Rima oli asetettu valmiiksi matalalle mutta Trump alitti sen silti

Republikaanien Trumpilla sininen kravatti ja demokraattien Clintonilla punainen puku. Näistä lähtöasetelmista ehdokkaat käynnistivät ensimmäisen vaaliväittelynsä. Värivalinnat olivat tietoisia. Ääniä näillä ei tule mutta ovat Yhdysvaltain politiikassa perinteinen osoitus ehdokkaan "kyvystä" ylittää puoluerajat.

Noin kymmenen minuuttia. Se oli aika, jonka Donald Trump pystyi esiintymään presidentillisenä. Hän rauhallisuutensa, kohteliaisuudet ja rationaalisuus ennustivat hyvin tasaista väittely. Kymmenen minuuttia kestäneen vakauden jälkeen perinteisempi Donald Trump nousi esille ja loppuosa väittelystä oli hänen osaltaan populistista huutamista.

Avauspuheenvuoroissa Clinton keskittyi korostamaan kampanjansa ydinteemoja kuten miesten ja naisten palkkaerojen kaventamista, julkisia infrahankkeita ja panostamista koulutukseen sekä konkreettisia keinoja amerikkalaisten elämän parantamiseksi. Trump puolestaan keskittyi nykyisten ongelmien listaamiseen ja syyttämään tilanteesta presidentti Obamaa ja Hillary Clintonia.

Donald Trumpille ainoa hyvä hetki oli väittely vapaakaupasta ja kauppasopimuksista. Tässä teemassa hän pystyi parhaiten nostamaan konkreettisi linjauksia esille miten hän estäisi työpaikkojen siirtymisen ulkomaille ja toisi toisaalta työpaikat sieltä takaisin Yhdysvaltoihin. Useaan otteeseen Yhdysvalloille haitallisesi tuomittu Pohjois-Amerikan vapaakauppasopimus Nafta sai osansa Trumpin kritiikistä.

Muutoin väittely oli Clintonin hallitsema. Hyvällä valmistautumisella Clinton pystyi väistämään taitavasti Trumpin yritykset hyökätä ja virittämään hänelle muutaman ansan, joihin Trump upposi korviaan myöten.

Ensimmäisen kerran Trump menetti malttinsa täysin kun Clinton vihjaili Trumpin piilottelevan varallisuus- ja veroselvityksiä siitä syystä ettei hän ole niin rikas kuin väittää olevansa tai anna niin paljon rahaa hyväntekeväisyyteen kuten hän on kehunut.

Ajoittain Clinton esiintyi lähes äitimäisenä hahmona, joka yrittää hymyillen ja rauhallisesti saada kiukuttelevaa lasta rauhoittumaan. Tällainen käytös toi häneen paljon kaivattua pehmeyttä mutta miesäänestäjien keskuudessa tämä nähdään heikkoutena.

Lopullisesti väittely kallistui Clintonin eduksi kun  Trump syytti häntä valmistautumisesta tähän väittelyyn, Clintonin olemuksesta ja ilmeestä näki hänen tietävän tilaisuuden koittaneen ja iski vahvasti takaisin. "Aivan kuin syyttäisit minun valmistautuneen tähän väittelyyn. Niin minä olenkin valmistautunut. Ja tiedätkö Donald mihin muuhun olen valmistautunut? Olemaan Yhdysvaltain presidentti." Clintonin kommentti sai yleisöltä, jonka piti pysyä hiljaa, raikuvat suosionosoitukset.

Väittelyn loppupuolella keskustelu turvallisuudesta, Lähi-idästä ja Yhdysvaltain suhtautumisesta liittolaisiin osoitti Clinton ulko- ja turvallisuuspoliittisen pätevyyden ja toisaalta Trumpin heikkouden kysymysten suhteen. Trump edelleen nosti esille näkemyksenä ettei Yhdysvaltain tule puolustaa liittolaisiaan, jos ne eivät ole täyttäneet velvollisuuksia Yhdysvaltoja kohtaan sekä useiden asiantuntijoiden tyrmäävät väitteen ydinaseiden sallimisesta mm. Japanille ja Etelä-Korealle.

Clinton tyytyi tyrmäävään Trump esitykset yksiselitteisesti vastuuttomina ja korosti Yhdysvaltain sitoumuksien pitävän liittolaisille. Hänen näkemyksenä Lähi-idän nykyisen kriisin, erityisesti ISIS:n kukistamisesta onnistuivat niin hyvin, että väittelyn aikana suoritetuissa kohderyhmähaastatteluissa hänen kannatuksensa nousi vahvimmin Donald Trumpin ja republikaaniäänestäjien keskuudessa.  

Nostin eilen blogissani esille kolme asiaa, joihin on syytä kiinnittää huomiota ensimmäisessä vaaliväittelyssä:

1. Kuinka hyvin Donald Trump pystyy osoittamaan presidentillisyytt?

Ei ollenkaan. Väittelyn alkuhetkien presidentillisyys karisi nopeasti rääväsuisen populistin tieltä.

2. Pitääkö Hillary Clinton väittelyn asiakysymyksissä vai ryhtyykö hän luonneväittelyyn vastaehdokkaansa kanssa?

Clinton pitkä ja monipuolinen valmistautuminen näkyi väittelyssä. Hänellä oli selkeästi halussaan faktatiedot ja tarkat luvut niin omista kuin myös Donald Trumpin linjauksista. Hän oli itse asiassa paremmin perillä Donald Trumpin politiikasta kuin Trump itse. Clinton ei lähtenyt luonneväittelyyn mollaamalla Trumpin henkilökohtaisia ominaisuuksia vaan keskittyi omien vahvuuksiensa korostamiseen. Ylimielisyyttä Trumpia kohtaan ei näkynyt ellei sellaiseksi lasketa ajoittaista äitimäistäisuhtautumista Trumpin tiuskimiseen.

3. Kuinka hyvin Trump pystyy pysymään asiassa ja puhumaan ilman etukäteen valmisteltua nuotitusta koko 1,5 tunnin väittelyn ajan?

Lähes koko väittelyn ajan Trump tyytyi pomppimaan asiasta toiseen ja puhumaan asian vierestä. Ajoittain hän jopa kieltäytyi vastaamasta toimittajan esittämään kysymykseen ja siirtyi puhumaan aivan jostain muusta. Valmistautumattomuus kostautui nyt Trumpille. Ajoittain hänen ilmeestään näki hänen olevan yllättynyt Clintonin valmiista vastauksista sekä faktatiedoista, joita Clinton oli onnistunut kaivamaan esimeriksi Trumpin liiketoiminnasta.

Heti väittelyn jälkeen useat politiikan kommentaattorit ovat yksiselitteisesti todenneet Trumpin hävinneen väittelyn. CNN kyselytutkimuksessa vastaajista 62 prosenttia sanoi Clintonin voittaneen väittelyn ja ainoastaan 27 prosenttia Trumpin. Donald Trumpin kannalta on negatiivista miten useat republikaaneja lähellä olevat tahot ovat myös kommentoineen Trumpin epäonnistuneen väittelyssä, tunnetuimpia näistä Fox News sekä New Yorkin ex-pormestari Rudolph Giuliani. Tillanne siis 1-0 Clintonin eduksi.

Lavalla nähtiin eilen kaksi ehdokasta mutta vain yksi presidentti.

kokko1987
Sosialidemokraatit Muurame

Yhdysvaltain poliittisen historian väitöstutkija Jyväskylän yliopistossa ja aktiivinen poliitikko. Blogissa ruoditaan sekä Suomen että maailman ajankohtaisia ilmiöitä, historiaa unohtamatta.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu