Tulevaisuuden tekijä ja menneisyyden tutkija Päätoiminen tutkija ja osa-aikainen poliitikko

Republikaanien puoluekokous: osa 2 "Trump's Triumph"

  • Donald Trump piti odotetun linjapuheen Clevelandissa
    Donald Trump piti odotetun linjapuheen Clevelandissa

Kesäkuun 16. päivänä 2015 Donald Trump laskeutui vaimonsa kanssa New Yorkissa sijaitsevan pilvenpiirtäjänsä aulaan ja ilmoittautui asettuvansa ehdolle Republikaanipuolueen presidenttiehdokkaaksi. Vuosi sitten New Yorkissa alkanut matka huipentui viime yönä puoluekokouksessa Clevelandissa, jossa Donald J. Trump asetettiin republikaanien ehdokkaaksi Yhdysvaltain seuraavaksi presidentiksi.

Täysin politiikan ulkopuolelta tulevan miljardöörin ja tosi-tv tähden valinta toisen pääpuolueen presidenttiehdokkaaksi kertoo hyvin missä tilassa Yhdysvaltain politiikka on monien amerikkalaisten mielestä. Politiikan lukkiutuminen Washingtonissa ja kahtiajako Yhdysvalloissa on herättänyt monet kansalaiset vaatimaan selkeätä muutosta nykyisestä linjasta. Taloudessa, työllisyydessä, turvallisuudessa, maahanmuutossa ja ulkopolitiikassa Trump on nostanut esiin amerikkalaisten huolia sekä pelkoja ja luvannut ne korjata. Tämä linja on tehonnut. Puolue-eliitin ehdokkaat ja presidenttidynastian ehdokas kaatuivat yksi toisensa jälkeen Trumpin tieltä.

Puoluekokouksessa senaattori Ted Cruzin ja muutamien muiden Trumpin voittoon pettyneiden republikaanien yritykset estää hänen valintansa epäonnistuivat nolosti selkeän enemmistön tukiessa Trumpia. Sääntömuutokset vaalijärjestykseen eivät saaneet kannatusta ja Cruz buuattiin suoraan pois lavalta hänen kieltäytyessään julkisesti tukemasta Trumpin presidenttiehdokkuutta. Puolue on kahtiajakautunut mutta ei niin pahasti kuin ennen puoluekokousta arvioitiin.

Viime yönä Trump piti pitkään odotetun linjapuheen. Sisällöllisesti se ei ollut lähelläkään sitä mitä presidenttiehdokkailta on totuttu kuulemaan, mutta oli täysin linjassa sen kanssa mitä Trump on tuonut esiin kuluneen vuoden aikana. Populistisia yksinkertaisuuksia vilissyt puhe oli lähihistorian aggressiivisimmista Demokraattipuolueen todennäköistä ehdokasta, molempien puolueiden puolue-eliittiä ja poliittista korrektiutta kohtaan. Suosionosoituksista päätellen tämä oli kokousedustajien mieleen.

Amerikka ensin

Puheessaan Donald Trump esiintyi yksinäisenä ratsastajana, joka on ainoa henkilö tuomaan muutoksen Yhdysvaltain politiikkaan ja yhteiskuntaan sekä tekemään irtioton poliittiseen menneisyyteen. Hän on myös Amerikan "unohdetun kansan ääni," joka kansoittaa Yhdysvaltain agraareja sydänalueita, joille ase ja Raamattu ovat kaikki kaikessa.

Sisäpolitiikassa ei menty yksityiskohtiin mutta hän lupasi rikollisuuden ja väkivallan päättyvän, uutta talouspolitiikkaa, joka tuo miljoonia uusia työpaikkoja sekä miljardeja dollareita uutta vaurautta ja estävänsä yrityksiä siirtämästä työpaikkoja ulkomaille ja tuovansa siellä olevat työpaikat takaisin. "America First" ja Americanism before Globalism" ovat hänen ohjenuoransa, joiden avulla hän aikoo saavuttaa presidenttiyden. Se ristiriita, että esimerkiksi hänen "Make America Great Again" - lippalakit on tehty Kiinassa, ei ole haitannut niiden kantajia, jotka uskovat Trumpin tuovan työpaikat maailmalta takaisin Amerikkaan.

Eurooppalaiset liittolaiset pelästyivät jo ennen puhetta Trumpin todettua ettei Yhdysvallat tule puolustamaan liittolaisiaan jos he eivät tee omaa osuuttaan. Tämän viestin hän toisti myös puheessaan viime yönä. Tällainen retoriikka ei heikennä pelkästään NATOn uskottavuutta, jonka pelote lepää lähes kokonaisuudessaan tällä hetkellä Yhdysvaltain varassa vaan myös kaikkiin muihin liittolaisuussopimuksiin, joita Yhdysvalloissa on Australian, Uuden-Seelannin, Japanin ja Etelä-Korean kanssa.    

Trumpin rationaalinen suhtautuminen liittolaisiin ei olisi ainut muutos hänen hallintonsa ulkopolitiikassa. Kylmän sodan päättymisen jälkeen Yhdysvaltain linjana on ollut kaikkien presidenttien virkakausilla "moralistinen ulkopolitiikka." Yhdysvallat on toiminut maailmalla tarvittaessa sotilaallisesti kun kansallinen turvallisuus on ollut uhattuna mutta myös silloin kuin ihmisoikeudet ovat olleet uhattuina autoritaaristen hallintojen toimesta. Maailmanpoliisilla on ollut monien silmissä moraalinen velvollisuus käyttää sitä voimaa, joka sille on annettu. Tästä Trump haluaa päästä irti ja kääntyä ulkopolitiikassa pois kansakuntien rakentamisesta ja hallituksien vaihtamisesta. Amerikka ensin - retoriikka toimii myös ulkopolitiikassa.

Puolitoistatuntisella puheellaan Trump onnistui yhdistämään republikaanien kenttää ja puoluetta. Huolimatta hyvin kärjistetystä sanomasta ja aggressiivisesta esiintymisestään, hän onnistuneesti korosti puolueen ydinarvoja. Tärkeämpi näkökulma on kuitenkin se saiko hän puheellaan tarvitsemaansa nostetta saavuttaakseen Hillary Clintonin. Tämä on hyvin epätodennäköistä. Puheessa, varsinkin sen alussa, nostettiin kyllä esiin vähemmistöjä, jotka ovat vaaleissa ratkaisevia. Puhe kuitenkin keskittyi ja päättyi niin valkoiseen ja konservatiiviseen lopetukseen, että päälle liimattu huoli vähemmistöistä karisi pois sitä mukaan kun katosta vyöryi alas sini-puna-valkoisia ilmapalloja kokousedustajien päälle.

P.S.

Donald Trumpin esiintymistä puoluekokouksessa säesti toistuvasti musiikki vuoden 1997 elokuvasta "Air Force One." Nähtäväsi Trump ottaa mallia Harrison Fordista, joka myös on esittänyt fiktiivistä Yhdysvaltain presidenttiä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen

Vähemmistö voi äänestää Clintonia mutta myös vähemmistössä on nationalisteja tai niitä, jotka kärsivät Globalismista. Ja toivoo että usa ajattelisi ensin itseään sitten muita.. Tälle Trump antaa nyt mahdollisuuden. päästä pois tästä kaikki olemme niin hyviä kavereita keskenämme ajatuksesta..

Monet kunnon muslimit (rauhalliset) sanovat että rajoja on tiukennettava jottei ääri-ainekset pääse tunkeutumaan maahan.
Samaten on Meksikolaisia jotka tukevat
Aidan rakentamista. Jotta lain rikkominen vähentyisi.
Ja antaisi paremman kuvan Meksikolaisista..

Siis lyhennettynä ne jotka hyötyvät Globalismista äänestävät Clintonia ja ne jotka eivät hyödy äänestää Trumpia..

Käyttäjän MikaRiik kuva
Mika Riikonen

Tuolla http://www.fiia.fi/fi/publication/600/what_s_going... on kiinnostava analyysi Trumpin menestyksestä.

Oikeastaan analyysiin voisi lisätä vielä sen, että Trump näyttää aidosti uskovan mahdollisuuksiinsa voittaa ja lienee päättänyt tehdä "whatever it takes". Tämä voitonvarmuus tuo gloorian auraa ja imee ihmisiä lähemmäs.

Toimituksen poiminnat