Tulevaisuuden tekijä ja menneisyyden tutkija Päätoiminen tutkija ja osa-aikainen poliitikko

Alankomaiden vaalitulos haastaa sosialidemokraatit

  • Alankomaiden vaalitulos. Lähde: NOS
    Alankomaiden vaalitulos. Lähde: NOS

Populismin paluuta Yhdysvalloista pelättiin ennakolta paljon mutta rantautuminen ei sujunut suunnitellusta ja vaikutukset jäivät vähäisiksi Alankomaiden parlamenttivaaleissa. Viime vuonna populismin voittokulku mullisi politiikkaa Britanniassa, Yhdysvalloissa ja Italiassa. Tänä vuonna katse on kiinnittynyt Alankomaiden ja Saksan parlamenttivaaleihin sekä Ranskan presidentinvaaleihin. Nyt Alankomaissa populistit onnistuttiin kukistamaan.

Äänijakauma kulki enemmän Euroopan unioniin myönteisesti ja kielteisesti suhtautuvien välillä kuin perinteisillä oikeisto-vasemmisto- tai konservatiivi-liberaali-akseleilla. Näissä vaaleissa äänestäjät torjuivat populismin kutsun, äärioikeistolaisen Vapauspuolue PVV:n paikkamäärä kasvoi viidellä, mutta silti he eivät pystyneet saavuttamaan suurta vaalivoittoa. Puheenjohtaja Geert Wildersin liimautuminen Trumpin leiriin ja retoriikkaan ei tehonnut Alankomaissa.

Pääministeri Mark Rutten konservatiivipuolue säilyi parlamentin suurimpana ja vielä selkeällä paikkaerolla äärioikeistolaiseen PVV:n nähden. Rutte jatkanee pääministerinä mutta hallituksen kokoamisesta tulee todella haasteellista. 150 paikkaisessa parlamentissa vaikuttaa peräti 13 puoluetta ja enemmistöhallitus vaatii vähintään viiden puolueen yhteisymmärrystä. Koska parlamentin toiseksi suurin ryhmä eli äärioikeistolainen PVV on rajattu hallituksen ulkopuolelle, tulee Alankomaiden seuraava hallitus olemaan poliittinen ja ideologinen tilkkutäkki, jonka toimintakyky on heikko.

Oikeiston äärioikeiston vastavoimaksi

Viime aikojen vaaleissa oikeistopopulismin vastavoimaksi on muodostunut maltilliset oikeisto ja konservatiivivoimat sekä uusvihreävasemmisto mutta perinteiset vasemmistolaiset puolueet ovat jääneet syrjään. Tämä on koskenut erityisesti sosialidemokraatteja. 1990-luvulla puolueet hallitsivat Eurooppaa mutta nyt sosialidemokraattisia pääministereitä saa etsiä kuin neulaa heinäsuovasta. Sosialidemokraattien marginalisoituminen on todellisuutta nyt ainakin Alankomaissa.

Työväenpuolueen kannatus romahti ja 35 hengen parlamenttiryhmä näyttää kutistuvan yhdeksään. Huonommin puolue on menestynyt edellisen kerran vuoden 1909 parlamenttivaaleissa. Tulokseen vaikutti hallitusyhteistyö oikeistolaisen Rutten kanssa sekä säästöpolitiikan tukeminen. Tällainen kehitys on toistunut useissa vaaleissa Euroopassa, oikeistohallituksen kakkospuolueen asema ei tuo äänestäjiä sosialidemokraateille.

Alankomaiden sosialidemokraattien vaalitulos on myös konkreettinen osoitus pitkäkestoisemmasta ongelmasta Euroopan sosialidemokraattien keskuudessa. Euroopan entinen mahtipuolue on liiaksi jämähtänyt nykyisten rakenteiden säilyttäjäksi eri maissa eikä uudistumiskykyä ole löydetty. Maailma ja yhteiskunta ympärillä ovat muuttuneet mutta sosialidemokraatit eivät ole pystyneet reagoimaan kunnolla tapahtuneisiin muutoksiin. Osoituksena tästä on esimerkiksi koulutuksen, sosiaaliturvan ja työmarkkinoiden uudistaminen.

Alankomaiden vaalitulos osoittaa kuinka tärkeätä uudistuminen ja yhteiskunnallinen visio ovat sosialidemokraateille. Nyt tarvitaan rohkeutta johtaa mutta mistä sitä löytyy? Uudistuminen ei myös ole helppoa. Pysytteleminen vasemmalla säilyttää perinteiset, mutta vähenevät, kannattajat eikä tuo juuri uusia. Toisaalta siirtyminen kohti keskustaa mahdollistaisi uusien äänestäjien houkuttelemisen mutta vaarana on perinteisten äänestäjien siirtyminen muualle. Yhtälö on siis vaikea. Mikä siis sosialidemokraateille Alankomaissa ja Euroopassa avuksi?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Aivan kaikkialla Euroopassa sosialidemokraattien kannatus ei mene alaspäin. Hollannin naapurumaassa SPD:n kannatus on noussut 10 %-yksikköä sen jälkeen kun pitkän linjan europarlamentaarikko ja EU-myönteinen Martin Schulz valittiin SPD:n kansleriehdokkaaksi Saksan tuleviin liittopäivävaaleihin. Nyt SPD taistelee tasavahvasti CDU/CSU:n kanssa maan suurimman puolueen asemasta.
http://www.wahlrecht.de/umfragen/

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Martin Schulzin populismin uutuuden viehätys ehkei sittenkään kanna kauas, mutta: mal sehen...

http://ilmari.puheenvuoro.uusisuomi.fi/232823-schr...

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Syksyn vaaleihinkin on aikaa vielä puolivuotta.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Luen juuri, että PvdA:n Rob Oudkerk haluaa lopettaa koko sos.dem-puolueen, historiallisen tappion jälkeen. Myös hän on sitä mieltä, että puolueen integraatiopolitiikka on pääsyy siihen musertavaan tappioon...ja jokainen hollantilainen tietää, että Oudkerk on siinä oikeassa. Suomen SDP:n kannattaisi kyllä ottaa oppia heidän virheistään. Tuollainen "poliittinen korrektius" ruokii lopulta vain populismia sekä syö (suorastaan tuhoaa) omien äänestäjien kannatusta.

Lähde: http://www.telegraaf.nl/binnenland/27821246/__Oudk...

(johon kuuluu kiinnostava kommenttiketju)

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Rajamäen Karin linjasta voisivat nykyiset sossut oppia paljonkin.

Tietenkin Rajamäen linja karkottaa kukkahattutädit, mutta toisaalta se pitää rasvanahkat SDP:ssä.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Halusihan Lasse Lehtinenkin muuttaa sosialidemokraattien nimen runsaat 10 vuotta sitten.

Käyttäjän timonenonen kuva
Timo Nenonen

Hollannin demarit ja Rutten puolue kärsivät rökäletappiot, onneksi Wildersin puolue voitti, lisäsi kannatustaan ja paikkamääräänsä. Eli positiivista löytyy näistäkin vaaleista.

Käyttäjän elina kuva
Elina Moustgaard

Kun "äärioikeiston" pintaa raaputtaa, alta paljastuu suuri joukko sosialisteja, pasifisteja, eko-vihreitä, feministejä, homoja ja muita vapaamielisessä ja avarakatseisessa maailmassa eläviä tavallisia perheellisiä ihmisiä.

Yhteistä tälle kuin tyhjästä ilmestyneelle ja alati kasvavalle "äärioikeistolaiselle" joukolle on halu taata edellytykset avoimen ja humaanin tapakulttuurinsa kehityksen jatkumiselle, mihin demarit ja vihreät, eikä tietenkään ahnehtijoiden kokoomus pysty vastaamaan, sillä he ovat valinneet monikulttuurisuuden, eikä assimilaation tien.

Sen tien jäljet näkyvät räikeästi maailman (ennen) vaapaamielisimmässä maassa, Hollannissa, ja Ilmari Schepel tuossa ylhäällä esittikin kirjoituksessaan selvän syyn vastaukseksi kirjoittajan kysymykseen tulevaisuuden linjauksista, sillä kohtalonne on takuulla sama kuin hollantilaisen veljespuolueenne, mikäli jatkatte monikulttuurisen unelmahötön propagandoimista, ettekä rupea pikaisesti laatimaan tiukkaa toimintaohjelmaa siitä miten estämme Hollannin ja Ruotsin kehityksen, aloittamalla esim. islamilaisen kulttuuriin liittyvien rikollisten tapojen kitkemisellä

Elikkä, arvoiltaan äärioikeistolainen on ennemminkin erilaisuutta ja tasa-arvoa kammoava takapajuinen muslimi kuin epähumaanisista ja paternalistisista arvoista jo eroon päässeet pohjoismaalaiset saatikka hollantilaiset vapaamieliset kansalaiset. Ei olisi ollutkaan mitään äärioikeiston nousua, jos olisitte sallinneet ajoissa edes vapaan keskustelun siitä miten joidenkin muslimipiirien primitiivisten tapojen kanssa menetellään etteivät ne pääse siirtymään sieltä kivikaudelta tänne avaruusaikaan kuin tutkimusmielessä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset