Tulevaisuuden tekijä ja menneisyyden tutkija Päätoiminen tutkija ja osa-aikainen poliitikko

Onnistuessaan sotilasvallankaappaus olisi vahvistanut Turkin demokratiaa

Kuluneen 24 tunnin aikana osa Turkin asevoimista yritti ja epäonnistui sotilasvallankaappauksessa presidentti Erdoganin ja hallitsevan AK-puolueen syrjäyttämiseksi. Epäonnistunut vallankaappaus vahvistaa Erdoganin asemaa ja heikentää Turkin demokratian tilaa.

Armeijan rooli on perinteisesti ollut hyvin vahva Turkissa ja kansalaiset ovat arvostaneet maan asevoimia. Armeijan keskeiselle roolille yhteiskunnassa on historialliset syyt, sillä asevoimat katsoo suojelevansa modernin Turkin luojan Mustafa Kemal Ataturkin sekulaarista perintöä. Kemalistisen ideologian vaaliminen on johtanut armeijan suorittamiin vallankaappauksiin vuosina 1960, 1971 ja 1980.

Onnistuessaan vallankaappaus olisi vahvistanut Turkin demokratiaa ja maallista hallintoa. Demokraattisesti valitun johdon syrjäyttäminen asevoimin on luonnollisesti demokratian vastasta mutta presidentti Erdogan on tehnyt kaikkensa valtaan päästyään heikentääkseen maan demokratian tilaa  ja kansalaisoikeuksia. Oikeuslaitoksen ja median riippumattomuuteen on puututtu räikeästi hallituksen taholta ja vähemmistöjen syrjintä on kasvanut. Erdogan on myös käyttänyt hyödykseen Syyrian ja Irakin kaoottista tilannetta käynnistämällä sotatoimet maan kurdivähemmistöä vastaan. Samalla hän pystynyt hyödyntämään alueen pakolaistilannetta kiristämällä Euroopan unionilta myönnytyksiä Turkille.

Presidentti Erdogan on jo pitkään puhdistanut kenraalikuntaa ja armeijanjohtoa hallitukselle epälojaaleista henkilöistä ja korostanut uskonnon asemaa myös armeijan toiminnassa. Epäonnistunut vallankaappaus antaa Erdoganille vapaat kädet ryhtyä puhdistamaan armeijaa sekä muita yhteiskunnallisia instituutiota valtansa lisäämiseksi.

Tässä suhteessa on mahdollista, että vallankaappausyritys olisi presidentti Erdoganin masinoima. Hanketta on selkeästi suunniteltu pitkään mutta se kuitenkin toteutettiin amatöörimäisesti. Takana on ollut ainoastaan pieni joukko upseereita eikä Ankaran ja Istanbulin keskeisten kohteiden lisäksi pystytty valtamaan muualla maassa olevia strategisia kohteita. Kaikenlisäksi presidentti Erdogan itse oli sattumalta lomailemassa Marmariksessa vallankaappauksen käynnistyessä Ankarassa. Presidentin toimintamahdollisuuksien katkaiseminen olisi ollut keskeistä vallankaappauksen onnistumisessa.

Presidentti Erdoganin syrjäyttäminen olisi ollut verrattavissa Egyptin presidentin Mohammed Mursin syrjäyttämiseen armeijan taholta vuonna 2013. Demokraattisissa vaaleissa valitun johtajan syrjäyttäminen asevoimin on demokratian vastaista, mutta laajemmassa näkökulmassa kaappaus koitui Egyptin hyödyksi. Tuolloin länsivallat tuomitsivat mutta loppujen lopuksi eivät nähneet ongelmaan vallan vaihtumisessa Egyptissä. Nyt länsijohtajat kiirehtivät julistamaan tukeaan "Erdoganin demokratialle," joka varmasti tulee ulosmittamaan kaiken hyödyn irti tästä tuesta niin Turkin sisä- kuin ulkopolitiikassa. Länsimaille on varattu sivustakatsovan maksajan rooli.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (18 kommenttia)

Käyttäjän eiltanen kuva
Eero Iltanen

Turkissa levottomuuksia tulee olemaan varmasti lisää, koska nyt viimeistään jokainen tajuaa ettei kohta paluuta Ataturkin perintöä kunnioittavalle maalliselle linjalle ole eikä tule enää.

Ergogan saa aika nopeasti vuosisadan kehityksen tuhottua ja palautettua Turkin lähemmäs "ihanneyhteiskuntaa". Demokraattista sellaista...

Käyttäjän VilleMaki kuva
Ville Mäki

Erdogan voi nyt todellakin kaikessa rauhassa lännen silmien alla muuttaa maan islamilaiseksi tasavallaksi. Mitenköhän Nato suhtauttuu jäsenvaltioonsa, joka yhtäkkiä ottaakin sharian käyttöön? Ja vieläköhän eurointoilijat sen jälkeen haluavat Turkin unioniin?

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Olen aika lailla toisella linjalla. Sotilasvallankaappaus on aina demokratian kannalta huono juttu.

Riippumatta siitä olisiko kaappaus onnistunut tai ei oli se tapahtuma jossa demokratia ja demokraattiset voimat saattoivat vain hävitä. Riippumatta siitä kuka olisi voittanut, olisi se tarkoittanut poliittisperusteisia pidätyksiä ja tuomioita. Vallankaappausyritystä ei yksinkertaisesti olisi pitänyt tehdä.

On selvää, että Erdogan poppoineen saa tästä syyn (ja osin tekosyyn) varsin laajoihin puhdistuksiin ja että tästä seuraa se, että Turkki on vahvemmin despootin käsissä.

Käyttäjän mikkokangasoja kuva
Mikko Kangasoja

On toinenkin vallankaappaus meneillään. Erdoganin vuosia itselleen valtaa ja tukea keskittävä kaappaus. Kun demokraattisesti valittu johtaja toimii demokratian vastaisesti, päädytään filosofiseen dilemmaan. Kukistaakko tämä johtaja epädemokraattisesti vai ei? Toki on kolmaskin tie, kansa kadulle, mutta Erdogan on oppinsa 30-luvulta ammentanut ja AKP:n SA-joukot pitävät kadut itsellään. Voitaisiin niinkin ajatella, että kansanäänestyksellä kansa saisi päättää muutetaanko demokratian erdokratiaksi, mutta sekään ei toimi, koska media on Erdoganin mainostoimistona. Demokratian puolustajilla on keinot vähissä. Joskus ei ole hyviä vaihtoehtoja tarjolla.

Käyttäjän tuomasheikkila kuva
Tuomas Heikkilä

Nyt on turkin presidentillä kaikki syyt vainota oppositiota vielä pahemmin, eli tämä vallankaappausyritys oli lopunkin demokratian kuolema.

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Niinpä. Miksi ei A Hitleriä aikoinaan pysäytetty, mutta, kun oli vaaleilla valittu. Tämän päivän hitler saa tuen demokratian nimissä Suomestakin.

Käyttäjän petteripietikainen kuva
Petteri Pietikäinen

Tuli eilen iltana ja yöllä Operaatio Valkyrie mieleen...

Jukka Laine

Onko sattumaa USA:ssa herännyt halu hieroa sopua venäläisten kanssa. Todellista tahtoa vai silmänlumetta Kerryn matkan ajankohta Moskovaan.

Ilmeisesti tieto vallankaappausyrityksestä oli jo useamman tahon tiedossa, myös Turkin johdon, mikä varmasti vei terän yrityksestä. Entä miten USA vastaa tukikohtansa saartamiseen.

Käyttäjän petteripietikainen kuva
Petteri Pietikäinen

Vaikealta tuntuu, että Obama, viimeisen presidenttivuotensa kalkkiviivoilla, olisi lähtenyt "järjestelemään" vallanvaihtoa Turkissa.

Yleensä armeijan vallankaappaukset ovat onnistuneet hyvällä prosentilla aiemmin, mutta tämänkertainen vaikuttaa siltä, että Turkin armeija ei ole ehyesti Erdoganin syrjäyttämisen takana.

Mutta tilaisuus tekee varkaan: Turkki on ahtaalla suhteessa Venäjään, Israeliin sekä "ambivalenttinen" suhde ISIS:iin on hyvin epämääräinen.

Nizzan terrori-isku antoi jonkinlaista savuverhoa Turkin armeijan kuuma-Kalleille, mutta ihan vallanvaihtoon se ei riittänyt.

Mutta en kuitenkaan ihan heti analysoisi Erdogania "vahvana johtajana", vaikka kansa suurelta osin häntä tukeekin.

Kysymysmerkki on jäljellejäävän armeijan ja poliittisen eliitin tuki - kallistuuko se varauksetta Erdoganin puolelle? Kuinka brutaalisti Erdogan kohtelee "epäonnistuneita" armeijan yksiköitä? Ja lisääntyykö katkeruus?

Käyttäjän IiroKoppinen kuva
Iiro Koppinen

Minkälaiseen tilaan Erdogan on maan saattanut. Nyt sai yhden syntipukin lisää, mutta tulevaisuus ei tällaisen uhittelijan kanssa näytä hyvältä. Ei normaalioloissa synny kapinoita!

Hannu Rautomäki

Vaikea ellei mahdoton pisteyttää ja antaa paremmuusjärjestystä tässä tilanteessa sotilasjuntan ja Erdoganin hallinnon välillä.
Joka tapauksessa itsevaltaisen Erdoganin aikana taantumukselliset islamilaiset tahot ovat maallisessa Turkissa nostaneet päätään, ja ilmiselvästi Erdogan liehittelee patavanhoillisia.
Nyt näistä tahoista voi tulla Erdoganin hallinnon yksi kantava voima.
Sotilasjuntan aikana samaiset tahot olisivat vain voimistuneet.
Vaikuttaa siltä, että Turkilla ei hyviä vaihtoehtoja olekaan.

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Stalinilla oli Trozkinsa, Erdoganilla Gyleninsä, vai miten nuo kirjoitetaan.

Käyttäjän AnttiKurki kuva
Antti Kurki

Ja nain paastaan rahoittamaan Islamistien sota lansimaita vastaan. Million aletaan puhumaan asioista niiden oikeilla nimilla? Radikaalit islamistit on jo sodassa kristinuskoa vastaan ja jokainen terroriteko, siviilikohteiden pommitus ja ihmishengen riistaminen uskonnon nimissa pitaisi olla rangaistava teko. Turkin luisuminen yha syvemmalle islamistisia lakeja ja shariaa kohden syventaa kuilua valimeren molemmin puolin. Jenkit, britit ja ranskalaiset on tan aloittaneet ja jotenkin tuntuu silta etta saudeja, kuwaitia ja turkkia tukiessaan ovat tehneet aikamoisen virheen. Ainoa voittaja tassa pelissa on aseteollisuus ja media, joka taitaa myyda kaluston nyt kaikille osapuolille tyokalut. Suomen kuuluisi astua sivuun tasta vihan kehasta ja toimia aktiivisesti rauhan asialla. Mita tekee valtiojohtomme? Toimii taysin painvastoin. Olemme pieni maa, jonka kyky puolustaa itseaan on rajallinen. Olemme kuitenkin onnekkaita asuessamme tutkimustenkin mukaan maailman parhaassa maassa. Me olemme todiste siita kuinka todellinen yhdessatoimiminen ja samaan hiileen puhaltaminen luo menestysta koko yhteiskunnalle. Nyt hallituksemme, puolueemme ja poliitikkomme ajavat hyvinvointia alas ja puhuvat sodan retoriikalla. Historia on opettanut Meidat tottelemaan ja tekemaan parhaamme, mutta talvisodan muisto ei riita enaan puolustamaan maatamme.

Nykyisessa modernissa konfliktissa osaamisemme ei enaa riita. Tarvitsemme aktiivista otetta ulkopolitiikkaan ja halua seka rohkeutta astua ulos vihan kehasta. Realismia tunnistaa ja tunnustaa meita uhkaavat vaarat ja riskit. Asioista olisi syyta avata avoin keskustelu ja tutkia yhdessa vaihtoehtoja. Maailmantalous on murtumapisteessa ja useita megatrendeja on nousemassa pintaan.

Teknologian murros, tieteen kehittyminen, ihmisen tietoisuuden kehittaminen, uskontojen kyseenalaistaminen ja tama valtava informaatiovyory jonka internet on mahdollistanut on liikaa liian nopeasti. Tavallinen ihminen reagoi. Pelkaa tuntematonta tulevaisuutta ja monien uskomuksien vaihduttua pettymyksiin tai avuttomuuden tunteeseen hakeutuu samanhenkisten seuraan.

Radikalisoituminen alkaa myos olla arkipaivaa. Syvasti uskovat haluavat vakuuttaa olevansa oikeassa. Papit, imaamit, seurakuntien tyontekijat, uskovat ja saarnamiehet taistelevat omasta oikeutuksestaan tieteen ja ihmisen tietoisuuden kanssa. On hammentavaa etta julkinen keskustelu asiasta on kuin vaahtokarkin syominen pimeassa huoneessa. Hajutonta, mautonta, aanetonta ja nakymatonta.

Ihmista ohjaavat tietyt tarpeet ja kayttaytymispsykologia ja massojen liikkeet ovat ennakoitavissa kun koossa on tarpeeksi informaatiota. Kun naet kokonaisuuden, olet objektiivinen, tarkastelet ongelmia ilman vihaa ja ulkoista vaikuttamista ja lakkaat valehtelemasta itsellesi. Ymmarrat etta maailma johon viime vuosituhannella synnyit, on muuttumassa nopeammin kuin koskaan. Maailman taloutta kontrolloivilla tahoilla, valtioiden tiedustelupalveluilla, rikollisjarjestoilla, megakorporaatioiden johtokunnilla ja paaomarahastojen analyytikoilla on riittava tieto tehda ennustuksia tulevaisuudesta ja sen kehittymisesta. Totuus on se, etta faktat on suodatettu tiedot analysoitu ja vaihtoehdot punnittu.

Nyt mennaan, eika meinata. Suosittelen etta lahdette alta pois. Lahi-itaan ei kannata matkustaa, suomi ei valttamatta ole kohde, mutta sisaiset ongelmat kasvavat. Kiina luottaa kokoonsa ja on todennakoisesti korkeintaan kayttamassa tilannetta hyvakseen. USA koittaa sailyttaa asemansa maailman talouden johtajana ja Iuokan koulukiusaajana, saksa on alkanut heraamaan, turkissa muistellaan aikoja ennen ristiretkia, saudit haluaa lahiidan kokoisen muslimivaltion ja venaja... No venaja on venaja. Venalaiset on yhta itsepaisia kuin me suomalaisetkin. Periksi ei anneta ja Kun vituttaa niin vituttaa kunnolla.

Olis meidankin aika ottaa mallia ja sanoa suoraan niinkuin asia on.

MEILLE ON TURHA TULLA VITTUILEMAAN.

T. Antti Kurki, Suomalainen

Käyttäjän hannuaro1 kuva
Hannu Aro

Olisiko kuitenkin ollut kyse lavastetusta oman yksinvaltiuden kasvattamisesta: http://www.uusisuomi.fi/ulkomaat/199323-erdoganin-...

Jukka Mäkinen

Odotettavissa on nyt myös turkkilaisten turvapaikanhakijoiden aalto Unioniin. Ensimmäiset taitavat olla jo Kreikassa.

Käyttäjän Keijo Lindgren kuva
Keijo Lindgren

Olemme tottuneet demokratiaan ja kristinuskoon ja hyväksyttyä viedä ristiretken omaisesti aseilla vääräuskoisille.
USA on huonolla menestyksellä aseineen viemässä demokratiaa Irakiin Afganistaniin ja mielellään Syyriaan.
Venäjänkin demokratiaa haluttaisiin rukata ja Iraniakin ojentaa.
Sopimaton Gadaffi saatiin pois ja pakolaiset europpaan.

Hyväksyttyä ULKOPOLITIIKKAA!

Käyttäjän MirjamiParant kuva
Mirjami Parant

Mikä ihmeen domokratia? Vaaleissa valitut eivät välttämättä toteuta demokratiaa.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Meidän länsimaisten demokratioiden kannattaisi ottaa oppia Australiasta. Siellä on valtion kustantama radiopalvelu SBS (Special Broadcasting Service) maahanmuuttajakielillä. Noita kieliä on nykyään peräti 74. Australian väestöstä onkin neljännes ulkomailla syntyneitä. Näissä ohjelmissa maahantulijoita opastetaan sivistyneille demokraattisille tavoille heidän omilla kielillään. Näin esimerkiksi turkinkieliset tulokkaat saavat eväät sivistyneeseen elämään Australiassa omalla kielellään eivätkä jää kaiken maailman diktaattorien ja satraappien tietokanavien yksipuolisen informaation varaan.
Tässä on esimerkiksi kuunneltavissa SBS:n turkinkielinen lähetys:
http://www.sbs.com.au/yourlanguage/turkish?languag...
Tunnen hyvin tämän palvelun, koska olen avustanut sitä Suomi-raporteillani jo neljännesvuosisadan asuttuani Australiassa kolmisen vuotta.
Tietokoneella ja kännykällä voi kuunnella maailman suurimman
maahanmuuttajaradion Australian valtion SBS Radion suomenkielisen
lähetyksen.
Australian parlamenttivaalit olivat heinäkuun 2. päivänä. Tulokset
alkavat selvitä pari viikkoa vaalien jälkeen. Keskustaoikeistolainen
koalitio voi jatkaa pääministeri Malcolm Turnbullin johdolla hyvin
niukalla enemmistöllä.
http://www.sbs.com.au/yourlanguage/finnish/
Ohjelmaa toimittaa Sydneyssä Karl Mattas, joka on tällä hetkellä
lomalla Suomessa. Kesätoimittajana Sydneyssä on Michaela Lauren. Tässä
on Timo Uotilan tuorein raportti SBS:lle:
http://www.sbs.com.au/yourlanguage/finnish/en/cont...
Aikaisempia raportteja löytyy SBS Radion suomenkielisen ohjelman
sivuilta osastosta Audio Highlights klikkaamalla:
http://www.sbs.com.au/yourlanguage/finnish/audiohi...
SBS Radiolla on myös Facebook-sivut:
https://www.facebook.com/sbs.finnish?fref=ts
Suomessakin tarvittaisiin vastaavanlainen palvelu. Meillä on kyllä venäjänkielinen radio- ja tv-palvelu, jota olin aikoinaan panemassa alulle. Näille maahanmuuttajaradiolähetyksille pitäisi saada kunnollinen rahoitus valtion budjetista. Ylen nykyinen budjetti ei riitä lainkaan tällaiseen palveluun. Tällainen satsaus olisi erinomainen ja maksaisi taatusti itsensä takaisin.

Toimituksen poiminnat