Tulevaisuuden tekijä ja menneisyyden tutkija Päätoiminen tutkija ja osa-aikainen poliitikko

Valtasuhteiden muutos näkyy Yhdysvaltain gallupeissa

  • Valtasuhteiden muutos näkyy Yhdysvaltain gallupeissa

Toisen vaaliväittelyn alla julkaistu nauha käynnisti "kourintakohun" Donald Trumpin ympärillä, joka on entisestään kasvanut useiden naisten tultua julkisuuteen omien kokemuksiensa kanssa. Joukkoon on mahtunut myös suomalaisia missikandidaatteja. Trumpin menneet kommentit ja nykyiset vastaukset syytöksiin ovat saaneet useat republikaanivaikuttajat irtisanoutumaan (jälleen kerran) hänen presidentinvaalikampanjasta.

Naiset ovat viimeistään nyt nousseet suureksi ongelmaksi Trumpille, sillä rekisteröidyistä äänestäjistä 53 prosenttia on naisia ja 47 prosenttia miehiä. The Washington Postin ja ABC Newsin tuoreimmassa gallupissa Hillary Clinton johtaa Donald Trumpia naisten keskuudessa yhdeksän prosentinyksikönmarginaalilla. Trump laskenut kannatuksen vahvasti miesten varaan mutta viimeaikaiset paljastukset ovat heikentäneet myös tuota kannatusta ja tällä hetkellä hän johtaa Clintonia vain prosentilla miesten keskuudessa.

Naiset ovat nyt tarjoamassa kuolettavan iskun Donald Trumpin kampanjalle muiden vähemmistöjen tukiessa jo selkeästi Clintonia. Afroamerikkalaisten kohdalla luvut ovat 82-3 ja latinoiden kohdalla 52-24 Clintonin eduksi. Koska vähemmistöt tulevat jälleen ratkaisemaan vaalit, on Clintonilla kaikki valtit käsissään. Vaikka Trump vahvistaisi yli 10 prosenttiyksiköllä kannatustaan valkoisten keskuudessa, ei hän pystyisi kuromaan Clintonin etumatkaa umpeen.

Kolmannen vaaliväittelyn aikana annettu lausunto siitä, ettei Trump välttämättä kunnioita vaalitulosta on nostanut Trumpin kampanjakriisin uudelle tasolle. Nämä kaksi skandaalia ovat haudanneet Hillary Clintonin ja Wikileaksin alleen ja pitäneet Donald Trumpin huomion keskiössä.

Donald Trumpin möläytyksillä ei ole aikaisemmin ollut suuria vaikutuksia kannatuksen mutta nämä kaksi viimeistä skandaalia ovat näyttäneet vetäneen tulpan irti hänen huvijahdistaan. Eilen Pew-tutkimuslaitoksen julkaisemassa valtakunnallisessa gallupissa Hillary Clinton johtaa jo seitsemällä yksiköllä. Ero näyttää vain kasvavan.

Valtakunnallisilla gallupeilla ei luonnollisesti ole muuta kuin viihdearvoa Yhdysvalloissa, koska vaalijärjestelmä pohjautuu valitsijamiehiin eikä henkilökohtaisiin ääniin. Vaalihistoriasta löytyy useita esimerkkejä joissa vähemmän ääniä saanut ehdokas on tullut valituksia presidentiksi. Kuitenkin valtakunnalliset gallupit kertovat valtasuhteiden muutoksesta sekä yleisestä trendistä Clintonin vs. Trump kilpailussa. Nämä muutokset näkyvät selkeästi muutamien varmojen punaisten osavaltioiden tapauksissa, jotka ovat alkaneet horjua pois republikaaneilta.

Teksas

Teksas on ollut vankka republikaanien linnake ja tarjonnut suuren joukon valitsijamiehiä republikaanien ehdokkaalle aina 1980-luvulta lähtien. Edellisen kerran osavaltio on äänestänyt demokraattia 1976 Carterin voittaessa muutamalla prosentilla. Republikaanien ei ole viime vuosikymmeninä  tarvinnut juurikaan kampanjoida osavaltiossa. 1990-luvulla tilanne oli hyvin tasainen mutta vuoden 2000 vaalien jälkeen republikaanit ovat voittaneet järjestäen kahdenyksikön marginaalilla. Viimeisissä vaaleissa 2012 Mitt Romney voitti osavaltiossa Barack Obaman luvuin 57-41.

Nyt tilanne on kuitenkin muuttunut sillä ehdokkaiden ero on painunut alle virhemarginaalin. Eri gallupien keskiarvo on RCP:n mukaan +4.7 Trumpin eduksi. Ero on todella pieni republikaanienehdokkaalle Teksasissa. Kannatukseen on luonnollisesti vaikuttanut Trumpin henkilökohtainen kampanja mutta väestöryhmien muuttuneet valtasuhteet näkyvät kannatuksen taustalla. Teksasin asukkaista valkoisia on 45, latinoita 38 ja afroamerikkalaisia 12 prosenttia väestöstä.

Teksasin eteläiset piirikunnat Rio Granden varrella sekä suuret kaupungit kuten Dallas, Houston, Austin ja San Antonio ovat demokraattien hallinnassa mutta muutoin Teksas on vahvasti punainen osavaltio. Demokraattien hallitsemilla seuduilla latinoiden maahanmuuton ja korkeamman syntyvyyden seurauksena väestö on kasvanut huomattavasti nopeammin kuin republikaanien hallitsemilla alueilla.

Vähemmistöt eivät riitä kallistamaan Teksasin demokraateille mutta tilanne on kuitenkin pakottanut republikaanit ohjaamaan resursseja perinteisesti varmana pidettyyn osavaltioon. Nämä resurssit ovat poissa perinteisistä vaa'ankieliosavaltioista.

Arizona ja Utah

Lännessä Arizona ja Utah ovat perinteisiä republikaaniosavaltioita, jotka ovat nyt joutuneet kiihkeän vaalitaistelun kohteiksi. Republikaanit ovat voittaneet Arizonassa vuodesta 1952 lähtien ja ainoastaan kerran tuona aikana demokraatit ovat saaneet osavaltion valitsijamiehet, tuo tapahtui vuonna 1996 ja äänet menivät Bill Clintonille.

Arizonassa maahanmuutto on ollut keskiössä jo vuosia osavaltion ollessa yksi niistä alueista, joka kärsii merkittävästi laittomasta maahantulosta. Toisaalta maahanmuutto on vahvistanut äärikonservatiivien ja ylipäätään republikaanien kannatusta osavaltion keskiluokan ja valkoisten keskuudessa mutta myös samalla maahanmuutto on vahvistanut kansalaisuuden saaneiden latinoiden asemaa osavaltiossa.

Trumpin vähemmistövihamieliset lausunnot ovat herättäneet osavaltiossa vähemmistöt vastarintaan ja kirittäneet Clintonin kampanjaa. Clintonin vaalibudjetti on kasvanut hyvän kannatuksen seurauksena ja resursseja on ollut helposti siirrettävissä yllättäen vaa'ankieliosavaltioksi muodostuneeseen Arizonaan. Kahdessa viikossa Clinton RCP keskiarvo on noussut jo +1.5.  Mikäli Arizonan valitsijamiehet menevät Clintonille, on osavaltio ainoa perinteisten vaa'ankieliosavaltioiden lisäksi, joka vaihtaa puoluetta marraskuun vaaleissa.

Erikoisin vaalitaistelu valitsijamiehistä on käynnissä Utahissa. Riippumaton konservatiivi Evan McMullin nousi Emersonin gallupissa ensimmäistä kertaa johtoon kannatuksen jakaantuessa McMullin 31, Trump 27, Clinton 24 ja Johnson 5. Emerson on vain yksi gallup, joten kokonaistilanne ei ole muuttunut ja Trump johtaa edelleen keskiarvolla +5.8.

Vuonna 2012 Mitt Romney voitti osavaltiossa murskaavasti presidentti Obaman saaden yli 70 prosenttia äänistä. Selkeästi osavaltion republikaanit ja hyvin uskonnolliset äänestäjät kaipaavat aidosti konservatiivista vaihtoehtoa ja suosivat McMullinia ohi Trumpin. Mikäli McMullin voittaa Utahissa, hän on ensimmäinen ehdokas sitten vuoden 1968 vaalien kun valitsijamiehiä on jaettu muille kuin kahdelle pääehdokkaalle. Yksi historiallinen muutos lisää muutenkin historiallisiin vaaleihin.

Tilanteet Teksasissa, Utahissa ja Arizonassa kertovat karulla tavalla kuin väärin republikaanien ydinkannattajat laskivat esivaaleissa valitessaan Donald Trumpin puolueen presidenttiehdokkaaksi.

Seuraavat Yhdysvaltain vaaleja käsittelevät blogikirjoitukset tulevat suoraan paikan päältä. Seuraavien 10 päivän aikana vaalimatka suuntautuu Floridaan, Georgiaan, Etelä-Carolinaan, Pohjois-Carolinaan ja Virginiaan.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän timonenonen kuva
Timo Nenonen

Trumpista Usa saa ihan hyvän presidentin. Hillaryltä pettää terveys tai hänet heitetään rikoksistaan poseen. Trumpille sopii molemmat vaihtoehdot, kuten myös minulle ja miljoonille amerikkalaisille äänestäjille.

Toimituksen poiminnat