Tulevaisuuden tekijä ja menneisyyden tutkija Päätoiminen tutkija ja osa-aikainen poliitikko

Toivakan kiirastuli, joutuuko ministeri eroamaan?

  • Kuva: Petteri Paalasmaa / AOP /Yle
    Kuva: Petteri Paalasmaa / AOP /Yle

"Ihan omasta päästäni keksin holdingyhtiön. Sori siitä." Vielä sentään ei ole ollut tarvetta kokoomuslaiselle kriisiviestinnälle a la A. Stubb mutta lähellä jo ollaan. Yksi hallituksen huomaamattomimmista jäsenistä, ulkomaankauppa- ja kehitysyhteistyöministeri Lenita Toivakka on joutunut myrskynsilmään.

Kansanedustaja Timo Harakka (sd.) nosti eduskuntakeskustelussa esille miten ministeri Toivakka on ollut perheyrityksen kautta perustamassa holdingyhtiötä verosuunnittelua varten. Tämän ministeri kielsi suoraan syyttämällä edustaja Harakkaa kaksi kertaa valehtelusta kunnes muisti Harakan väitteet oikeaksi. Ministeri on jo pyytänyt tapahtunutta anteeksi ja korostanut ettei ole tehnyt lain näkökulmasta mitään väärää. Riittääkö tämä?

Perustuslain 60 § edellyttää ministereiden olevan rehellisiä, nuhteettomia ja taitaviksi tunnettuja kansalaisia. Vaikka lain näkökulmasta ministeri Toivakka ei olisi tehnyt mitään väärää, on kuitenkin moraalisesti arveluttavaa vaatia yhtäaikaisesti taistelua veronkiertoa ja veroparatiiseja kohtaan ja samalla harjoittaa itse verosuunnittelua. Ministereiltä toivoisi tässä suhteessa ryhtiä.

Ministeri Toivakan verosuunnittelu ei ole omiaan herättämään luottamusta kansalaisissa. Usean vuoden ajan luottamus poliitikkoja ja politiikkaa kohtaan on laskenut, tästä tietysti saadaan kiittää niitä poliitikkoja, jotka omalla toiminnallaan olleet vetämässä uskottavuutta alas. Ministeri Toivakan toimet eivät ole parantamassa tilannetta.

Joutuuko ministeri sitten eroamaan? Vaikka nykyisen hallituksen taival on ollut myrskyisä, ovat ministerit pysyneet pystyssä. Edellisen vaalikauden hallitukset olivat kuin hollitupa jonne tultiin ja mentiin miten sattui. Kataisen hallitus kerkesi olla pystyssä sentään 13 kuukautta ennen kuin ensimmäinen ministeri erosi. Tuolloin puolustusministeri vaihtui Stefan Wallinista Carl Haglundiin. Tuon jälkeen kerkesi sitten pää-, valtiovarain-, elinkeino-, peruspalvelu-, opetus-, kehitys- ja ympäristöministeri eroamaan ennen vaalikauden päättymistä ja useampi puolue lähteä hallituksista.

Luottamuksen palauttaminen politiikkaan ja poliittisen toimintakulttuurin muutos on poliitikoista itsestään kiinni. Ministeri Toivakka voi olla ratkaisullaan olla nyt avaamassa politiikan tervehdyttämistä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (11 kommenttia)

Käyttäjän EetuKinnunen1 kuva
Eetu Kinnunen

Aika monta skandaalia on jo hallitusministerit kestäneet eroamatta -asialla tosin valtiovarainministeripuolueen puheenjohtaja jonka eroamiskynnys on korkea, sekä tietysti Sipilän suosikki Anne Berner.

Nyt voi kyllä olla, että paineita puretaan siirtämällä Toivakka syrjään. Suhteellisen vähäisen salkun haltija on aina uhrattavissa.

Käyttäjän kokko1987 kuva
Jani Kokko

On sinänsä harmillista, että verrattuna moniin muihin hallituksen ministereihin, on Toivakka onnistunut tehtävässään varsin hyvin. Siis jo puhutaan pelkästään hänen hallinnonalastaan. Petteri Orpon kanssa parhaimmat Kokoomuksen ministerit. Kohta jää Orpo aika orvoksi pätevänä ministerinä kykypuolueesta.

Käyttäjän LassiJskelinen kuva
Lassi Jääskeläinen

Muut ministerit todella eivät kyllä ole vakuuttaneet.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Vasemmiston kateuspropaganda lämmittää vain hetken, sen jälkeen seuraa taas ankara arki ryöstöverotuksen kohteena. Ministereillä tulisi olla ryhtiä ja uskallusta sanoa se ääneen: Kaikki tervejärkiset optimoivat veronsa, jos haluavat arjessa selvitä, ja kovassa kansainvälisessä kilpailussa se on yrityksille suorastaan elinehto.

Käyttäjän kokko1987 kuva
Jani Kokko

Kuitenkin nämä verosuunnittelun harrastajat ovat saaneet hyvinvointivaltiota verotuksen kautta infrastruktuurin, laadukkaan terveydenhoidon ja koulutetun työvoiman ihan noin muutamana esimerkkinä mainitakseni.

Näin muuramelaisena toivoisin yrittäjien ottavan enemmän mallia kiuasvalmistaja Harviasta, jonka omistajasuku on palkkaverotuksen kautta ottanut varallisuutta itselleen yhtiöstä eikä alemman verotuksen pääomatulojen kautta. Heidän mukaansa hyvinvointivaltio on antanut heille niin paljon, että haluavat antaa jotain takaisin.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Nuo Harvian rahat olisivat menneet parempaan käyttöön, jos ne olisi investoitu yksityiseen liiketoimintaan tai vaikka lahjoitettu hyväntekeväisyyteen. Niin suurin osa ihmisistä vielä ajattelee - onneksi.

Käyttäjän kokko1987 kuva
Jani Kokko Vastaus kommenttiin #5

Tällä hetkellä yksi Harvian sisaruksista sijoittaa Jyväskylän Hippos hankkeeseen 1,5 miljoonaa euroa omaa rahaa.

http://www.ksml.fi/kotimaa/Nimekk%C3%A4%C3%A4t-yks...

Harvia on myös varsin paljon sijoittanut tuotekehitykseen liikevaihdostaan, huomattavasti enemmän kuin suomalaisyhtiöt keskimäärin.

Käyttäjän LassiJskelinen kuva
Lassi Jääskeläinen Vastaus kommenttiin #5

Maksamalla veroja kuitenkin rahoitetaan sitä mikä on se perusta omalle liiketoiminnalle (koulutus, infra ym.). Lahjoittaminen hyväntekeväisyyteen ei samalla lailla tue sitä liiketoiminnan perustaa.

Käyttäjän LassiJskelinen kuva
Lassi Jääskeläinen

Saa tosiaan nähdä onko lähtö lähellä. Yhdyn spekulaatioihin, että voi hyvinkin olla.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Kyllä täytyy sanoa, että en häpeä Toivakan toimia läheskään niin paljon kuin demareiden sädekehän kiilloutusta.

Jokainen hiukkaakaan aikaansa seuranneista tietää, että veroparatiiseja on ollut aina, Lipposen hallitus olisi voinut jo myrähdellä ja laittaa nämä aisoihin, mutta ei ole ollut mitään väliä, kun oma napa vaan ei kastu.

Onhan se tietysti SAK:n valtion tukirahoilla pelaaminen vuokra-asuntomarkkinoilla valtavasti hyväksyttävämpää, vai mitä, siellähän te demarit näytätte omalta osaltanne esimerkkiä valtion rahojen käytöstä.

Toivakka on puhunut paskaa, mutta niin tekee kaikki muutkin poliitikot, ei teidän tarvitse kuin katsella viimeksi kun Rinne kiemurteli tämän tehokkan katumislain esittelyn kohdalla, Siellä se Rinne oli ajanut asiaa ja antanut lausuntoja Demokraattiinkin.

Se että toisen typeryydestä osoittaa vahingoniloa, antaa demareista juuri sen oikean kuvan, kansa ei ole tyhmää ja näkee kyllä puheidenne läpi.

Toivakan lähtö tai jääminen on sivuseikka, eikä siitä pisteitä ainakaan teille tule, voisitte keskittyä siihen uudistumiseen, ettette olis pelkkä EI-puolue.

Ymmärrän, että irtopisteiden kerääminen on kivaa, mutta mikäli kuolan pyyhiltänne ehditte, kysykää nyt puheenjohtajaltanne onko se tehokkaan katumisen laki hyvä vai ei, koska hän ei itse sitä tunnu tietävän.

Käyttäjän kokko1987 kuva
Jani Kokko

Blogini olen kyllä kirjoittanut ihan yksityishenkilönä, joka nyt sattuu olevan demari. Heijastelen ihan omaa näkemystäni mikä minun mielestä on moraalisesti oikein poliitikolta ja mikä ei.

Jos lukee blogini ajatuksella ja kokonaan niin sieltä kyllä löytyy mainita jossa totean miten usean vuoden ajan poliitikot (siis monikossa) ovat heikentäneet kansalaisten luottamusta politiikkaa kohtaan. Tässä on mukana edustajia kaikista eduskuntapuolueista ja eduskuntaan kuulumattomista puolueista.

Toimituksen poiminnat