Tulevaisuuden tekijä ja menneisyyden tutkija Päätoiminen tutkija ja osa-aikainen poliitikko

Edessä neljä vuotta taistelua mediaa vastaan

  • Edessä neljä vuotta taistelua mediaa vastaan

Valkoisen talon lehdistösihteerin viran sanotaan olevan vaativin tehtävä heti presidentin jälkeen. Hän on päivittäin median ristitulessa selventäen ja usein myös selittäen hallinnon linjauksia ja presidentin kommentteja parhain päin. Esimerkiksi Ari Fleicher ja Tony Snow tulivat tunnetuiksi hyvin taitavina ja diplomaattisina sanankäyttäjinä, jotka onnistuivat rauhoittelemaan presidentti George W. Bushin antamia kommentteja.

Etulinjaan on nyt nimitetty Sean Spicer, joka on pitkään toiminut Republikaanisen puolueen kansalliskomitean viestintäjohtajana. Eli periaatteessa hänellä pitäisi olla riittävästi ammattiaitoa ja kykyä toimia median kanssa. Ammattilaista todellakin tarvitaan sillä nykyinen presidentti ei ole tunnettu maltillisesta sanankäytöstä tai edes johdonmukaisista lausunnoista. Eilinen kyllä on tänään ei ja huomenna ehkä.

Heti virkaanastujaisten jälkeen pidetyssä lehdistötilaisuudessa tuore lehdistösihteeri kuitenkin ampui täyslaidallisen Valkoisen talon toimittajia kohtaan. Hyökkäys toimittajia ja mediaa kohtaan oli niin raju ettei enää tiennyt oliko puhujapöntön takana lehdistösihteeri vai itse presidentti.

Tällä kertaa loukkaantumisen syynä oli keskustelu virkaanastujaisten yleisöstä, jonka suuruutta toimittajat ovat vähätelleet. Useat tilaisuudesta otetut kuvat osoittavat ettei Trumpin kommentin "historian suurimmista virkaanastujaisista pidä paikkaansa."

Vuoden 1981 jälkeen, jolloin seremoniat siirrettiin pidettäväksi kongressirakennuksen länsipuolelle, on tilaisuus vetänyt keskimäärin puoli miljoonaa katsojaa. Keskiarvoa heikentää huomattavasti, että vuonna 1981 paikalla oli vain 10 000 ihmistä ja vuonna 1985 tilaisuus siirrettiin pidettäväksi kongressirakennuksen sisälle huonon sään johdosta.

Tällä kertaa paikalla oli lehdistösihteerin mukaan reilu 700 000 ihmistä. Yleisömäärä on keskimääräistä suurempi mutta virkaanastujaiset häviävät sekä Clintonin ensimmäiselle että Obaman virkaanastujaisille, joista molemmat vetivät miljoonayleisön.

Nämä faktat eivät kuitenkaan ole estäneet presidenttiä tai hänen esikuntaansa valehtelemasta suoraan toimittajille. Toki voi olla, että  Trump laski väitteidensä tueksi mukaan myös sadattuhannet mielenosoittajat, jotka olivat saapuneet Washingtoniin vastustamaan hänen presidenttiyttään. Tämä selvennyt saattoi unohtua tiedotuksesta kun eihän Twitterissä 140 merkkiin mahdu aivan kaikkea infoa.

Yleisömäärää koskeneessa tiedotustilaisuudessa lehdistösihteeri aloitti myös yhteistyön opposition kanssa hyökkäämällä kongressin demokraatteja vastaan, jotka "pelaavat poliittista peliä kansallisella turvallisuudella hidastamalla Mike Pompeon nimitystä CIA:n johtajaksi." Samanlaista poliittista peliä on totuttu näkemään kuluneen kahdeksanvuoden aikana kongressin republikaaneilta, jotka systemaattisesti pyrkivät estämään Obaman hallinnon lainsäädäntötyön. Tässä suhteessa demokraatit taitavat vain noudattaa maantapaa Washingtonissa.

Mikäli nämä kaksi esimerkkiä muodostavat poikkeuksen sijasta säännön, tulee Valkoisen talon tiedotus rikkomaan kaikkia kunnollisen viestinnän perusperiaatteita. Valkoisen talon toimittajakunta tulisi nähdä ensisijaisesti liittolaisina ja yhteistyökumppaneita eikä vihollisina.

Ainoa lohtu on, että onneksi ministerit saavat virkamieskuntansa itsenäisesti valita tiedottajansa ilman Valkoisen talon sekaantumista asiaan. Onneksi osa Trumpin nimityksistä ministereiksi ovat sen verran järkeviä henkilöitä ja erilinjoilla presidentin kanssa, että täydellinen välirikko hallinnon ja vapaanmedian kanssa voidaan kenties välttää.

Edessä on kuitenkin neljä vuotta taistelua mediaa vastaan. Edellinen presidentti, joka tätä yritti samassa laajuudessa oli Richard Nixon. Ja siinähän kävi sitten miten kävi.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

"... tulee Valkoisen talon tiedotus rikkomaan kaikkia kunnollisen viestinnän perusperiaatteita."

- Trumpin menetelmät ovat hyvin poikkeuksellisia lähes asiassa kuin asiassa. Uusi normaali on astunut voimaan!

Verrattaessa Trumpia Nixoniin kannattaa muistaa, että Nixon istui ensin neljä vuotta täyteen, ja pääsi vielä aloittamaan jatkokaudenkin.

Käyttäjän PekkaNrnen kuva
Pekka Näränen

Kaikki Orwellinsa lukeneet tajuavat viimeistään nyt, että Trumpille ja hänen tiedotusväelleen totuus on valhetta ja valhe totuutta. Tämä on tuttua meille Putinin Venäjältä ja Kim Jong-Unin Pohjois-Koreasta, mutta sortuminen tällaiseen vakiintuneessa demokratiassa ...jos Trump ja hänen tiedottajansa harrastavat härskiä valehtelua niin triviaalissa asiassa kuin avajaisten osallistujamäärä ja toteavat sen vain "vaihtoehtoiseksi faktaksi", mitä onkaan odotettavissa jatkossa.

"Vaihtoehtoinen fakta" ... kyllä George Orwell nyt hymyilisi vinosti ...

Mikko Savikuja

Nyt kannattaa Jani etsiä, jos vielä löytyy 360 asteen kuva CNN:n sivuilta.
Vertaa käyttämääsi kuvaa ja huomaa että ei Yhdysvaltain valtameedioilla ole
kuva siltä ajalta kun vala ja puhe pidettiin.

Käyttäjän 1 kuva
Freddy Van Vonterghem

Koko maailma ihmetellee ja puhu kahdesta (manipuloituja tai ei, mitä väliä) kuvasta.
Taka-alalla jäi irtaantumista ilmastonmuutoksesta ja muista toisarvoisista asioista.
On se Trump ovela, osaa mediapelin.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Vielä kuvapariakin kiinnostavampi on kuitenkin Trumpin kampaus. Kenen käsialaa se on? Minkä verran siinä on hiussiirrettä? Kuinka usein se värjätään? Miltä se näyttää saunan jälkeen?

https://az616578.vo.msecnd.net/files/responsive/co...

Käyttäjän timonenonen kuva
Timo Nenonen

"Edessä neljä vuotta taistelua mediaa vastaan2

Kokko ei osaa laskea. 4plus 4 on 8 .

Otsikkkoon kannattaa muutta neljän paikalle kahdeksan.

Mikko Savikuja

Miten CCN:n megadigital 360 picture, joka oli vielä viikonloppuna nähtävissä
oli täysin eri kuin esittämäsi?

Toimituksen poiminnat