Tulevaisuuden tekijä ja menneisyyden tutkija Päätoiminen tutkija ja osa-aikainen poliitikko

Uhka vai mahdollisuus? Paavo Väyrynen ja Kansalaispuolue

Suomen keskustan kunniapuheenjohtaja, viiden hallituksen ministeri, kansanedustaja viidellä vuosikymmenellä sekä valtiotieteen tohtori Paavo Väyrynen on eittämättä tehnyt poliittisen uransa erikoisimman siirron perustamalla uuden puolueen. Kansalaispuolueen tarkoituksena on puolustaa Suomen itsenäisyyttä ja puolueettomuutta, se onkin nähtävä vastavoimana hallituksen harjoittamalle Eurooppa-politiikalle. Myös Keskustan lipuminen pois alkiolaiselta linjalta on nähtävänä yhtenä vaikuttimena Väyrysen ratkaisussa.

Ideologisen ristiriidan lisäksi Paavo Väyrysen päätöksessä on selkeästi valtapoliittisia syitä. Kunniapuheenjohtaja kokee jääneensä sivuraiteille kun Juha Sipilä ei huolinut häntä uuden hallituksensa ministeriksi ja yhteydenpito on katkennut täysin. Näistä tapahtumista Väyrynen on varsin harmistunut ja purkanut tuntojaan vastailmestyneessä kirjassaan "Eihän tässä näin pitänyt käydä." Suosittelen ostamaan ja lukemaan jos väyrysläisyys kiinnostaa.

On mielenkiintoista nähdä tuleeko Väyrysen Kansalaispuolueesta ilmiö ja puoluekentän kiintotähti vai jääkö se alaviitteeksi Suomen poliittisessa historiassa.

Keskustalle Paavo Väyrysen lähtö on kova pala monessa suhteessa. Hänellä on paljon uskollisia kannattajia ja hänen presidentinvaalikampanjansa 2012 avusti huomattavasti Keskustan nousua Suomen suurimmaksi puolueeksi ja vaalivoittoon edellisissä eduskuntavaaleissa. Onko vaarana, että Keskusta hajoaa? Mahtuuko perinteinen alkiolainen maalaisliittolaisuus yhteen modernin ja liberaalin Keskustan kanssa? Ovatko Väyrysen tukijat lojaaleja hänelle vai puolueelle?

Perussuomalaisten kannalta Väyrysen ratkaisu ei voi tulla huonompaan aikaan. Alle 10 prosenttiin painunut kannatus ja takinkäännökset ovat vähentäneet puolueen vaikuttavuutta. EU ja euro kriittinen puolue on naitettu hiljaiseksi hallitusyhteistyössä ja Väyrysen uusi puolue tarjoaa näin Perussuomalaisten pettyneille kannattajille uuden väylän vaikuttaa. Kansalaispuolue saattaa myös onnistua houkuttelemaan suojiinsa pienpuolueiden toimijoita, jotka jakavat Väyrysen käsityksen Euroopan ja Suomen tilasta.

Paljon on kysymyksiä ja vastauksia on vähän. Yksi asia on kuitenkin selvä: tämä ei kuitenkaan ole 69-vuotiaan tervaskannon viimeinen näytös vaan Paavosta saamme kuulla vielä tulevaisuudessa. Ikä ei ainakaan ole este, valittiinhan Ronald Reagankin 69-vuotiaana Yhdysvaltain presidentiksi...

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Käyttäjän Jukka Konttinen kuva
Jukka Konttinen

Väyrynen haluaa siis, että samalla kun valtion taloutta yritetään pelastaa, niin euroissa otetun lainani pääoma nousee 15 %. Samoin korot nousevat.

Ja tästä seuraa asuntojen hinnanromahdus, kun velalliset huonommin suoriutuvat maksuistaan ja joutuvat pakolla myymään asuntonsa.

Että sillee.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Mahdollisuus ennen kaikkea. Hajottaa Persujen ja Keskustan rivejä. Ei paljon, mutta hallitusta heikentävällä tavalla kuitenkin. Sipilä ehtii tehdä vähemmän vahinkoa loppukaudella kun pitää vetää hölmöimmät esitykset aina takaisin. Nyt todellista vahinkoa on saatu aikaan vasta koulutuksen suhteen, mutta täystuho Sannin jälkeen ei ruoho yleensä kasva.

Käyttäjän EetuKinnunen1 kuva
Eetu Kinnunen

Onko tämä seniiliyttä vai aikamme nerokkain poliittinen manööveri? Sitä jäämme odottamaan ihmetyksellä, Kepun ja PS:n puoluetoimistoilla varmaan kauhulla.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Eiköhän kysymyksessä ole eläkeläisen harrastus. Kun kunnon työtä, siis sellaista, jota Paavo pitää itselleen ja arvolleen sopivana työnä, ei ole ollut tarjolla, täytyy keksiä pientä puuhaa päivien ratoksi. Tarjotuista vaihtoehdoista tämä lienee lähempänä tuota ensimmäistä.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Väyrysen blogista käy ilmi, että kysymyksessä on tässä vaiheessa yhdistys, joka toki myöhemmin on tarkoitus rekisteröidä puolueeksi. Kun "Kansalaispuolueen" varsinaisiksi jäseniksi nimetään vain parlamenttien jäseniä, haiskahtaa ryhmä Paavon itselleen kokoamalta poliittiselta eliittikaartilta. Rahvas kelpaa toki huutosakiksi eli tukiryhmäksi.

Keskustan puoluesihteeri Laaninen ihmetteli äsken radiohaastattelussa, miten hankkeeseen pitäisi suhtautua puolueessa, jonka kunniapuheenjohtaja Väyrynen on.

Kun Väyrysen idea perustuu kansanedustajien ja europarlamentaarikkojen kiinnostukseen, on hänellä käytännössä suuri luottamus siihen, että poliitikot innostuvat loikkimaan kukin omasta puolueestaan Paavon leiriin. Eikö tuollainen ajatus ole kuolleena syntynyt?

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Kysymyksessä on mahdollisuus, yhdistyksen nimi on myös puolue ja rekisteröidään myös puolueeksi.
Mitä pelättävää tässä on demareilla ?

Käyttäjän kokko1987 kuva
Jani Kokko

Minun mielestäni ei yhtään mitään.

Toimituksen poiminnat