Tulevaisuuden tekijä ja menneisyyden tutkija Päätoiminen tutkija ja osa-aikainen poliitikko

Clintonin ja Trumpin kohtaaminen - toinen erä

Muutamien tuntien kuluttua Clinton ja Trump kohtaavat toisessa vaaliväittelyssä. Väittelyistä on nyt luvassa mielenkiintoisin, sillä se järjestetään Town Hall - keskustelutilaisuutena. Keskustelussa puolet kysymyksistä esittää juontaja ja puolet kysymyksistä tulee yleisöstä. Keskeistä tässä väittelyssä on se kuinka ehdokas pystyy ottamaan kontaktia yleisöön ja samaistumaan tavallisten amerikkalaisten asemaan.

Tämä väittely on kriittisin ehdokkaiden menestymisen kannalta. Vuoden 1992 presidentinvaalit sanotaan ratkenneen Town Hall - väittelyssä kun silloinen presidentti George H. W. Bush vilkuili kyllästyneen oloisena kelloaan kun yleisöstä kysyttiin miten taloudellinen taantuma on vaikuttanut ehdokkaiden elämään. Välinpitämättömyyden lisäksi presidentti Bush ei osannut sanoa yhtään mitään omakohtaista kokemusta lamasta ja pisteet tuosta väittelystä keräisi silloinen Arkansasin kuvernööri Bill Clinton.

Illan väittelyssä Hillary Clinton hakee vahvistusta ensimmäisessä väittelyssä saavutetulle johtoasemalle. Vaikka väittelyn formaatti poikkeaa suuresti ensimmäisestä, Clintonin asema varsin vahva. Hänellä on etunaan kokemus väittelyistä sekä empaattisuus, joka korostuu tällaisissa face-to-face-tilanteissa. Hänen parhaimmat hetkensä kuluneen vaalikampanjan aikana ovat olleet juuri niitä tilanteita, joissa hän ei ole ollut puhujapöntön takana.

Oletettavasti Clinton tulee hallitsemaan tätäkin väittelyä. Johtoasema on helppo saavuttaa jos alkuvaiheessa mikäli Clinton keskittyy murjomaan Trumpia verotiedoista, naisia halventavasta asenteesta sekä suhtautumisesta vähemmistöihin.

Trump puolestaan on uhonnut nostavansa esiin Bill Clintonin uskottomuuden sekä Hillary Clintonin tukensa puolisolleen näissä tilanteissa. Tämä saattaa vahvistaa Trumpin kannatusta omien keskuudessa mutta ei tuo uusia ääniä. Suurin osa amerikkalaisista ei edes halua kuulla Bill Clintonin 1990-luvun seksiskandaaleista ja he ovat huomauttaneet ettei ehdolla ole herra vaan rouva Clinton.

Siinä missä Clinton keskittyy kuuntelemaan ja vastaamaan kysymyksiin, on Trumpilla tapana keskittyä oman retoriikkansa toistamiseen, sivuuttaa kysymys täysin ja sitä kautta välttyä vastaamasta koko kysymykseen.

Mielenkiintoista on odottaa räjähtääkö Trump ensin Clintonille vai yleisölle. Ensimmäisessä väittelyssä Clinton onnistui provosoimaan Trumpin menettämään malttinsa ensimmäisen 10 minuutin jälkeen. Painajaismaisin tilanne kampanjan kannalta on jos Trump menettää malttinsa yleisökysymyksen aikana ja hyökkää kysyjää vastaan. Suorastaan katastrofaaliseksi sen tekee  jos kysyjä on kuka tahansa muu kuin valkoinen mies.

Skandaali Trumpin ympärillä ei ole saanut ydinkannattajia kääntymään ehdokastaan vastaan. Vahva kannatus valkoisten miesten keskuudessa ei kuitenkaan riitä mikäli Trump haluaa päästä Valkoiseen taloon vaan siihen hän tarvitsee ennen kaikkea naisten mutta myös afroamerikkalaistan ja latinoiden tuen. Kaikkia vähemmistöjä halventavat puheet viimeisten kuukausien aikana ovat vieneet kannatusta aivan toiseen suuntaan.

Väittelyssä Trump pyrkii tekemään kaikkensa vajoavan kampanjan pelastamiseksi. Tehtävä ei ole helppo sillä kuluneet 48 tuntia ovat aiheuttaneet vakavia iskuja republikaanien presidenttiehdokkaalle. Jo aikaisemmin useat republikaanien turvallisuuspoliittiset vaikuttajat ovat irtisanoutuneet Donald Trumpin kampanjasta ja pitäneet hänen valintaansa katastrofina Yhdysvaltain kansalliselle turvallisuudelle. Osa heistä on jopa siirtynyt tukemaan Hillary Clintonia.

Viimeisten seksististen kommenttien jälkeen useat puolueen senaattorit ja kongressiedustajat sekä monet ehdokkaat ovat irtisanoutuneet Trumpista ja hänen kampanjastaan. Avoin pako hänen rinnaltaan on käynnissä ja siihen on liittynyt myös joukko entisiä ja nykyisiä kuvernöörejä, tunnetuimpana Kalifornian Arnold Schwarzernegger.

Näiden vaalien absurdius tiivistyy hyvin yhdessä The New York Times artikkelissa. Koskaan aikaisemmin Yhdysvaltain presidentinvaaleissa ei ole tehty artikkelia siitä ketkä puolueen voimahahmot ovat vetäneet tukensa omalta presidenttiehdokkaaltaan, puhumattakaan siitä, että kyseinen artikkeli olisi päivittyvä. Trumpin nykyisellä solvaustahdilla tuolle listalle tulee olemaan ruuhkaa seuraavien 29 päivän aikana.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Risto Laine

Tuo ensimmäinen väittelyhän oli melko tasaväkinen ja Trump oli lähtenyt siihen altavastaajan roolissa. Talousasioissa hän vei pisteet, mutta kokemuksen puute turvallisuus ja ulkopolitiikassa tuli hieman niin sanotusti naamalle.

Trumpin erinomainen isku Clintonia vastaan oli TPP-sopimusta kohtaan ja kuinka Clinton on alkanut itsekin vastustaa sitä, vaikka vielä ulkoministerinä ollessaan sitä kannatti. Clinton on tässä suhteessa Sandersin linjoilla. Trump sai näytettyä, että Clinton potee luottamuspulaa, joka vaihtaa mielipitetään kuin sukkia.

Trumpin vaalikeskiössä on vaa`akieli osavaltiot Michigan, Ohio ja Pennsylvanian työpaikka kadot ja talouskriisit, jossa Trump veti pisteet kotiin, kun taas Clinton keskittyi Trumped-up trickle down economyyn.

Yhdysvalloissa ei ratkaista näitä vaaleja ulkopolitiikan teemoilla.

Bileet ovat vasta alkamassa ja useat ovat Jenkeissä sitä mieltä, että Clinton käytti jo aseensa tässä ensimmäisessä väittelyssä, joten katsotaan miten tässä käy. Mielenkiintoista.

Käyttäjän rutanen1965 kuva
Jari Rutanen

Mielenkiintoista nähdä mikä on Trumpin taktiikka tässä tilanteessa.

Nyt pitäisi siirtyä asiapohjalle. Ongelma vain on, että Trumpilla ei sellaista ole.

--

Uskomatonta, että pehmoisia puhumalla voi päästä näin pitkälle. Hieman siistimällä puheitaan Trump olisi hyvinkin voinut tulla valituksi. Nyt niin ei taida käydä.

Demokratian vaarallinen puoli on nyt kuitenkin tullut kirkkaasti esiin; Vain kertomalla ihmisille sen mitä he haluavat kuulla, voi melkein kuka tahansa helppo-heikki päästä valtaan.

Politiikan korruptio nostaa väistämättä kaikenlaisia trumppeja pintaan, se kannattaa muistaa myös täällä kotomaan politiikassa.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Tilanne on todella aika absurdi. Ilmeisesti kumpikin ehdokkaista on sellainen, että yli 50% äänestäjistä ei haluaisi häntä presidentiksi.

Trumpin taktiikka lienee siinä, että solvaamalla riittävän monta ryhmää, aina löytyy joku ryhmä, jota myös äänestäjä inhoaa. Todella raadollinen taktiikka, joka perustuu vihan tunteen hyödyntämiseen.

Risto Laine

Onhan se absurdi, tässä taannoin luin mielipidekyselyn tuloksesta artikkelin ettei Jenkki naiset luota pätkääkään Clintoniin. Toisaalta on myös iso jengi sitä mieltä, että kumpikin vaihtoehto on huono jenkeille ja ihmiset ovat perin kyllästyneitä Bushin ja Clintonien perhe valtaan. Siksi moni äänestää Trumpia.

Reijo Jokela

ihmiset ovat perin kyllästyneitä Bushin ja Clintonien perhe valtaan.
Noilla perheillähän ei todellista valtaa ole. Bushithan olivat Saudi-Arabien juoksupoikia ja Clintonit taitavat olla Rotschildien.
Trump taas on paska ihan omista ansioistaan. Tosin onko paska sitten pahempi, kuin sätkynukkepaska? Siinä kait se keskeinen ongelma mitä sikäläiset äänestäjät pohtivat.

Käyttäjän eiltanen kuva
Eero Iltanen

Vähemmän huonoahan tuolla valitaan periaatteella ihan sama kunhan ei Clinton. Joku kommentoi osuvasti tyyliin " He's an asshole but we need an asshole to fix our problems." =)

Toimituksen poiminnat