Tulevaisuuden tekijä ja menneisyyden tutkija Päätoiminen tutkija ja osa-aikainen poliitikko

Trumpin hallinto on ajautunut kaaokseen

Kirjoitin joulukuussa artikkelin siitä, miten Donald Trumpin siirtymähallinto on ajautumassa kaaokseen. Suurin syy tähän olettamukseen oli nimitysprosessin kankeus sekä poliittisen linjan päämäärättömyys. Uudella presidentillä ei ollut kokonaiskuvaa siitä, mitä hän aikoo ryhtyä ensimmäisenä toteuttamaan ja päteviä henkilöitä senaatin vahvistusta vaativiin virkoihin on etsitty kissojen ja koirien kanssa.

Olettamukseni on realisoitunut. Päämäärättömyys on nyt näkynyt ensimmäisten viikkojen aikana kymmeninä presidentillisinä asetuksina, joita Trump on tehtaillut enemmän kuin yksikään edeltäjistään vastaavassa ajassa. Asetuksilla on ryhdytty ajamaan alas Obaman terveydenhuoltouudistusta, jälleenrakentamaan Yhdysvaltain armeijaa, käynnistetty muurin rakentaminen Meksikon vastaiselle rajalle sekä evätty usean muslimimaan kansalaisilta maahanpääsy Yhdysvaltoihin.

Asetukset ovat keino osoittaa kansalaisille, että presidentti toimii päättäväisesti. Poliittisesti johtajuudesta ja selkeydestä ne eivät kuitenkaan kerro mitään, kun niitä on tehty jokaiselle hallinnonalalle. Pelkät asetukset eivät myöskään riitä asioiden edistämiseksi, varsinkin jos kongressi asettuu poikkiteloin rahoituksen suhteen. Edes presidentin omat republikaanit, varsinkin fiskaaliset konservatiivit, eivät kannata esim. muurin rahoittamista verovaroin.

Oma leiri rakoilee mutta ongelmia aiheuttaa myös oikeuslaitos, joka on osoittanut vahvuutensa maahantulokiellon kumoamisessa perustuslain vastaisena. Kiista tulee todennäköisesti etenemään presidentin toimesta Korkeimpaan oikeuteen asti. Mikäli hän onnistuu nimittämään ehdokkaansa korkeimman oikeuden tuomariksi, syntyy oikeuteen 5-4 enemmistö konservatiivien hyväksi.

Kuitenkaan presidentti ei voi automaattisesti luottaa konservatiivienemmistöisen oikeuden tekevän hänen kannaltaan positiivisia ratkaisuja. Huolimatta jaosta konservatiiveihin ja liberaaleihin tuomareihin, on Korkein oikeus vihkiytynyt perustuslain puolustamiseen ja sen noudattamiseen. Ei olisi ensimmäisen kerta kun Korkein oikeus toteaisi presidentin päätöksen perustuslain vastaisena ja kumoaisi sen.

Nimityksissä mennyt lojaalius pätevyyden edelle

Valkoisen talon suurin ongelma on kuitenkin keskittynyt nimitysprosessiin, jossa näkyy presidentin tahto asettaa lojaalius pätevyyden edelle. Noin 4 000 virkaa odottaa täyttämistä hallinnon vaihtuessa ja näistä noin 1 400 vaatii senaatin hyväksynnän.

Ministereiden nimitysprosessissa on nähty kompurointia mm. oikeusministeri Sessionsin ja opetusministeri DeVossin tapauksissa, joista jälkimmäisen nimityksen ratkaisi ensimmäistä kertaa maan historiassa varapresidentti äänten mennessä tasan. Normaalioloissa näin ristiriitaiset nimitykset kuten Sessions ja DeVoss olisi vedetty pois ja tilalle etsitty hyväksyttävämpiä ehdokkaita.

Viime yönä Suomen aikaan yksi keskeisistä avustajista erosi skandaalin seurauksena, lisäten painetta Valkoista taloa ja presidenttiä kohtaan. Kansallisen turvallisuuden neuvonantajan tehtävästä eronnut Michael Flynn oli tehtäväänsä nimitettäessä ristiriitainen hahmo ja useat presidentin lähipiiriin kuuluvat henkilöt eivät pidä pahana hänen poistumistaan. Julkisuuteen tilanne kuitenkin näyttää huonolta ja heittää epäilyksenvarjon presidentin ylle.

Michael Flynnin 24 päivän virkakausi hakee vertaistaan Yhdysvaltain historiassa. Flynnin tapaus osoittaa kuinka haavoittuvainen Valkoisesta talosta tulee kun presidentti on noviisi politiikassa eikä kuuntele asiantuntijoiden suosituksia. Pelkästään henkilökohtaisen lojaaliuden korostaminen muodostaa presidentin ympärille mielistelijöiden ympärille, joiden pätevyys on sivuseikka. Tästä kertoo paljon se, miten presidentti nimitti lähinnä äärioikeistolaisen nettijulkaisun toimittajana tunnetun Steve Bannonin kansallisenturvallisuusneuvostoon ja siirsi sieltä syrjään asevoimienkomentajan ja tiedustelulaitoksien yhteistyöelimen johtajan.

Kiinnostavaa on nähdä kuinka pitkään kongressin republikaanit tulevat näin epäselvää politiikkaa sietämään. DeVossin nimityksessä kaksi republikaanisenaattoria äänesti häntä vastaan ja John McCainin johdolla muutamat turvallisuuspolitiikkaan vihkiytyneet republikaanisenaattorit ovat muodostaneet puolueen sisäisen opposition presidentin harjoittamalle ulko- ja turvallisuuspolitiikalle. Politiikalle, joka tuntuu enemmän heikentävän kuin vahvistavan Yhdysvaltain turvallisuutta.

Kansalaisilla on kuitenkin selkeä mielipide eikä se ole presidentin mieleen. Tuoreimmassa gallupissa 44 prosenttia kansalaisista tukee presidentin harjoittamaa politiikkaa, luku on alhaisin virkakautensa aloittaneella presidentillä koskaan. Huolestuttavampaa Trumpin harjoittaman politiikan uskottavuuden kannalta on kuitenkin kansalaisten näkemys kansakunnan suunnasta, vain 35 prosenttia pitää sitä oikeana.

Toki presidentti voi tämänkin suunnan muuttaa ja esittää "vaihtoehtoisina faktoina" miten miljoonat ihmiset tukevat hänen politiikkaansa enemmän kuin Obaman aloittaessa presidenttinä vuonna 2009. Piste.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

9Suosittele

9 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (34 kommenttia)

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Kolme viikkoa trumpilaisuutta on tarjonnut globaalille yleisölle kurssin "Yhdysvaltain hallinto, lyhyt oppimäärä".

Presidentin ja oikeuslaitoksen suhde USA:ssa on todella erikoinen. Liittovaltion päämies allekirjoittaa asetuksen, vaikkapa väliaikaisena, mutta aluetuomari (joku osavaltion "laamanni"?) voi kieltää sen toimeenpanon - väliaikaisesti. Väliaikaista kaikki on vain!

Konstinsa toki presidentilläkin, joka tässä kohtaa voi käyttää ilmausta "niinkutsuttu tuomari", ja riitauttaa päätöksen. Seuraava asiaa käsittelevä porras on ymmärtääkseni valitustuomioistuin (hovioikeus?).

Entäs seuraavaksi?

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Jos "totuuden jälkeinen media" Suomessa halauaisi ja osaisi, se voisi kertoa Yhdysvaltain hallinnon vaihtumiseen liittyvistä ominaispiirteistä eri presidenttien toimikausien alussa vähän enemmänkin.
Toistaiseksi se on tyytynyt kauhistelemaan, taivastelemaan, ennustamaan ja uskomaan mitä tuleman pitää. Se jopa näyttää nauttivan siitä, ettei kukaan ymmärrä kysyä tätä "lyhyttä oppimäärää", joka luultavasti suomalaisille vaihto-oppilaillekin selviää kohtalaisen hyvin.

Toisaalta ilmeisen vähän suomalaiset tietävät EU:stakaan, sen byrokratiasta, demokratiavajeesta ja julkisuudelta piilossa olevalta toimintakulttuurilta. Media pitää siitäkin huolen. :))

Käyttäjän jarmonahkamaki kuva
Jarmo Nahkamäki

Hyvinhän Trumpilla pyyhkii eikä häntä täältä Suomesta nurin saa vaikka halua olisi :-)

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Flynnin tapauksen jälkeen kannattaa ruveta muistelemaan, missä järjestyksessä Watergate-roistot taas erosivatkaan...

Käyttäjän tapiomakelainen kuva
Tapio Mäkeläinen

Totta. Watergate osoitti millainen voima medialla on. Seurasin opiskelijana sitä paikan päällä paivittäin. Nixon oli satakertaa kovempi ammattilainen kuin tämä välikauden puuhapete. Lähtö tuli silti ja koko murto oli turha ja älytön. Nixon olisi voittanut ylivoimaisesti.
Trump tulee samoin sortumaan apurilaumaansa joka on osaamattomuudesta kärsivä ja osin vainoharhainen etenkin Bannon.
Politiikan ulkopuolelta ei ole yhtään suurvaltajohtajaa tullut eikä oikein pienempiinkään maihin.

Petri Hämäläinen

Pitkä kirjoitus, jossa ei ole juurikaan uutta asiasisältöä vaan saman jankutuksen ja renkutuksen toistoa, mitä kuulemme valtalehdistä päivittäin. Tätä olisi voinut ehkä kutsua "viikon lehdistökatsaukseksi". Kirjoittaja siis ennusti sen skandaalinhakuisuuden, jonka valtamedia oli julistanut Trumpia vastaan jo esivaaleista asti.

Ja aina klassikon ainesta kun kolmen liuskan kirjoitus loppuu lyhyeen ja ytimekkääseen "Pisteeseen".

Tässä muutama "vaihtoehtoinen totuus", ihan vaan lukijalle, joka voisi olla kiinnostunut toisesta näkökulmasta:

- Trump valitsee tukijansa ja läheiset avustajansa Breitbart / alt-right -liikkeen sisältä, koska hän on liikkeen pääedustaja ja keulakuva.

- Breitbart-liike on Tea Party -liikkeen perillinen ja ottanut jo vallan "vallankumouksessa" Republikaani-puolueessa. Siksi on täysin selvää, että Republikaani-puolueessa on sekä Trumpin puolustajia että "oppositio".

- presidentin asetusten käyttö on nopeaa, saavuttaa maksimaalisen tehon ja herättää maksimaalisen huomion. Mikä olisi kumoukselliselle, vanhalle vallalle keskisormea näyttävälle liikkeelle parempaa?

- nimitysten epäonnistuminen on täysin mahdollista. Vastustajia ja skandaalinhakijoita on kaikkialla.

- katsokaa youtubesta Steve Bannonin poliittinen puhe. Kuka luuli että tämä poliittinen mullistus olisi helppo? Ei Bannon. Hän arvioi muutoksen vievän 15-20 vuotta. Koirat haukkuu ja karavaani kulkee.

Käyttäjän HannuValtonen kuva
Hannu Valtonen

Olet Petri sietämättömän oikeassa.
Koetetaan me finlandeerot hoidella vaan omia asioita, eikä osallistuta jenkkien mollauskampanjaan. Olkoot sitten oikeassa, tai väärässä ja minkä suhteen joko-tai.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Kuka luuli, että tämä poliittinen mullistus olisi jotenkin suotava? Berlusconi? Lukutaidoton Keskilännen jyväjemmari? Sinä?

Käyttäjän HannuValtonen kuva
Hannu Valtonen

En luullut mitään, mutta löin vetoni jenkkiori Trumpin puolesta jo 1.5 kuukautta ennen loppukiriä.

Suotavuudesta ja kelle en sano mittään. Kukinenkin kantaa omat hilunsa.

Käyttäjän MauriLindgren kuva
Mauri Lindgren

Venäläisetkö mahdollisest tuuppasivat Flynnin koulubussin eteen?Toisin sanoen oliko kyseessä esimerkki, millä ryssät antoivat Trumpin ymmärtää miten käy ellei.

Käyttäjän uninenmies kuva
Tuomo Niemelä

Ei, vaan Flynn entisenä tiedustelu-upseerina(!) ei joko arvannut Yhdysvaltain tiedusteluviranomaisten kuuntelevan hänenkin puheluitaan. Tai sitten yritti, muttei onnistunut välttämään kuuntelua.

Petri Hämäläinen

Mauri - oletko miettinyt tuota Venäjä-korttia yhtään pitemmälle? Siis Venäjä johtaa USA:n presidenttiä?

Käyttäjän opwallin kuva
Olli-Pekka Wallin

Uskokoon ken haluaa, puhuisin ehkä kuitenkin yhteneväisistä intresseistä. Jota vastaan sitten globalistit haraavat.

Käyttäjän MauriLindgren kuva
Mauri Lindgren

Tallensiko Flynn omat keskustelunsa vuotaakseen ne myöhemmin?

Käyttäjän petriluosto kuva
Petri Luosto

Yhdysvaltain tiedustelupalvelu nauhoittaa puhelut, jotka menevät vieraiden valtojen suurlähettiläille. Tätä kautta luultavastikin CIA analysoi Flynnin puhelut ja totesi, että hän toimi vastoin USA:n ns. Logan Actia, joka kieltää yksityisten siviilihenkilöiden neuvottelevan vieraiden valtojen kanssa ulkopoliittisista asioista Yhdysvaltain valtion nimissä:

https://en.wikipedia.org/wiki/Logan_Act

Tämän lisäksi Flynn valehteli varapresidentti Pencelle, että hän ei ole puhunut Venäjään kohdistuvista pakotteista Venäjän Washingtonin suurlähettiläälle. Flynn jäi kiinni valheistaan eikä Pence varmaankaan ollut hänelle kovinkaan suopea. Viime kädessä Flynn omatoimisesti tuhosi uskottavuutensa valehtelemalla varapresidentille, joka oli vastuussa siirtymisestä Obaman hallinnosta Trumpin hallintoon:

http://abcnews.go.com/Politics/flynn-apologized-pe...

Tämän kaiken perusteella voisi epäillä, että Flynnille annettiin kaksi vaihtoehtoa. Joko hän eroaa itse ja hän kenties saa Trumpilta jotain (pari milliä kipurahaa) taikka hänet erotetaan ja hän ei saa mitään. Olisi kuvitellut, että Flynn entisenä tiedustelu-upseerina tiesi tuon taikka sitten hän tiesi, mutta hän ei uskonut, että niitä puheluita vuodetaan. Toisin sanoen hän oli joko tyhmä taikka niin ylimielinen, että uskoi, että presidentin turvallisuuspoliittisena neuvonantajana hän oli koskematon.

Käyttäjän MauriLindgren kuva
Mauri Lindgren Vastaus kommenttiin #11

Jos kuvio olisi tuo, niin kieltämisessä ei olisi ollut mitään järkeä kuten ei erottamisen viivyttämiselläkään.Pence olisi latonut faktat pöytään ja Flynn olisi säästynyt julkiselta nöyryytykseltä käryämällä vielä valehtelemisestakin.

Käyttäjän petriluosto kuva
Petri Luosto Vastaus kommenttiin #12

Luultavasti Trumpin hallinto halusi alunperin haudata koko asian arvovaltasyistä ja Flynn halusi suojata itseään harkitsemattomalla valheella. Heillä oli ongelma siinä, että tiedustelupalvelut eivät suhtaudu Trumpin hallintoon kovinkaan positiivisesti ja Flynn meni valehtelemaan varapresidentille. Heille oli helpointa antaa Flynnin erota näennäisen omatoimisesti.

Käyttäjän MauriLindgren kuva
Mauri Lindgren Vastaus kommenttiin #13

Trumpin oma hallinto vuotaa, mikä puolestaan lisää keskinäistä epäluuloa,mikä taas poikii lisää vuotoja.

Tomte Skur på svenska

Käyttäjän PekkaNrnen kuva
Pekka Näränen

Kolme Trumpin lähipiirissä ollutta Putinin agenttia on saanut jo lähteä viime kuukausien aikana ja jatkoa voi seurata. Tällä hetkellä on vielä vaikea sanoa, mikä Trumpin suhde Putiniin tulee jatkossa olemaan. Huolestuttavaa tietysti on, että Trump on verrannut Venäjän diktatuurin toimintaa Yhdysvaltain politiikkaan, tuollainen väite olisi aikoinaan ollut ennenkuulumaton keneltä tahansa amerikkalaiselta vakavasti otettavalta poliitikolta ja katkaissut välittömästi uran. Toisaalta voi olla, että tuo Trumpin ruskeakielisyys Venäjään nähden saattaa päättyä koska tahansa. Yhdysvaltain tiedusteluelimet, virkakoneisto ja poliittinen eliitti ovat onneksi jo alkaneet siivoamaan viidettä kolonnaa pois Trumpin hallinnosta - ja voihan itse pääjehukin saada vielä potkut, jos liikesuhteista Venäjään löytyy kovin arkaluonteista tietoa.

Käyttäjän leskinen kuva
Seppo Leskinen

Kun ette pysty vaikuttamaan kotimaankaan politikkaan, niin miten sitten Yhdysvaltain ja Trumpin..?

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Ei kai siihen nyt kukaan vaikuttamaan pyri, mutta saahan siltä pellen touhuja nauraa, hyvä sen on että maailmallakin on yksi pelle, niin ei tarvitse pelkästään kotimaan pellejä nauraa, meillähän niitä on enemmän, kun on Tynkkysiä, Hakkaraisia ja Halla-Ahoja.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Ritala vaikuttaa olevan US:n Puheenvuoron ns. vihainen nuorimies.

Kyllä heitäkin tarvitaan :)

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #24

Saitkin minut suosittelemaan hänen kommenttiaan.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala Vastaus kommenttiin #24

Mä oon jo 50, enkä oo koskaan vihainen, pikemminkin huvittunut.

Eihän sille voi kun nauraa kun jotkut aikuiset ihmiset Suomessakin pitävät tuota Trump-pelleä jonain ihme uuden ajan kuninkaana.

Siis miestä, joka on niin pihalla kaikesta ja käyttäytyy kuin pahainen murrosikäinen. Kyllähän siitä kuuluu pesidentin jo pahastuakin, kun oman lapsen vaattekauppaa haukutaan :)

On siinä presidentti :) ja on siinä myös hyvä esimerkki vaikka persuille, Halla-Aho on oikealla tiellä.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen Vastaus kommenttiin #30

Halla-ahon lapset ovat vielä niin nuoria ja pieniä, ettei heillä taida olla omaa vaatemallistoa myynnissä.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Leskinen, miten sinä olet menestyksellisesti vaikuttanut kotimaamme politiikkaan muussa, kuin tuulimyllyjen lämmityksessä ?

Käyttäjän aveollila1 kuva
Antero Ollila

Trumppia on helppo halveerata ja on paljolti sen ansainnutkin. Asiassa voi olla se juju, että ehkä hän tekee kaiken tämän tietoisesti. Vaalit hän voitti valitsemalla äärilinjan viestinnässään ja voitti. Hallituksensa alkuvaiheessa hän haluaa antaa kuvan, että lupaukset täytetään. Jotkut arvelevat, että sitten tulee järkiintymisen vaihe. Suurin osa muutoksista ei kuitenkaan mene läpi presidentin omilla käskyillä, vaan pitää hoitaa muutokset poliittisen järjestelmän kautta. Ken elää, se näkee. Mies on ollut pressana n. kuukauden ja saanut enemmän muutosta kuin edeltäjä 8 vuodessa. Hyvää vai huonoa, päätelkää itse.

Käyttäjän MauriLindgren kuva
Mauri Lindgren

Voisitko kertoa nuo mielestäsi toteutuneet muutokset.Käsittääkseni niitä on todellisuudessa vähemmän kuin kuusi.

Käyttäjän JoriKostiainen kuva
Jori Kostiainen

"Trumpin hallinto on ajautunut kaaokseen"

-Yksi neuvonantaja erosi ja nyt Trumpin hallinto on muka joutunut kaaokseen?

*

"Päämäärättömyys on nyt näkynyt ensimmäisten viikkojen aikana kymmeninä presidentillisinä asetuksina, joita Trump on tehtaillut enemmän kuin yksikään edeltäjistään vastaavassa ajassa."

-Trumpin päämäärättömyys siis näkyy varsin päättäväisinä asetuksina, joita hän on "tehtaillut"? Erikoinen ristiriita.

*

"Normaalioloissa näin ristiriitaiset nimitykset kuten Sessions ja DeVoss olisi vedetty pois ja tilalle etsitty hyväksyttävämpiä ehdokkaita."

-Normaalioloissa? Siis oletan jos Clinton ja demokraatit olisivat voittaneet? No, eivätpä voittaneet.

*

"Tuoreimmassa gallupissa 44 prosenttia kansalaisista tukee presidentin harjoittamaa politiikkaa, luku on alhaisin virkakautensa aloittaneella presidentillä koskaan."

-Eikö tuo ole jotakuinkin saman verran kuin mikä oli Trumpin luku (43,6) kannatusmittauksissa (lähde: http://www.realclearpolitics.com/epolls/2016/presi...)? Trumpin politiikkaa tukee siis sama määrä ihmisiä, jotka häntä demokraattisesti äänestivät. Varsin loogista siis.

Käyttäjän MauriLindgren kuva
Mauri Lindgren

Taas yksi huippuasiantuntija lisää.Noilla presidentin asetuksilla on uusien vaalien jälkeen. heikompi lainsuoja kuin senaatin myllyn läpikäyneillä lakimuutoksilla.Se,että Obama joutui niitä antamaan, johtuu siitä että demokraatit menettivät enemmistön senaatissa 2011.Trump ei nykytilantessa ole pakotettu ensimmäiseenkään.

Petri Hämäläinen

Hyvä huomio. Mutta valtavasti nopeampia ja helpompia ne on myös Trumpille toteuttaa kuin senaatin myllyn kautta.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Flynn oli Pagen ja Manafortin jälkeen kolmas Putinin ja Trumpin lakeija, joka erosi Venäjä-suhteensa tähden.

Käyttäjän MiikaKautto kuva
Miika Kautto

Kun Flynn saattuu olemaan yksi Trumpin hallinnon korkeimista virkamiehistä, jonka Trump on itse nimittänyt. Nopea eroaminen, koekasta pestistä kertoo jotain hallinnosta.

Käyttäjän MauriLindgren kuva
Mauri Lindgren

Toimituksen poiminnat