Jytkyjen jytkystä hallituskriisiin

Viikonlopun jäljiltä suomalainen politiikka ei ole enää entisensä. Tasavallassa useiden vuosien ajan jytkyjä tarjonnut poliittinen liike tehtaili itselleen sellaisen jytkyn, joka aloittaneen koko liikkeen lähtölaskennan. Perussuomalaisten puoluekokouksen päätökset ovat aiheuttaneet muutamassa vuorokaudessa enemmän muutoksia suomalaisessa politiikassa kuin heidän vaalivoittonsa 2011.

Välittömästi Perussuomalaisten uuden puoluejohdon valinnan jälkeen käynnistyi spekulaatiot hallituksen kaatumisesta. Keskustalla ja Kokoomuksella on nyt hallituskauden tärkeimmän päätöksen paikka: voivatko he olla samassa hallituksessa oikeistoradikaaliksi muuttuneen Perussuomalaisten kanssa? Ainakin Juha Sipilä ja Petteri Orpo ovat päättyneet pohdinnassaan tulokseen etteivät voi olla. Puoluelimet seuranneevat illalla puheenjohtajiensa ohjeistusta ja Sipilä tulee jättämään hallituksensa eronpyynnön tasavallan presidentille vuorokauden kuluessa.

Nykyisessä hallituskriisissä on jotain hienoa, jos kriisissä koskaan voi sellaista olla. On kunniakasta, että maan hallitus kaatuu kaikisa kysymyksistä siihen kaikkein tärkeimpään eli arvoihin. Tämä on selkeä linjaus Keskustalta ja Kokoomukselta luopua vallasta kun yksi hallituspuolue ei jaa ihmisyyden perusarvoja. Hallituksen kaatuminen arvoihin on paljon kunniakkaampi tapa lähteä kuin pääministerin taannoinen uhkailu marssia presidentin luokse jos sote-alueista ei päästä sopuun.

Perussuomalaisten ei tarvitse hyväksyä muiden puolueiden arvoja omikseen, ei edes hallituskumppaneiden. Heidän täytyy vain hyväksyä suomalaisen yhteiskunnan arvot. Ne arvot, jotka jo valistusfilosofit paaluttivat länsimaisen demokratia- ja yhteiskuntajärjestelmän perustaksi. Ne perusarvot joihin pohjautuu humanistinen ihmiskäsitys sekä ihmisyyden perusarvot. Jos nämä hylätään poliittisen valtapelin takia niin mitä jää jäljelle? Onneksi Keskusta ja Kokoomus eivät tätä nyt tehneet.

 

kokko1987
Sosialidemokraatit Muurame

Yhdysvaltain poliittisen historian väitöstutkija Jyväskylän yliopistossa ja aktiivinen poliitikko. Blogissa ruoditaan sekä Suomen että maailman ajankohtaisia ilmiöitä, historiaa unohtamatta.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu