Tulevaisuuden tekijä ja menneisyyden tutkija Päätoiminen tutkija ja osa-aikainen poliitikko

SDP:n puoluekokouksen aattona

SDP kokoontuu 45. puoluekokoukseen tänä viikonloppuna. Lahdessa 500 puoluekokousedustajaa päättävät henkilöistä ja asioista. Itselleni tämä on kolmas puoluekokous ja tunnelma on tällä hetkellä tyystin erilainen kuin Helsingin 2012 ja Seinäjoen 2014 puoluekokouksien aattona.

Jälleen kerran puoluekokouksessa henkilökysymykset hallitsevat keskustelua asiakysymyksiä enemmän. Äänestyksessä puheenjohtajasta, puoluesihteeristä ja kaikissa muissa henkilövalinnoissa keskeistä minulle ovat asiat eikä ehdokkaan persoona. Toivon mahdollisimman paljon äänestyksiä henkilövalinnoissa, jotta jokainen puoluekokousedustaja pystyy tuomaan oman mielipiteensä julki. Kabinettipolitikoinnin ajan tulee olla ohitse!

Mutta minulle siis asiat merkitsevät persoonaa enemmän. On aivan sama kuinka hyvä esiintyjä ja miellyttävä henkilö ehdokas on, jos hänellä ei ole mitään sanottavaa. Onneksi tämä ei ole todellisuutta SDP:n henkilövalinnoissa vaan "puhuvat päät" löytyvät muualta.

Antti Rinne, Timo Harakka ja Tytti Tuppurainen. Kolme hyvää ehdokasta puheenjohtajaksi, joista jokainen edustaa hyvin erilaista ajatusmaailmaa ja poliittista visiota. Ainakin itse olen löytänyt selkeitä erota ehdokkaiden välillä, enkä allekirjoita monien toimittajien ja kolumnistien arviota mauttomasta ja harmaasta puheenjohtajakamppailuista, jossa ei eroja olisi.

Valinta ehdokkaiden välillä ei ole ollut helppo mutta näin loppumetreillä sitäkin selkeämpi. Pohdinnan keskiössä on ollut kaksi asiaa, joihin otaksun ehdokkaallani olevan selkeimmät vastaukset: visio ja rakenne.

Olen jo vuosien ajan pitänyt puolueemme suurimpina ongelmina selkeän yhteiskunnallisen vision puuttumista sekä järjestörakenteen kankeutta. Puolueemme toimii edelleen monessa suhteessa 1970-luvun joukkopuolueen mukaisesti, jolloin jäseniä oli melkein satatuhatta. Nyt jäsenmäärä on alle puolet suuruuden päivistä mutta silti järjestöbyrokratia pyörii menneiden vuosien tasolla. Järjestörakenteen ja ennen kaikkea toimintakulttuurin muuttaminen vastaamaan 2020-luvun tarpeita on elintärkeä, mikäli puolue haluaa olla vahva vaikuttaja tulevaisuudessa. Tähän ehdokkaallani on tarjota ratkaisu.

Tehokas rakenne ei kuitenkaan riitä mikäli sanottavaa ei ole. Siksi SDP:llä täytyy olla selkeä visio suomalaisen yhteiskunnan tulevaisuudesta. Mitä me haluamme ja miksi me haluamme. Kuukausigallupien tuijottaminen tulee unohtaa ja liikkeen täytyy rohkeasti johtaa. Tavoitella asioita yli vaalikausien ja saada vakuutettua kansalaiset visiomme paremmuudesta suhteessa muihin puolueisiin. Ehdokkaallani on selkeä visio siitä, miten SDP tulee rakentamaan tulevana vuosikymmenenä entistä solidaarisempaa, menestyvämpää ja hyvinvoivempaa Suomea. 

Mutta ennen kaikkea ehdokkaallani on rohkeutta johtaa, johtaa puoluetta ja johtaa poliittista keskustelua. Hän seisoo vakaasti arvojemme, vapauden, tasa-arvon ja solidaarisuuden rinnalla. Lisäksi hänellä on kyky nähdä mihin kaikkeen me yhdessä pystymme. Kuten Tommy Taberman on aikanaan sanonut "ihmeitä ei pidä odotella. Ihmeitä pitää tehdä." 

Tulevaisuuden SDP:hen luottaen.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Käyttäjän suvituuli952 kuva
Juha Lehtinen

""Jopa Danny on enemmän kosketuksissa nuorisoon kuin demarit." -@jukkalindstrom.""

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Ps ja kepu saa tyriä rauhassa.Vielä ehtii sataa demarien laariin -19 mennessä sdp äänestäviä. -95 malliin .

Käyttäjän kokko1987 kuva
Jani Kokko

Usein myös sanotaan, että Demarinuoret erottaa sotaveteraaneista sillä, että veteraaneilla on virkeämpää toimintaa :D

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Blogisti vaikuttaa sopivammalta SDP:n uudeksi puheenjohtajaksi kuin yksikään nyt tarjolla olevista henkilöistä.

Tämä yksinkertainen ja selkeä havainto kertoo paljon puolueen nykytilasta ja sen tulevaisuudesta.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Totta.Parempi jopa kuin nykyinen pääministeri.

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä
Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela Vastaus kommenttiin #5

EI mutta voisi siltikän olla parempi vaihtoehto.

Toimituksen poiminnat