Tulevaisuuden tekijä ja menneisyyden tutkija Päätoiminen tutkija ja osa-aikainen poliitikko

Ennakkotunnelmat viimeisestä vaaliväittelystä

Hillary Clinton ja Donald Trump kohtaavat aamuyöstä Suomen aikaan viimeisessä presidentinvaaliväittelyssä vaa'ankieliosavaltio Nevadassa. Las Vegasissa järjestettävä vaaliväittely keskittyy pelkästään ulkopolitiikkaan, teemaan jossa ehdokkaille on selkeimmät erot.

Edellisen väittelyn aikaan alkanut kuohunta Donald Trumpin ympärillä on entisestään kiihtynyt ja hänen kannatuksensa on jyrkässä laskussa. Jopa perinteisesti punaisista osavaltiota osa alkaa sinertää ja muutaman odotetaan menevän Clintonille. Lisäksi useat republikaanivaikuttajat ovat irtisanoutuneet hänen kampanjastaan ja ehdokas on ilmiriidassa puoluejohdon kanssa.

Clintonin rasitteeksi edellisen väittelyn jälkeen ovat nousseet Wikileaksin tuoreimmat paljastukset, mutta niiden uutisarvo on jäänyt Donald Trumpin varjoon. Odotettavissa kuitenkin on niiden nouseminen esiin Trumpin toimesta ja todennäköisesti väittelyn moderaattorina toimiva Fox Newsin Chris Wallace tulee hiostamaan entistä ulkoministeriä asiasta.

Muutaman tunnin kuluttua voi luvassa olla kohtaaminen jollaista ei ole vielä nähty Yhdysvaltain presidentinvaalien historiassa. Suosittelen lämpimästi kaikkia kiinnostuneita heräämään klo 04.00.

Mitä väittelyssä sitten kannattaa tarkkailla?

Kuinka nopeasti Trump räjähtää?

Ensimmäisessä vaaliväittelyssä Trumpin presidentillisyys kesti alun 10 minuuttia kunnes Clinton sai hänet provosoitumaan. Toisessa vaaliväittelyssä Clintonin ei tarvinnut edes provosoida Trumpin räjähtäessä toimittajille. Nyt Trump on kuin haavoitettu karhu ja on erittäin arvaamaton. Hän tulee selkeästi häviämään vaalit ja hänellä ei ole mitään hävittävää. Hän saattaa jopa yllättää käyttämällä niin kovaa kieltä, jota ei ole vielä väittelyissä nähty.

Käyttääkö Clinton hyödyksi momentumin gallupeissa?

Väittelyn teema ei oikein sovi äänestäjien houkutteluun, mutta taitavalla retoriikalla Clinton saattaa pyrkiä houkuttelemaan perinteisesti republikaanisten osavaltioiden äänestäjiä. Tällä hetkellä Clinton on yllättävän vahvoilla Arizonassa ja hänen ennakoidaan voittavan osavaltiossa. Lähellä ovat myös vahvat punaiset osavaltiot Georgia, Missouri ja Teksas.

Nähdäänkö väittelyssä jo presidentti Hillary Rodham Clinton?

Clintonin vaalivoittoa ei voi enää estää, joten esiintyykö hän jo yhtenäisyyttä rakentavana presidenttinä viimeisessä väittelyssä? Väittelyn keskittyessä ulkopolitiikkaan, hänen on mahdollista nousta sisäpolitiikkaa jakavien kysymyksien yläpuolelle ja esiintyä kansakuntaa yhdistävänä johtajana.

Kuinka rajusti ehdokkaat ottavat yhteen ulkopolitiikasta?

Ulkopolitiikkaa erottaa ehdokkaita eniten ja he eivät ole mistään samaa mieltä. Jakolinjat juontavat jo puolueiden erilaisista näkemyksistä. Karkeasti jaettuna demokraatit ovat aina halunneet pienen armeijan, joka lähetetään kaikkialle ja republikaanit puolestaan suuren armeijan, jota ei lähetetä minnekään. Tämä jako näkyy myös ehdokkaissa. Clinton haluaa vahvistaa Yhdysvaltain ulkopolitiikkaa eikä vältä sotilasvoiman suurempaa käyttöä esimerkiksi Syyrian tilanteen ratkaisemisessa. Trump puolestaan on sanonut Yhdysvaltain luopuvan "maailmanpoliisin" roolista ja keskittyvän ulkopolitiikassa pelkästään kansallisten intressien edistämiseen. Siinä missä Clinton haluaa tukea liittolaisia ja pitää Yhdysvaltain antamista turvatakuista kiinni, on Trump siirtämässä vastuuta entistä enemmän liittolaisille itselleen ja kannustaen muutamia maita jopa hankkimaan omia ydinaseita.

Katsooko Trump jo presidentinvaalien jälkeiseen aikaan?

Donald Trump on nopeasti noussut inhotuimmaksi presidenttiehdokkaaksi Yhdysvaltain historiassa. Hänellä ei ole ambitioita poliittiseen tulevaisuuteen mutta hän todennäköisesti ajattelee jo imagoaan vaalien jälkeen. Hänen suurin vahvuutensa on nimeen liittyvä brändi, mikä näkyy useissa tuotteissa ja monissa rakennuksissa ympäri maailmaa. Nyt erittäin törkeä ja useita väestöryhmiä loukkaava kampanja on saanut monet liikekumppanit irtisanomaan yhteistyön Donald Trumpin kanssa ja tämä kehitys näyttää vain kiihtyvän. Esiintyykö hän maltillisena pyrkien vahvistamaan imagoaan takaisin vaaleja edeltävään aikaan? Jos Trumpin brändi ja imago turmeltuu kokonaisuudessaan, hänen varallisuutensa perusta murenee. Tuo varallisuus on vielä ollut hänen egonsa keskeinen elementti, kuten on nähty hänen kiistellessään Clintonin, median ja verottajan kanssa siitä kuin varakas on oikeastaan on.

TJ 19.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Ajattelin katsoa tältä kanavalta:
http://www.vox.com/policy-and-politics/2016/10/19/...

Onko parempia ehdotuksia?

Henry

Käyttäjän kokko1987 kuva
Jani Kokko

YLE lähettää väittelyn suorana ja ainakin itse ajattelin katsoa sen ykkösen kautta.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

En ole varma näkyykö ulkomaille, mutta kokeilen.

Käyttäjän kokko1987 kuva
Jani Kokko Vastaus kommenttiin #4

CNN lähetysväittelystä näkyy ainakin Youtuben kautta.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid Vastaus kommenttiin #6

Joo, näkyi ykkösen kautta, mutta kun tuli aika kuunnella arvioita, tuli kielto!!!!
Siis täysin suomalaista ohjelmaa ei näytetä!
Ymmärrän hyvin, ettei voida näyttää ohjelmia, joissa tekijänoikuslauseke sen kieltää, mutta kun Ykkönen itse tekee ohjelmansa, niin yhtä-äkkiä sitä ei näytetäkään ulkomailla. Mikä logiikka tässä on?

Henry

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Kysymys:
"Mitä CLinton oikein ajatteli tekevänsä, kun taivutti Obaman antavan luvan jakaa Gaddafin jäädytettyjä varoja (160 mrd dollaria?) ns. kapinallisille, eli al-Quida & ISIS jne.?"

Tämä kysymys voisi kyllä pistää Clintonin jengin tornaadon keskelle.

Henry

Käyttäjän esalehtinen kuva
Esa Lehtinen

Henry (#2), onko Sinulla antaa lähdettä tälle tiedolle?

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Annan tässä linkkejä hieman epäjärjestyksesssä kun en muista mistä jenkkivaltalehdestä jutun luin (muistaakseni Washington Post). Olin lukemassa juttuja Alepposta ja jotain alaviitettä seuraten tulin Gaddafin juttuihin ja aloin lukemaan niitä:

Tämä se oli:

"The Islamists were able to pay for the weapons because Clinton had convinced Obama to grant full diplomatic recognition to the rebels, against the advice of State Department lawyers and the Secretary of Defense.

As the Washington Post reported, this move “allowed the Libyans access to billions of dollars from Qaddafi’s frozen accounts.”"

[Vaikka onkin FOX-News, niin kenraalin antamat linkit on helppo tarkistaa. Näin sitä demokratiaa levitetään maailmalla.]

http://www.foxnews.com/opinion/2016/10/06/gen-mike...

josta menin lähdeviitteelle (WP), jonka lopussa tämä on kirjoitettu näin:

"In Washington and in Europe, the word “stalemate” began to creep into opinion columns as lawmakers, skeptical of U.S. policy in Libya, began threatening to block funds for military operations there. Meanwhile, a cash crunch also loomed for the rebels, who were unable to sell oil and were legally blocked from tapping into Gaddafi’s overseas bank accounts. By early July, they had run out of money for weapons, food and other critical supplies.

Clinton, ignoring the advice of the State Department’s lawyers, convinced Obama to grant full diplomatic recognition to the rebels, a move that allowed the Libyans access to billions of dollars from Gaddafi’s frozen accounts.
At a meeting in Istanbul on July 15, she pressed 30 other Western and Arab governments to make the same declaration."

https://www.washingtonpost.com/world/national-secu...
______________________________________

Gaddafi's Prophecy, 2011 - "Europe will turn black"

https://www.youtube.com/watch?v=NLflLdIJeMw

_____________________________________

Kannattaa myös lukea:

US controls the Aleppo terrorists who are using civilians as human shields - US Senator
https://www.sott.net/article/331397-US-controls-th...

_____________________________________

Myös toinen senaattori, senaattori Black (Rep), joka on käynyt Syyriassa hiljattain oikoo käsityksiä YouTubessa:

Syria: Breaking the Propaganda War with VA Senator Richard Black
https://www.youtube.com/watch?v=T4RzlWCe4dA

ja esimerkiksi;
https://www.youtube.com/watch?v=A0753SEMZiM (näitä on kokonainen sarja).

_____________________________________

VESA Raiskilan kirjoitus ja lähdeviitteet kannattaa käydä läpi.
Libyan sodan valheet ja seuraukset
https://vastavalkea.fi/2015/05/19/libyan-sodan-val...

_____________________________________

https://vastavalkea.fi/2015/05/12/kuinka-al-qaidas...

http://www.theatlantic.com/politics/archive/2015/1...

https://vastavalkea.fi/2015/12/04/gaddafin-syrjayt...

Toivottavasti näistä oli hyötyä.

Henry

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Clinton Cash, is a feature documentary based on the Peter Schweizer book that the New York Times hailed as “The most anticipated and feared book of a presidential cycle.”

Clinton Cash investigates how Bill and Hillary Clinton went from being “dead broke” after leaving the White House to amassing a net worth of over $150 million, with over $2 billion in donations to their foundation. This wealth was accumulated during Mrs. Clinton’s tenure as US Secretary of State through lucrative speaking fees and contracts paid for by foreign companies and Clinton Foundation donors.

https://www.youtube.com/watch?v=7LYRUOd_QoM

Henry

Toimituksen poiminnat