Tulevaisuuden tekijä ja menneisyyden tutkija Päätoiminen tutkija ja osa-aikainen poliitikko

Jytkyjen jytkystä hallituskriisiin

Viikonlopun jäljiltä suomalainen politiikka ei ole enää entisensä. Tasavallassa useiden vuosien ajan jytkyjä tarjonnut poliittinen liike tehtaili itselleen sellaisen jytkyn, joka aloittaneen koko liikkeen lähtölaskennan. Perussuomalaisten puoluekokouksen päätökset ovat aiheuttaneet muutamassa vuorokaudessa enemmän muutoksia suomalaisessa politiikassa kuin heidän vaalivoittonsa 2011.

Välittömästi Perussuomalaisten uuden puoluejohdon valinnan jälkeen käynnistyi spekulaatiot hallituksen kaatumisesta. Keskustalla ja Kokoomuksella on nyt hallituskauden tärkeimmän päätöksen paikka: voivatko he olla samassa hallituksessa oikeistoradikaaliksi muuttuneen Perussuomalaisten kanssa? Ainakin Juha Sipilä ja Petteri Orpo ovat päättyneet pohdinnassaan tulokseen etteivät voi olla. Puoluelimet seuranneevat illalla puheenjohtajiensa ohjeistusta ja Sipilä tulee jättämään hallituksensa eronpyynnön tasavallan presidentille vuorokauden kuluessa.

Nykyisessä hallituskriisissä on jotain hienoa, jos kriisissä koskaan voi sellaista olla. On kunniakasta, että maan hallitus kaatuu kaikisa kysymyksistä siihen kaikkein tärkeimpään eli arvoihin. Tämä on selkeä linjaus Keskustalta ja Kokoomukselta luopua vallasta kun yksi hallituspuolue ei jaa ihmisyyden perusarvoja. Hallituksen kaatuminen arvoihin on paljon kunniakkaampi tapa lähteä kuin pääministerin taannoinen uhkailu marssia presidentin luokse jos sote-alueista ei päästä sopuun.

Perussuomalaisten ei tarvitse hyväksyä muiden puolueiden arvoja omikseen, ei edes hallituskumppaneiden. Heidän täytyy vain hyväksyä suomalaisen yhteiskunnan arvot. Ne arvot, jotka jo valistusfilosofit paaluttivat länsimaisen demokratia- ja yhteiskuntajärjestelmän perustaksi. Ne perusarvot joihin pohjautuu humanistinen ihmiskäsitys sekä ihmisyyden perusarvot. Jos nämä hylätään poliittisen valtapelin takia niin mitä jää jäljelle? Onneksi Keskusta ja Kokoomus eivät tätä nyt tehneet.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Tekstejäsi on aina ilo lukea. Pyrit esittämään huomioita ja näkemyksiä, jotka kuitenkin jättävät lukijalle tilaa sovittaa omia huomioitaan ja näkemyksiään niihin.

Itse olisin ollut sitä mieltä, että perussuomalaiset olisi pitänyt vielä pitää hallituksessa. Mutta on helppoa esittää mielipiteitä näppäimistön takaa joutumatta kuitenkaan itse niistä vastaamaan. Halla-aho sai ilmeisesti sellaisen tuloksen, joka kelpaa hänelle. En ole varma, ovatko kaikki puolueen kannattajat samaa mieltä, että hallituksesta kannatti lähteä.

Sipilän ja Orpon ja toisaalta Halla-ahon välillä oli kyse sitten kuitenkin viime kädessä luottamuksesta. Halla-aho kyllä vakuutti puolueen pysyvän hallitusohjelmassa. Kaikki muut viestit kuitenkin kertoivat toista varsinaisesta sitoutumisesta yhteiseen työhön.

Sikäli tilanne oli vähän sama kuin soteuudistuksessa. Siinä oli kyse yleensä päätöksentekokyvystä. Nyt oli kyse sitoutumisesta yhteiseen työhön. Sipilä ei halunnut ryhtyä katsomaan, onko Halla-aho sataprosenttisen sitoutunut.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset