Tulevaisuuden tekijä ja menneisyyden tutkija Päätoiminen tutkija ja osa-aikainen poliitikko

New Hampshire ei tarjonnut yllätyksiä

  • New Hampshiren voittajat Bernie Sanders ja Donald Trump
    New Hampshiren voittajat Bernie Sanders ja Donald Trump

Eilinen spekulaationi New Hampshiren esivaaleista on nyt todellisuutta ja yllätyksiä ei tapahtunut. Demokraateilla Sanders otti odotetun voiton ja republikaaneilla marssijärjestys muuttui Iowasta ennustetusti.

Republikaanit

Donald Trumpin heinäkuusta asti kestänyt johtoasema New Hampshiressa ei katkennut ja hän otti selvän voiton keräten 35 prosentinkannatuksen. Politiikan ulkopuolelta tulevalle ehdokkaalle tämä on varsin hyvä tulos ja pakottaa muut ehdokkaat ottaa Trumpin ehdokkuus vakavasti. Hän ei ole enää pelkkä kovaääninen populisti, jolle gallupit ovat ennustaneet nostetta, vaan esivaalit voittanut henkilö, jonka kannatus on todellista. Trumpin selkeä ykköstila tulee vaikeuttamaan muiden ehdokkaiden asemaa kampanjoinnin siirtyessä etelän osavaltioihin.

Eilinen arvio Ohion kuvernööri John Kasichin tuloksesta osuin oikeaan. Maltillisena republikaanina tunnettu Kasich pystyi vakuuttamaan osavaltiossa ja ohittamaan selkeällä marginaalilla Iowan esivaaleissa voittaneen Ted Cruzin. Puheessaan kannattajilleen esivaalien ratkettua Kasich vaikutti jo valmiiksi presidentilliseltä vedotessaan amerikkalaiseen ja luodakseen yhtenäisyyttä ja uskoa tulevaisuuteen. Linja on varsin toimiva kun yksikään muu republikaaniehdokas ei ole hakenut yhtenäisyyttä vaan tehneet kaikkeansa lyödäkseen kiiloja sinne tänne.

Odotetusti Iowan voittaja Ted Cruz ei pärjännyt New Hampshiressa. Yhdysvaltain liberaaleimmassa osavaltiossa ei uskonnollinen hurmos toimi. Uskonnollisuus vaikutti myös Marco Rubion huonoon tulokseen yhdistettynä katastrofaalisella esiintymisellä edellisessä vaaliväittelyssä. Karismastaan huolimatta Rubiolla on nyt uskottavuusongelma, joka pitää korjata nopeasti. Yli 10 prosentin kannatuksella Jeb Bush onnistui pitämään päänsä pinnalla. Tulos ei kuitenkaan lupaa hyvää seuraaviin esivaaleihin ja hänellä on lähes mahdoton tehtävä raivata tiensä republikaanienehdokkaaksi.

Bush ei vielä joutunut pudotuspeleihin mutta Christiellä, Fiorinalla ja Carsonilla on nyt pohdinta edessä: koska jättää kilpailu ja kenen ehdokkaan taakse siirtyä. New Jerseyn kuvernööri Chris Christie ei onnistunut ylittämään 10 prosentin haamurajaa ja hänen kampanjansa on ohitse. 7,5 prosenttia New Hampshiressa ei yksinkertaisesti riitä vakuuttamaan rahoittajia ja tukijoita hänen menestymismahdollisuuksista.

Puoluekokousdelegaatteja tällä hetkellä:

Donald Trump: 16

Ted Cruz: 8

Marco Rubio 7

John Kasich: 4

Ben Carson: 3

Jeb Bush: 1

Carly Fiorina: 1

Chris Christie: 0

Demokraatit

Bernie Sandersin voitto Hillary Clintonista oli odotettua suurempi, karkeasti luvuin 60-40. Näin iso marginaali vahvistaa Sandersin asemaa ja on jo pakottanut Clintonin kampanjan muuttamaan strategiaansa. Suunnitelma ehdokkuuden ratkeamisesta jo helmikuussa on siirretty maaliskuulle. Ikä oli yllätyksettömästi kannatusta jakanut tekijä. Clinton keräsi enemmistön ainoastaan 65-vuotiaiden ja sitä vanhempien keskuudessa. Muutoin Sanders pesi koko pöydän.

Selkeä voitto ei New Hampshiressa ei kuitenkaan takaa varmaa nostetta Sandersille sillä tulevissa esivaaleissa Etelä-Carolinassa ja Nevadassa rotu alkaa näyttelemään ikää suurempaa roolia kannattajien jakautumisessa. Nyt viimeistään nähdään pystyykö Sanders vetoamaan ei-valkoiseen äänestäjäkuntaan. Tämä on nimittäin elinehto, mikäli hän haluaa varmistaa demokraattienehdokkuuden.

Puoluekokousdelegaatteja tällä hetkellä:

Hillary Clinton: 431

Bernie Sanders: 50

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Napakka analyysi, joskin lopussa käytetty sana "rotu" särähtää. Tiedän race-sanaa kyllä käytettävän Yhdysvalloissa, mutta silti itse suosin esimerkiksi sanaa populaatio.

Kertaatko tässä vielä puoluekokousdelegaattien kuvion, kun republikaanien kärkiehdokkailla on tähän mennessä noin paljon vähemmän delegaatteja kasassa kuin demokraateilla.

Käyttäjän kokko1987 kuva
Jani Kokko

Itsellä on "paha tapa" käyttää termiä rotu, toisaalta se on hyvin yleisessä käytössä Yhdysvaltain poliittisessa keskustelussa.

Ero delegaattien määrässä johtuu ensinnäkin siitä, että republikaaneilla on puoluekokouksessa 2472 delegaattia ja demokraateilla 4768. Myös niiden jakautuminen delegaatteihin ja superdelegaatteihin vaihtelee, demokraateilla määrä on suurempi.

Myös se miten delegaatiot jakautuvat osavaltioittain vaihtelee puolueiden kesken. Republikaaneilla laskentaperuste on huomattavasti monimutkaisempi kuin demokraateilla.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Hyvä analyysi. Ja minä ainakin annan täyden hyväksyntäni tuolle rotu-sanalle. Sanat ovat usein juuri niin pahoja kuin ovat käytöstään riippuen. Sinun viiteyhteydessäsi rotu kertoo täsmälleen oikean mielikuvan, mistä on kyse. Ei pidä ryhtyä yli-allergiseksi sanoille, koska siten niiden allergiset merkitykset saavat väärän painon.

Edellistä tekstiäsi muistaen voisi kai sanoa, että New Hampshiren äänestyksen suurin yllätys oli, että suurta yllätystä ei ollut... Ymmärsin, että New Hampshiressa gallupit ovat usein jääneet häpeään.

Käyttäjän ollimarkkanen kuva
Olli Markkanen

>Nyt viimeistään nähdään pystyykö Sanders vetoamaan ei-valkoiseen äänestäjäkuntaan.

Ei nähdä. Selvästi pystyy. Nytkin ne jakautui tasan Hillaryn kanssa.

Nyt nähdään, saako Sandersin koneisto tässä viikon aikana Sandersin nimen tunnetuksi ei-valkoisten keskuudessa.

Mitä paremmin Sanders tunnetaan, sitä enemmän tästä tykätään. Ongelma vaan on, että Hillary tunnetaa järkyttävän hyvin, mutta harva oli kuullu Sandersista ennen vaalihommien alkua.

Toimituksen poiminnat