Tulevaisuuden tekijä ja menneisyyden tutkija Päätoiminen tutkija ja osa-aikainen poliitikko

Onko Brexit estettävä hinnalla millä hyvänsä?

  • Onko Brexit estettävä hinnalla millä hyvänsä?

"No, no, no!" Näin totesi pääministeri Margaret Thatcher lokakuussa 1990 Ison-Britannian parlamentissa vastatessaan silloisen komission puheenjohtaja Jacques Delorsin ehdotuksiin vallan keskittämisestä Brysseliin ja integraation syventämisestä. Rautarouvan sanat ovat olleet ahkerassa käytössä Britannian EU eroa kannattavien keskuudessa viime aikoina.

Saarivaltion suhteet Manner-Euroopan integraatioon ovat olleet moninaiset. Maa ei ollut hiili- ja teräsyhteisön perustajajäseniä 1950-luvulla, mutta 1960-luvulta alkaen maa pyrki liittymään mukaan integraatiokehitykseen. Britannian liittyminen oli pitkään jäissä Ranskan presidentti Charles de Gaullen vastustaessa Britannian jäsenyyttä. Hänelle Britannia ei edes ollut osa oikeata Eurooppaa ja maan liittyminen olisi vähentänyt Ranskan johtoasemaa yhteisössä.

Kuitenkin de Gaullen presidenttikausien jälkeen Britannia liittyi vuonna 1973 Euroopan Yhteisön jäseneksi ja on siitä lähtien ollut "outo serkku" illallispöydässä. Maa ei ole eurossa, ei Schengenissä ja heille on annettu erivapauksia niin yhteisissä maksuissa kuin lainsäädännössä.

Kohtalonkysymys

Pääministeri David Cameron käy nyt poliittisen uransa kovimpaan taisteluun. Hän haluaisi pitää maan Euroopan unionissa mutta sellaisella sopimuksella, joka menee läpi kesän kansanäänestyksessä. Tilannetta ei helpota yhtään, että enemmistö briteistä kannattaa eroa ja monet hänen hallituksensa ministereistä kampanjoivat aktiivisesti eron puolesta oli sopimus sitten millainen tahansa.

Neuvotteluissa vaikein tehtävä on Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tuskilla, sillä hänen tehtävänsä on rakentaa Britannian EU-vaatimuksista kompromissi 27 jäsenmaan ja Britannian välillä. Intressien yhteensovittaminen ei ole helppoa, varsinkin nyt kun unioni kamppailee pakolaiskriisin, Kreikan ja Venäjä kanssa.

Mikäli kansanäänestyksessä tulee hylkäys Cameronin neuvottelemalle sopimukselle, ajaa se Euroopan talouden ja politiikan kaaokseen. Taloudellisia vaikutuksia on hankala arvioida varmasti mutta poliittiset vaikutukset olisivat selkeät. Britannian ero olisi raju isku unionin yhtenäisyydelle, ensimmäistä kertaa joku jäsenmaa irtaantuu unionista. Se heikentäisi unionin uskottavuutta jäsenmaidensa kesken mutta myös kansainvälisesti.

Mutta sopimuksen hyväksymien kansanäänestyksessä ei takaa myöskään vakautta. Jo nyt hallituksien johtajat pohtivat kuinka paljon Britannialle voidaan antaa myönnytyksiä. Varsinkin EU-kriittiset hallitukset, varsinkin Itä-Euroopan maissa, saattaisivat nähdä mahdollisuuden ryhtyä neuvottelemaan omia liittymissopimuksiaan uusiksi Brysselin kanssa. Jos Britannian sai uuden sopimuksen ja helpotuksia niin miksei sitten muutkin?

Pahimmillaan nyt alkava huippukokous avaa sellaiset patoluukut, joita kukaan ei pysty sulkemaan. Neuvotteluissa ei tarjolla kuin huonoja vaihtoehtoja.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Tusk ja kumppanit saavat ihan syyttää itseään ongelmistaan.
Kovasta propagandasta huolimatta, puolet Euroopan poliittista elämää seuraavista tietävät mitä Troikka ja muutkin EU-politikot tekivät 2015 kesällä - mitä valehtelivat, kiristivät, sanelivat jne.

Oli suorastaan surkuhupaisaa, kun Schäuble selosti lehdistölle ettei Kreikan hallituksella ollut mitään esitystä näyttää.
Rinne oli hiljaa - sitävastoin Urpilainen toisti tämän valheen televisiossa.

Mistä tiedän, että tällainen esitys oli tehty?
Koska minullakin oli tämä esitys, tosin vain 16-sivuinen lyhennetty versio. Se julkaistiin netissä englanninkielisenä 3-4 päivää aiemmin.

Tästä videosta näette, että EUn johtavat mitä-lie-politikot ovat konnia tai sitten vaiennettuja raukkoja:

Yanis Varoufakis Candid Interview: Shocking Disfunction and The Power Of Oligarchs
https://www.youtube.com/watch?v=fB9C_koYrpQ

Published on Nov 4, 2015

Englanninkielinen, saksalainen tekstitys. Ja vaikka Varoufakis näistä kertoo, niin samat asiat on tullut esiin niin monesta lähteestä, että on selvää, että hän puhuu totta.
Eli pelasivat täysin EU-vastustajien käsiin. Saavat katsoa peiliin ja kysyä itseltään "Miksi ne eivät halua enää pelata palloa kanssamme?"
Vastustajilla on kaikki valtit käsissään.

Nähtiin kuinka vaarallinen EUn nykyjohto on. Ja tästä seurasi mm. DiEM25:n muodostuminen, joka nyt kasvaa vauhdilla pitkin Eurooppaa.

Henry

Toimituksen poiminnat