Tulevaisuuden tekijä ja menneisyyden tutkija Päätoiminen tutkija ja osa-aikainen poliitikko

Donald Trump ja kansakunnan tila

Presidentti Trumpin ensimmäinen esiintyminen kongressille ei tuonut esille presidenttiä vaan presidenttiehdokkaan. Virkakausi on alkanut kuukausia sitten ja vaalipäivästä on kulunut jo kuukausia mutta tästä huolimatta Donald Trump ei tunnu olevan sinut sen kanssa, että hän on nyt presidentti. Lainsäätäjät odottivat poliittista linjapuhetta, jossa presidentti tuo esille konkreettiset askelmerkit tavoitteilleen.

Sen sijaan he saivat jälleen kuulla vaalipuheen, jossa Yhdysvaltain unohdettu kansa nostettiin esille. Trump puhui kansaliikkeestään poliittisena maanjäristyksenä, johon panostamalla voidaan Amerikasta tehdä jälleen suuri. Näin selkeät viittaukset presidentin omaan vaalikampanjaan ovat ennenkuulumattomia puheessa kansakunnan tilasta. Retoriikka oli kuitenkin hyvin hillittyä Donald Trumpia, rääväsuinen ja populistinen miljardööri pysyi poissa.

Suosionosoitukset keskeyttivät puheen 63 kertaa, joten nähtävästi puhe ei missään nimessä ollut huono. Retorisesti ja rakenteellisesti puhe oli presidentti Trumpin parhaimpia puheita. Toki aikaisemmin rimaa ei ole edes asetettu korkealle.  

Donald Trumpin puhe voidaan tiivistää kolmeen keskeiseen teemaan:

1. Poliittinen vaalipuhe

Retorisesti Donald Trumpin puhe henki samaa viestiä kuin virkaanastujaispuhekin. Yhdysvallat on käyttänyt aikansa ja resurssinsa muun maailman rakentamiselle mutta samalla unohtanut rakentaa omaa kansakuntaa. Maan armeija ja turvallisuuspalvelut ovat puolustaneet muiden maiden rajoja, mutta Yhdysvaltain omat rajat on päästetty murtumaan. Trumpin näkökulmasta epäonnistuneella kauppapolitiikalla ja kehitysavulla on siirretty miljardeja dollareita ulkomaille ja annettu Yhdysvaltain infrastruktuurin rapistua. Ja jälleen kerran tämä kaikki kurjuus päättyy, Donald Trumpin sanoin, tässä ja nyt.

Aikaisemman hallituksen epäonnistumisten jälkeen vastapainoksi asetettiin Trumpin oman hallituksen tehtailemat presidentilliset asetukset ja muut "saavutukset." Lukemattomat presidentilliset asetukset eivät ole vielä saaneet muuta aikaan kuin ajaneet liittovaltion kaaokseen. Talouspoliittista johtajuutta Trump pyrki osoittamaan miten yritykset ovat päättäneet investoida miljardeja Yhdysvaltoihin ja osakekurssit ovat ennätyskorkealla. Näille molemmille pohja ja päätökset on kuitenkin tehty jo edellisen hallinnon harjoittaman politiikan myötä.

2. Yhtenäisyyttä jakamalla

Presidentin ei välttämättä tarvitse luoda täyttä yhtenäisyyttä kansakunnan tilaa käsittelevässä puheessaan mutta oppositiopuoluetta on syytä pyrkiä puhuttelemaan. Tällä kertaa presidentti pyrki osoittamaan yhteistyötä melkein ainoastaan pukeutumalla demokraattien tunnusväriin eli siniseen kravattiin. Samalla linjalla olivat myös varapresidentti ja puhemies. Demokraatit olivat asennoituneet hyvin negatiivisesti Trumpin kohtaamiseen kongressin yhteisistunnossa ja presidentin olisi pitänyt pystyä paremmin puhuttelemaan heidän tuntojaan. Oppositiopuoluetta paremmin presidentti Trump onnistui puhuttelemaan suoraan kansalaisia nostamalla nimeltä esille lehtereillä olevia vieraitaan, joissa personoitui hänen ajamansa politiikka. Erityisesti taistelussa kuolleen sotilaan kunnian ja hänen läheistensä nostaminen esille oli yksi puheen presidentillisimmistä hetkistä ja tuolloin koko kongressi näytti olevan pienen hetken yhtä presidentin kanssa.

Presidentillä oli nyt mahdollisuus rakentaa yhteisrintamaa mutta tämän tilaisuuden hän jätti käyttämättä. Yhteistyö demokraattien kanssa mainittiin vasta yli puoli tuntia puheen alkamisen jälkeen, tätä oli vielä edeltänyt osuus jossa tyrmättiin lähes kaikki edeltävän demokraattihallinnon saavutukset. Useat presidentin esitykset eivät ole demokraattien mieleen ja esimerkiksi tiukat vaatimukset Obamacaren kumoamiseksi olisi kannattanut jättää alaviitteeksi ja keskittyä sen sijaan korostamaan parannuksia infrastruktuuriin. Nyt näiden painotuserot enemmän jakoivat kuin yhdistivät puolueita.

3. Sisäpolitiikka ajaa ulkopolitiikan edelle

Jo vaalikampanjan aikana nähtiin, että Trump on enemmän sisä- kuin ulkopoliitikko. Ulkopolitiikkaan puheessa keskityttiin hyvin vähän ja käsittely oli pintapuolista. Keskiössä oli ainoastaan radikaalin islamin tuhoaminen ja liittolaisilta saadut lupaukset suuremmasta panostuksesta kollektiiviseen puolustukseen. Silmiinpistävää oli miten puheessa ei mainittu Syyriaa, Irakia eikä Afganistania. Varsin poikkeuksellista kun ottaa huomioon kuinka paljon Yhdysvalloissa on sotilaita alueella. Myös Venäjä loisti poissaolollaan. Tämä varmasti on tietoinen valinta presidentiltä, jonka suhteet Venäjään ja presidentti Putiniin ovat herättäneet vilkasta keskustelua ja huolta.

Puheen ulkopoliittiseen osuuteen kuitenkin sisältyi puheen merkittävin viesti, joka tekee irtioton maan ulkopolitiikan pitkästä linjasta. Yhdysvaltain kansallinen identiteetti on hyvin vahvasti pohjautunut toisen maailmansodan jälkeen kansainväliselle johtajuudelle. Trump linjasi selvästi kongressin edessä ettei hän tule edustamaan maailmaa vaan edustaa ainoastaan amerikkalaisia ja Yhdysvaltoja. Ottaen huomioon Kansakunnan tila - puheiden genren ja Yhdysvaltain presidentin institutionaalisen aseman, on johtajuudesta luopuminen poikkeuksellista. Sekä republikaani- että demokraattipresidentit ovat pystyneet luomaan yhtenäisyyttä puolueiden kesken korostamalla Yhdysvaltain johtajuutta ja kutsumuskohtalon tehtävää olla esimerkkinä muille kansakunnille.

Trumpin irtisanoutuminen "vapaan maailman johtajuudesta" on pudottanut kapulan maahan, jota Saksan liittokansleri Angela Merkel että Kanadan pääministeri Justin Trudeu yrittävät poimia.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän jarmonahkamaki kuva
Jarmo Nahkamäki

Trumpin puhehan oli loistava. Kansaa yhdistävä.

Käyttäjän opwallin kuva
Olli-Pekka Wallin

Kumpikaan noista kahdesta johtasta ei pysty nostamaan kapulaa, toisella ei ole siihten kykyjä ja toisen on maan johtaja johtaa maata joka Usa miehittää.

"Vapaan maailman johtajuus", mikä vitsi.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

En ole Trump-show'ta seurannut käytännössä ollenkaan, mutta en ole voinut olla huomaamatta epäsuorasti (valtamediaa seuraavien kommenteista), että valtamedia vastustaa Trumpia raivokkaasti. Tämä herättää aavistuksen/epäilyksen siitä, että Trump saattaa olla yllättävänkin hyvä presidentti.

Jos USA käpertyy kuoreensa ja jättää muun maailman rauhaan, niin se olisi mitä tervetullein uutinen ihmiskunnalle.

Käyttäjän kokko1987 kuva
Jani Kokko

Niin tämähän voi kääntyä ihan miten päin tahansa. Tällä hetkellä Donald Trumpista voi tulla yksi Yhdysvaltain historian huonoimmista tai parhaimmista presidenteistä. Mikäli vaan talous ja työllisyys tilanne paranee niin resursseja riittää toteuttamaan osan Trumpin poskettomista vaalilupauksista.

On kuitenkin hyvä huomioida, että maailmalle on ollut aina haitaksi kun Yhdysvallat on eristäytynyt. Se on johtanut yleensä suurempaan ihmishenkien menetykseen ja autoritaaristen hallitusten nousuun verrattuna aikaan kun Yhdysvallat on ollut aktiivisesti osa kansainvälistä yhteisöä. Jos Yhdysvallat oikeasti eristäytyy siinä mittakaavassa, jota Trump on esittänyt niin mitä tekee Venäjä? Mitä tekee Kiina? Mitä tekevät Afrikan autoritaariset hallitukset omille kansalaisilleen?

Käyttäjän MiikaKautto kuva
Miika Kautto

Yhdysvallat ovat suomen suurimpia kauppakumppaneita, jos Trump alkaa voimakkaasti suosia yhdysvaltalaisia yrityksi, se saattaa heijastua heikentyneenä vientinä Yhdysvaltoihin.

Eristäytyvä Yhdysvallat ajaa Suomea lähemmäksi Venäjää, joka on taas meille huono. Nyt Euroopan Unionia tarvitaan entistä enemmän. Eurooapan Unionin tulee nousta Yhdysvaltojen paikalle vapaan maailman johtajaksi.

Periaatteessa puhe voi olla katastrofi Suomelle ja Itä-euroopan maille.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

Yhdysvallat ovat suomen suurimpia kauppakumppaneita, jos Trump alkaa voimakkaasti suosia yhdysvaltalaisia yrityksi, se saattaa heijastua heikentyneenä vientinä Yhdysvaltoihin.

Suomen viennistä valtaosa on pääomatuotteita tai yritysten alihankintaa ja palveluja.

Mikäli Trumpin hallinto saa uutta potkua yritystoimintaan USA:ssa tulee se väkisinkin lisäämään suomalaistenkin tuotteiden kysyntää. Eivät ne ehdi aivan kaikkea valmistaa USA:n rajojen sisäpuolella.

(Ja Meksikon vastaisen muurin urakasta kilpailee Cemex, meksikolainen maailman merkittävin sementtifirma.)

Toimituksen poiminnat