllä maa (usa) yhden hullun kestää.Ei hän aivan väärässä ollut.

Käyttäjän MauriLindgren kuva
Mauri Lindgren

I`ll love it.D.Trump jr tarkoittikin ilmeisesti Putinin koiraa (versio nr 4 sarjassa Trumpin tiimin selityksiä)

Petteri Hiienkoski

Blogisti on selvästikin seurannut valtionmedian Trump-uutisointia. Tyyli ja informaatiosisältö vaikuttaa kovasti Ylenomaiselta. =) Kirjoituksen perusteella hänessä ainesta ainakin "YLE-toimittajaksi". Mutta mikä on rikos josta hän Trumpia epäilee? Poliittisissa ajojahdeissa se lienee sivuseikka. =)

Käyttäjän MauriLindgren kuva
Mauri Lindgren

Muellerin tiimin kokoonpano viittaa vahvasti talousrikoksen(rikosten) suuntaan.Ja grand jury viittaa tutkinnan laajentamiseen.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Tuo on niin hauska presidentti, että toivottavasti saamme vielä pitkään nauttia näistä kohelluksista, äijä puhuu ja touhuu ihan mitä sattuu, eikä saa yhtään itään aikaiseksi. :)

Rebuplikaanit on jo niin kypsiä siihen itsekkin, koska selvähän on, että Trump presidenttinä on paras tae sille, että demokraatit voitta kaikki tulevat vaalit tekemättä mitään.

Ei muuta ku muuria rakentamaan, obamacarea kumoamaan jne.

Toimituksen poiminnat