Tulevaisuuden tekijä ja menneisyyden tutkija Päätoiminen tutkija ja osa-aikainen poliitikko

Supertiistai ratkaisee pystyvätkö Cruz ja Rubio voittamaan Trumpin

  • Supertiistai ratkaisee pystyvätkö Cruz ja Rubio voittamaan Trumpin

Huomenna Yhdysvaltain pääpuolueilla on mahdollisuus ratkaista presidenttiehdokkaat supertiistain koittaessa. Yli kymmenessä osavaltiossa järjestettävissä esivaaleissa on jaossa melkein puolet demokraattien ja kolmannes republikaanien ehdokkuuteen tarvittavista puoluekokousdelegaateista.

Demokraattien kaksintaistelu

Demokraattien leirissä Bernie Sandersin ongelmat alkavat kasaantua, sillä suurin osa vaalitaisteluista käydään eteläisissä osavaltioissa. Hänen kampanjansa on erityisesti vedonnut valkoisiin nuoriin ja yliopisto-opiskelijoihin, mutta huomenna he muodostavat äänestäjien vähemmistön. ei-valkoisten rooli suorastaan korostui Etelä-Carolinassa, jossa Hillary Clinton voitti Sandersin murskaluvuin saaden jopa enemmän afroamerikkalaisten ääniä kuin Barack Obama vuoden 2008 esivaaleissa.

Hillary Clintonille riittää puolet tiistaina jaossa olevista delegaateista, jolloin hänen etumatkansa kasvaa Sandersin ulottumattomiin. Vuoden 2008 presidentinvaaleissa Barack Obama saavutti ensimmäisten esivaalien aikana noin 100 delegaatin etumatkan, jota Hillary Clinton ei saanut kurotuksi umpeen. Tällä hetkellä delegaattien ero on jo noin neljäsataa.

Viimeisenä kampanjapäivänä ennen supertiistaita molemmat demokraattiehdokkaat ovat Massachusettsissa, jossa jaossa on 116 delegaattia. Suurempi määrä delegaatteja on ainoastaan luvassa Teksasissa (252) ja Georgiassa (116). Molemmat ovat syvän etelän osavaltioita, jotka tukevat vahvasti Clintonia. Varmistettuaan etelän on Clinton keskittynyt heikentämään Sandersin asemia Uudessa Englannissa. Strategia on onnistunut ja tällä hetkellä hän on hiuksenhienoisessa johdossa Massachusettsissa. Takapihansa ohella Sanders on erityisesti keskittänyt viime hetken kampanjoinnin Minnesotaan (93), jossa vähemmistöt eivät ole ratkaisevassa roolissa.

Republikaanien paniikki

Republikaanien puolella Donald Trumpilla on suuret mahdollisuudet saada enemmistö supertiistain delegaateista. Georgiassa Trump johtaa Rubiota 14 prosentilla, Massachusettsissa 26 prosentilla ja Virginiassa 15 prosentilla. Ainoastaan Teksasissa Trump on altavastaajana mutta vain 10 prosenttia Ted Cruzia jäljessä.

Senaattori Ted Cruz tulee voittamaan enemmistön kotiosavaltionsa Teksasin 155 delegaatista mutta yhtä hyvä tilanne ei ole Floridan senaattori Marco Rubiolla. Supertiistain esivaaleja varten hän on keskittynyt vahvistamaan asemiaan hänelle demografisesti suosiollisissa piirikunnissa Georgiassa, Tennesseessä, Arkansasissa ja Oklahomassa. Yhteensä näissä osavaltioissa on jaossa 217 delegaattia, joista varovaisten arvioiden mukaan Marco Rubio voisi saada kolmanneksen.

Vasta viimeisten viikkojen aikana republikaanijohto on havahtunut tosiaan, että Donald Trumpin kannatus on todellista ja hänen ehdokkuutensa on enemmän kuin todennäköistä. muut ehdokkaat ovat aloittaneet negatiivisenkampanjoinnin ja RNC:n johto sekä osavaltiovaikuttajat ovat vedonneet äänestäjiin Trumpin pysäyttämiseksi. Trump on tarjonnut vastustajilleen aseita kieltäytymällä julkaisemasta verotustietoja, uudelleen twiittaamalla siteerauksen Mussolinilta ja kieltäytymällä irtisanoutumasta Klu Klux Klanin johtaja David Duken tuenilmauksesta.

On erittäin epätodennäköistä, että nämä kohut onnistuisivat horjuttamaan Trumpin johtoa. Jos hänen puheet ja teot eivät ole tähän mennessä katkaisseet hänen kuningastietään niin se ei tule tapahtumaan nytkään. Moni poliitikko on suorastaan kateellinen Trumpin teflonista, johon mikään negatiivinen ei tunnu tarttuvan.

Trumpin kannatus pohjautuu ennen kaikkea kolmeen tekijään. Amerikkalaisten näkökulmasta hänessä personoituu amerikkalainen unelma, jossa omalla työllä voi menestyä ja nousta miljardööriksi. Trump käyttää kampanjointiin pelkästään omaa varallisuutta, joten hän ei ole eturyhmittymien johdateltavissa, oli kysymys sitten liike-elämästä tai ammattiyhdistysliikkeestä. Kolmanneksi hän on politiikan ulkopuolinen eikä ripustaudu poliittiseen korrektiuteen. Hän on nostanut keskusteluun niitä asioita, jotka huolestuttavat monia amerikkalaisia. Viimeisessä vaaliväittelyssä ennen supertiistaita hän onnistui jopa tuomaan esille konkreettisia keinoja liittyen vaatimuksiin siitä, miten hän laittaisi meksikolaiset maksamaan rajamuurin sekä Obaman keinot korvata Obaman terveydenhuoltouudistus.

Presidenttiehdokas John Kasich?

Ohion kuvernööri John Kasich on keskittynyt kampanjoinnissa maltillisten republikaanien hallitsemiin Vermontin ja Massachusettsin osavaltioihin. Etelän osavaltioissa jylläävät ylityöpopulistiset Trump ja Cruz, joten ainoat menestymisen mahdollisuudet Kasichillä on juuri pohjoisessa.

Mikäli hän voittaa kunnolla ja saa enemmistön Uuden Englannin 142 delegaatista on hänen jatkonsa turvattu. Kasich on asettanut tähtäimeensä maaliskuun 15. päivän jolloin esivaalit järjestetään hänen kotiosavaltiossaan Ohiossa sekä Floridassa. Hänen kampanjansa luottaa Kasichin ottavan selkeän voiton ja enemmistön Ohion delegaateista. Tämä yhdistettynä Floridan senaattori Marco Rubion todennäköiseen häviöön kotiosavaltiossaan nostaisi John Kasichin republikaanijohdon suosikiksi.

Floridassa häviäminen veisi Rubiolta uskottavuuden menestyä marraskuun vaaleissa, jolloin hänen täytyisi luopua kampanjoinnista. Näin esivaalitaistelussa olisi jäljellä enää Trump, Cruz ja Kasich, tässä yhtälössä niin republikaanijohto kuin puolueen rahoittajat ohjaisivat tukensa Kasichille. Hänen talous- ja ulkopoliittiset linjauksensa sopivat republikaanien enemmistölle Cruzia paremmin. Lisäksi syksyllä hän voi luottaa uskonnollisen konservatiivien tukeen, jotka tulevat joka tapauksessa äänestämään enemmin republikaania kuin demokraattia.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Trumppia ei kukaan voita kun paavi lausunnollaan antoi Trumpille tukensa.

Käyttäjän ilarikiema kuva
Ilari Kiema

Clinton johtaa jo valituissa delegaateissa luvuin 91-65. Demokraattien delegaatteja tulee yhteensä runsaat 4 700, joista 85 prosenttia valitaan äänestämällä osavaltioiden esivaaleissa tai kokouksissa. Loput 15 prosenttia on aseman perusteella oikeutettuja superdelegaatteja, jotka saavat äänestää ketä haluavat. Kantansa ilmaisseiden superdelegaattien parissa Clinton johtaa noin 470-20.

Republikaanien Jeb Bush luovutti hätäisesti. Republikaanien äänestäjät kyllästyvät solvauskilpailuun, jolloin Bush olisi voinut palata prosessiin presidentillisenä henkilönä. Tiistain jälkeen se ei liene enää mahdollista. Trumpotus (kannattajien oma ilmaus #trumpotus) on monille republikaanille kauhistus ja jo ehdokkuus aiheuttanee vaalivuorossa oleville republikaanisille senaattoreille piinallisia tilanteita ja putoamisen uhan. Trumpin takia republikaanit voivat menettää enemmistön edustajainhuoneessa.

Käyttäjän PetriSutinen11 kuva
Petri Sutinen

Jos loppuasetelma on Trump-Clinton, ei taida Trumpilla olla isojakaan mahdollisuuksia. Moni republikaanikin äänestänee Clintonia.
Sarah Palinin "wippadii"- tasoisten juttujen mukanaolo varmistanee asian.

Käyttäjän HenriMantysaari kuva
Henri Mäntysaari

"Georgiassa Trump johtaa Rubiota 14 prosentilla, Massachusettsissa 26 prosentilla ja Virginiassa 15 prosentilla."

Prosentilla vai prosenttiyksiköllä? Sorry pilkunviilaamisesta mutta halusin tietää, tuskin itse tilannetta juuri muuttaa.

Ja oliko tämä "sekä Obaman keinot korvata Obaman terveydenhuoltouudistus." Ajatus- tai kirjoitusvirhe vai miten Obama korjaa Obaman uudistuksen ja miten Trump siihen liittyy?

Toimituksen poiminnat