Tulevaisuuden tekijä ja menneisyyden tutkija Päätoiminen tutkija ja osa-aikainen poliitikko

Brysselin terrori-iskut asettavat jälleen haasteen Unionin turvallisuudelle

  • Brysselin terrori-iskut asettavat jälleen haasteen Unionin turvallisuudelle

Lontoo, Madrid, Pariisi ja nyt Bryssel.

Jälleen yksi eurooppalainen pääkaupunki on joutunut silmittömän terrori-iskun kohteeksi. Brysselin lentokentälle ja metroasemalle tehdyissä itsemurhaiskuissa on viranomaisarvioiden mukaan kuollut jo yli kymmenen ihmistä ja yli sata loukkaantunut.

Terrori-iskut Euroopan unionin ja Naton pääkaupungissa ovat osoitus miten kiristyneistä turvatoimista huolimatta terroristit ovat onnistuneet soluttautumaan kiinteästi Brysselin elämään ja toteuttamaan koordinoituja iskuja. Iskujen tekotapa viittaa vahvasti ääri-islamistiseen ISIS-järjestöön.

On vaikea arvioida onko kyseessä pitkään suunniteltu ja koordinoitu isku, joka oli tarkoitus toteuttaa juuri tänään vai viimeaikaisten pidätysten käynnistämä reaktio ennen terroristien kiinnijäämistä. Selvää on, että Lähi-idässä  ISIS:n heikentynyt tilanne on saanut sen hakemaan näkyvyyttä Eurooppaan suunnatuilla iskuilla ja heikentämään vuorostaan ISIS.n vastaista liittoumaa.  

Kriisin hoitamiseksi ja turvallisuuden varmistamiseksi on syytä suunnata katse tulevaisuuteen ja ryhtyä konkreettisiin toimiin uusien iskujen estämiseksi.

Keskeistä on saada Euroopan unionin ulkorajavalvonta kuntoon. Rajaturvallisuusvirasto Frontexin resursseja ja toimivaltuuksia on lisättävä, jotta nykyisessä pakolaiskriisissä Eurooppaan pyrkivät ääriajattelijat pystytään pysäyttämään. Mikäli kansallisesti ei pystytä ulkorajavalvontaa ylläpitämään niin silloin se täytyy ottaa unionin vastuulle.

Jäsenmaiden on myös syytä ryhtyä konkreettisesti tiivistämään yhteistyötä siviili- ja sotilastiedustelussa sekä tietojenvaihtamisessa. Kansalliset turvallisuuspalvelut arvioivat aina kansallisesta näkökulmasta mikä on sellaista tietoa jota voidaan jakaa, tässä tietysti korostuvat eurooppalaiset suurvallat Britannia, Ranska ja Saksa. Toivottavasti nyt viimeistään havahdutaan siihen, että ilman kunnollista yhteistyötä ei terrorismia voida kitkeä Euroopasta.  

Ranska aktivoi Pariisin terrori-iskujen jälkeen Lissabonin sopimuksen turvatakuut ja odotettavissa on Belgian tekevän samoin. Jokaisen jäsenmaan on luonnollisesti annettava kaikki apu Belgialle kun avunpyynnön aika tulee. Suomen osalta tämä pakottaa kiirehtimään entisestään lainsäädäntömuutoksia kansalliseen lainsäädäntöön, jolla mahdollistetaan sotilasapua myöten Lissabonin sopimuksen mahdollistavat turvatakuut.

Näin rasisminvastaisella viikolla on hyvä osoittaa, että muutaman ääriajattelijan toteuttamat iskut eivät onnistu murtamaan unionin perusarvoja. Demokratiasta, vapaudesta ja ihmisyyden perusarvoista on pidettävä kiinni eikä pelolle ja vihalle tule antaa valtaa. Suurin virhe tässä tilanteessa on ryhtyä leimaamaan kokonaista kansaryhmää tai uskontoa. Se entisestään lietsoo ääriryhmien kannatusta ja heikentää kaikkien eurooppalaisten turvallisuutta. Kotouttamisen ohella on pidettävä huolta maahanmuuttajien jälkeläisten integroitumisesta Eurooppaan. Ihmiset, jotka syntyvät Euroopassa eivät ole enää maahanmuuttajia tai pakolaisia vaan eurooppalaisia. Jos heidät jätetään ihonvärin, etnisyyden tai uskonnon johdosta yhteiskunnan ulkopuolelle niin heidän radikalisoituminen ei ole yllätys.   

p.s.

Yleensä terroristien kannattajat juhlivat iskuja mutta ensimmäistä kertaa näen suomalaisten kansanedustajien ja europarlamentaarikon juhlivan kymmenien ihmisten kuolemaa poliittisena voittona. Tällainen retoriikka tulee Suomen valtiojohdon taholta tuomita yksiselitteisesti ja kommenttien esittäjät voivat pohtia ovatko he osa ratkaisua vai osa ongelmaa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (36 kommenttia)

Käyttäjän MiikaKautto kuva
Miika Kautto

Terrorismiä ei lopeteta Euroopassa, se tehdään panostamalla rakaisuun Lähi-idässä. Se mitä täällä voimme tehdä on rajattua ja voimme vähentää riskiä. Pysyvän ratkaisun saaminen vaatii toimia terroristien lähtömaissa.

Käyttäjän kokko1987 kuva
Jani Kokko

Luonnollisesti Lähi-itä on yksi elementti taistelussa terrorismia vastaan. Kuitenkin viime aikaisissa iskuissa tekijät ovat olleet Euroopassa syntyneet, jotka ovat radikalisoituneet. Tässä suhteessa kysymys on Eurooppa keskeinen. Jos tänne syntyneille ihmisille ei pystytä tarjoamaan työtä, koulutusta ja uskoa tulevaisuuteen niin radikalisoitumisen lisääntyminen on vain ajankysymys.

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Ovat varmaan syntyneet. Miten lienee Tensta, Rinkeby, Hammarkullen jne.
Alueelle on kasattu ongelmia aiheuttavia aineksia. Seurauksista sitten voi lukea aamulehdistä.

Jari Nyberg Vastaus kommenttiin #5

Korjataan sen verran, että aamulehdistä voi lukea siinä vaiheessa, kun ruumiita tulee useampi kerralla. Ruotsissa paukkuvat pommit pari kertaa viikossa ja ammuskeluja on lähes päivittäin. Jostakin syystä ne eivät Suomessa ylitä uutiskynnystä. Ehkä kyseessä on uutisoinnin uusi normaali.

Käyttäjän PauliLaasonen kuva
Pauli Laasonen

Miten niitä työpaikkoja saataisiin, sanoisin että tehtävä on mahdoton. Työtä syntyy vain kun jolekkin tuotteille tai palveluille tulee kysyntää ja kun nyt jo kulutamme liian paljon luonnon varoja niin kulutuksen lisääminen ei ole oikein viisasta. Nyt on maailmassa kova kilpailu siitä kuka tekee ne työt halvemmalla koska se ne hommat saa. Jo 50 vuotta sitten kirjoitettiin että maapolloa uhkaa liika kansoitus jos ei syntyväisyyttä sada rajoitetuksi. Siinä ei ole onnistuttu tahi ei yritettykään Näinollen kurjuus vain kasvaa, mikä pahinta väestö kasvaa juuri siellä missä sen ei pitäisi kasvaa eli köyhemmillä alueilla. Meitä ihmisiä on maapallola semmoinen määrä että emme pysty enää sitä ruokkimaan.Jos kaikkialla maapallolla olisi asukastiheys yhtä matala kuin Suomessa ja vaikkapa Kanadassa niin rasismi olisi harvinaista, muutoliike pientä ja ilmaston pilaantumista tuskin olisi.

Käyttäjän PauliLaasonen kuva
Pauli Laasonen

Minkälaisia toimia, kenen rahoilla ja millä välineillä, kun euroopan maat ovat läpeensä velkaisia.

Käyttäjän kokko1987 kuva
Jani Kokko

Euroopan ulkorajojenvalvonta: yhdistetään jäsenmaiden resurssit ja annetaan valvontavastuu Frontexille jolle tulee myös myöntää ennakoivat valvontaoikeudet estää ihmissalakuljettajien toiminta jo lähtömaissa. Näin sisärajavalvontaa ei tarvita kun ulkorajat pitävät. Turvapaikanhakijat ohjataan ulkorajoilla oleviin jäsenvaltioiden ja jaetaan sitten sieltä jäsenmaiden kesken tasapuolisesti ja hallitusti. Ne joilla ei ole oikeutta turvapaikkaan käännytetään tai kartoitetaan.

Lähi-itä: Yhdysvaltain, EU:n, Venäjän sekä Lähi-idän maiden tulee yhdistää resurssit koordinoiduksi ilmasodaksi ISISä vastaan. Samalla alueelle lähetetään erikoisjoukkoja ja tuetaan Irakin sekä Syyrian hallituksien et kurditaistelijoiden maasotaa terroristijärjestöä vastaan. Terrorismin kitkemiseksi tulee keskittyä huomiota köyhyyden ja työttömyyden vähentämiseksi ja koulutuksen lisäämiseksi alueella. Nämä kun ovat keskeisiä syitä terrorisminkasvussa.

Rahoitus: resursseja yhdistämällä pystytään tehostamaan toimintaa vaikkei lisäresursseja annettaisi. EU maiden velkaantuneisuus ei näytä hallituksien mielestä olevan ongelma, jos se olisi niin sille olisi varmasti jo tehty jotain.

Käyttäjän PauliLaasonen kuva
Pauli Laasonen Vastaus kommenttiin #30

Jo tuon tapaisen sopimuksen saamiseen menee vuosia. Kysymyksiä on paljon kuka johtaa kuka maksaa , kun jokaisella valtiolla on omat tavoittet esimerkiksi Venäjä haluaa pitää Syyriassa nykysen hallitsia muut ei niin Venäjän pommit voivat tippua aivan muualle kuin ISISI niskaan.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Väärin. Se haaste on ollut koko ajan. Mutta hyvä, jos jonkun koiranpennun silmät aukeavat.

Käyttäjän kokko1987 kuva
Jani Kokko

Siksi otsikossa lukeekin, että asettaa jälleen haasteen turvallisuudelle. Ja alussa on todettu ne pääkaupungit, jotka ovat iskujen kohteeksi joutuneet. Ongelma ei todellakaan ole uusi.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Se "haaste" on ollut koko ajan. Jotkut eivät vaan halunneet kuunnella. Tämänkin iskun jälkeen muutama omainen alkaa kannattaa tiukempaa linjaa.

Olen itse ehdottanut kompromissiratkaisua, että tiukennetaan nyt hieman sitä, kuka maahan tulee (eritoten näiden ISIS-leiriveikkosten osalta) mutta viime vuosi osoitti, että ukset ja saranat auki.

Näiden iskujen tekijät eivät liene ihan tätä uutta EU-alueelle päästettyä ainesta, vaan ovat hyvaksikäyttäneet jo vuosia sitten olleita löperöitä säädöksiä.

Milloin tälle asetetaan stoppi? Että joko alkaa riittää?

Timo Tuovinen

ISIS ei ole muutaman ääriajattelijan ryhmä. Eikäpä noi islamilaiset muutkaan uskovaiset ole kovin jyrkästi lähteneet sen toimia tuomitsemaan. Et muistellaan sitä myös näin rasistiviikolla.

Jaakko Savolainen

Taas se nähtiin, mihin länsimainen lepsuilu johtaa. EU:n on muutettava toimintatapojaan perin pohjin. Kaikkien EU-maiden on mobilisoitava kaikki lentovoimansa välittömästi. Pohjoisen Syyrian ja Irakin koko asutus on tuhottava perusteellisesti EU:n yhteispommituksilla.

Ranska ja Britannia on yhdessäkin toimien ovat liian heikkoja tarpeellisen pelotusvaikutuksen aikaansaamiseen.Tämänpäiväinen osoitaa sen selkeästi. Liki vuoden jatkuneilla pommituksilla ei ole ollut haluttua tehoa. Näillä vähän vanhahtavilla EU:n sotilasmahdeilla ei kertakkaikkiaan ole tarpeeksi voimaa, kykyä tai innostusta täyttämään yksin tätä länsimaiden suurta velvollisuutta.

Tämänpäiväinen näyttää, minin lepsuilu johtaa. Vajaa viikon kuluttua Venäjän ponmmitusten lopettamisesta terroristit kykenivät jo hyökkäykselliseen toimintaan EU:n sydämessä. Venäjä on saatava takaisin länsimaiden yhteisrintamaan pommittamaan Syyriaa ja Irakia. Tarvittaessa EU voi vaikka luopua Venäjä-pakotteista. Kosto tämänpäiväisistä ja tulevien tuhojen estäminen ajaa selkeästi Ukrainan vanhojen tapahtumien yli.

Monet lepsuilua kannattavat valtiot tulevat varmuudella asettuvan uusia pommituksia vastaan. Tälläistä näkökantaa ei kuitenkaan tule huomioida. On totta, että pommitukset lisäävät Eurooppaan tulevien pakolaisten määrää. Meidän on kuitenkin yhteistoimin otettava pakolaiset sopuisasti vastaan ja huolehdittava kaikista näiden tietysti aiheuttamista ongelmista.Jokaisen kansakunnan on otettava oma osansa kasvavasta vastuusta. Missään tapauksessa Suomi ei voi kieltäytyä lisääntyvästä vastuunkannosta.

Käyttäjän kokko1987 kuva
Jani Kokko

Brysselin iskut oli sen verran hyvin suunniteltuja, että tuskin Venäjän vetäytyminen Syyriasta on selitys iskuihin. Olen ollut jo ennen Pariisin iskuja sitä mieltä, että ISIS vastaan täytyy iskee huomattavasti koordinoiduimin ja kovemmin ilmasodalla sekä tukea kurditaistelijoiden sekä Syyrian ja Irakin asevoimia maasodassa.

Käyttäjän raffu kuva
Rafael Rantala

Suomessa rajat vuosi ilman valvontaa ja takuusti tuokin aika on hyväksikäytetty. Tornion kautta tuotujen aseiden ja huumeiden määrää ei kukaan tiedä.. mutta sitä saa mitä tilaa.

Timo Tuovinen

Eikäpä tässä nyt selviä eurooppa ja belgia puhtain paperein. On käsittämätöntä että tekiät on eurooppalaisia ja belgialaisia suurelta osin. Monet syntyneet euroopassa. Niin mitä on yhteiskunnassa, koulutuksessa, sopeutumisessa, pieleen että on syrjäydytty ja radikalisoitu. Tuskinpa edes tekijöille on ollut väliä minkä järjestön puolesta tekonsa tekevät. Jos ois vähän toisenlaisista taustoista, niin voisvat olla jonkin toisen rikollisjärjestön riveissä. Mut mikä on pielessä. Kyllähän luulisi että sivistysvaltiot osaa kaikki kansalaisensa kouluttaa ja kasvattaa. Näköjään ei. Niinpä onko järkevää hallitsemattomasti ottaa maahan porukkaa, jos ei resurssit riitä heidän hoitamiseen, kouluttamiseen ja sopeuttamiseen. Veikkaanpa että on vain sattumaa että ovat siirtyneet ISISksen riveihin, se vois olla ihan mikä tahansa muu yhteiskuntavastainen rintama.

Käyttäjän kokko1987 kuva
Jani Kokko

Syrjäytyminen on yksi tie radikalisoitumiseen, oli ihmisen tausta sitten mikä tahansa.

Timo Tuovinen

niinpa, mut kyllä tausta ohjaa suuntaan, ehkä suomalainen radikalisoituu ennemmin johonkin mopojengiin, kuin isikseen

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Tuota kannattaisi pohtia, kun meillä on yli 400 000 työtöntä ja nuorisotyöttömyys huitelee +-20%.
Meillä kyse ei ole vain syrjäytymisestä, vaan myös järjestelmämme - pahoinvointivaltion - syrjäyttävästä ja nöyryyttävästä perusluonteesta.

Käyttäjän EetuKinnunen1 kuva
Eetu Kinnunen

"Suurin virhe tässä tilanteessa on ryhtyä leimaamaan kokonaista kansaryhmää tai uskontoa. Se entisestään lietsoo ääriryhmien kannatusta ja heikentää kaikkien eurooppalaisten turvallisuutta."

Erittäin hyvin todettu. Todennäköisesti islamistien tarkoitus onkin lietsoa muslimivastaisia reaktioita ja siten radikalisoida lisää Euroopassa asuvia muslimeita värväteikseen. Siksi kaikki äärioikeistolainen kiihotus ja muslimien leimaaminen pelaakin Daeshin ja muiden terroristien pussiin.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Miten Suomessa estetään syrjäytyminen, töitä ei riitä omillekaan?

Käyttäjän kokko1987 kuva
Jani Kokko

Valtion pitäisi enemmän investoida esim. infrakorjauksiin ja tehdä oikeasti sellaisia toimenpiteitä jotka tukevat kasvua ja työllisyyttä. Tällä hetkellä mm. vuosittain maksetaan noin sadan miljoonan euron edestä sellaisia yritystukia, jotka ovat itseasiassa haitallisia yritysten kilpailulle.

Yritykset puolestaan voisivat enemmän investoida tuotteiden kehittämiseen ja niiden markkinointiin.

Risto Laine

Ensin luodaan ongelma ja sitten ongelman luojat tulee esittämään ratkaisun ongelmaan. Näin viisaasti sanoi YK:n asetarkastaja aikoinaan, kun tutki Irakin joukkotuhoaseita "kemiallisia".

Tilanne taitaa olla nyt sama EU politiikoilla.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Jos nyt uskotaan ennusteisiin niin automatisaatio tulee jatkossa vain lisääntymään eikä työpaikkoja riitä edes kaikille suomalaisille. Jos hyväksyttäisiin slummit niin kahdet työmarkkinat voisi olla ratkaisu halpatyövoiman käyttöön.

Petri Hämäläinen

"Keskeistä on saada Euroopan unionin ulkorajavalvonta kuntoon. Rajaturvallisuusvirasto Frontexin resursseja ja toimivaltuuksia on lisättävä, jotta nykyisessä pakolaiskriisissä Eurooppaan pyrkivät ääriajattelijat pystytään pysäyttämään."

Mitäs jos aloitettaisiin kuitenkin jo saapuneesta 30000 turvapaikanhakijaata, ja kartoitetaan ihan kiltisti heistä ne "ääriajattelijat" ensin? Sopisiko Jani demareille, että valtiovalta siten ottaisi vastuun suomalaisten turvallisuudesta vai onko liian rasistista?

Käyttäjän kokko1987 kuva
Jani Kokko

Ensin olisi syytä saada rajat pitämään. Muutoinhan tänne tulee koko ajan kartoitettava lisää. Kartoituksessa voidaan sitten rikoksiin syyllistyneet kirjoittaa välittömästi takaisin, käännyttää ne joilla ei ole perusteita turvapaikalle ja myöntää turvapaikka niille jotka kriteerit täyttävät.

SDP on kyllä aina katsonut että valtiolla on vastuu kansalaisten turvallisuudesta tilanteessa kuin tilanteessa. Meidän mielestä siinä ei ole mitään rasistista että poliisi, rajavalvonta, suojelupoliisi, maahanmuuttovirasto ja sisäministeriö tekevät työnsä. Onko sinusta?

Petri Hämäläinen

Kiitos vastauksesta. Olen aivan samoilla linjoilla kanssasi uusien tulijoiden tarkastusten ja valtiovallan roolin suhteen. Huomautan ettei rikosarviointi ei tietenkään riitä. Tarvitaan tarkempaa ja syvällisempää profilointia ja jos profilointia ei puutteellisten asiapapereiden puuttumisen vuoksi voida suorittaa, maahan pääsy pitää evätä. Ja tietysti samat tarkastukset pitäisi kohdistaa jo tulleisiinkin.

Virkistävää yleisemmin huomata että aiemmasta valtionhoitajapuolueesta löytyy vielä ihmisiä kuin sinä joille kansalaisten turvallisuus ja poliisin, rajavalvonnan ja sisäministeriön oikeudet vielä ovat merkityksellisiä. Tuntuu että maahan saapuvien halaaminen ja pussaaminen sekä terrorismin voittaminen näillä keinoin on ollut päällimmäisenä puolueenne agendalla. Uskoin jo ettei "seinät kaukana ja katto korkealla" enää pätenyt ja demareissa ei sinun lailla saanut enää ajatella.

Käyttäjän kokko1987 kuva
Jani Kokko Vastaus kommenttiin #23

Ei ole itsenäistä ajattelua demareissa kielletty. Varsinkin turvallisuuspolitiikassa olen reaalipolitiikko enkä katso asioita ideologisten silmälasien läpi. Tietysti näitä mielipiteitä on välillä hankala ja riskialtis esittää kun vaarana on, että tulee yhdistetyksi tähän umpirasistiseen älämölö-sakkiin joka on ottanut oikeuden omiin käsiin.

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Mitä enemmän maahan on tullut väkeä, niin sitä herkemmin napsahtaa.

Osa tulijoista haluaa tuoda oman kulttuurinsa tai ääriarvot mukanaan. Sitten, kun nämä arvot ovat pesiytyneet yhteisöön, niin ne istuu muuten lujasti. Alla Gävlen moskeijan toiminnan tiimoilta kommentteja. By Gävle Dagbladet. Alueella moskeijan kautta tehtävää kulttuurillista ohjaustoimintaa pidetään hämmentävänä ja moskeijan puhemiehet ovatkin olleet usein uutisissa aika värikkäistä ja väkivaltaa tihkuvista kommenteistaan.

Kysymys monen Gävleläisen suusta kuultuna on miksi näin ? Eikö Ruotsi ole auttanut pyyteettömästi ja antanut asuntoa, ruokaa, töitä, rahaa, koulutusta. Monella paikallisella onkin riittämättömyyden tunne ja osa kaupunkilaisista on myös hyvin pettyneitä. Gävlen kaupunki on ollut aiemmin hyvin suopea maahantulijoiden suhteen.

http://www.gd.se/gastrikland/gavle/ali-al-ganas-on...

http://www.gd.se/gastrikland/gavle/tv-al-ganas-om-...

Käyttäjän RaunoLintunen kuva
Rauno Lintunen

Jani Kokko kirjoittaa: "Jokaisen jäsenmaan on luonnollisesti annettava kaikki apu Belgialle kun avunpyynnön aika tulee."

Niinpä tietenkin. Suomi voi taas lähettää sotilaita korvaamaan Belgian tappajajoukkoja Kongossa ja Keski-Afrikassa, että Belgian joukkoja ja pommituksia voidaan lisätä Libyassa ja Irakissa. Näinhän Ranskakin toimi Suomen sotilasavun kannustamana.

Nykyinen terrorismi sai alkunsa Afganistanista, kun Yhdysvallat halusi iskeä Neuvostoliiton armeijaa vastaan kouluttamalla ja aseistamalla Taleban-terroristit. Loppu on sitten historiaa.

Yhdysvaltain johtama imperialistinen länsi on romuttanut laittomilla sodilla ja miehityksellä Lähi-idän ja Keski-Afrikan valtiot. Seurauksena on valtava pakolaisaalto ja raivon kasvu.

Kun EU on mukana em. imperialistisissa sodissa ja tappamisessa, se saa mitä se on tilannut.

Afganistaniin, Lähi-itään ja Keski-Afrikkaan pudotetut pommit iskevät nyt takapotkuna EU:n jäsenmaissa.

Kaiken sivistyneiden ihmisten pitäisi liittyä imperialistisen lännen sodat tuomitsevaan rauhanrintamaan.

Käyttäjän kokko1987 kuva
Jani Kokko

Kaikki sodat ovat rikoksia. Se mitä historiassa on tehty väärin näkyy nyt Euroopassa.

En kuitenkaan usko, että laskemalla aseet ja liittymällä rauhanrintamaan pystytään uudet terrori-iskut estämään tai saamaan ISIS luopumaan vihamielisyydestään länttä kohtaan.

Jorma Lehmonen

Jälleen kerran valitettava osoitus mitä hallitsematon maahanmuutto on saanut aikaan. Turhautuneet , työttömät ja muusta eurooppalaisesta kulttuurista ja yhteiskunnasta eristyneet maahanmuuttajat ovat erittäin otollinen kasvualusta terrorismille.

ISIS:hän ilmoitti jo viime kesänä lähettäneensä sotureitaan eurooppaan pakolaisvirran mukana. Uskon tämän vasta olevan alkusoittoa sille mitä Eurooppa ja EU on lepsulla maahanmuuttopolitiikallaan saanut aikaan.

Siinä vaiheessa viimeistään kun Saksan maaperällä tapahtuu vastaavanlainen isku alkaa Schengen repeilemään liitoksistaan. Merkel on jo nyt ajettu nurkkaan ja seuraavien liittovaltiopäivävaalien jälkeen tulee tapahtumaan suuri suunnan muutos siirtolaispolitiikkaan myös Saksassa (huom suurin osa on nimenomaan siirtolaisia ei turvapaikkaa tarvitsevia pakolaisia).

Kuinka paljon eurooppalaisten verta vielä tarvitsee vuodattaa näissä terrori-iskuissa ennenkuin EU:n päättäjät heräävät. Ville Rydman ja Halla-aho ovat uskaltaneet aukaista Pandoran lippaan jota nyt sitten urakalla paheksutaan.

Jaakko Savolainen

Harvinaísen järkevä ja rehellinen kommentti terrorismin synnystä ja syistä'. Kiitos.

Mielestäni "lännen" olisi syytä ajatella tekemisiään ja tekemättä jättämisiään. On helppo tuomita terroristihyökkäykset raakalaismaisiksi iskuiksim sivistyneen valtion ytimeen. Mielestäni olisi aihetta miettiä enemmän tuhoa, jota amerikkalaiset, ranskalaiset ja englantilaiset pommkitukset aiheuttavat lähi-idässä. Olisikohan terrorismillä luonnollien syy terrorismiin?

32 kuolonuhria Brysselissä on "kamalaa" ja raaka tapahtuma. Saman määrän uhreja aiheuttaa jo yksi pommi sopivasti osoitettuna lähi-idän kaupungeissa. Pommeja on jokaisessa pommikoneessa lukuisia. Koneita on pommittavilla valtioilla, USA:lla, Ranskalla, Englannilla ja nyt myös Saudi-Arabialla satoja. yhteistuho on Brysselin lukuihin verrattyuna mielettömästi suurempi. On tosi. että uhrit ovat muslimeja, tarkoituksena on vain terroristien tappaminen. Kuitenkin sotaa kokeneena tiedämme, että siviiliuhreja on moninkertaisesti terroristien määrä. Miksei "länsi" tuomitse muslimiuhreja vaativia pommituksia?

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Maahanmuuttajien kotouttaminen on paljolta epäonnistunut EU-maissa. Siitä tässä on paljolta kysymys.

Suosittelisin maahanmuuttajakielisiä radiolähetyksiä erinomaiseksi kotoutumiskeinoksi. Australiassa on SBS Radio, joka lähettää Australiaa esittelevää radio-ohjelmaa 74 kielellä, mm. suomeksi. Olen avustanut noita lähetyksiä 1990-luvun alkupuolelta saakka. Tässä olisi Australian SBS Radion esittely: http://timouotila1.vapaavuoro.uusisuomi.fi/kulttuu...

Arabian-, farsin-, somalin- ja kurdinkielisillä ym. radiolähetyksillä olisi maahanmuuttajat saatu kotoutumaan uusiin asuinmaihinsa. Eurooppalaisten kannattaisi tutustua SBS-radioon ja käydä Australiassa opintomatkalla.

Petteri Hiienkoski

"Ranska aktivoi Pariisin terrori-iskujen jälkeen Lissabonin sopimuksen turvatakuut ja odotettavissa on Belgian tekevän samoin. Jokaisen jäsenmaan on luonnollisesti annettava kaikki apu Belgialle kun avunpyynnön aika tulee. Suomen osalta tämä pakottaa kiirehtimään entisestään lainsäädäntömuutoksia kansalliseen lainsäädäntöön, jolla mahdollistetaan sotilasapua myöten Lissabonin sopimuksen mahdollistavat turvatakuut."

Blogistin kannattaisi ehkä pysähtyä pohtimaan toivettaan puolustuslain muuttamisesta mainitulla ellei todellakin halua olla edistämässä Suomen liittämistä entistä tiiviimmin läntisten suurvaltojen ja entisten siirtomaaisäntien käsikassaraksi ja näin ollen myös kantamaan sen seuraukset.

Tiivistin oman analyysini kehityksestä artikkeliin "Brysselin terrori-iskujen syyt ja keinot terrorismin torjuntaan".
http://petterihiienkoski.puheenvuoro.uusisuomi.fi/...

Käyttäjän kokko1987 kuva
Jani Kokko

Sitten ei kannata olla mukana yhteistyössä Euroopan tasolla jos halutaan poimia vain rusinat pullasta ja kieltäytyä vastuusta aina hankalan paikan tullen. En usko yhdenkään suomalaisen poliitikon lähettävän suomalaisia sotilaita vieraille maille kevyin perustein. Kuitenkin jos turvatakuita ryhdytään soveltamaan niin silloin meidän täytyy olla mukana. On hyvä huomata meidän kansallisen turvallisuuspolitiikan perustuvan olettamukseen että sotatilanteissa saamme muilta EU mailta apua. Antavatko he apua jos emme anna sitä heille?

Toimituksen poiminnat