Tulevaisuuden tekijä ja menneisyyden tutkija Päätoiminen tutkija ja osa-aikainen poliitikko

Donald Trumpin johtajuus koetuksella

  • Puhemies Paul Ryanin virallinen kutsukirje presidentille. Lähde: US House of Representatives.
    Puhemies Paul Ryanin virallinen kutsukirje presidentille. Lähde: US House of Representatives.

Huomenna Yhdysvalloissa koittaa yksi poliittisen kalenterin tärkeimmistä hetkistä presidentin saapuessa kongressiin pitämään vuotuista puhetta kansakunnan tilasta. Kansakunnan tila - puhe on yksi niistä harvoista kerroista kun kaikki hallintoa edustavat instituutiot ovat kokoontuneet yhteen. Kongressin yhteisistunnossa paikalla ovat senaatin ja edustajainhuoneen lisäksi Yhdysvaltain hallitus sekä korkeimman oikeuden tuomarit, aselajienkomentajat ja diplomaattikunta.

Presidentti Donald Trumpille tämä on ensimmäisen esiintyminen kongressille ja paineet ovat kovat. Hänen pitää pystyä esittämään selkeä suunnitelma poliittisesta linjastaan sekä keinot ja rahoitus niiden toteuttamiseksi. Pelkillä korulauseilla ja populistisilla heitoilla ei enää selvitä.

Tähän asti presidentti Trump on hallinnut presidentillisillä asetuksilla mutta kestävää se ei ole. Oikeuslaitos on jo monessa suhteessa häntä vastassa ja kongressissa demokraatit mutta myös osa republikaaneista pitää presidentillisiä asetuksia itsevaltaisen johtajan tunnusmerkkinä, joka ei kunnioita vallan kolmijakoa. Nyt Donald Trumpilla on mahdollisuus saada kongressin tukea jos hän vain osaa esiintyä ja puhua oikein.

Verrattuna virkaanastujaispuheeseen niin nyt presidentti Trumpin ei tarvitse luoda yhtenäisyyttä vaan ennen kaikkea pysytä osoittamaan johtajuutta. Nyt hänellä on myös mahdollisuus karistaa pois pölyt kaaoksesta, joka on vaivannut Valkoista taloa virkaanastujaispäivästä lähtien.

Suurin kysymys nyt vain on pystyykö Donald Trump osoittamaan johtajuutta? Kongressille toivotaan esiintyvän arvokkuutta huokuva presidentti mutta todennäköisemmin lainsäädäntövallan edustajat saavat kuunnella presidenttiydestä tosi-tv viihdettä tehneen populistisen miljardöörin.

Sitä mitä Donald Trump tulee puheessaan sanomaan on hyvin vaikea arvioida, sillä häneltä voi tunnetusti odottaa ihan mitä tahansa. Normaalien fraasien ja kiitosten jälkeen hän todennäköisesti keskittyy ensin ulkopolitiikkaan, hakien sieltä yhtenäisyyttä ennen kuin siirtyy enemmän ristiriitoja herättävään sisäpolitiikkaan.

Vastavalitun presidentin ensimmäistä puhetta kongressille ei pidetä virallisena Kansakunnan tila - puheena, vaan Ronald Reaganista lähtien puhetta on kutsuttu termillä "Hallinnon tavoitteet." Tätä taustaa vasten Trumpin on mahdollista irrottautua kansakunnan nykytilasta ja aloittaa puhtaalta pöydältä. Tätä hän tuskin tulee kuitenkin tekemään vaan puheen alussa joutunemme kuuntelemaan mitä edellinen Barack Obaman hallinto ja siinä sivussa myös kongressi on tehnyt väärin ja nyt hänen tehtävänsä on rakentaa Amerikasta jälleen suuri.

Puheen sisällöstä on ilmassa paljon kysymyksiä mutta yksi asia on kuitenkin varma. Oli Yhdysvaltain tilanne sitten mikä tahansa ja oli presidenttinä kuka tahansa niin jossain vaiheessa puhetta kansalaiset saavat kuulla presidentin toteavan "the State of Union is strong!"

"Kansakunnan tila on vahva"

Presidentin puhe kongressille on ollut kiinteä osa presidenttiyttä instituution syntyhetkistä lähtien ja sen pitäminen on presidentin perustuslaillinen velvollisuus. Perustuslaki (II artikla, kohta3) velvoittaa presidentin "aika ajoin antavan kongressille tietoa kansakunnan tilasta sekä suosittelevan heidän harkittavakseen toimenpiteitä, jotka tämä arvioi tarpeellisiksi ja sopiviksi." Kirjaus on hyvin ympäripyöreä ja mm. kohta "aika ajoin" on ymmärretty jokaisen lainsäädäntökauden alussa. Myöskään ilmoituksen formaattia ei ole määritelty ja tämän johdosta historiassa on nähty sekä puheita että kirjallisia viestejä.

Yhdysvaltain ensimmäiset presidentit George Washington ja John Adams tulkitsivat kirjauksen merkitsevän nimenomaisesti puhetta presidentiltä kongressille. Kolmas presidentti, vannoutunut tasavaltalainen, Thomas Jefferson kuitenkin tulkitsi puheen liian monarkistiseksi. Hän vertasi sitä Britannian hallitsijan puheeseen parlamentille ja piti puhetta siksi epäsopivana tasavaltalaisuuteen vihkiytyneelle kansakunnalle. Jefferson tyytyi siksi lähettämään kirjallisen viestin kongressille ja tämä tapa säilyi vuodesta 1801 aina vuoteen 1913, jolloin presidentti Woodrow Wilson palautti käytännön presidentin suorasta esiintymisestä kongressille.

Siinä missä virkaanastujaispuhe on ennen kaikkea seremoniallinen, on puhe kansakunnan tilasta poliittinen linjapuhe, jossa presidentti esittää konkreettisia toimia lainsäätäjille. Presidentti pyrkii ennen kaikkea vakuuttamaan edustajat linjauksiensa välttämättömyydestä ja tätä taustaa vasten puhuu suoraan kansalaisille. Varsinkin tiedonvälityksen kehittyminen on saanut presidentit entistä enemmän puhumaan "yli edustajien" ja ottamaan kontaktia suoraan kansalaisiin. Tätä kautta presidentti pyrkii samaan kansalaiset mukaan painostamaan lainsäätäjät taipumaan presidentin tahtoon.  

Verrattuna virkaanastujaispuheeseen on kansakunnan tila - puheen poliittisuus helppo havaita suosionosoituksista. Presidentin oma puolue osoittaa innokkaasti suosiota opposition pysyessä hiljaisena. Poliittisuus näkyy myös siinä miten asevoimien ja korkeimman oikeuden edustajat pysyvät hillittyinä säilyttääkseen puolueettomuutensa suhteissa presidenttiin ja kongressiin. Suosionosoituksissa poikkeuksen muodostavat esimerkiksi presidentin maininnat Yhdysvalloista maailman korvaamattomimpana kansakunta. Amerikkalainen patriotismi on varmin keino saada kaikki hakkaamaan käsiään yhteen.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

8Suosittele

8 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (18 kommenttia)

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Mustiin pukeutuneet Trump-fanit marssivat eilen Kroatian pääkaupungissa Zagrebissa:

https://www.yahoo.com/news/croatia-far-leader-arre...

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

"Donald Trumpin johtajuus koetuksella" Mikä ihmeen johtajuus? Trump on pelkkä suunsoittaja.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

Viljo, et siis malttanut odottaa 1 vrk. presidentin puhetta kansakunnan tilasta?

Käyttäjän juhanaturpeinen kuva
Juhana Turpeinen

Miksi olisi pitänyt? Suun soittaja se on olut tähän asti, joten miksi se puheen jälkeen olisi mitään muuta. Tietysti jos osaa prompterista lukea jonkun kyvykkäämmän tekemän puheen, niin voi hetkellisesti hämätä ihmisiä kunnes taas on aika puhua omin sanoin

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen Vastaus kommenttiin #6

Todellinen asiantuntija, kuten sinä, tietää puheen sisällön jo etukäteen.
Onnittelut!

Käyttäjän juhanaturpeinen kuva
Juhana Turpeinen Vastaus kommenttiin #7

Mistäköhän sait kuvitelman, että tiedän puheen sisällön etukäteen? Sieltä samasta josta sait käsityksen että Trump ei olisi suun soittaja? Toistaiseksi tällaiset puheet on luettu prompterista ja joku muu ne kirjoittanut tai ainakin vahvasti auttanut. Joten jos Trump lukee muiden tuotoksia, puhe voi hyvinkin olla loistava. Se todellinen testi tehdään aina silloin kun ei ole propterista luettavaa valmista tekstiä ja sen osuuden Trump on toistaiseksi hoitanut harvinaisen heikosti.

Käyttäjän MauriLindgren kuva
Mauri Lindgren Vastaus kommenttiin #8

Trumpin teleprompterin käyttö on aika avutonta.Sen huomasi hyvin Mayn ja Trudeaun vierailujen lyhyissa loppukohteliaisuuksissa.Normaalisti ei laitetta käytetä max 10 lausetta sisältävään sanomaan.Se pitää tulla takaraivosta.

Käyttäjän AleksiParkkinen kuva
Aleksi Parkkinen Vastaus kommenttiin #7

Tuhlaat Harri aikaasi. Monelle täällä Trump on rasisti fasisti natsi eikä muuksi muutu, turha heille on mitään selittää jos vastaus on jo lukittu.

Trump ei pidä puheita, koska poliitikot pitävät puheita. Trump on vastaääni poliitikkoihin kyllästyneille, joten hän vetää puheensa improvisoiden, jolloin ne puheet ovat lähinnä hänen ajatusvirtaansa. Voidaan olla tyytyväisiä että presidentti sanoo mitä oikeasti tarkoittaa sen sijaan että käsikirjoittajien armeija hioisi kaiken poliittisesti epäkorrektin pois. Byrokraateille tämä on tietysti painajainen ja jaksetaan aina loukkaantua kun Trump ei pelaakaan heidän sääntöjensä mukaan. Jos tuleva puhe on käsikirjoitettu, se taitaa olla Trumpin ensimmäinen.

Käyttäjän juhanaturpeinen kuva
Juhana Turpeinen Vastaus kommenttiin #9

Trump on ollut poiitikko siitä sekunnista alkaen kun päätti politiikkaan lähteä. Se että ei käytä menetelmiä, joita muut ovat käyttäneet, ei poista poliitikkoutta. Se tekee hänestä vain amatöörin. En tiedä mikä se on miehiään, mutta sen apureista voi sitten jo tuollaisia väitteitä sanoa. Puheidensa perusteella Trump on vaan sekaisin, pihalla ja hyväksikäytetty. Jos se on jotain muuta, niin kannattaisi äkkiä kommunikoida siten, että olisi uskottavuutta tehtävästään selviytymiselle.

Poliitikot pitävät puheita, koska niillä viestitään kuulijoille millaista politiikkaa ollaan tekemässä. Jos osaa puhua hyvin, niiden asioiden ajaminen on helpompaa. Apua voi ottaa asiantuntijoilta. Trump ei sitä avun ottamista ilmeisesti osaa, vaikka aivan selvästi apua valtavasti tarvitsisi.

Trump on toistaiseksi mokannut puheensa ja ei ole kyennyt kommunikoimaan kunnolla mitä tavoittelee tai innostamaan väkeä. Jotenkin ainoat innostuneet ovat ne joiden mielestä pitää vain toimia toisin kuin aiemmin. Improvisaatio on hienoa, jos osaa homman ilman harjoittelua. Trump vaan ei ole osannut ja puheet ovat olleet säälittäviä itsekehuja ja epäloogista sekoilua. Ne ovat kommunikoineet lähinnä sitä että Trump on sekaisin ja niin on sen maan asioiden hoitokin.

Käyttäjän MauriLindgren kuva
Mauri Lindgren Vastaus kommenttiin #9

Trumpin 6/10 testilukema ei taida vielä riittää fasisti diploomiin.

Käyttäjän VilleVauhkonen kuva
Ville Vauhkonen

Obama piti hienoja state of union -puheita ja muita puheita, mutta ei saanut republikaanien jarrutuksen takia juuri mitään aikaan. Puhe ei aina osoita johtajuutta, eikä puheessa johtajuus ole koetuksella vaan kabineteissa. Eli siinä, saako Trump omalta puolueeltaan tukea suurisuuntaisille hankkeilleen.

Käyttäjän jussikeinonen kuva
Jussi Keinonen

Ansiokasta taustoitusta, kiitos.

Käyttäjän lueskelija kuva
Teuvo Valkonen

A-studiossa tuli jenkkikirjeenvaihtajan haastattelu Ohiosta. Trumpin kannattaja valkoinen hetero työläismies, juuri se jollaisten äänillä Trump meni läpi, ei enää ollutkaan kovin tyytyväinen.
Mielenkiintoista. Puuttuu enää, että Trump tekee samoin kuin Soini täällä. Alkaa nokitella ay-liikettä.

Petri Hämäläinen

Teuvo,

Ymmärrätkö kommenttisi käsittämätöntä rasismia?

Valkoiset miehet eivät ole yhtään huonompia kuin muutkaat miehet. Miehet eivät ole sen huonompia kuin naisetkaan. Kenenkään seksuaalinen suuntautuminen ei kuulu sinulle yhtään mitenkään. Se että on töissä ja maksaa veroja on hyve, ei pahe.

Kommenttisi on myös Trumpin kannattajaprofiilin osalta täysin väärä. Trumpin äänestäjäkunnan keskiössä ovat yhtä lailla naiset.

"Contrary to the popular narrative, men aren’t responsible for Trump’s support among non-college-educated white people, despite his testosterone-heavy campaign—women are."

Trumpin äänestäjäkunnan asiallisia analyysejä valtamediassa:

https://www.theatlantic.com/politics/archive/2016/...

https://www.washingtonpost.com/politics/its-all-ab...

Käyttäjän lueskelija kuva
Teuvo Valkonen

Petri,
Anteeksi kovasti. Käyttelin tuossa kommentissani oppimaani terminologiaa erään puolueen muutamien kannattajien sanankäytöstä. Näköjään tuo "tauti" tarttuu helposti, kun on varomaton eikä ole rokotettu.

Käyttäjän lueskelija kuva
Teuvo Valkonen

Petri,
Kommenttisi viitteet juonsivat ilmeisesti jenkkimediaan? Valitettavasti olen vielä niitä elossa olevia, joille "kielitaito" on jäänyt vain tähän nyt käyttämääni. Toisaalta onko jenkkimediaan uskominenkaan? Ainakin kyseisen maan päämies on sitä mieltä, että se suoltaa puuta heinää?

Käyttäjän MauriLindgren kuva
Mauri Lindgren

Nyt sinua vedätetään.Itseasiassa se on rasistisita rasistisin Breitbart, mikä viljelee "white working-class men" käsitettä" .Liberaalimedia käyttää "blue collar" nimitystä, mikä kattaa kaikki ihonvärit.

Käyttäjän PekkaVeistola kuva
Pekka Juhani

Saa nähdä miten Trumpilta sujuu ensi yön puhe. Puhuuko hän ennalta kirjoitetun tekstin vai tuleeko sieltä sitä normaalia tajunnanvirtaa jossa ei juuri ajatella sanojen seurauksia. Huomenna aamulla selviää miten meni.

Toimituksen poiminnat